Categories: Κοινωνία

Αναζητώντας την χαμένη μου προσωπικότητα

Μέσα σε ένα περιβάλλον εχθρικό, εγωιστικό και γεμάτο έπαρση έψαξα να βρω την χαμένη μου προσωπικότητα. Ήταν αυτό που μου έλειπε σύμφωνα με κάποιον σπουδαίο και αναμφίβολου κύρους άνθρωπο. ‘’Σου λείπει. Δεν φταίω εγώ γι αυτό’’ είχε πει. Το θυμάμαι. Μάλλον όχι , δεν το είπε καν , το έγραψε. Τα λόγια του ήταν αυστηρά, σχεδόν αδιάφορα και σκληρά. Λέξεις που λειτούργησαν σαν μαχαίρια μέσα μου’ με κομμάτιασαν. Δεν ξέρω τι με πλήγωσε περισσότερο, αν ήταν τα λόγια του ή ότι μου τα έλεγε αυτός ο συγκεκριμένος άνθρωπος. Μια σειρά από ερωτήματα γέμισε το κεφάλι μου σκέψεις. Τι είναι προσωπικότητα; Τι είναι παιδεία; Τι είναι κουλτούρα; Τι είναι αυτό που εγώ δεν είχα και το είχε αυτός; Τι είναι αυτό που δίνει το δικαίωμα σε κάποιους να κρίνουν και σε άλλους απλά να υφίστανται την κριτική.  Προσπάθησα να υπερασπιστώ τη θέση μου. Ξέρεις, με εκείνο το ‘’ μα….’’ που έρχεται από μόνο του στα χείλη πολλές φορές. Μάταιο. Δεν ήταν εκεί για να ακούσει εμένα τον μικρό και ασήμαντο συνομιλητή του. Ήταν εκεί για να μιλήσει για τον εαυτό του. Είχε άλλωστε πολλά να πει. Μπορούσε να μιλάει ώρες για όλα αυτά που θα ήθελε να κάνει. Πολυπράγμων.

Άρχισα να ψάχνω τα στοιχεία εκείνα που θα μου χαρίσουν την προσωπικότητα που κάποιος άλλος έκρινε ότι δεν έχω. Πέρασε καιρός για να καταλάβω ότι η προσωπικότητα αυτή ήταν η δύναμη που είχα μέσα μου να μιλάω και να εκφράζω την άποψή μου. Ήταν η ίδια η άποψή μου. Είχα απόψεις, ιδέες, ανάγκη για να υπάρχω και να σκεφτώ. Δεν με ενδιέφερε να δείξω τι είμαι, με ενδιέφερε να είμαι. Δεν με ενδιέφερε να κρίνω τους άλλους αλλά να σκεφτώ για τους άλλους.

Επενδύουμε σε μάσκες , δοκιμάζουμε προσωπεία σε καθρέφτες κι αντλούμε πόζες από το αρχείο των δημόσιων καταθέσεων, με σκοπό να πείσουμε για τη γνησιότητα των προσποιήσεών μας. Η απόσταση ανάμεσα σε αυτό που ο καθένα μας είναι, σκέφτεται και νιώθει και σε αυτό που δείχνει ότι είναι, ότι σκέφτεται κα ότι  νιώθει μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο. Οι κυριότερες εκφάνσεις του φαινομένου της αλλοτρίωσης είναι η επικράτηση της υποκρισίας, η χρήση μάσκας, και η κατασκευή προσωπείου.

Στη λογική του μασκαρέματος τα πράγματα είναι όπως φαίνονται. Όταν τα λόγια, οι πράξεις και οι συμπεριφορές δεν απηχούν πραγματικές διαθέσεις αλλά είναι προϊόν υποκρισίας και προσποίησης επικρατεί μια κατάσταση διχασμού ανάμεσα στο φαίνεσθαι και στο είναι του ανθρώπου. Το αποτέλεσμα είναι να χάνεται η προσωπική ταυτότητα, να κυριαρχούν οι μάσκες και να επέρχεται η αλλοτρίωση του υποκειμένου, που είναι καταδικασμένο να τελεί σε κατάσταση κατάθλιψης, πανικού και αποπροσωποποίησης και να ζει σε συνθήκες πλάνης και τυποποίησης.

Ο καθένας βρίσκει κουστούμι και μάσκα στα μέτρα του. Ο εαυτός σου χάνεται στο πρόσωπο του άλλου. Δεν υπάρχει πια το εσύ , το εγώ, υπάρχει ένα πρόσωπο καθρέφτης. Για λίγες στιγμές είσαι αυτό που ο άλλος θα ήθελε να είσαι. Και αυτό ξέρεις ότι μετά από λίγο θα αλλάξει πάλι, ξανά και ξανά. Χάνεις τον εαυτό σου σε ένα παιχνίδι αναζήτησης της αποδοχής και της επιβεβαίωσης.  Λόγια και έργα τώρα βρίσκονται σε πλήρη αρμονία : είναι άφθονα παρέχουν εφήμερη ικανοποίηση παράγονται με εξαιρετική ευκολία και καταλήγουν μαζικά στη μορφή πολτού.

Μπορείς και να κάνεις πίσω , σκέφτεσαι για μια μικρή φευγαλέα στιγμή. Εάν όμως δεν προσποιείσαι εάν δεν εκδηλώνεις την προτίμησή σου στη μάσκα που φοράς είσαι ύποπτος φυγής, κινδυνεύεις να χάσεις δουλειά, φίλους, ερωτικούς συντρόφους, προνόμια κ.λπ. γι αυτό είναι συνετό να συμμορφώνεσαι και να ποντάρεις σε πλαστές συμπεριφορές.

Καταλαβαίνεις την ανάγκη να στιλβώνεις καθημερινά την εικόνα σου. Μια εικόνα καλά φτιαγμένη,  ικανή να σε κάνει να προσεγγίσεις όσους σε χρειάζονται .Αυτούς που χρειάζεσαι δεν ξέρεις ποτέ αν θα καταφέρεις να τους πλησιάσεις . Ξεχνάς πολλές φορές πώς πίσω από τη μάσκα κρύβεται ένα πρόσωπο αληθινό , αυτό που εσύ ο ίδιος επιλέγεις να κρύψεις, και που τελικά καταλήγεις να χάσεις . Γίνεται άμορφο, ανέκφραστο, σχεδόν ανύπαρκτο.  Ξεκινάς να γνωρίσεις τον εαυτό σου και φτάνεις να τον χάσεις. Είσαι οι άλλοι, όπως σε θέλουν οι άλλοι , παύεις να έχεις ταυτότητα. Βρίσκεσαι να πλανάσαι στο πουθενά και το τώρα. Το αύριο ανήκει στα χέρια των άλλων , εκείνων που θα συναντήσεις ή που ίσως και να μην έρθουν ποτέ.  Χαμηλώνεις το βλέμμα. Κοιτάς τα χέρια σου. Κρατάς τη μάσκα. Είχες πει πώς δεν θα την ξαναβάλεις. Τουλάχιστον όχι την ίδια.

Μην ανησυχείς. Εξάλλου εκεί που τίποτα δεν είναι αληθινό τα πάντα επιτρέπονται.

______

Μαρία Ξυπολοπούλου 

https://antikleidi.com/author/xypolopoulou/

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Ένας γέρος είναι ένα παιδί με παρελθόν*

Άνθρωποι του Εγώ ή άνθρωποι της κρίσης

Το Τέρας

H αξόδευτη αγάπη

Γιατί οι άνθρωποι δεν σας επιβεβαιώνουν

Μαρία Ξυπολοπούλου

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Τελείωσα τη Γαλλική γλώσσα και φιλολογία , τμήμα της φιλοσοφικής σχολής Αθηνών. Τα γαλλικά αποτελούν δεύτερη γλώσσα για εμένα καθώς μπήκαν στη ζωή μου από όταν ήμουν 5 χρονών. Και από τότε έμελλε να μην τα αποχωριστώ ποτέ. Μέσα από τις σπουδές μου έμαθα να αγαπάω την διαφορετικότητα, γνώρισα έναν άλλο τρόπο σκέψης και οργάνωσης του λόγου και απέκτησα μια πιο σφαιρική παιδεία. Έχω ασχοληθεί με το χορό, την κολύμβηση, τη μουσική(κιθάρα), το θέατρο(συμμετοχή σε ομάδες, σεμινάρια,εργαστήρια) και τον εθελοντισμό. Η τέχνη και το γράψιμο έχουν ξεχωριστή θέση μέσα μου και στη ζωή μου. Επιμελούμαι δική μου στήλη σε ηλεκτρονικό περιοδικό και ασχολούμαι γενικά με τη συγγραφή και σύνταξη κειμένων πάνω στον τομέα της τέχνης. Στο αντικλείδι θα αφήσω για λίγο στην άκρη την καλλιτεχνική μου φύση και θα δείξω μια άλλη μου πλευρά μέσα από κείμενα γενικού ενδιαφέροντος και προβληματισμού.

Share
Published by
Μαρία Ξυπολοπούλου

Recent Posts

Σύγχρονη επιστήμη και αγνωσιολογία

Ένα από τα μεγαλύτερα παράδοξα της σύγχρονης επιστήμης είναι ότι ενώ συνθέτει μια ηγεμονική κουλτούρα,…

1 week ago

Η άγνοια δεν είναι δύναμη: Tι μας λέει το 1984 του Τζορτζ Όργουελ για τις ψεύτικες ειδήσεις

Από όλες τις προφητικές γνώσεις που μπορεί να βρει κανείς στο κλασικό μυθιστόρημα του Όργουελ,…

3 weeks ago

Τόλμα να γνωρίζεις. Τι είναι ο Διαφωτισμός;

Το 1784, σε ένα δοκίμιό του με τίτλο αυτή την ερώτηση: "Was ist Aufidarung?", ο…

3 weeks ago

Τάσος Λιόλιος – Επιστημονική γνώση

Υπάρχουν δύο απαραίτητα στοιχεία για τη γνώση: το υποκείμενο της γνώσης (ο γνωρίζων, ή ο…

3 weeks ago

Ένα μικρό αφιέρωμα στον Daniel Kahneman

Ένα μικρό αφιέρωμα στον συγγραφέα και ψυχολόγο Daniel Kahneman που διακρίθηκε για το έργο του…

1 month ago

Οι κίνδυνοι της εθελοτυφλίας

Για κάποιους είναι τόσο εύκολο να ερωτευτούν με μια ιδέα όσο και έναν άνθρωπο. Οι…

2 months ago