H ‘Μουσική’ κι ο ‘Χορός’ του Henri Matisse

Ο Henri Matisse ανήκει στους καλλιτέχνες του νέου δημιουργικού εικαστικού ρεύματος του 20ου αιώνα. Δύο από τους πιο σημαντικούς του πίνακες που σήμερα βρίσκονται στο μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης , είναι ο Χορός και η Μουσική.

– – –

Ο χορός (1932) 

 

Μεγαλύτερη απλοποίηση των μορφών. Οι μορφές έχουν τα εντελώς βασικά χαρακτηριστικά του σώματος και βρίσκονται σε έναν εντελώς ακαθόριστο χώρο μεταξύ ουρανού και γης. Στο συγκεκριμένο χορό βλέπουμε τον άνθρωπο απαλλαγμένο απ’ οτιδήποτε , η ίδια η μορφή είναι απαλλαγμένη από κουστούμια ( συμβολίζουν την παράδοση). Γιγαντόσωμες φιγούρες παρασύρονται σε έναν αέναο στροβιλισμό. Μας θυμίζει σκηνές από την αρχαιότητα, από τις τελετές προς τιμήν του Διονύσου και τον εκστατικό χορό. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό του χορού που βλέπουμε στον πίνακα είναι η ομαδικότητα. Ο άνθρωπος κινείται σε μια ομάδα. Ο κύκλος που είναι πιασμένοι αναφέρεται στον κύκλο της ζωής. Δεν μας ενδιαφέρουν τα κουστούμια , εστιάζουμε στην ουσία του χορού. Ο σύγχρονος χορός δίνει τη δυνατότητα στον άνθρωπο να βρεθεί σε μια άλλη διάσταση. Βλέπουμε πώς ο άνθρωπος μπορεί να ανέλθει μέσα από το χορό.

– – –

Η μουσική

 

Απογυμνωμένες μορφές. Το τραγούδι δηλαδή η φωνή είναι το πρώτο όργανο που έχει ο άνθρωπος στη διάθεσή του για να φτιάξει μουσική. Στον πίνακα απεικονίζονται απογυμνωμένες μορφές που παίζουν κάποιο μουσικό όργανο ή τραγουδάνε.

Ο χορός και η μουσική γίνονται το συμβολικό όραμα ενός συμπαντικού εναγκαλισμού στο οποίο ερμηνεύεται η ζωή σαν μια κυκλική αρμονία που επαναλαμβάνεται ασταμάτητα και ρυθμικά.

Τα δύο έργα δημιουργήθηκαν με σκοπό να κοσμήσουν τη σκάλα της κατοικίας του Σεργκέι Σουκίν στη Μόσχα. Ο Matisse ταξίδεψε στη Ρωσία για να επιβλέψει την εγκατάστασή τους.

***********

Ανρί Ματίς (πλήρες όνομα Henri Émile Benoît Matisse, 31 Δεκεμβρίου 1869 – 3 Νοεμβρίου 1954) ήταν ένας από τους σημαντικότερους Γάλλους ζωγράφους του 20ου αιώνα. Θεωρείται ιδρυτής του καλλιτεχνικού κινήματος του φωβισμού καθώς και μία από τις σημαντικότερες μορφές της μοντέρνας τέχνης.

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Henri Matisse (2o μέρος)

Henri Matisse (1o μέρος)

Μαρία Ξυπολοπούλου

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Τελείωσα τη Γαλλική γλώσσα και φιλολογία , τμήμα της φιλοσοφικής σχολής Αθηνών. Τα γαλλικά αποτελούν δεύτερη γλώσσα για εμένα καθώς μπήκαν στη ζωή μου από όταν ήμουν 5 χρονών. Και από τότε έμελλε να μην τα αποχωριστώ ποτέ. Μέσα από τις σπουδές μου έμαθα να αγαπάω την διαφορετικότητα, γνώρισα έναν άλλο τρόπο σκέψης και οργάνωσης του λόγου και απέκτησα μια πιο σφαιρική παιδεία. Έχω ασχοληθεί με το χορό, την κολύμβηση, τη μουσική(κιθάρα), το θέατρο(συμμετοχή σε ομάδες, σεμινάρια,εργαστήρια) και τον εθελοντισμό. Η τέχνη και το γράψιμο έχουν ξεχωριστή θέση μέσα μου και στη ζωή μου. Επιμελούμαι δική μου στήλη σε ηλεκτρονικό περιοδικό και ασχολούμαι γενικά με τη συγγραφή και σύνταξη κειμένων πάνω στον τομέα της τέχνης. Στο αντικλείδι θα αφήσω για λίγο στην άκρη την καλλιτεχνική μου φύση και θα δείξω μια άλλη μου πλευρά μέσα από κείμενα γενικού ενδιαφέροντος και προβληματισμού.

Share
Published by
Μαρία Ξυπολοπούλου
Tags: Matisse

Recent Posts

Σύγχρονη επιστήμη και αγνωσιολογία

Ένα από τα μεγαλύτερα παράδοξα της σύγχρονης επιστήμης είναι ότι ενώ συνθέτει μια ηγεμονική κουλτούρα,…

1 week ago

Η άγνοια δεν είναι δύναμη: Tι μας λέει το 1984 του Τζορτζ Όργουελ για τις ψεύτικες ειδήσεις

Από όλες τις προφητικές γνώσεις που μπορεί να βρει κανείς στο κλασικό μυθιστόρημα του Όργουελ,…

3 weeks ago

Τόλμα να γνωρίζεις. Τι είναι ο Διαφωτισμός;

Το 1784, σε ένα δοκίμιό του με τίτλο αυτή την ερώτηση: "Was ist Aufidarung?", ο…

3 weeks ago

Τάσος Λιόλιος – Επιστημονική γνώση

Υπάρχουν δύο απαραίτητα στοιχεία για τη γνώση: το υποκείμενο της γνώσης (ο γνωρίζων, ή ο…

3 weeks ago

Ένα μικρό αφιέρωμα στον Daniel Kahneman

Ένα μικρό αφιέρωμα στον συγγραφέα και ψυχολόγο Daniel Kahneman που διακρίθηκε για το έργο του…

4 weeks ago

Οι κίνδυνοι της εθελοτυφλίας

Για κάποιους είναι τόσο εύκολο να ερωτευτούν με μια ιδέα όσο και έναν άνθρωπο. Οι…

2 months ago