Οι Άντρες Χώνονται στη Σπηλιά τους, οι Γυναίκες Συζητούν

couplesquarellΜια από τις μεγαλύτερες διαφορές ανάμεσα στους άντρες και τις γυναίκες είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζουν το άγχος. Οι άντρες αποτραβιούνται και κλείνονται στον εαυτό τους, ενώ οι γυναίκες πλημμυρίζουν από συναισθήματα τα οποία θέλουν οπωσδήποτε να εκφράσουν. Εκείνη την ώρα, μια γυναίκα και ένας άντρας χρειάζονται διαφορετικά πράγματα για να ηρεμήσουν. Εκείνος αισθάνεται καλύτερα αν λύσει τα προβλήματα του, ενώ εκείνη θα αισθανθεί καλύτερα αν συζητήσει για τα προβλήματα της. Αν δεν κατανοήσουμε και αποδεχτούμε αυτές τις διαφορές, θα έχουμε περιττές συγκρούσεις στις σχέσεις μας. Ας δούμε ένα συνηθισμένο παράδειγμα.


Όταν ο Τομ γυρνά σπίτι, θέλει να χαλαρώσει και να ηρεμήσει διαβάζοντας ήσυχα την εφημερίδα του. Είναι αγχωμένος από τα άλυτα προβλήματα της ημέρας και ανακουφίζεται παραμερίζοντάς τα και ξεχνώντας το. 

Η γυναίκα του, n Μαίρη, θέλει και εκείνη να χαλαρώσει ύστερα από μια δύσκολη μέρα. Εκείνη, όμως, θα ανακουφιστεί μόνο συζητώντας για τα προβλήματα της. Η ένταση, που σιγά σιγά δημιουργείται ανάμεσά τους, σταδιακά μετατρέπεται σε επιθετικότητα κι εχθρότητα. 

Ο Τομ σκέφτεται ότι η Μαίρη μιλάει πολύ, ενώ n Μαίρη αισθάνεται ότι ο Τομ την αγνοεί. Αν ο Τομ και n Μαίρη δεν καταλάβουν τις διαφορές τους, θα απομακρύνονται ολοένα και περισσότερο ο ένας από τον άλλο.

Ίσως αναγνωρίζετε την παραπάνω σκηνή, καθώς είναι μια από τις πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες οι άντρες και οι γυναίκες συγκρούονται. Αυτό το πρόβλημα δεν το έχουν μόνο ο Τομ και n Μαίρη. Υπάρχει σχεδόν σε όλες τις σχέσεις.

Η λύση του προβλήματος δεν εξαρτάται από το πόσο πολύ ο Τομ αγαπά τη Μαίρη, αλλά από το πόσο και οι δυο τους καταλαβαίνουν το αντίθετο φύλο. Αν ο Τομ δε μάθαινε ότι οι γυναίκες, προκειμένου να νιώσουν καλύτερα, έχουν ανάγκη να μιλήσουν για τα προβλήματα τους, θα εξακολουθούσε να πιστεύει ότι n Μαίρη μιλά πολύ και γι’ αυτό δε θα έδινε προσοχή στα λόγια της.  Αν n Μαίρη δε μάθαινε ότι ο Τομ διαβάζει την εφημερίδα για να χαλαρώσει και να αισθανθεί καλύτερα, θα πίστευε ότι ο Τομ την αγνοεί και την παραμελεί. Θα επέμενε να τον αναγκάσει να μιλήσει, ενώ εκείνος δε θα ήθελε να το κάνει. Αυτές οι διαφορές μπορούν να ξεπεραστούν, αν κατανοήσουμε καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο άντρες και γυναίκες αντιμετωπίζουν το άγχος τους. Ας παρατηρήσουμε πάλι τη ζωή στον Άρη και την Αφροδίτη, για να μάθουμε μερικά πράγματα για τους άντρες και τις γυναίκες.


Αντιμετωπίζοντας το Άγχος στον Άρη και την Αφροδίτη

Όταν ο κάτοικος του Άρη είναι ανήσυχος n ταραγμένος, δε συζητά ποτέ το θέμα που τον απασχολεί. Δε θα επιβαρύνει ποτέ κάποιον άλλο Αρειανό με το πρόβλημα του, εκτός εάν αισθάνεται ότι δεν μπορεί να το λύσει χωρίς τη βοήθεια του φίλου του. Αντίθετα, γίνεται πολύ σιωπηλός και χώνεται στη σπηλιά του για να σκεφτεί και να βρει λύση μόνος του. Θα βγει από τη σπηλιά του μόνο αφού έχει λύσει το πρόβλημα του και αισθάνεται καλύτερα. Αν πάλι δεν μπορεί να βρει λύση, κάνει κάτι άλλο για να ξεχάσει αυτό που τον απασχολεί διαβάζει εφημερίδα n παίζει με κάποιο παιχνίδι. Καθώς n προσοχή του αποσπάται από τα προβλήματα της ημέρας, καταφέρνει σταδιακά, να ηρεμήσει. Αν το άγχος του είναι μεγάλο, θα ασχοληθεί με κάτι που απαιτεί ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια, όπως το τρέξιμο, το ποδόσφαιρο ή n αναρρίχηση σε βουνά. Για να λύσουν τα προβλήματα τους και, κατά συνέπεια, να αισθανθούν καλύτερα, οι κάτοικοι του Άρη χώνονται στη σπηλιά τους.

Όταν n κάτοικος της Αφροδίτης έχει άγχος n είναι ταραγμένη, προκειμένου να ανακουφιστεί, βρίσκει κάποιο άτομο που εμπιστεύεται και του εξιστορεί με κάθε λεπτομέρειες τα προβλήματα της. Όταν οι κάτοικοι της Αφροδίτης μοιράζονται αυτά τα συναισθήματα, νιώθουν πολύ καλύτερα. Αυτός είναι ο αφροδίτιος τρόπος αντιμετώπισης. Για να αισθανθούν καλύτερα, οι κάτοικοι της Αφροδίτης συναντιούνται και συζητούν ανοιχτά για τα προβλήματα τους. Στην Αφροδίτη, το να μοιραστείς με κάποιον άλλο τα προβλήματα σου αποτελεί ένδειξη αγάπης και εμπιστοσύνης. Οι κάτοικοι της Αφροδίτης δε θεωρούν ότι φορτώνουν το συνομιλητή τους με ένα βάρος και δεν ντρέπονται να μιλήσουν για τις ανησυχίες; τους. Δεν προσπαθούν να αποδείξουν την επάρκεια και την «ικανότητα» τους. Η προσωπική τους αξία εξαρτάται από τη συμμετοχή τους σε σχέσεις αγάπης. Μιλούν ανοιχτά για τα συναισθήματα που τις κατακλύζουν, για τη σύγχυση, την απελπισία n την εξάντληση που αισθάνονται. Η κάτοικος της Αφροδίτης αισθάνεται καλά με τον εαυτό της, όταν έχει φίλους που την αγαπούν και μοιράζεται μαζί τους τα συναισθήματα και τα προβλήματα της. Ένας κάτοικος του Άρη αισθάνεται καλά εφόσον μπορεί να λύνει μόνος του, στη σπηλιά του, τα προβλήματα του. Αυτά τα μυστικά για τα δύο φύλα ισχύουν ακόμα και σήμερα.

mr-bean-caveman

Βρίσκοντας Ανακούφιση στη Σπηλιά

Όταν ο άντρας έχει άγχος, θα αποτραβηχτεί στη σπηλιά του μυαλού του και θα αυτοσυγκεντρωθεί για να λύσει το πρόβλημα του. Συνήθως; διαλέγει πρώτα το πιο επείγον n το πιο δύσκολο. Συγκεντρώνεται τόσο πολύ στη λύση αυτού του προβλήματος, ώστε, προσωρινά, δεν αντιλαμβάνεται τίποτε άλλο. Οι ευθύνες και οι άλλες έγνοιες του παραμερίζονται στο βάθος του μυαλού του. Εκείνες τις στιγμές, γίνεται ολοένα και πιο απόμακρος, ξεχασιάρης, αδιάφορος και απορροφημένος στις σκέψεις του. Για παράδειγμα, μπορεί να συζητάτε μαζί του στο σπίτι και να καταλαβαίνετε ότι μόνο το 5% του μυαλού του ασχολείται με εσάς, ενώ το 95% βρίσκεται ακόμα στη δουλειά του. Δε σας δίνει όλη του την προσοχή, γιατί στριφογυρνά το πρόβλημα του στο μυαλό του, προσπαθώντας να βρει λύση. Όσο περισσότερο άγχος αισθάνεται, τόσο περισσότερο θα απορροφάται από το πρόβλημα. Εκείνη την ώρα, είναι ανίκανος να προσφέρει στη γυναίκα του την προσοχή και την τρυφερότατα που συνήθως της δείχνει και που ασφαλώς δικαιούται. Το μυαλό του είναι απασχολημένο με άλλα θέματα και δεν έχει τη δύναμη να το απεγκλωβίσει. Μόλις όμως βρει τη λύση, θα αισθανθεί αμέσως καλύτερα και θα βγει από τη σπηλιά του. Ξαφνικά, είναι και πάλι σε θέση να μετέχει στη σχέση. Ωστόσο, αν δε βρει λύση στο πρόβλημα του, θα μείνει κλεισμένος στη σπηλιά του. Για να απεγκλωβιστεί, αρχίζει να λύνει τα καθημερινά μικροπροβλήματα, να διαβάζει την εφημερίδα του, να βλέπει τηλεόραση, να οδηγεί το αυτοκίνητο του, να γυμνάζεται, να παρακολουθεί έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, να παίζει μπάσκετ και λοιπά. Κάθε δραστηριότητα, που πριν καταλάμβανε το 5% του . μυαλού του, μπορεί να τον βοηθήσει να ξεχαστεί και να βγει έξω από τη σπηλιά. Έτσι, την επόμενη μέρα, θα μπορέσει να συγκεντρωθεί πάλι στο πρόβλημα του με μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας.

