Orchestra of Recycled Instruments – Ανακυκλωμένη ορχήστρα

‘’Η μουσική δεν τελειώνει ‘’ ήταν ένα από τα συνθήματα που ξεχώρισα όταν το είδα γραμμένο σε έναν τοίχο συναυλιακού χώρου το περασμένο καλοκαίρι. Αλήθεια; Ψέμα; Σίγουρα αυτό που δεν ‘’τελειώνει’’ είναι η δημιουργική σκέψη, η φαντασία και η διάθεση για μια καλύτερη μέρα.

Οι άνθρωποι συνηθίζουν να καταναλώνουν και να πετάνε. Να ξεχωρίζουν πλέον όχι μόνο τα χρηστικά αντικείμενα αλλά και τους διπλανούς τους σε χρήσιμους και άχρηστους.

Και εκεί που κάποιοι μιλάνε για αχρηστία και σκουπίδια , κάποιοι άλλοι, με φαντασία, ενέργεια και όνειρα έχουν μάθει να βρίσκουν θησαυρούς.

Στο μικρό χωριό της Κατεούρα στην Παραγουάη, όπως και σε πολλές άλλες περιοχές της Λατινικής Αμερικής, ο βασικός τρόπος βιοπορισμού των κατοίκων είναι η συλλογή και η πώλησή σκουπιδιών από τις χωματερές. Η ζωή είναι δύσκολη και φτωχική. Η μάστιγα των ναρκωτικών είναι ιδιαίτερα εξαπλωμένη σε τέτοιες εξαθλιωμένες περιοχές και τα παιδιά  είναι εύκολο να εμπλακούν από μικρή ηλικία σε συμμορίες.

Ύστερα από πρωτοβουλία του μουσικού Φάβιο Τσάβεζ και του ρακοσυλλέκτη Νικόλα Γκομέζ  υλοποιήθηκε η ιδέα της δημιουργίας μιας παιδικής ορχήστρας δωματίου με μουσικά όργανα αποκλειστικά φτιαγμένα από ανακυκλώσιμα υλικά που οι κάτοικοι του χωριού είχαν μαζέψει από τις χωματερές. Σήμερα η είδηση κάνει το γύρο του κόσμου, εντυπωσιάζοντας την Ευρώπη.

Ο Γκομέζ ανέλαβε την κατασκευή των οργάνων ενώ ο Τσάβεζ την μουσική διεύθυνση. Πρόκειται για μια μουσική πρωτοβουλία που σημείωσε μεγάλη επιτυχία και προχώρησε στην οργάνωση μιας παγκόσμιας περιοδείας με σκοπό την προβολή της δημιουργικότητας μιας τέτοιας ιδέας. Η παρέμβαση της τέχνης για την αναζήτηση εναλλακτικών διεξόδων και προτύπων κοινωνικής οργάνωσης σε περιοχές που μαστίζονται από την φτώχια, την ανεργία και την εγκληματικότητα μοιάζει να λειτουργεί θετικά και αποτελεσματικά.


Σήμερα υπάρχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη για παρόμοιες πρωτοβουλίες που θα έχουν ως στόχο να μπολιάσουν με καλλιτεχνική ενέργεια και φρέσκες ιδέες περιοχές που βιώνουν μια άσχημη και δύσκολη καθημερινότητα. Η αισθητική αναζήτηση λύσεων μέσα από την έκφραση του ωραίου θα μπορούσε να δώσει βήμα στους νέους, να αποτελέσει μια εναλλακτική πρόταση που θα οδηγήσει τόσο στον ηθικό εξευγενισμό του ψυχικού τους κόσμου όσο και στην ευρύτερη άνοδο της πολιτιστικής στάθμης της εκάστοτε περιοχής.

Η ψυχή της μουσικής συναντάει την ανθρώπινη ψυχή. Κουτιά από μπισκότα, αναψυκτικά, κουτάλια, σπάτουλες, καπάκια και οτιδήποτε άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς μεταμορφώνονται σε μουσικά όργανα θυμίζοντας μας με έναν όμορφο και ελπιδοφόρο τρόπο πως η τέχνη είναι κομμάτι της καθημερινότητας μας και πως αυτό δεν θα πρέπει να το αγνοούμε. 

