Πώς να δούμε την καινούρια χρονιά με νέα ματιά

Φαντάζομαι έχετε διαβάσει πολλές ευχές για τη νέα χρονιά .. οι δικές μου δεν είναι ευχές αλλά 5 ‘ταξίδια’ που μπορούμε να κάνουμε όχι μόνο για φέτος αλλά για κάθε χρονιά για να δούμε με νέα ματιά τη ζωή.

  1. Να μάθουμε να εκτιμούμε και να ζούμε πραγματικά τις ‘μικρές’ και απλές στιγμές χωρίς να ψάχνουμε συνεχώς το κάτι άλλο .. γιατί ίσως αργότερα συνειδητοποιήσουμε ότι αυτές τελικά ήταν οι πιο ‘μεγάλες’ μας στιγμές. 
  2. Να κρατάμε κοντά μας ανθρώπους που πραγματικά μας αγαπάνε και μας εκτιμούν για αυτό που είμαστε και όχι για αυτά που έχουμε.. που μας δίνουν το χέρι να σηκωθούμε από τις τρικλοποδιές, μας βοηθάνε να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και να γινόμαστε καλύτεροι. Είναι ωραίο να θυμόμαστε να εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας και την αγάπη μας σε αυτούς τους ανθρώπους με το δικό μας τρόπο. Συνηθίζω να λέω ότι νιώθω ευγνώμων για όλους αυτούς που με στήριξαν, με στηρίζουν και με βοηθάνε να γίνω καλύτερη καθώς και για τους άλλους που με τη συμπεριφορά τους μου έδειξαν πως δεν θέλω να είμαι.
  3. Να λέμε ένα ευχαριστώ [νιώθουμε ευγνωμοσύνη] και να επιβραβεύουμε τον εαυτό μας για όσα έχουμε αποκτήσει, έχουμε κάνει, έχουμε ζήσει και ζούμε. Σε αυτό θα μας βοηθήσει να καταγράψουμε σε ένα χαρτί όσα έχουμε καταφέρει τη χρονιά που πέρασε [ακόμη και τα πιο απλά] και στη συνέχεια μπορούμε να λέμε στον εαυτό μας για παράδειγμα «είμαι περήφανος/η για αυτό που ..». Θα δούμε ότι έχουμε καταφέρει περισσότερα από όσα φανταζόμαστε.
  4. Να σταματάμε να γκρινιάζουμε για όλα τα στραβά, τους περίεργους/προβληματικούς ερωτικούς συντρόφους που πετυχαίνουμε ή τους φίλους που μας εκμεταλλεύονται .. εμείς είμαστε όχι μόνο που επιλέγουμε να τους βάλουμε στη ζωή μας αλλά και να τους κρατήσουμε. Οι σκέψεις για το παρελθόν ή η ανησυχία για το μέλλον υπονομεύουν το παρόν. Ευκαιρία να διεκδικήσουμε πιο λειτουργικές/ποιοτικές ανθρώπινες σχέσεις και καταστάσεις ζώντας στο τώρα.
  5. Να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε καθώς επηρεάζει τον τρόπο που νιώθουμε και που συμπεριφερόμαστε. Όπως αναφέρουμε και στον Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό [NLP] «Το πραγματικό ταξίδι των ανακαλύψεων δεν είναι όταν ψάχνουμε καινούρια τοπία αλλά όταν έχουμε καινούρια ματιά». Για να γίνει κάτι τέτοιο μπορούμε να σημειώσουμε σε χαρτί [σαν ημερολόγιο] τον τρόπο που αντιδράμε ή που συμπεριφερόμαστε στον εαυτό μας σχετικά με γεγονότα που μας επηρέασαν αρνητικά και πως σκεφτήκαμε. Αυτές ακριβώς τις σκέψεις, που ονομάζουμε δυσλειτουργικές όπως, «όλα τα στραβά σε μένα», «δεν αξίζω τίποτα», «δεν θα τα καταφέρω» χρειάζεται να αντικαταστήσουμε με πιο λειτουργικές όπως, «μπορώ», «θα τα καταφέρω», «αξίζω».

Ας θυμόμαστε κάτι που αναφέρω συχνά ..

Αλλάζοντας τον τρόπο που σκεφτόμαστε, αλλάζουμε τη ζωή μας

____

  Ευφροσύνη Μήτσιου

   frosomitsiou.gr

Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Συναισθηματικός απολογισμός

10 καταστροφικά λάθη στον τρόπο σκέψης μας 

Γινόμαστε δυστυχείς κυνηγώντας την ευτυχία;

Ο πανδαμάτωρ χρόνος

Το μέλλον μοιάζει πιο κοντινό σε σχέση με το παρελθόν

Το απροσδόκητο αντίδοτο στην αναβλητικότητα

Αντικλείδι

Οι διαχειριστές του blog

Share
Published by
Αντικλείδι

Recent Posts

Σύγχρονη επιστήμη και αγνωσιολογία

Ένα από τα μεγαλύτερα παράδοξα της σύγχρονης επιστήμης είναι ότι ενώ συνθέτει μια ηγεμονική κουλτούρα,…

2 weeks ago

Η άγνοια δεν είναι δύναμη: Tι μας λέει το 1984 του Τζορτζ Όργουελ για τις ψεύτικες ειδήσεις

Από όλες τις προφητικές γνώσεις που μπορεί να βρει κανείς στο κλασικό μυθιστόρημα του Όργουελ,…

3 weeks ago

Τόλμα να γνωρίζεις. Τι είναι ο Διαφωτισμός;

Το 1784, σε ένα δοκίμιό του με τίτλο αυτή την ερώτηση: "Was ist Aufidarung?", ο…

3 weeks ago

Τάσος Λιόλιος – Επιστημονική γνώση

Υπάρχουν δύο απαραίτητα στοιχεία για τη γνώση: το υποκείμενο της γνώσης (ο γνωρίζων, ή ο…

3 weeks ago

Ένα μικρό αφιέρωμα στον Daniel Kahneman

Ένα μικρό αφιέρωμα στον συγγραφέα και ψυχολόγο Daniel Kahneman που διακρίθηκε για το έργο του…

1 month ago

Οι κίνδυνοι της εθελοτυφλίας

Για κάποιους είναι τόσο εύκολο να ερωτευτούν με μια ιδέα όσο και έναν άνθρωπο. Οι…

2 months ago