Ας δούμε με περισσότερες λεπτομέρειες μερικά παραδείγματα. Ο Τζιμ, για να ξεχνά τα προβλήματα που τον απασχολούν, προτιμά να διαβάζει εφημερίδα. Έτσι, δε χρειάζεται να αντιμετωπίζει πια τα γεγονότα της ημέρας. Με το 5% του μυαλού του, που δεν ασχολείται με τα προβλήματα της δουλειάς του, αρχίζει να σχηματίζει γνώμη και να βρίσκει λύσεις στα παγκόσμια θέματα. Σταδιακά, βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στα προβλήματα που διαβάζει στην εφημερίδα, ξεχνώντας τα δικά του. Με αυτό τον τρόπο στρέφει την προσοχή του από τις προσωπικές του έγνοιες στα παγκόσμια προβλήματα (για τα οποία δεν είναι άμεσα υπεύθυνος). Αυτή n διαδικασία απελευθερώνει το μυαλό του από τα πιεστικά προβλήματα της δουλειάς του, ώστε να μπορέσει να συγκεντρωθεί ξανά στη γυναίκα του και στην οικογένειά του. Ο Τομ, για να απαλλαγεί από το άγχος του και να χαλαρώσει, παρακολουθεί έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Έτσι, δεν προσπαθεί πια να λύσει τα δικά του προβλήματα, αλλά τα προβλήματα της αγαπημένης του ομάδας. Παρακολουθώντας τα αθλητικά, αισθάνεται ότι με κάθε παιχνίδι λύνεται και ένα δικό του θέμα. Όταν n ομάδα του σκοράρει ή κερδίζει, απολαμβάνει και αυτός το αίσθημα της επιτυχίας. Εάν n ομάδα του χάνει, υποφέρει και αυτός από την ήττα. Και στις δύο περιπτώσεις, όμως, έχει ξεφύγει από τα πραγματικά του προβλήματα. Για τον Τομ, όπως και για πολλούς ακόμη άντρες, n χαλάρωση που αισθάνονται μετά  τη λήξη ενός αγώνα, μιας ταινίας με έντονη δράση ή του δελτίου ειδήσεων τους βοηθά να χαλαρώσουν από την ένταση που βιώνουν στην προσωπική τους ζωή.

shakira-caveman

Πώς Αντιδρούν οι Γυναίκες στη Σπηλιά

Όταν ο άντρας κλείνεται στη σπηλιά του, δεν μπορεί να δώσει στη σύντροφό του την προσοχή που της αξίζει. Εκείνες τις στιγμές, επειδή η γυναίκα δε γνωρίζει πόσο αγχωμένος είναι, δύσκολα εκφράζει την αποδοχή της προς το άτομό του. Αν εκείνος, επιστρέφοντας σπίτι, συζητούσε όλα του τα προβλήματα μαζί της, θα του έδειχνε μεγαλύτερη συμπόνια και κατανόηση. Αλλά εκείνος δεν της μιλά για όσα τον απασχολούν, με αποτέλεσμα εκείνη να αισθάνεται ότι την αγνοεί. Καταλαβαίνει ότι είναι ταραγμένος, αλλά υποθέτει, λανθασμένα, ότι, αφού δεν της μιλά, δεν ενδιαφέρεται πια γι’ αυτή. Γενικά, οι γυναίκες δεν καταλαβαίνουν με ποιο τρόπο ΟΙ κάτοικοι του Άρη ξεπερνούν το άγχος τους. Περιμένουν από τους άντρες να συζητήσουν ανοιχτά για τα προβλήματα τους, όπως κάνουν οι ίδιες. Όταν ο άντρας βρίσκεται χωμένος στη σπηλιά του, n γυναίκα του δυσανασχετεί επειδή δεν είναι πια ανοιχτός. Αισθάνεται πληγωμένη, όταν εκείνος παρακολουθεί τις ειδήσεις; στην τηλεόραση n πηγαίνει να παίξει μπάσκετ αγνοώντας την. Δεν είναι καθόλου ρεαλιστικό να περιμένετε από έναν άντρα που βρίσκεται στη σπηλιά του να είναι ανοικτός, ευαίσθητος και τρυφερός. Εξίσου μπορέσει ρεαλιστικό είναι να περιμένετε από μια γυναίκα που είναι αναστατωμένη να ηρεμήσει και να φερθεί εντελώς λογικά. Είναι λάθος να προσδοκούμε από τον άντρα να διακατέχεται πάντα από συναισθήματα αγάπης και τρυφερότητας, όπως είναι λάθος να προσδοκούμε από τη γυναίκα να ταυτίζει πάντα τα συναισθήματα της με την λογική, Όταν οι κάτοικοι του Άρη πηγαίνουν στις σπηλιές τους, συνήθως ξεχνούν ότι και οι φίλοι τους έχουν τα δικά τους προβλήματα. Οδηγούνται από ένα ένστικτο που λέει ότι, πριν ενδιαφερθείς και φροντίσεις κάποιον άλλο, πρέπει πρώτα να ενδιαφερθείς και να φροντίσεις τον εαυτό σου. Όταν n γυναίκα βλέπει τον άντρα να αντιδρά με αυτό τον τρόπο, συνήθως διαφωνεί και δυσανασχετεί μαζί του. Μπορεί, τότε, να ζητήσει τη βοήθειά του με απαιτητικό ύφος, σαν να πρέπει να πολεμήσει για τα δικαιώματά της. Αν, όμως, θυμηθεί ότι οι άντρες έρχονται από τον Άρη, μπορεί να ερμηνεύσει σωστά την αντίδραση του στο άγχος, σαν ένα μηχανισμό άμυνας και όχι σαν ένδειξη του πώς αισθάνεται για εκείνη. Αντί να του αντιστέκεται, μπορεί να αρχίσει να συνεργάζεται μαζί του για να πάρει αυτό που χρειάζεται.  Από την άλλη πλευρά, οι άντρες δε συνειδητοποιούν πόσο απόμακροι γίνονται όταν βρίσκονται στη σπηλιά τους. Αν ο άντρας συνειδητοποιήσει ότι το κλείσιμό του στη σπηλιά μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη σύντροφό του, θα μπορέσει να της δείξει κατανόηση και συμπόνια όταν αισθανθεί παραμελημένη και ασήμαντη. Η γνώση ότι οι γυναίκες είναι από την Αφροδίτης, τον κάνει να δείχνει μεγαλύτερη κατανόηση και σεβασμό στις αντιδράσεις και τα συναισθήματά της. Αν δεν καταλάβει το νόημα των αντιδράσεών της, ο άντρας θα περάσει στην άμυνα και θα ξεσπάσει καβγάς.

