Ένας γέρος είναι ένα παιδί με παρελθόν*

burma-10566_small


Και ενώ στη δική μας χώρα κάθε μέρα μαθαίνουμε για νέα μέτρα που δυσκολεύουν την ομαλή λειτουργία των χώρων παιδείας και πολιτισμού , αισιόδοξες ειδήσεις έρχονται από μακρινά σημεία όπως η Αιόβα.

19213726F6A99241FB7DE3226065A312

Η Όντρεϊ Κράμπτρι έλαβε τιμητικό απολυτήριο από το Λύκειο του Ανατολικού Γουότερλου

 Η Όντρει Κράμπτρι , 99 χρονών,  αποφάσισε να τελειώσει το λύκειο που είχε παρατήσει πριν πολλά χρόνια. Δηλώνοντας με χαμόγελο πώς πλέον αισθάνεται πιο έξυπνη έχοντας το χαρτί του απολυτηρίου της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα χέρια της, η 99χρονη εξηγεί τους λόγους για τους οποίους αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχολείο.

Ένα ατύχημα στην κολύμβηση απομάκρυνε την νεαρή τότε μαθήτρια από τα μαθήματά της με αποτέλεσμα να χάσει πολλές παραδόσεις και να μείνει πλέον αρκετά πίσω. Στη συνέχεια επέλεξε να παντρευτεί και να αφήσει στην άκρη την εκπαίδευση. (πηγή : in.gr)

old_people_illusion (WinCE)

Πολλές φορές υπάρχουν λόγοι που μας απομακρύνουν από την μάθηση, ειδικά αν ανατρέξουμε στη σύγχρονη εποχή. Σε μια κοινωνία που βλέπει κανείς ότι οι τίτλοι και τα πτυχία αντιμετωπίζονται σαν απλά χαρτιά που όσα και να καταφέρει  να μαζέψει δεν θα είναι ποτέ βέβαιος ότι θα του εξασφαλίσουν μια καλύτερη ζωή ή μια θέση εργασίας, είναι όλο και πιο δύσκολο να πείσεις όσους εγκαταλείπουν ή εγκατέλειψαν στο παρελθόν το σχολείο να μπουν στη διαδικασία να ξαναπροσπαθήσουν να το τελειώσουν ή ακόμα και να σπουδάσουν.

Συνήθως οι λόγοι που κανείς απομακρύνεται από το σχολείο θα είναι οικογενειακοί, υγείας , οικονομικοί ( ανάγκη άμεσης εργασίας) αλλά και κακές εμπειρίες με τις οποίες ενδέχεται να έρθει αντιμέτωπος στον εκπαιδευτικό χώρο.  Είναι σημαντικό να κατανοήσει κάποιος πώς το σχολείο και η εκπαίδευση δεν είναι υπόθεση οικονομική μόνο. Το σχολείο είναι ο χώρος που καλλιεργείται η προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου. Η παιδεία και η κουλτούρα είναι εφόδια που χρειάζεται ο καθένας όχι μόνο για να επιβιώσει βιοποριστικά αλλά και για να νιώθει σίγουρος και έτοιμος να σταθεί στη ζωή του απέναντι σε ότι παρουσιαστεί μπροστά του.

Monalisa_Getting_Older_Detail_by_roweig

Σύμφωνα με τον Άγγλο φιλόσοφο Τζον Λοκ, αφού κανείς δεν μπορεί να τα ξέρει όλα θα πρέπει να είναι ικανοποιημένος αν γνωρίζει εκείνα που θα του επιτρέψουν να ζει αξιοπρεπώς, όσα δηλαδή χρειάζεται.  Η ανάγκη του ανθρώπου για μάθηση είναι εσωτερική και δεν είναι απλά θέμα σοφίας ή εξυπνάδας. Το διάβασμα, η ενημέρωση, το θέατρο, η μουσική, οι τέχνες όλα μπορούν να συμβάλλουν το καθένα με το δικό του μοναδικό τρόπο στην διαμόρφωση ενός καλλιεργημένου και μορφωμένου ανθρώπου. Η δύναμη ενός χαρτιού δεν είναι αυτή που θα παίξει εν τέλει το μεγαλύτερο ρόλο.

Είναι αλήθεια ότι ο δρόμος των πτυχιούχων συναντάει αυτόν των απλών αποφοίτων του λυκείου ή ακόμα και όσων δεν κατάφεραν ποτέ να τελειώσουν το λύκειο. Η διαδρομή τους κοινή, έξω από τα μετρό να διανέμουν φυλλάδια φροντιστηρίων  ή κάρτες τηλεφωνικών εταιριών,  άλλοι πάλι σερβίρουν καφέ ή φτιάχνουν σάντουιτς. Στα χαμόγελα τους βλέπεις τα όνειρα για μια πιο όμορφη ζωή, πιο ευφάνταστη και πιο δημιουργική. Βλέπεις όμως και την ανάγκη. Ανάγκη όχι απλά για επιβίωση, αλλά για μια καλύτερη μέρα , πιο αληθινή αλλά και πιο ενδιαφέρουσα.

growing_old

Εκπαίδευση είναι να μαθαίνεις εκείνα που ποτέ δεν υποψιαζόσουν ότι αγνοούσες. – Daniel Boorstin, Αμερικανός ιστορικός 

 Ένας γέρος είναι ένα παιδί με παρελθόν (  Zarko Petan – Σλοβένος θεατρικός συγγραφέας ). 

______

Μαρία Ξυπολοπούλου 

https://antikleidi.com/author/xypolopoulou/

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Η γήρανση μέσα σε πέντε λεπτά 

40 τρόποι για να καταλάβεις ότι ‘έπιασες’ τα 40

Έχει γενετική βάση η κρίση μέσης ηλικίας

Το τεστ της Κυριακής: Είστε μεσόκοπος ;

Είστε τόσο νέοι όσο αισθάνεστε ;

Η ευεξία βελτιώνεται μετά τα 50

Συνταγή μακροζωίας

Tα στάδια της ζωής.

Ηλικίες … (ανέκδοτο)

 

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

2 CommentsΣχολιάστε