Φωτογραφίες διδύμων που δείχνουν τις επιπτώσεις του καπνίσματος στο πρόσωπο

Το κάπνισμα σκοτώνει


Οι καπνιστές αποκτούν ταχύτερα σακούλες κάτω από τα μάτια αλλά και ρυτίδες γύρω από τα χείλη σε σύγκριση με τους μη καπνιστές, όπως επιβεβαιώνει μια νέα μελέτη σε ταυτόσημα δίδυμα.

Η μελέτη έγινε από ερευνητές του τμήματος Πλαστικής χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve, και έλαβαν μέρος 79 ζευγάρια διδύμων, ηλικίας από 18 και 78 ετών.  Κάθε πρόσωπο φωτογραφήθηκε από έναν επαγγελματία φωτογράφο. Οι φωτογραφίες χωρίστηκαν σε δύο κατηγορίες. Στην πρώτη ομάδα ήταν τα 45 ζευγάρια, εκ των οποίων ο ένας από τους δυο αδελφούς κάπνιζε. Η άλλη ομάδα αποτελούνταν από τους καπνιστές, αλλά σε κάθε ζευγάρι, ο ένας από τους διδύμους, κάπνιζε τουλάχιστον πέντε χρόνια περισσότερο από τον άλλον.

Ο δρ Μπάμαν Γκιγιούρον και οι συνεργάτες του έδειξαν αυτές τις φωτογραφίες σε τρεις εκπαιδευμένους κριτές και στη συνέχεια τους ζήτησαν να εκτιμήσουν τις ρυτίδες του κάθε ατόμου και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου του.

Περισσότερες ρυτίδες

Σαρανταπέντε ζεύγη διδύμων περιελάμβαναν έναν καπνιστή και έναν μη καπνιστή. Όπως φάνηκε, οι καπνιστές έτειναν να έχουν περισσότερες ρυτίδες και άλλα σημάδια γήρανσης στο πρόσωπο.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι οι διαφορές αυτές ήταν συχνά μικρές. Για παράδειγμα σε κλίμακα από το 0 ως το 3 – όπου 0 μεταφραζόταν σε καθόλου ρυτίδες και 3 πολλές ρυτίδες – οι ρυτίδες στο επάνω μέρος του βλεφάρου βαθμολογήθηκαν με 1,56 στους καπνιστές και 1,51 στους μη καπνιστές. Το διπλοσάγονο βαθμολογήθηκε με 1 στους καπνιστές και 0,93 στους μη καπνιστές κατά μέσο όρο. Δεν εμφανίστηκαν διαφορές σε ό,τι αφορούσε το πόδι της χήνας (η περιοχή στις εξωτερικές άκρες των ματιών όπου παρουσιάζονται συχνά πολύ νωρίς ρυτίδες) αλλά και το μέτωπο.

Τα χρόνια (του καπνίσματος) μετράνε

Από τα υπόλοιπα 34 ζεύγη διδύμων, ο ένας κάπνιζε επί 13 περισσότερα χρόνια κατά μέσο όρο σε σύγκριση με τον άλλον. Η σύγκριση έδειξε ότι εκείνοι που κάπνιζαν για περισσότερα χρόνια εμφάνιζαν πιο έντονες σακούλες κάτω από τα μάτια και περισσότερες ρυτίδες γύρω από τα χείλη, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο «Plastic and Reconstructive Surgery».

Ο δρ Αλαν Μπόιντ, δερματολόγος από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ στο Τενεσί, δεν συμμετείχε στη μελέτη αλλά τόνισε ότι «η μελέτη αυτή επιβεβαιώνει όλα αυτά που πιστεύαμε. Συνήθως μπορώ να αναγνωρίσω έναν καπνιστή στην άλλη πλευρά του δωματίου εξαιτίας των αλλαγών που ‘αποτυπώνονται’ στο δέρμα του προσώπου του λόγω του καπνίσματος».

—————–

Η δίδυμη στα αριστερά έχει καπνίσει 17 χρόνια περισσότερα σε σχέση με τη δίδυμη στα δεξιά. Παρατηρήστε τις διαφορές  στις σακούλες κάτω από τα μάτια και τις ρυτίδες γύρω από τα χείλη.

Κάπνισμα και γήρανση - 1

—————–

Και οι δύο δίδυμοι είναι καπνιστές. Ο δίδυμος στα δεξιά καπνίζει 14 χρόνια περισσότερο από τον αδελφό του.

Κάπνισμα και γήρανση - 2

—————–

Η δίδυμη στα δεξιά είναι καπνίστρια ενώ η γυναίκα στα αριστερά δεν κάπνισε ποτέ. Παρατηρήστε τη διαφορά στις ρυτίδες που προκαλούνται από το χαμόγελο.

Κάπνισμα και γήρανση - 3

—————–

Η δίδυμη στα αριστερά δεν είναι καπνίστρια, ενώ η δίδυμη στα δεξιά καπνίζει εδώ και 29 χρόνια. Προσέξτε τις διαφορές στη γήρανση γύρω από τα μάτια.

Κάπνισμα και γήρανση - 4

________

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Δείτε όλα τα άρθρα μας για το κάπνισμα ΕΔΩ

10 σημαντικά δεδομένα για το κάπνισμα.

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -