Γιατί σήμερα ζούμε 40 χρόνια περισσότερο σε σύγκριση με το 1880;

Αυξήθηκε το προσδόκιμο ζωής


Τα τέλη του 19ου και οι αρχές του 20ου αιώνα ήταν μια χρυσή εποχή για τον τομέα της υγείας.  Ανακαλύψεις όπως η θεωρία των μικροβίων, τα αντιβιοτικά, η ευρεία χρήση των εμβολίων, καθώς και σημαντικές εξελίξεις  για τη δημόσια υγεία που αφορούν την υγιεινή, καταπολέμησαν πολλές σημαντικές αιτίες θανάτου. Το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε πολύ, όμως αυτό έφερε νέους δαίμονες.

Τα τελευταία 50 χρόνια, η έρευνα στην ιατρική έχει επικεντρωθεί λιγότερο στην εξάλειψη των ασθενειών και περισσότερο στη διαχείριση των χρόνιων παθήσεων. Μήπως αυτό δείχνει ότι υπάρχει επιβράδυνση στην πρόοδο της ιατρικής και ότι πιάσαμε το όριο του προσδόκιμου ζωής; Ή μήπως βρισκόμαστε σε ένα διάλειμμα πριν από το επόμενο κύμα μεγάλης προόδου;

Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε την μεταβολή του προσδόκιμου ζωής των Αμερικανών από το 1880 μέχρι σήμερα, ενώ στη συνέχεια αναφέρουμε τους σημαντικότερους παράγοντες που συνέβαλαν σ’ αυτή την αύξηση.

Το προσδόκιμο ζωής τα τελευταία 150 χρόνια

—-

Οι σημαντικότεροι παράγοντες

στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής

1880: Κατασκευάστηκε τo πρώτο εκτεταμένο σύγχρονο σύστημα αποχέτευσης.

1889: Οι νοσοκόμες ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν λαστιχένια γάντια. Οι χειρούργοι δεν τα χρησιμοποιούσαν υποχρεωτικά για μερικές δεκαετίες ακόμα.

1901:  Ανακαλύφθηκαν οι διαφορετικοί τύποι αίματος.

1908: Το New Jersey έγινε η πρώτη πόλη που χρησιμοποίησε χλώριο για την απολύμανση του πόσιμου νερού.

1918:  O ιός της γρίπης εξαπλώθηκε σ’ όλο τον κόσμο από τα στατεύματα που πολεμούσαν στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Πέθαναν περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι.

1921: Το εμβόλιο κατά της φυματίωσης. Μετά από 4 χρόνια, η φυματίωση έπαυσε να είναι κύρια αιτία θανάτου.

1924: Ξεκίνησε η διανομή ιωδιούχου αλατιού, εμποδίζοντας την βρογχοκήλη και τη νοητική υστέρηση.

1928: Ανακαλύφτηκε η πενικιλίνη. Χρησιμοποιήθηκε ευρέως μόνο αφού αποδείχτηκε επιτυχής για τους στρατιώτες του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.

Διαφήμιση του 1940:"Η πενικιλίνη θεραπεύει την γονόρροια μέσα σε τέσσερις ώρες."

Διαφήμιση του 1940:”Η πενικιλίνη θεραπεύει την γονόρροια μέσα σε τέσσερις ώρες.”

1945: Πρώτη επιτυχημένη αιμοκάθαρση. Μετά από λίγια χρόνια, η νεφρική νόσος έπαυσε να αποτελεί κύρια αιτία θανάτου.

1947: Πρώτη πετυχημένη χρήση φαρμάκων καταπολέμησης της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

1953: Πρώτη πετυχημένη εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς.

 1955: Ανακαλύφτηκε το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας.

1960: Κυκλοφορεί το πρώτο αντισυλληπτικό χάπι.

1964: Πρώτη πετυχημένη χρήση της χημειοθεραπείας.

1969: Αντικαπνιστικό μήνυμα στα πακέτα τσιγάρων.

1987: Ο Οργανισμός Φαρμάκων δίνει έγκριση για το πρώτο χάπι που βοηθάει στη μείωση της χοληστερίνης.

1998: Τα πρώτα βλαστικά κύτταρα από ανθρώπινο έμβρυο.

2001: Η πρώτη χαρτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος.

_____

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Η Ιατρική σε είκοσι χρόνια από τώρα

Πώς να κερδίζετε ή να χάνετε 30 λεπτά ζωής κάθε μέρα

Ποιος παράγοντας επηρεάζει τη μακροζωία;

10 μαθήματα υγείας από 10 διαφορετικές χώρες

Οι κυνηγοί της αιώνιας νιότης 

Οι δυσκολίες της ζωής μπορεί να… συμβάλλουν στη μακροζωία

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

10 CommentsΣχολιάστε

  • Μου φαίνεται απίστευτο να διαβάζω τέτοιο άρθρο σε σάιτ που γράφει και άρθρα φιλοσοφίας! Μετά, από κάτω βρίσκω διαφήμιση κάρτας “υγείας”! Τυχαίο? Μέχρι τώρα είχα εντοπίσει κατευθυνόμενα άρθρα μόνο στα υπόλοιπα ΜΜΕ. Πάει και το ίντερνετ? Δηλαδή θέλετε να μας πείσετε πως για την όποια πλασματική (λόγω του οτι πλέον οι ηλικιωμένοι συνήθως πεθαίνουν φυτά και κατάκοιτοι), αύξηση του ορίου ζωής, ευθύνεται η πρόοδος της επιστήμης, αυτής που στα λάθη της οποίας, (σύμφωνα με στατιστικές), οφείλονται οι περισσότεροι θάνατοι? Κι εγώ πώς είχα μάθει πως ο Πλάτων π.χ. πήγε πάνω από 80 γράφοντας μέχρι το τέλος του βιβλία, όπως κι ο Σοφοκλής στα 99 αν δεν απατώμαι? Και δεν ήταν οι μόνοι μακρόβιοι αρχαίοι φιλόσοφοι! Και μάλιστα, όχι μόνο χωρίς φάρμακα, αλλά και χωρίς τις σημερινές ανέσεις του “πολιτισμένου” ανθρώπου! Μετά λέμε γιατί αρρωσταίνουμε, γιατί πεθαίνουμε νωρίς, γιατί είμαστε πρόβατα και γιατί δυστυχούμε! Όταν έχουμε τέτοια εσφαλμένη πληροφόρηση, πώς να μας βρει καλό?

    • Καλησπέρα κε ή κα Σκάφη-Σκάφη

      Μιας και “το πιάσατε” απο την αρχαιότητα, θα γνωρίζετε ασφαλώς ότι οι φιλο-σοφοί της εποχής ήταν το ανάλογο του παν-επιστήμονα σήμερα. Επομένως οι έννοιες φιλοσοφία (φίλος της σοφίας , άρα και της γνώσης) και επιστήμη είναι συγγενής. Γι αυτό πάντα θα έχουν θέση σ αυτό το ιστολόγιο και τα 2 είδη άρθρων (επιστημονικά όπως αυτό και φιλοσοφικά όπως πιθανολογώ αυτά στα οποία αναφέρεστε).
      Ξέρετε πολλές φορές το τι πιστεύουμε ή το τι νομίζουμε , με το τι είναι πραγματικό, μπορεί να διαφέρει. Εσείς για να καταλάβουμε καλύτερα, αμφισβητείται την “επιστημονικότητα” του άρθρου? ή τι ακριβώς θεωρείτε “εσφαλμένο”? τις επιστημονικές ανακαλύψεις, τις ημερομηνίες, τη μέθοδο ή το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει?
      Κι αν αμφισβητείτε κάτι απ αυτά είναι γιατί έχετε γνώση για κάποια άλλη ,περί του αντιθέτου, τεκμηριωμένη επιστημονική έρευνα, ίσως κάποια άλλα επιστημονικά δεδομένα? Αν ναι, σας παρακαλούμε θερμά να μας τα υποδείξετε ,να μας τα παραθέσετε, ώστε να διαφωτιστούμε κι εμείς και αναγνώστες μας

      ΥΓ. Οι διαφημίσεις που εμφανίζονται στο κάτω μέρος των άρθρων δεν είναι δικές μας. Δηλαδή , δεν έχουμε κάποια συμφωνία απευθείας με τον διαφημιζόμενο . Δεν μπορούμε να τις επιλέξουμε. Είναι Google Ads. (αν θέλετε να μάθετε περισσότερα “γκουγκλίστε” Google Adsense ή Google Adwords) . Η google (όπως κάθε ιδιωτική εταιρία) έχει σκοπό το κέρδος . Για να το μεγιστοποιήσει βρίσκει διάφορες μεθόδους και στην συγκεκριμένη να βάζει διαφήμιση που να είναι όσο το δυνατό πιο σχετική με το περιεχόμενο είτε του άρθρου είτε των προτιμήσεών σας …..

  • Έχετε δίκιο, και συγνώμη που ήμουν τόσο επιθετικός πριν. Η αλήθεια είναι πως το “παίρνουμε” κι οι δύο από άλλη σκοπιά. Οπότε ό,τι κι αν σας πω, δεν θα με κατανοήσετε, θα συνεχίσετε να πιστεύετε σαν επίτευγμα π.χ. το χάπι της χοληστερίνης κι όχι τη διάδοση μιας επιστημονικά θεμελιωμένης φυτικής διατροφής και θα θεωρείτε τους σημερινούς δικτάτορες εμπόρους της υγείας, επιστήμονες. Λυπάμαι που το λέω τόσο ωμά, αλλά αυτά τα στοιχεία εχω αποκομίσει από την εμπειρία μου. Και ναι, δεν είναι όλοι, αλλά κι αυτοί που δεν είναι δεν κάνουν τίποτα για ν’ αλλάξει αυτό. Δεν έχω επιστημονικές έρευνες που γίνονται μετά από τόσο πόνο δισεκατομυρίων αθώων ζώων για να συντηρείται αυτή η φρικτή μηχανή των “ερευνών”. Μέχρι για πείραμα σε ποντίκια περί μορφασμού του πόνου έχω διαβάσει τυχαία σε πάλαι ποτέ μάλλον οικολογική εφημερίδα. Αν αρχίσω όμως με δικά μου εμπειρικά παραδείγματα, δεν θα τελειώνω για το τι έχει πέσει στην αντίληψή μου, σαν πελάτη τους, σαν συγγενής πελατών τους, σαν ελεύθερα σκεπτόμενου πολίτη, σαν αναγνώστη και θεατή. Θα σας παραθέσω όμως ένα άρθρο κάποιου από τους γενναίους “διαφορετικούς” για ένα θέμα τους από τα χιλιάδες για τα οποία ενέχονται κατά την αντίληψή μου: http://www.ntellos.gr/index.php/arthra/iatriki-ekpaideusi/iatrika-sinedria-i-siopi-ton-giatron όσο για τα επιστημονικά επιτεύγματα, είπαμε, το “πιάνουμε” απ’ αλλού, εγώ ψάχνοντας την αιτία των προβλημάτων κι ακόμα καλύτερα την εσωτερική αιτία κι εσείς από τα φαινόμενα. Πώς να αλληλοκατανοηθούμε? Τι να τη κάνουμε τη φιλοσοφία αν δεν μας οξύνει την αντίληψη? Μετά συγχωρήσεως, αλλά τα σύκα-σύκα κι η σκάφη-σκάφη.

  • Αν θέλετε δείτε κι αυτό: http://www.tovima.gr/science/article/?aid=486576 Βέβαια, αναφέρεται στο εξωτερικό, που φυσικά μας επηρεάζει, αλλά και δεν μας καθησυχάζει για την εγχώρια διαφθορά, όταν βλέπεις τις δεκάδες καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας εις βάρος γιατρών. Μόνο εγώ, σαν απλός πολίτης, ανακάλυψα τυχαία, πως πίσω από πολλούς ιατρικούς συλλόγους που στήνονται για πρόληψη διάφορων ασθενειών, κρύβονται ως χορηγοί και χρηματοδότες, φαρμακευτικές και εταιρίες τροφίμων! Λέτε να μας λυπούνται και να θέλουν να πέσουν οι πωλήσεις τους με τη πρόληψη? Όχι, θέλουν να έχουν τον έλεγχο, να κάνουν τους γιατρούς διαφημιστές τους, όπως είναι, π.χ. για τα γαλακτοκομικά που συστήνουν για “πρόληψη” της οστεοπόρωσης, ενώ είναι καταστροφικά γι αυτήν, Γκουγκλίστε κι εσείς να μάθετε. ΣτΙς ΗΠΑ, που ξοδεύει 50% παγκοσμίως για πρόληψη τέτοιου είδους σε σχέση με το παγκόσμιο έξοδο πρόληψης, βλέπουν τις αρρώστιες ν’ αυξάνονται αντί να μειώνονται. Το σύστημα, ο “Άρχων αυτού του κόσμου” για να μιλήσουμε φιλοσοφικά, (διότι κι η Κ. Διαθήκη “διαβάζεται” φιλοσοφικά) στραγγάλισε το οικολογικό κίνημα κάνοντάς μας να τρέμουμε για τις συντάξεις μας κι αφήνουμε το μέλλον των παιδιών μας αφύλακτο, όπως κάναμε μέχρι τώρα με την οικονομία, σπαταλώντας σε υπερκατανάλωση και περιττές ανύπαρκτες ανάγκες, και δεν βάζουμε μυαλό. Διότι, μέσα από το οικολογικό κίνημα, έβγαιναν και φωνές και απόψεις μιας άλλης αντίληψης των πραγμάτων, ολιστικής θα έλεγα αντιμετώπισης της δυστυχίας μας σ’ αυτόν τον πλανήτη και φιλοσοφικής όμως.. Δεν επιδιώκω να σας πείσω, αλλά να σας προβληματίσω, γιατί οι εχθροί δεν είναι αυτοί που νομίζουμε.

  • *Υ. Γ. = Αυτό το σύστημα, το οποίο διαδίδεται και γίνεται αποδεκτό απ’ όλους με τέτοιου είδους άρθρα, ανακατεμένα με άρθρα φιλοσοφίας και στο οποίο είναι χωμένοι μέχρι τα μπούνια οι γιατροί κι οι “επιστήμονες” τους οποίους θαυμάζετε, ενώ μάλλον πληγή θεού είναι, όταν δεν ξεσηκώνονται κατά της ελεύθερης διακίνησης μεταλλαγμένων πχ. και κατά του Κώδικα Αλιμεντάριους που απαγορεύει τη καλλιέργεια βοτάνων! από ιδιώτες! Αν είναι δυνατόν! Τι άλλο θέλετε για να βρείτε τρόπους να τους ξεσκεπάζετε με άλλα άρθρα? Δεν είναι επιχείρημα η ανακάλυψη της κινίνης και πενικιλίνης, σε μια εποχή πολύ πιο αγνή, Σήμερα το χρήμα είναι ο Θεός μας, από μέσον που θάπρεπε να είναι..