Πριν γκρινιάξεις, απογοητευτείς ακόμα και στις πιο δύσκολες ή πεπερασμένες καταστάσεις, πριν αφήσεις τους άλλους να σε χαρακτηρίσουν άχρηστο, ή πριν αφήσεις τον ίδιο σου τον εαυτό να νιώσει έτσι διάλεξε, με τι μάτια θες να δεις το αύριο. Με τι μάτια θα ήθελες να δεις τον κόσμο;

 Μαρία Ξυπολοπούλου

https://antikleidi.com/author/xypolopoulou/

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Μια Καλιφορνέζα που ζει στη Τζιά βρήκε την ιδέα: Εμπορεύεται τα βελανίδια του νησιού

Δημιουργικότητα και ιδέες που γεννήθηκαν από το αδιέξοδο

Σωτήρης Λυμπερόπουλος, Ο άνθρωπος που γύρισε από τη γη

Ο Ελληνας που έβαλε το ελαιόλαδο στις βιτρίνες του «Harrods»

Τα καύσιμα του μέλλοντος θα είναι made in Greece 

Πετυχημένες επιχειρηματικές ιστορίες σε καιρό κρίσης  

Η εναλλακτική καλλιέργεια και το μετέωρο βήμα της

Ανάβρα Μαγνησίας , ένα χωριό παράδειγμα προς μίμηση

Μαρία Ξυπολοπούλου

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Τελείωσα τη Γαλλική γλώσσα και φιλολογία , τμήμα της φιλοσοφικής σχολής Αθηνών. Τα γαλλικά αποτελούν δεύτερη γλώσσα για εμένα καθώς μπήκαν στη ζωή μου από όταν ήμουν 5 χρονών. Και από τότε έμελλε να μην τα αποχωριστώ ποτέ. Μέσα από τις σπουδές μου έμαθα να αγαπάω την διαφορετικότητα, γνώρισα έναν άλλο τρόπο σκέψης και οργάνωσης του λόγου και απέκτησα μια πιο σφαιρική παιδεία. Έχω ασχοληθεί με το χορό, την κολύμβηση, τη μουσική(κιθάρα), το θέατρο(συμμετοχή σε ομάδες, σεμινάρια,εργαστήρια) και τον εθελοντισμό. Η τέχνη και το γράψιμο έχουν ξεχωριστή θέση μέσα μου και στη ζωή μου. Επιμελούμαι δική μου στήλη σε ηλεκτρονικό περιοδικό και ασχολούμαι γενικά με τη συγγραφή και σύνταξη κειμένων πάνω στον τομέα της τέχνης. Στο αντικλείδι θα αφήσω για λίγο στην άκρη την καλλιτεχνική μου φύση και θα δείξω μια άλλη μου πλευρά μέσα από κείμενα γενικού ενδιαφέροντος και προβληματισμού.

Share
Published by
Μαρία Ξυπολοπούλου

Recent Posts

Σύγχρονη επιστήμη και αγνωσιολογία

Ένα από τα μεγαλύτερα παράδοξα της σύγχρονης επιστήμης είναι ότι ενώ συνθέτει μια ηγεμονική κουλτούρα,…

2 weeks ago

Η άγνοια δεν είναι δύναμη: Tι μας λέει το 1984 του Τζορτζ Όργουελ για τις ψεύτικες ειδήσεις

Από όλες τις προφητικές γνώσεις που μπορεί να βρει κανείς στο κλασικό μυθιστόρημα του Όργουελ,…

3 weeks ago

Τόλμα να γνωρίζεις. Τι είναι ο Διαφωτισμός;

Το 1784, σε ένα δοκίμιό του με τίτλο αυτή την ερώτηση: "Was ist Aufidarung?", ο…

3 weeks ago

Τάσος Λιόλιος – Επιστημονική γνώση

Υπάρχουν δύο απαραίτητα στοιχεία για τη γνώση: το υποκείμενο της γνώσης (ο γνωρίζων, ή ο…

3 weeks ago

Ένα μικρό αφιέρωμα στον Daniel Kahneman

Ένα μικρό αφιέρωμα στον συγγραφέα και ψυχολόγο Daniel Kahneman που διακρίθηκε για το έργο του…

1 month ago

Οι κίνδυνοι της εθελοτυφλίας

Για κάποιους είναι τόσο εύκολο να ερωτευτούν με μια ιδέα όσο και έναν άνθρωπο. Οι…

2 months ago