Ας δούμε τις πέντε πιο συνηθισμένες παρεξηγήσεις ανάμεσα στα ζευγάρια:

1. Όταν εκείνη λέει, «Δε με ακούς», εκείνος απαντά, «Τι εννοείς ότι δε σε ακούω; Μπορώ να επαναλάβω όλα σου τα λόγια». Όταν ο άντρας είναι στη σπηλιά του, μπορεί να καταγράψει τα λόγια της με το 5% του μυαλού του, το οποίο ακούει. Ο άντρας θεωρεί ότι, αφού την ακούει με το 5%, αυτό είναι αρκετό. Όμως, αυτό που εκείνη χρειάζεται είναι να της αφιερώσει όλη την προσοχή του.

2. Όταν εκείνη λέει, «Αισθάνομαι σαν να μην είσαι εδώ», εκείνος απαντά, «Τι εννοείς ότι δεν είμαι εδώ; Και βέβαια είμαι εδώ. Δε με βλέπεις;» Νομίζει ότι, εφόσον το σώμα του είναι παρόν, εκείνη δεν μπορεί να του λέει ότι δεν είναι εκεί. Όμως, παρόλο που το σώμα του είναι παρόν, εκείνη συναισθάνεται ότι n προσοχή του είναι στραμμένη αλλού.

3. Όταν εκείνη λέει, «Δεν ενδιαφέρεσαι για μένα», εκείνος απαντά, «Και βέβαια ενδιαφέρομαι για σένα. Γιατί νομίζεις ότι προσπαθώ να λύσω αυτό το πρόβλημα;» Σκέφτεται ότι, εφόσον ασχολείται με τη λύση ενός προβλήματος που με κάποιον τρόπο θα την ωφελήσει, θα έπρεπε να καταλαβαίνει πως ενδιαφέρεται για εκείνη. Όμως, εκείνη έχει ανάγκη από άμεση προσοχή και φροντίδα – και αυτό είναι που του ζητάει.

4. Όταν εκείνη λέει, «Αισθάνομαι ότι δεν είμαι σημαντική παρουσία στη ζωή σου», εκείνος λέει, «Αυτό είναι γελοίο. Και βέβαια είσαι σημαντική για μένα». Πιστεύει ότι τα συναισθήματά της δεν είναι δικαιολογημένα, γιατί εκείνος ασχολείται με τη λύση προβλημάτων που αφορούν και τους δυο. Δε συνειδητοποιεί ότι, καθώς συγκεντρώνεται σε ένα πρόβλημα και αγνοεί αυτά που απασχολούν τη γυναίκα του, είναι φυσικό εκείνη να το πάρει προσωπικά και να νιώσει ασήμαντη.

5. Όταν εκείνη λέει, «Δεν έχεις συναισθήματα. Είσαι τόσο εγκεφαλικός, κλεισμένος στις σκέψεις σου», εκείνος απαντά, «Και γιατί αυτό είναι κακό; Πως αλλιώς θα λύσω αυτό το πρόβλημα;» Νομίζει ότι n γυναίκα του είναι πολύ απαιτητική και κριτική, επειδή αυτός ασχολείται με κάτι που είναι πολύ σημαντικό γι’ αυτόν – να λύνει, δηλαδή, προβλήματα. Αισθάνεται ότι δεν τον εκτιμούν. Ταυτόχρονα, δεν αναγνωρίζει την αξία των συναισθημάτων της συντρόφου του. Οι άντρες δε συνειδητοποιούν πόσο γρήγορα γίνονται από θερμοί και τρυφεροί απόμακροι και αδιάφοροι. Μέσα στη σπηλιά του, ο άντρας ασχολείται με το πρόβλημα του και δε συναισθάνεται τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει n αδιάφορη συμπεριφορά του στους άλλους.

Για να συνεργαστούν καλύτερα, οι άντρα; και οι γυναίκες πρέπει να καταλάβουν ο ένας τον άλλο. Όταν ο άντρας αρχίσει να αγνοεί τη γυναίκα του, εκείνη το παίρνει προσωπικά. Η γνώση ότι τη δεδομένη στιγμή ο άντρας της αντιμετωπίζει το δικό του άγχος, τηλεόραση βοηθά σημαντικά, αλλά δεν κατορθώνει πάντα να απαλύνει τον πόνο της.  Αυτές τις στιγμές ίσως αισθανθεί την ανάγκη να μιλήσει για τα συναισθήματα της. Τότε είναι που ο άντρας της πρέπει να της δώσει σημασία και να την ακούσει προσεκτικά. Πρέπει να καταλάβει ότι η σύντροφός του έχει δικαίωμα να μιλήσει για την εγκατάλειψη που αισθάνεται, όπως κι εκείνος έχει δικαίωμα να αποτραβηχτεί στη σπηλιά του σιωπηλός. Αν δε νιώσει ότι την καταλαβαίνουν, είναι δύσκολο για μια γυναίκα να ξεπεράσει τον πόνο της.

Caveman-cavewoman-mad-because-diet-failed

Η Συζήτηση Ανακουφίζει

Όταν n γυναίκα έχει άγχος, νιώθει ενστικτωδώς την ανάγκη να μιλήσει για τα συναισθήματά της και όλα τα πιθανά προβλήματα που σχετίζονται με αυτά. Όταν αρχίσει να μιλά, δε θεωρεί ότι το ένα πρόβλημα είναι σημαντικότερο από το άλλο. Αν είναι αναστατωμένη, τότε είναι αναστατωμένη για όλα, μικρά και μεγάλα. Δεν την ενδιαφέρει n άμεση εξεύρεση λύσης. Ανακουφίζεται και μόνο που εκφράζεται ελεύθερα και ο συνομιλητής; της την ακούει. Μιλώντας γι’ αυτά που την απασχολούν αισθάνεται ήδη καλύτερα. Μια γυναίκα ταραγμένη, δεν ενδιαφέρεται για την άμεση εξεύρεση λύσης. Ανακουφίζεται όταν εκφράζει ελεύθερα τον εαυτό της και ο συνομιλητής της την καταλαβαίνει. Ο άντρας που έχει άγχος τείνει να συγκεντρώνεται σε ένα μόνο πρόβλημα και να ξεχνά τα υπόλοιπα. Η γυναίκα, αντίθετα, κατακλύζεται από όλα τα προβλήματα που την απασχολούν. Μιλώντας γενικά για όλα, χωρίς, να συγκεντρώνεται στη λύση ενός μόνο, αισθάνεται καλύτερα. Εξερευνώντας τα συναισθήματά της κατά την διάρκεια αυτής της διαδικασίας, εντοπίζει τι πραγματικά την ενοχλεί και τότε, ξαφνικά, παύει να αισθάνεται άσχημα. Για να αισθανθούν καλύτερα, οι γυναίκες συζητούν για πολλά προβλήματα συγχρόνως, μελλοντικά προβλήματα, πιθανά προβλήματα, ακόμα και για άλυτα προβλήματα. Όσο περισσότερο συζητούν και εξερευνούν, τόσο καλύτερα αισθάνονται. Έτσι λειτουργούν οι γυναίκες. Αν έχετε αντίθετες προσδοκίες, τότε ζητάτε από τις γυναίκες να αρνηθούν τον ίδιο τους τον εαυτό. Όταν n γυναίκα αισθάνεται πολύ άσκημα, ανακουφίζεται μιλώντας για τα προβλήματα της με κάθε λεπτομέρεια. Σταδιακά, αν νιώσει ότι ο συνομιλητής; της την ακούει, το άγχος της εξαφανίζεται. Θα μιλήσει για λίγο σχετικά με κάποιο θέμα και μετά θα σταματήσει για να αναφέρει κάποιο άλλο. Με αυτό τον τρόπο, συνεχίζει να μιλά για προβλήματα, στενοχώριες; απογοητεύσεις και διαψεύσεις.

Αυτά τα θέματα δεν έχουν κάποια συγκεκριμένη σειρά και συνήθως δε συνδέονται μεταξύ τους με λογικό τρόπο. Αν αισθανθεί ότι ο συνομιλητής της δεν την καταλαβαίνει, προχωρά ακόμα περισσότερο και στενοχωριέται και για άλλα προβλήματα.  Όπως ο άντρας στη σπηλιά του έχει ανάγκη να ασχοληθεί με μικροπροβλήματα που θα του αποσπάσουν τη σκέψη, n γυναίκα που αισθάνεται ότι δεν την καταλαβαίνουν έχει ανάγκη να μιλήσει για άλλα προβλήματα λιγότερο επείγοντα, προκειμένου να ανακουφιστεί. Για να ξεχάσει τα δικά της οδυνηρά συναισθήματα, μπορεί να εμπλακεί συναισθηματικά στα προβλήματα άλλων. Επίσης, μπορεί να νιώσει ανακούφιση μιλώντας για τα προβλήματα φίλων, συγγενών n συναδέλφων. Είτε μιλά για τις δικές της είτε για ξένες έγνοιες, n συζήτηση είναι ο φυσικός και υγιής τρόπος των κατοίκων της Αφροδίτης για να αντιμετωπίσουν το άγχος. Για να ξεχάσει τα δικά της οδυνηρά συναισθήματα, n γυναίκα μπορεί να εμπλακεί συναισθηματικά στα προβλήματα άλλων. 

Πώς Αντιδρούν οι Άντρες Όταν Οι Γυναίκες Θέλουν να Συζητήσουν

Όταν οι γυναίκες μιλούν για τέτοια θέματα, οι άντρες συνήθων αντιστέκονται. Ο άντρας πιστεύει ότι η σύντροφός του θέλει να συζητά μαζί του τα προβλήματα της γιατί θεωρεί εκείνον υπεύθυνο. Όσο περισσότερα είναι τα προβλήματα, τόσο περισσότερο αισθάνεται ότι είναι κατηγορούμενος. Δεν καταλαβαίνει ότι θέλει να μιλήσει μαζί του μόνο και μόνο για να αισθανθεί καλύτερα. Δεν ξέρει ότι η σύντροφός του θα τον εκτιμήσει περισσότερο αν απλώς ακούσει αυτά που του λέει.

Οι κάτοικοι του Άρη μιλούν για τα προβλήματα τους για δύο μόνο λόγους: για να κατηγορήσουν κάποιον n για να ζητήσουν τηλεόραση συμβουλή κάποιου. Επομένως, αν η γυναίκα είναι πράγματι θυμωμένη και ταραγμένη, ο άντρας υποθέτει ότι τον κατηγορεί. Αν δείχνει λιγότερο ταραγμένη, τότε υποθέτει ότι ζητά τηλεόραση συμβουλή του. Αν υποθέσει ότι ζητά τηλεόραση συμβουλή του, βάζει το καπέλο του κυρίου Επιδιορθωτή για να λύσει το πρόβλημα. Αν υποθέσει ότι τον κατηγορεί, τραβά το σπαθί του για να προστατευτεί από την επίθεση. Και στις δύο περιπτώσεις, γρήγορο παύει να την ακούει.

Αν προτείνει λύσεις στα προβλήματα της, εκείνη μιλά για περισσότερα προβλήματα. Αφού της έχει προτείνει δύο ή τρεις λύσεις, περιμένει ότι εκείνη θα αισθανθεί καλύτερα, γιατί στον Άρη όλοι αισθάνονται καλύτερα όταν τους προτείνουν λύσεις -αρκεί βέβαια να έχουν οι ίδιοι ζητήσει βοήθεια. Όταν εκείνη δε δείχνει ότι αισθάνεται καλύτερα, νιώθει ότι απέρριψε τις προτάσεις του- άρα και τον ίδιο. Από την άλλη πλευρά, αν ο άντρας νιώσει ότι του επιτίθενται, περνά στην άμυνα. Πιστεύει ότι, αν εξηγηθεί, θα πάψει να είναι κατηγορούμενος. Όσο περισσότερο όμως αμύνεται, τόσο περισσότερο εκείνη αναστατώνεται. Δε συνειδητοποιεί ότι n σύντροφός του δε χρειάζεται εξηγήσεις. Χρειάζεται να την ακούσει, να την καταλάβει και να την αφήσει να μιλήσει για οτιδήποτε θέλει. Αν είναι σοφός και απλώς την ακούσει, σε λίγο εκείνη θα σταματήσει να του κάνει παράπονα σχετικά με τον ίδιο, θα αλλάξει θέμα και θα του μιλήσει για κάτι άλλο. Και οι άντρες, επίσης, νιώθουν ιδιαίτερη απογοήτευση, όταν n γυναίκα μιλά για προβλήματα μπροστά στα οποία νιώθουν ανήμποροι. Για παράδειγμα, αν μια γυναίκα έχει άγχος, μπορεί να παραπονεθεί λέγοντας:

• «Δεν πληρώνομαι καλά στη δουλειά μου».

• «Η θεία Λουίζ κάθε χρόνο χειροτερεύει ολοένα και περισσότερο».

• «Το σπίτι μας δεν είναι αρκετά μεγάλο».

• «Έχουμε τόση ξηρασία. Πότε, επιτέλους, θα βρέξει; »

• «ο λογαριασμός μας στην τράπεζα έχει φτάσει στο όριο».

Η γυναίκα μπορεί να κάνει οποιοδήποτε από τα παραπάνω σχόλια για να εκφράσει τη στενοχώρια, την πικρία και την απογοήτευση της. Παρόλο που γνωρίζει ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα για να λυθούν αυτά τα προβλήματα, έχει ανάγκη να μιλήσει γι’ αυτά ώστε να ανακουφιστεί. Αισθάνεται ότι ο σύντροφός της τη στηρίζει αν καταλάβει τα συναισθήματα της. Υπάρχει, όπως, ο κίνδυνος ο σύντροφος της να απογοητευτεί κι εκείνος, εκτός βέβαια αν έχει ήδη καταλάβει ότι n σύντροφός του απλώς έχει την ανάγκη να μιλήσει γι’ αυτά τα θέματα και ότι μετά θα αισθάνεται καλύτερα. Οι άντρες γίνονται ανυπόμονοι όταν οι γυναίκες μιλούν με πολλές λεπτομέρειες για τα προβλήματα τους. Ο άντρας υποθέτει, λανθασμένα, ότι, αν n γυναίκα μιλά λεπτομερώς για κάποιο θέμα, αυτό σημαίνει πως, προκειμένου να της βρει την λύση, πρέπει να υπολογίσει όλες αυτές τις λεπτομέρειες. Παλεύει, λοιπόν, να βρει τη σημασία όλων αυτών των στοιχείων και γίνεται ανυπόμονος. Για άλλη μια φορά δεν καταλαβαίνει ότι n γυναίκα του δεν του ζητά λύσεις, αλλά φροντίδα και κατανόηση.

Επίσης, ο άντρας δυσκολεύεται να ακούσει αυτά που του λέει η σύντροφός του, επειδή νομίζει ότι ακολουθεί κάποια λογική σειρά όταν παραθέτει τα προβλήματα της, ενώ εκείνη μεταπηδά με τυχαίο τρόπο από το ένα στο άλλο. Αφού έχει ακούσει πρώτα τρία n τέσσερα θέματα, ο άντρας αισθάνεται εξαιρετικά απογοητευμένος και μπερδεμένος καθώς προσπαθεί να τα συνδέσει λογικά. Ένας άλλος λόγος που ο άντρας αντιστέκεται στις αφηγήσεις της συντρόφου του είναι ότι από την αρχή ψάχνει για την κατάληξη της αφήγησης Δεν μπορεί να διατυπώνει τις λύσεις του, αν δε γνωρίζει το τέλος της ιστορίας. Όσο περισσότερες πληροφορίες του δίνει η γυναίκα, τόσο περισσότερο μπερδεύεται. Η απογοήτευση του θα μειωθεί, αν θυμηθεί ότι εκείνη ωφελείται σημαντικά διηγούμενη όλες αυτές τις λεπτομέρειες. Αν εκείνη την ώρα, θυμηθεί ότι οι λεπτομέρειες της αφήγησης της τη βοηθούν να νιώσει καλύτερα, θα μπορέσει και  εκείνος να ηρεμήσει. Όπως ένας άντρας ικανοποιείται λύνοντας τις περίπλοκες λεπτομέρειες ενός προβλήματος, η γυναίκα ικανοποιείται απλά μιλώντας γι’ αυτές. Όπως ένας άντρας ικανοποιείται λύνοντας τις περίπλοκες λεπτομέρειες ενός προβλήματος, n γυναίκα ικανοποιείται μιλώντας για τις λεπτομέρειες των προβλημάτων της. Για να διευκολύνει τον άντρα, η γυναίκα μπορεί να του πει από την αρχή το τέλος της ιστορίας και μετά να προχωρήσει στις λεπτομέρειες. Μην τον κρατάτε σε αγωνία. Οι γυναίκες συνηθίζουν να αφήνουν την αγωνία να κλιμακώνεται, γιατί έτσι η ιστορία γίνεται πιο ενδιαφέρουσα. Αυτής η κλιμάκωση μπορεί ν’ αρέσει σε μια άλλη γυναίκα, ο άντρας, όμως, γρήγορα θα κουραστεί. Όσο περισσότερο ο άντρας αντιστέκεται στη γυναίκα του, όταν εκείνη του μιλά για τα προβλήματα της, τόσο λιγότερο την καταλαβαίνει. Καθώς ο άντρας μαθαίνει να ικανοποιεί τηλεόραση γυναίκα του και να της προσφέρει συναισθηματική στήριξη, ανακαλύπτει ότι δεν είναι τόσο δύσκολο να την ακούει χωρίς να τηλεόραση διακόπτει. Είναι δε ακόμα πιο εύκολο, αν η γυναίκα τού θυμίσει ότι απλώς θέλει να μιλήσει για τα προβλήματα της και ότι δεν περιμένει από εκείνον να της τα λύσει. Αυτό θα τον βοηθήσει να χαλαρώσει και να ακούσει προσεκτικότερα.

RELATIONSHIP_414-1340074171

Πώς Έζησαν Ειρηνικά οι Κάτοικοι του Άρη και της Αφροδίτης

Οι κάτοικοι του Άρη και της Αφροδίτης έζησαν μαζί ειρηνικά, γιατί κατόρθωσαν να σεβαστούν τις διαφορές τους. Οι κάτοικοι του Άρη σεβάστηκαν την ανάγκη των κατοίκων της Αφροδίτης να μιλούν για τα προβλήματα τους προκειμένου να νιώσουν καλύτερα. Ακόμα κι αν δεν είχαν να πουν πολλά πράγματα, με τον καιρό, έμαθαν ότι τους προσφέρουν μεγάλη στήριξη απλώς ακούγοντάς τες. Οι κάτοικοι της Αφροδίτης σεβάστηκαν την ανάγκη των κατοίκων του Άρη να αποτραβιούνται στις σπηλιές τους προκειμένου να καταπολεμήσουν το άγχος τους. Η σπηλιά δεν αποτελούσε πια γι’ αυτές μυστήριο n λόγο ανησυχίας.