  • Μια και δημοσιεύετε και ψυχολογικά άρθρα, όπως το https://antikleidi.com/2013/11/04/15no/, θα ξαναγράψω κάτι σχετικό με τη προέλευση των πιο πάνω σχολίων μου που σας απέστειλα πριν μέρες. Αυτά που σας έγραψα λοιπόν, βασίζονταν στις δικές σας απόψεις και κάτω από το πρίσμα της παρατήρησης των φαινομένων που κάνατε, γι αυτό κι απόρησα πώς συμβιβάζονται με φιλοσοφικά άρθρα διαφωτιστικά όπως το ως άνω που σας επεσήμανα. Εγώ σαν άτομο, επιθυμώ και προσπαθώ να εργάζομαι πάνω στις ιδέες αυτές για την ευτυχία, παρ’ όλες τις αντιξοότητες που όπως όλοι μας περνάω, με κάθε τρόπο, αποφεύγοντας τις κακοτοπιές που με “ρίχνουν”. Αλλά όταν θυμάμαι, από τέτοια περί υγείας άρθρα, καταστάσεις όπως διασωλήνωσης π.χ. των γονιών μου, του συντρόφου και της πεθεράς κ.ά. και τη θλίψη στα βλέμματά τους πίσω απ’ τους σωλήνες, (τι κέρδισαν για λίγες μέρες, ή μήνες, ή χρόνια “ζωής”?), την αδιάφορη βαρβαρότητα των νοσηλευτών, (που φυσικά έχουν μπουχτίσει από τέτοια), όσο θυμάμαι τα αηδιαστικά “γεύματα”, ζωικής προέλευσης στα σακουλάκια που πάνε κατ’ ευθείαν στο στομάχι από τη μύτη, αλλά και μετά τα απαράδεκτα μενού για ασθενείς σε ανάρρωση, τη πλήρη εγκατάλειψή τους στο έλεος και τις “γνώσεις” των άλλων, σαν πειραματόζωα, (σ’ αυτά να δείτε τι γίνεται), αλλά και στα διαιτολόγια που αποφασίζουν τα συμφέροντα, (στα ψυχιατρεία να δείτε τι γίνεται!) όσο θυμάμαι τη θλίψη του θείου μου που παρακαλάει να “φύγει” σχεδόν παράλυτος από τα γηρατειά και μόνος από σύντροφο, παίρνοντας μια χούφτα χαπάκια ημερησίως και πολλά άλλα, κι όταν ξέρω και τι σημαίνει αρρώστια, νοσοκομείο, γιατροί, (όταν θυμάμαι π.χ. τον Κρεμαστινό (!) κι άλλους του Ωνασείου, να διαφημίζουν τα αλλαντικά που γίνονται με ελαιόλαδο σαν ασφαλή για καρδιοπάθειες, χωρίς λέξη για τον κίνδυνο του κόκκινου (κι όχι μόνο) κρέατος ή για τα καρκινογόνα νιτρικά άλατα που περιέχουν) κι όταν έχω ακούσει εκπομπές στο ΤΗΛΕΦΩΣ, κάποιων γενναίων, κι όταν έχω 5 γνώσεις κι εμπειρίες περί υγείας, σκέπτομαι τι θα γίνει αν πέσω στην ανάγκη τους, εγώ, τα παιδιά και κυρίως τα εγγόνια μου, (τα οποία αν ζήσω θα ενημερώσω για όλ’ αυτά). Αφού λοιπόν μπαίνετε στον κόπο να υμνείτε και τα φαινόμενα στο δημόσιο λόγο που επιχειρείτε κάθε μέρα από το Αντικλείδι, επηρεάζοντας κόσμο που ισχυροποιεί την ίδια αυτή κι επικίνδυνη κατάσταση, θέλησα να σας ενημερώσω και για την αλήθεια, μπας και γλυτώσουν όσοι αθώοι την ενστερνιστούν κι εγώ μαζί. Αυτά, γιατί δεν απαντήσατε κι ούτε αναδημοσιεύσατε τα λινκ που σας έστειλα σαν αντίλογο, όπως θάπρεπε, αφού τα δημοσιεύετε λέτε όλα. Μια πολύ προφητική ρήση του Νίτσε, (αν σκεφτούμε κι όλας την ατομική βόμβα): “Το γεγονός οτι η επιστήμη, όπως την ασκούμε σήμερα, είναι εφικτή, (σ.σ. εφαρμόζεται ελεύθερα), αποδεικνύει οτι τα στοιχειώδη ένστικτα που προστατεύουν τη ζωή έχουν πάψει να λειτουργούν” Και φυσικά η ανθρωπότητα τώρα περνάει τη πιο καλή της περίοδο ιστορικά, χάρη στη πληροφόρηση και στις επιστημονικές ανακαλύψεις. Γιατί να μη γίνεται λοιπόν, σφαιρικά κι ελεύθερα αυτή? Υπάρχει λέει νόμος κατά όσων λένε πως ο καρκίνος θεραπεύεται εκτός της κλασσικής ιατρικής! Και φυσικά μένω προσηλωμένος στη θετικότητα τέτοιων συμβουλών όπως εδώ: https://antikleidi.com/2013/11/04/15no/ Για να είμαι πάντα μακάριος πρέπει να μη διαβάζω τα άρθρα σας, ή παρόμοια, να μη μπαίνω καθόλου στο ίντερνετ? γιατί την τβ την έκοψα ήδη. Τι να κάνει κάποιος για να εξασφαλίσει την ευτυχία που προτείνει το άρθρο σας, μέσα σε τέτοιους κινδύνους, που τους αφήνετε απλά να συμβαίνουν, όσοι μπορείτε να επηρεάζετε κόσμο? Να μη μιλάει καθόλου? Εγώ πρόθυμα θα ξεχάσω όλ’ αυτά για να ξανα-ισορροπήσω τον δρόμο μου προς την ευτυχία, εύκολο μου είναι μέχρι να ξαναδιαβάσω κάτι ανάλογο. Εσείς που δράτε?

  • Θα ήθελα ακόμη να σημειώσω οτι μου γεννήθηκαν αυτές οι σκέψεις και σας ξαναέγραψα, διότι το άρθρο για τους τρόπους ευτυχίας, που αναδημοσιεύσατε από τον 6ο του ’13, δίνει συμβουλές μεν να μη κρίνουμε, να μη γκρινιάζουμε, να μην υποστηρίζουμε το δίκιο μας, να μη κατηγορούμε τους άλλους, να μην αυτοπροβαλόμαστε, να μη βάζουμε ταμπέλες στους άλλους, να μη κολλάμε στο παρελθόν, πράγματα που έκανα στα σχόλιά μου, για συντομία, παρά οτι τ’ αποφεύγω συνήθως, ή κάνω προσπάθειες γι αυτό, αλλά πώς να βρεις την ευτυχία μέσα σε τόσο ανθρώπινο και ζωικό πόνο που μαθαίνεις καθημερινά? Κι ένας λόγος είναι οι αυξημένες αρρώστιες. Όταν έχουμε υγεία, κι η ανέχεια ακόμη υποφέρεται. Ρωτάτε κι εμένα….Πρέπει σ’ αυτή τη περίπτωση να σιωπούμε? Να κλείνουμε τα μάτια? Να ακολουθούμε ψευδαισθήσεις? Αν ο φόβος είναι μια ψευδαίσθηση, τότε τι είναι να ακολουθούμε απλούς ανθρώπους σε ό,τι λένε ωσάν οπαδοί? Άνθρωποι είναι κι οι σημερινοί επιστήμονες και δεν έχουν σχέση με τους πανεπιστήμονες αρχαίους φιλόσοφους που αναφέρετε. Άρα, ο δρόμος για την ευτυχία είναι πέρα από κάθε ψευδαίσθηση κι αυτές πρέπει να εντοπίζουμε πρωτίστως και αν έχουμε δημόσιο λόγο, να το διαδίδομε, αυτό νομίζω σαν σωστότερο, μια κι εσείς με ρωτήσατε τη γνώμη μου και τις γνώσεις μου που δεν έχω πολλές, γι αυτό σας έστειλα τα λινκ.

    • Γεια σας και πάλι. Ευχαριστούμε που μπήκατε στον κόπο να γράψετε τόσο μακροσκελής απαντήσεις. Υποθέτουμε ότι είναι καλό γιατί σημαίνει ότι κάτι σας άγγιξε.
      Να ξεκαθαρίσουμε κάτι σημαντικό: εμείς αυτό που προσπαθούμε είναι περισσότερο να εγείρουμε ερωτήματα παρά να δώσουμε απαντήσεις. Στοχεύουμε στο να κινήσουμε τη διαδικασία σκέψης του αναγνώστη. Αυτός θα σκεφτεί και θ αποφασίσει . Δεν κατέχουμε καμία αυθεντία. Κι εμείς απλοί αναζητητές είμαστε.
      Εννοείτε ότι δεν ασπαζόμαστε τις θέσεις όλων των αρθρογράφων.
      Πολλές φορές εσκεμμένα παρουσιάζουμε τις ακριβώς αντίθετες θέσεις , ώστε να πάρουμε μια σφαιρική αντίληψη (Αρκεί βέβαια να ναι στο κατάλληλο ύφος , να προάγουν τον διάλογο και να επιχειρηματολογούν τεκμηριωμένα)
      Γενικά προσπαθούμε να μην δογματιζόμαστε αλλά ούτε και να πέφτουμε στην παγίδα της αντιεπιστημονικότητας και το ανορθολογισμού.
      Το αν τα καταφέρνουμε ή όχι , φυσικά εσείς οι αναγνώστες θα το κρίνεται .

      ΥΓ. Τα λινκ που παραθέσατε είναι στη διάθεση του οποιουδήποτε θέλει να τα επισκεφτεί. Όπως διαπιστώσατε δεν κάνουμε καμία λογοκρισία.

      • Καλώς… κι εγώ ενημέρωση ήθελα να κάνω, βλέποντας μονομερείς πληροφορίες, αδογμάτιστη ει δυνατόν, μια και απέχω από δόγματα, (κάτι που στην αναζήτησή μου για την αλήθεια, το έχω πληρώσει απίστευτα), αλλά μου γέννησαν την επιθετικότητα, τις γενικεύσεις και την τόση πλατίαση, οι εμπειρίες μου, που μου γεννάνε επίσης φόβους για το μέλλον μου, αν “ό μη γένοιτο” που λένε. Μπορείτε να γράφετε ό,τι σας υπαγορεύει η συνείδησή σας κι οι γνώσεις σας, ζητώ συγνώμη για την ενόχληση. Ίσως κάποτε ξεκαθαρίσει το τοπίο για το τι σημαίνει υγεία, μακροζωία και τι ευθύνεται γι αυτήν, αν π.χ. 2 παγκόσμιοι πόλεμοι (και όχι μόνο), έπαιξαν ρόλο για συμπεράσματα σημερινών πανηγυρισμών των φαρμακοβιομηχανιών, όπως και το αν η προσπάθεια για δίκαιη πληροφόρηση λόγω εμπειριών, σε τέτοια ιδίως θέματα παραπέμπει σε δόγμα, ή κατοχή αυθεντίας, κάτι που αποποιήθηκα ευθύς εξ΄αρχής.. Είναι σαν να λέμε σε λαβωμένους στο πεδίο μάχης, να μιλάνε αποστασιοποιημένα, όταν αναφέρονται σ’ αυτήν, ή να σιωπούν αν δεν έχουν αξιώματα.. Δεκτόν από μένα τον μηδαμινό, αλλά για την ιστορία, να σας πω ακόμη πως εκτεταμένες έρευνες Πανελλαδικά, Ελλήνων διακεκριμένων πανεπιστημιακών επιδημιολόγων προ κρίσης, έχουν δείξει την ανωτερότητα της πρόληψης πολλών ασθενειών, ακόμα και των χειρότερων, μέσω διατροφικού πλουτισμού σε φυτικές τροφές, έναντι των ιατρικών εξετάσεων και φαρμάκων και σίγουρα δεν είχαν το δικό μου πάθος και μεροληψία που κακώς μου ξέφυγε, λόγω του οτι είδα πολλά βίντεο με βασανισμούς ζώων και αρρώστους, ή θεραπευμένους αφάρμακα. Τέτοιοι, είναι ο Δ. Τριχόπουλος, ο Α. Καφάτος, ο Τούντας κ.ά……Υπάρχουν δημοσιεύσεις τους και συνεντεύξεις τους στο διαδίκτυο, π.χ. ΤΑ ΝΕΑ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, αν σας ενδιαφέρει. Νάστε καλά, ευχαριστώ για τη φιλοξενία.