«Αd ganga med bok I maganum». Η φράση αυτή στα ισλανδικά μεταφράζεται περίπου σε «ο καθένας έχει μέσα του ένα βιβλίο», και μάλλον δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού ένας στους δέκα Ισλανδούς θα εκδώσει κάποια στιγμή στη ζωή του ένα βιβλίο!
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του δικτύου BBC, η Ισλανδία των 300.000 κατοίκων έχει περισσότερους συγγραφείς, περισσότερα εκδοθέντα βιβλία και περισσότερα αναγνωσμένα βιβλία ανά κάτοικο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον πλανήτη.
Χαρακτηριστικό της αγάπης των Ισλανδών για τη λογοτεχνία είναι ότι τα παγκάκια έχουν πάνω τους barcodes, τα οποία μπορεί κανείς να σκανάρει με το τηλέφωνό του καθώς κάθεται και να ακούσει μία ιστορία!
Σημαντικό ρόλο στην αγάπη αυτή των Ισλανδών φαίνεται πως διαδραμάτισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας που κέρδισε το 1955 ο Χάλντορ Λάξνες, ο οποίος σήμερα είναι κάτι σαν λαϊκός ήρωας για τους Ισλανδούς, που ονομάζουν τις γάτες τους με το όνομά του και τα βιβλία του πωλούνται παντού.
Όμως και η οικονομική κρίση του 2008 έδρασε επίσης ευεργετικά για τη λογοτεχνία, όπως αναφέρει ο κωμικός, ζωγράφος και συγγραφέας Χάλγκριμουρ Χέλγκασον στο BBC. «Μας έκανε λιγότερο βολεμένους και έδωσε στους καλλιτέχνες ένα δημιουργικό “χτύπημα στο χέρι”, όπως έκανε η Θάτσερ στη Βρετανία», παρατηρεί.
Μήπως είναι η σειρά της Ελλάδας να το ρίξει στη λογοτεχνία; Γιατί όχι…
____
Πηγή: diastixo.gr από www.bbc.co.uk
Αντικλείδι , https://antikleidi.com
Συναφές:
Το διάβασμα βιβλίων κάνει καλό στην υγεία: Πώς επιδρά στο μυαλό και το σώμα
100 βιβλία που δεν αγάπησαν οι Ελληνες
Αντιμετωπίζοντας τους θρησκευτικούς και πολιτικούς φανατισμούς, ο John Locke θέλει να δείξει ότι οι βεβαιότητες…
Θα ξεκινήσω με εκείνη τη διάσημη, ειλικρινά ενοχλητική, σωκρατική μέθοδο: με μια ερώτηση. Ποιος από…
Μετά από χιλιάδες χρόνια διανοητικού μόχθου, φαίνεται ότι ξαναγυρίζουμε ταπεινά στον Σωκράτη. Αφού κυνηγήσαμε τις…
Τι είναι αλήθεια και πώς μπορούμε να τη γνωρίσουμε; (more…)
Ας υποθέσουμε μια Πρόταση Α: (Αυτό το αυτοκίνητο είναι Πράσινο) και την Άρνησή της, Πρόταση…
Αφορμή για αυτή την εργασία υπήρξαν δύο λόγοι: 1. To ενδιαφέρον μου για την Επικούρεια…