Τι Έμαθαν οι Κάτοικοι του Άρη

Οι Αρειανοί έμαθαν ότι, ακόμα κι αν ένιωθαν πως οι γυναίκες τούς επιτίθονταν, τους κατηγορούσαν n ασκούσαν κριτική, επρόκειτο για ένα προσωρινό φαινόμενο. Γρήγορα οι κάτοικοι της Αφροδίτης ηρεμούσαν και τους έδειχναν την εκτίμηση και την αποδοχή τους. Οι Αρειανοί έμαθαν να ακούν και κατάλαβαν ότι οι κάτοικοι της Αφροδίτης είναι ευτυχισμένες όταν μιλούν για τα προβλήματα τους. Οι κάτοικοι του Άρη ησύχασαν, όταν τελικά κατάλαβαν ότι αύτη n ανάγκη των κατοίκων της Αφροδίτης δε σήμαινε πως οι ίδιοι είχαν κάνει κάποιο λάθος. Επίσης, έμαθαν ότι, αν οι γυναίκες νιώσουν πως τις ακούν προσεκτικά, παύουν να ασχολούνται με τα προσωπικά τους προβλήματα και υιοθετούν πιο θετική στάση. Γνωρίζοντας τα παραπάνω, ο Αρειανός δεν αισθανόταν πια υποχρεωμένος να λύσει τα προβλήματα της συντρόφου του. Πολλοί άντρες, ακόμα και μερικά; γυναίκες, έχουν Κριτική στάση απέναντι στην ανάγκη άλλων ανθρώπων να μιλούν για τα προβλήματα τους, γιατί οι ίδιοι δεν έχουν ποτέ βιώσει τη θεραπευτική αξία της συζήτησης. Δεν έχουν δει πώς μπορεί να αλλάξει ξαφνικά μια γυναίκα που αισθάνεται ότι την ακούν, πόσο καλύτερα θα νιώσει και πόσο θετική στάση θα αποκτήσει. Γενικά, έχουν δει μόνο πώς μια γυναίκα (πιθανότατα n μητέρα τους), που δεν ένιωθε ότι την ακούει και την καταλαβαίνει ο άντρας της, συνέχισε να αναμασά τα προβλήματα της. Αυτό συμβαίνει στις γυναίκες, όταν για πολύ καιρό δεν αισθάνονται ότι τις αγαπούν n τις ακούν. Το πραγματικό πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι νιώθει πως δεν την αγαπούν και όχι ότι μιλάει για τα προβλήματα της. Όταν οι Αρειανοί έμαθαν να ακούν, έκαναν την πιο εκπληκτική ανακάλυψη άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι οι συζητήσεις γύρω από τα προβλήματα των συντρόφων τους βοηθούσε κι εκείνους να βγουν από τηλεόραση σπηλιά τους με τον ίδιο τρόπο που τους βοηθούσε το διάβασμα της εφημερίδας ή n τηλεόραση. Αντίστοιχα, καθώς οι άντρες μαθαίνουν να ακούν χωρίς να αισθάνονται υπεύθυνοι n υπόλογοι, n διαδικασία γίνεται ευκολότερη. Όσο ο άντρας ακούει τη σύντροφό του, συνειδητοποιεί ότι n προσοχή που της δίνει εκείνη την στιγμ. είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεχάσει και τα δικά του προβλήματα, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει μεγάλη ικανοποίηση στη σύντροφό του. Τις μέρες, όμως, που το άγχος του είναι πολύ μεγάλο, ίσως είναι καλύτερα να μείνει στη σπηλιά του μέχρι κάτι άλλο να τον αποσπάσει από τα προβλήματα του (όπως οι ειδήσεις; στην τηλεόραση ή ένα ανταγωνιστικό παιχνίδι).

Τι Έμαθαν οι Κάτοικοι της Αφροδίτης

Οι κάτοικοι της Αφροδίτης ηρέμισαν με τη σειρά τους όταν κατάλαβαν ότι το κλείσιμο των κατοίκων του Άρη στις σπηλιές τους δε μαρτυρά έλλειψη αγάπης. Έμαθαν να δείχνουν μεγαλύτερη κατανόηση και αποδοχή τις ώρες που οι σύντροφοί τους υπέφεραν από έντονο άγχος.

Οι κάτοικοι της Αφροδίτης δεν ένιωθαν προσβεβλημένες όταν οι κάτοικοι του Άρη έστρεφαν την προσοχή τους αλλού. Αν μια κάτοικος της Αφροδίτης μιλούσε και ο σύντροφος της φαινόταν να μην την προσέχει, εκείνη, πολύ ευγενικά, θα σταματούσε να μιλά, θα περίμενε μέχρι να την προσέξει ξανά και μετά θα συνέχιζε. Καταλάβαινε ότι μερικές φορές του ήταν δύσκολο να την προσέξει απερίσπαστος. Οι κάτοικοι της Αφροδίτης ανακάλυψαν ότι, όταν ζητούσαν την προσοχή των συντρόφων τους με ήρεμο και χαλαρό τρόπο, εκείνοι τους την έδιναν απλόχερα.

Όταν οι κάτοικοι του Άρη ήταν εντελώς απορροφημένοι και κλεισμένοι στις σπηλιές τους, οι σύντροφοί τους δεν το έπαιρναν προσωπικά. Καταλάβαιναν ότι δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή για προσωπικές εκμυστηρεύσεις και συζητήσεις. Προτιμούσαν, λοιπόν, να μιλήσουν με τις φίλες τους για τα προβλήματα τους, να διασκεδάσουν ή να πάνε για ψώνια. Οι κάτοικοι της Αφροδίτης ανακάλυψαν ότι, όταν οι κάτοικοι του Άρη αισθάνονταν πως τους αγαπούν και τους δέχονται όπως είναι, έβγαιναν από τις σπηλιές τους πολύ πιο γρήγορα.__

b125206  Άνδρες από τον Άρη, γυναίκες από την Αφροδίτη – John Gray          

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Γιατί δεν τα βρίσκουν οι άνδρες με τις γυναίκες.

Ανθρωποπαρατήρηση – Εξωλεκτική διαρροή

Σε τι χρειάζονται τα συναισθήματα?

Οταν τα πάθη ξεπερνούν τη λογική 

Οι ρίζες της ενσυναίσθησης 

Συναισθηματική Νοημοσύνη

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -