Γιατί έφυγα από την Ελλάδα, πολύ πριν την κρίση (και γιατί δεν θα ξαναγυρίσω) – part2

Leaving Greece?


“Μετά από το περυσινό μου άρθρο σχετικά με τους λόγους που έχω από καιρό αποφασίσει ότι η Ελλάδα δεν μου ταιριάζει ως χώρα διαμονής, πήρα και εξακολουθώ να παίρνω απαντήσεις-αφορισμούς σχετικά με το πώς είμαι υπερευαίσθητη και δειλή, που δεν έμεινα να πολεμήσω, που δεν άντεχα τις βρισιές, τη μικροπρέπεια και την έλλειψη παιδείας των γύρω μου.

Ωραία λοιπόν, ας δεχτούμε για λίγο ότι εγώ είμαι το πρόβλημα και όχι οι γύρω μου – ας δεχτούμε ότι η σωστή αντιμετώπιση θα ήταν να αρχίσω κι εγώ να απαντάω στους ανάγωγους ανάγωγα, στους προπετείς με βρισιές, στους προσβλητικούς με βωμολοχίες ή με υπεροψία. Μήπως τότε δεν θα είχα πια προβλήματα στη χώρα μας;

Σήμερα μιλούσα με μια φίλη αγαπημένη, που δυστυχώς για εκείνη έχει μείνει πίσω στην Ελλάδα να “παλεύει” ενάντια σε νοοτροπίες, ανεργία, απάνθρωπες συμπεριφορές και άλλα πολλά. Μου διηγήθηκε λοιπόν ότι το πρωί, ενώ ήταν στο αυτοκίνητο με το δύο ετών παιδί της την πήρε ένας ταξιτζής από πίσω, με βρισιές και απειλές. Μη με ρωτήσετε τι έκανε για να τον εκνευρίσει τόσο, αυτό δεν έχει καμία σημασία – εκτός κι αν πιστεύετε ότι υπάρχει κάτι που να δικαιολογεί τον εκφοβισμό μίας μάνας με ένα παιδί σε οποιαδήποτε πολιτισμένη κοινωνία. Την σταμάτησε λέει κιόλας για να την εκφοβίσει καλύτερα. “Τα χρειάστηκα”, μου είπε. “Είχα και το παιδί μαζί, δεν ήξερα τι να κάνω. Να πάω στην αστυνομία;”

angry-dog_fe

Τι θα σου κάνει γλυκιά μου η αστυνομία; Θυμάσαι, αγαπημένη μου φίλη, όταν σε δάγκωσε το λυκόσκυλο του γείτονα; Που ενστικτωδώς έβαλες το μπράτσο σου μπροστά στο λαιμό σου, και αυτό μάλλον σου έσωσε τη ζωή – το σκυλί πήγαινε για το φονικό χτύπημα, και βρήκε ευτυχώς το μπράτσο αντί για την καρωτίδα σου. Τι έγινε με αυτήν την ιστορία; Ο γείτονας, που ατάραχα άδειαζε το πορτ-μπαγκάζ του λίγα μέτρα δίπλα, δεν κούνησε το δαχτυλάκι του. Όταν σε άφησε το σκυλί πήγες στον ιατροδικαστή, ο οποίος σου είπε ότι είχες τύχη βουνό. Πήγες και στην αστυνομία, έκανες μήνυση. Από τότε φοβάσαι κάθε φορά που περνάς μπροστά από το σπίτι του. Το μπράτσο σου, χρόνια μετά, ακόμα “τραβάει”, και μάλλον δε θα αναρρώσει ποτέ πλήρως – τα δόντια του σκύλου μπορούν να κάνουν μεγάλη ζημιά. Τιμωρήθηκε κανείς;

Επιστρέφουμε στα δικά μου. Ναι λοιπόν, είμαι αδύναμη, δειλή, υπερευαίσθητη. Για πείτε μου λοιπόν, τι ακριβώς κάνει κανείς όταν απειλείται η σωματική του ακεραιότητα, ως “αδύναμο” μέλος της κοινωνίας; Μη μου πείτε και τώρα ότι είμαι “πριγκιπέσα”. Μήπως για να επιβιώσουμε στην Ελλάδα πρέπει να πάμε στα γυμναστήρια, να μάθουμε πολεμικές τέχνες και να κυκλοφορούμε με ένα ντόπερμαν και με ένα όπλο; Ή μήπως η Ελλάδα έχει χώρο μόνο για αυτούς με σωματική δύναμη, για τους χρυσαυγίτες με τα μπράτσα που μπορούν – στην ευνομούμενη κοινωνία μας – να πλακώνουν στο ξύλο κατά βούληση; Η φίλη μου εξακολουθεί – τώρα που γράφω το κείμενο – να μου στέλνει μηνύματα λέγοντάς μου ότι ο δίχρονος γιος της δεν ξεκολλάει από πάνω της γιατί έχει φοβηθεί πολύ τον κακό άντρα που τους απειλούσε όταν ήταν “στο βου-βου”.

Και όχι, δεν υπερβάλλω όταν σας λέω ότι στη Γερμανία, όπου ευτυχισμένα ζω εδώ και χρόνια, αυτά τα πράγματα δεν συμβαίνουν. Δεν αισθάνεται ο καθένας ότι έχει το δικαίωμα να  ξεφορτώνει τα κόμπλεξ και τα νεύρα του πάνω στα κεφάλια μικρόσωμων γυναικών και μικρών παιδιών. Δεν μπορεί καθένας να αμολάει το σκύλο-δολοφόνο του και όποιον πάρει ο χάρος. Δεν εκφοβίζει μικρά παιδιά, δε σε πετάει έξω από το μαγαζί γιατί δεν του άρεσε η φάτσα σου, δε σου μιλάει στον ενικό έτσι, επειδή εμείς “είμαστε έξω καρδιά λαός” – παίρνοντας ταυτόχρονα και όλες τις ελευθερίες που ο ενικός υποννοεί, δε σε θεωρεί φιλαράκι με το που είπατε δυο κουβέντες, δεν κοιτάζει να σε εκμεταλλευτεί με την παραμικρή ευκαιρία. Ξαναλέω, και θα το λέω ώσπου να μαλλιάσει η γλώσσα μου: είναι θέμα γενικότερης παιδείας και νοοτροπίας! Εδώ στη Γερμανία, ναι, ακόμα και εδώ, ξέρετε πόσοι Έλληνες πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης από – το μαντέψατε – Έλληνες; Ανθρώπους που τους έχουν στα μαγαζιά τους να δουλεύουν με τον κατώτατο μισθό, και δεν τους δίνουν ρεπό για να μπορέσουν να μάθουν τη γλώσσα. Γιατί αν μάθουν τη γλώσσα ίσως φύγουν από το μαγαζί και βρουν καλύτερη δουλειά, όχι τη δουλειά των 800 ευρώ.


Πριν λίγο καιρό άκουσα από γνωστό μου ζευγάρι ότι χρειάστηκε να δώσουν “μίζα” στον ιδιοκτήτη για να τους επιτρέψει να νοικιάσουν ένα διαμέρισμά του. Ναι, ο ιδιοκτήτης ήταν Έλληνας, και οι νοικάρηδες επίσης. Παίρνουμε τη νοοτροπία μας μαζί μας όπου κι αν πάμε. Και έτσι γίνεται πλέον φανερό γιατί οι Έλληνες ιδιοκτήτες στη Γερμανία νοικιάζουν διαμερίσματα κυρίως σε Έλληνες.

Ίσως θα σας φανεί ότι δεν αγαπάω τη χώρα μου. Κάθε άλλο! Τη λατρεύω την Ελλάδα. Την αγένεια όμως, την εκμετάλλευση, τον κομπλεξισμό, τη διαφθορά, την αναξιοκρατία, όπου ο εργοδότης σε πετάει στο δρόμο για να προσλάβει τη γκόμενά του, το δίκαιο της ζούγκλας στην τελική, το δίκαιο του ισχυρού, αυτά τα πράγματα που δυστυχώς έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της νοοτροπίας μας, να, αυτά δεν αγαπώ καθόλου. Και δυστυχώς αυτά τα πράγματα δεν είναι πταίσματα. Κάνουν την επιβίωση στη χώρα μας πλέον αδύνατη – εκτός κι αν μπεις κι εσύ στο τρυπάκι να εφαρμόζεις όλα αυτά τα οποία μέχρι χθες κατέκρινες.

Κλείνω λέγοντας ότι γνωρίζω πως θα μου πείτε πάλι για τον ήλιο και τη θάλασσα. Γι’ αυτό σας βάζω κι εγώ μια φωτογραφία με ήλιο και λίμνη. Καλά μπάνια σας εύχομαι!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

    Ιωάννα

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Γιατί έφυγα από την Ελλάδα, πολύ πριν την κρίση (και γιατί δεν θα ξαναγυρίσω) 

Τα δικά μου τριάντα 

Our 30s 

Κάποτε θα φύγω… 

Ναι, θα έφευγα 

Εμένα οι φίλοι μου… 

Το δίλημμα “μάχη ή φυγή” 

Μείνε να το παλέψουμε 

…πόσο αποφασισμένοι είμαστε τελικά να φύγουμε; 

Too Young To Die, ρε! 

Η Αθήνα που αγάπησα 

Πιστεύεις ότι το να φύγεις είναι εύκολο?  

Το να φεύγεις είναι πάντα το εύκολο…

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

60 CommentsΣχολιάστε

  • Πολυ καλα τα λες κοριτσακι!!!!
    Γι’ αυτους τους λογους φευγουν και τα παιδια μου , η κατασταση ειναι ανυποφορη ασε που δυστυχως ο χαρακτηρας των Ελληνων σε γενικες γραμμες ( ηταν που ηταν) αντι να βελτιωνεται με την κριση γινεται …….πιο μπερδεμενος? πιο πονηρος? φοβαμαι οτι αντι να φτιαξει θα χαλασει περισσοτερο!!

    Και βεβαια η ζωη εξω δεν ειναι ευκολη κυριως λογω του κλιματος αλλα ολα συνηθιζονται στην ζωη αν εχεις καλυτερη και ανθρωπινη καθημερινη αντιμετωπιση.

    Τι να πολεμησεις εδω ??? τους μαφιοζους??? που ειναι χειροτεροι απο την Καμορα??? τι να πολεμησεις?
    Εξαρταται τι κανει ο καθενας στις σπουδες του, στη ζωη του.
    Και απο εκει μπορεις να πολεμησεις….τουλαχιστον κερδιζετε τον χαμενο χρονο….και μετα απο την κριση ….εσεις δεν θα εχετε χασει ποντο απο την εξελιξη και τις γνωσεις.!!!!!

    Να μεινετε εξω για να προοδευσετε αξιοκρατικα και οχι εδω για να φιλατε κατουρημενες ποδιες για τα αυτονοητα.
    Η να καταληξετε με εναν συζυγο που αμα σας βαρεθει σας περναει γενεες δεκατεσσερεις…οπως ο ταξιτζης που ανεφερες…με το γνωστο ελληνικο λεξιλογιο.
    Κι εδω ….μονο για διακοπες…. η με λεφτα ….!!!
    Η λιμνη που ειναι ? την ξερω λιγο την Γερμανια.

    Καλη τυχη και σταδιοδρομια με ολη μου την ψυχη !!! ΜΠΡΑΒΟ!!!

    • Οταν λες βρε Δια “ο χαρακτηρας των Ελληνων” βαζεις και το απατο σου μεσα,η τον αφηνεις απεξω;

      • Για να μιλησω την γλωσσα σου , ναι και τον δικο μου αλλα και τον δικο σου.
        Μονο που δεν καταλαβαινω γιατι εχεις αυτο το υφος ? θελεις να επιβεβαιωσεις τα του ελληνα ταξιτζη?
        Η ολα αυτα που λεμε για χαμηλο επιπεδο μπλα μπλα μπλα…..

    • Όλα ωραία αυτά που λες και με τα περισσότερα συμφωνώ…αυτό που πρέπει να αναρωτηθούμε όλοι μας όμως, είναι αν φεύγοντας όλοι οι άξιοι και με επίπεδο άνθρωποι τι θα απογίνουν οι νέες γενιές? Ποιός θα τους δώσει την παιδεία που όλοι ψάχνουμε? Ο ταξιτζής του παραδείγματος? Εμείς είμαστε αυτοί που θα το αλλάξουμε κάνοντας ο καθένας το κομμάτι που του αναλογεί.

      Δεν μπορούμε να τους σωσουμε όλους αλλά για κάθε εναν που δείχνουμε το σωστό δρόμο ανεβαίνει εκθετικά το νούμερο αν αναλογιστούμε οτι και αυτός θα κάνει το ίδιο. Είναι μια άτυπη μάχη αν θες ανάμεσα στην απαίδευτη νοοτροπία και την παιδεία….

  • Σας καταλαβαίνω απολύτως, πιστέψτε με, ίσως και σας ζηλεύω καμιά φορά που το κάνατε πράξη εγκαίρως, αλλά έχω και μια επισήμανση. Λέτε στον επίλογό σας:”Και δυστυχώς αυτά τα πράγματα δεν είναι πταίσματα. Κάνουν την επιβίωση στη χώρα μας πλέον αδύνατη – εκτός κι αν μπεις κι εσύ στο τρυπάκι να εφαρμόζεις όλα αυτά τα οποία μέχρι χθες κατέκρινες.” Αυτό είναι αυθαίρετη γενίκευση. Προσωπικά αρρωσταίνω με όλες αυτές τις νοσηρές συμπεριφορές και νοοτροπίες που κατακρίνετε κι εσείς, αλλά εγώ δεν είμαι έτσι και συνεχίζω να επιβιώνω εδώ, πληγώνομαι πολύ αλλά όταν γνωρίζω ανθρώπους που εκπέμπουν στην ίδια συχνότητα μ’ εμένα και μ’ εσάς νιώθω απέραντη ευτυχία και ελπίδα. Και τότε είναι που σκέφτομαι: “Μήπως τελικά ο καλός αγώνας κερδίζεται εδώ;” Μήπως τελικά όσο περισσότερο είναι το σκοτάδι γύρω μου, τόσο πιο λαμπερό είναι το σπίρτο;” Μήπως να αγωνίζομαι να παραμένω σπίρτο;” Δεν καμώνομαι τον σωτήρα, αλλά καθένας μας τη σπίθα που έχει η ψυχή του οφείλει να την διαδίδει ακούραστα, και έστω κι αν δεν φαίνεται καμία αλλαγή να συμβαίνει, όμως συμβαίνει. Καθένας από τη θέση του. Στο σχολείο που διδάσκω οι απογοητεύσεις είναι συχνά πάρα πολλές και συχνά μεγάλες. Όμως όσο πιο “μαύρα” είναι τα πράγματα, τόσο πιο λαμπερό φαίνεται το “λευκό”. Είναι πάντα ευχάριστη έκπληξη να ανακαλύπτω ότι δυο κουβέντες που είπα, δυο πράγματα που έκανα, άγγιξαν μερικούς μαθητές, πήραν παράδειγμα, το διαδίδουν κι οι ίδιοι, το υιοθετούν, προβληματίζονται. Είναι μοναδική χαρά κι ελπίδα. Στη Γερμανία είστε ευχαριστημένη, ναι, αλλά ίσως μόνο διότι απλώς όλα λειτουργούν ιδανικά και σας κάνουν τη ζωή ευκολότερη, αλλά εδώ στο υπανάπτυκτο, ομολογουμένως, Ελλαδιστάν, η χαρά είναι άλλου είδους. “Θα έρθει ο Απρίλης, αλλά δεν τον περιμένω πριν περάσω το χειμώνα” (Χαλίλ Γκιμπράν, για τη χώρα του, τη Συρία που είχε παρόμοια παράπονα.) Αλλά ο χειμώνας εδώ είναι πολύ βαρύς!

  • Δεν διαφωνώ με την αλλαγή περιβάλλοντος. Απεχθάνομαι την παραίτηση. Είναι η χειρότερη μορφή ήττας. Το επονείδιστο “φευγιό”. Τρέσες τους έλεγαν παλιά… Σήμερα θάναι η πατρίδα μου, αύριο η ζωή μου η ίδια….

  • Να τι εγραψε πριν απο λιγο ο γιος μου (μισος Ελληνας-μισος Αφρικανος) στη σελιδα του , ταξειδευοντας για την Αφρικη:
    “Just when I thought Europe was a civilized place, I get racially profileδ twice in Athens and Frankfurt, where I was questioned for 30 minutes, with the most ridiculous of questions, fuck racism!”

    Υπαρχουν και χειροτερα προβληματα απο τους αγεμεις ταξιτζιδες!!!

  • ”όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια”αυτό έχω να σου πω εγώ κοριτσάκι μου…κατά τ’άλλα και καλή τύχη όπου κι αν πας….αν μη τι άλλο καλύτερα να φεύγουν απ΄τη χώρα όσοι ντρέπονται γι’αυτήν!!!!μακάρι να το έκαναν όλοι οι προδότες!!!!κι ας μη μιλήσω καλύτερα για τη χώρα στην οποία είσαι….

    • Μηπως οι προδοτες παραμενουν στην Ελλαδα; και εννοω οσους μας στερησαν αυτα που διακουμαστε και οχι εσεις προσωπικα προς Θεου!
      Γιατι προδοτες ηταν ολοι αυτοι οι Ελληνες μεταναστες που πηγαν για κατι καλυτερο εξω ,τα χρονια τα παλια; ( που στην ουσια τους παρεδωσαν κατοπιν συμφωνιας οι τοτε πολιτικοι, την ξερεις την πραγματικη ιστορια;)
      Και πως ανεχομαστε την ανοδο του φασισμου και του ρατσισμου εμεις που σαν λαος τα εχουμε βιωσει;
      Λοιπον μην κατακρινουμε τους αλλους, δειξτε μου σωστα μονοπατια Δημοκρατιας και Παιδειας και οτι θα γινουν πραγματικοτητα και θα μεινουμε ολοι να τα στηριξουμε.
      Εδω μονο απο τους μισθωτους παλι και τους συνταξιουχους παιρνουν μονο για να ορθοποδωσει η χωρα ….οι τιμες παραμενουν υψηλες, εργοδοτες πυροβολουν εργαζομενους…..και ας ειναι μεταναστες, σε λιγο θα χτυπησει και στην πορτα του γειτονα…
      οσο για την Γερμανια ….ναι εχει ασχημη ιστορια αλλα στα σχολεια τους διδασκουν οτι γι αυτα που εγιναν πρεπει να ντρεπονται σαν λαος και να μην τα επαναλάβουν….
      Το μελλον θα δειξει για τον καθενα μας…..δεν λεω να φυγουμε ολοι ομως εχεις ψαξει για δουλεια? αν βρεις πες μου και μενα……για να ζεις αξιοπρεπως…..

      • Βρε Δια,ολο τη φιαλη κρασι το ηπιες; “Στα σχολεια διδασκουν οτι γι’ αυτα που εγιναν πρεπει να ντρεπονται σαν λαος και να μην τα επαναλαβουν” . Τοτε αγαπητε κρατουσαν οπλα, σημερα κρατανε χρηματα, τα περισσοτερα απο τα οποια ανηκουν στον Ελληνικο λαο απο την καταστροφη που μας προξενησαν κατα την κατοχη. Και πες μου σε παρακαλω ποια η διαφορα απο το να σκοτωσω με οπλο η να σου στερησω το φαι και να πεθανης απο την πεινα. Ελα στα καλα σου.

        • Κοιτα , αν εγω ειχα ορεξη, λεω εγω ενα παραδειγμα τωρα, να αγοραζω BMW, τζιπ, σπιτι στη Μυκονο, μεζονετα δεν ξερω εγω που , και ολα αυτα με δανεικα και οχι απο πραγματικη δουλεια, και δεν λεω για σενα προσωπικα, και να καθομαι να μην πληρωνω φορους, να λαδωνω απο το κεφαλι μεχρι τα ποδια και ο,τι εκανα το εκανα μονο με δανεικα ( απο το κρατος μεχρι τον απλο πολιτη) τοτε καποια στιγμη η φουσκα σκαει και ο αλλος θα σου πει ΕΕΕΕΕ!!!! ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΕΣ!!!! και ετσι πεφτεις σ αυτη την δινη- παγιδα και αντε να φυγεις!!!!!
          Τα λεφτα παντα τα προσκυναγαμε στην Ελλαδα αλλα και σε ολο τον κοσμο……φιλε μου οσο για το κρασι την φιαλη που λες παντα σταγονα σταγονα την επινα και τωρα λιγοτερο αστα λοιπον…..

    • Να και μια σωστή φωνή, ανάμεσα στους τόσους δυσαρεστημένους με την Ελλάδα…
      Συγχαρητήρια Τζένη Δημητρίου…

      Προς τη συγγραφέα τώρα, μια ερώτηση:
      χρειαζόταν να γραφεί όλο αυτό το κατεβατό που καθυβρίζει την πατρίδα μου
      και το λαό της, για να διατυπώσετε δεσποινίς μου, την απέχθεια σας για οτιδήποτε ελληνικό;

      Αφού το επιθυμείτε , μείνετε στη Γερμανία σας, κανένα πρόβλημα, αλλά σας παρακαλώ, προσέχετε περισσότερο όταν πιάνετε το μολυβάκι σας να γράψετε τις εξυπνάδες σας, γιατί προσβάλετε μια ολόκληρη χώρα και το λαό της, χωρίς να έχετε κανένα δικαίωμα, αφού είστε ξένη προς οτιδήποτε μας αφορά.

      Αν η Ελλάδα είναι για σας, ότι ο ταξιτζής και ο γείτονας, απέχουμε πάρα πολύ , γιατί για εμάς είναι τα ιερά και τα όσια μας και κάτι σαν εσάς είναι καλύτερα να μην είναι ανάμεσα μας, ….
      α και να χαίρεστε τις λίμνες σας, καθώς και τον ήλιο σας (ας γελάσουμε και λίγο…)

      • Προς τη συγγραφέα:
        Δεν είναι όλη η Ελλάδα Αθήνα! Όλα τα περιγεγραμμένα είναι προβλήματα της Αθήνας και μόνο!
        Όποιος ζει σε νησιά ή στα βόρεια της χώρας, στις μικρές πόλεις της, βιώνει ελάχιστα από τα περιγεγραμμένα: ούτε ουρές, ούτε τόσο βρίσιμο ούτε τίποτε. Σε άλλη βάση στηρίζεται εκεί η ποιότητα ζωής, όχι στην οργάνωση βέβαια. Μην προβάλετε την αηδιαστική πια Αθήνα ως εικόνα όλης της χώρας.
        Φυσικά και διαφωνώ με αυτή την κύβδιλη και υποκριτική γλωσσική ανωμαλία του πληθυντικού “ευγενίας” , που ΔΕΝ υπήρχε στα ελληνικά πριν το 19ο αιώνα, εισήλθε δια της βίας, και σταδιακά αποβάλεται από όλες τις πιο προχωρημένες χώρες του κόσμου, όπως η Φινλανδία. Ήδη στη Γερμανία είναι πολύ μικρότερη η χρήση του απ’ότι ήταν προ 30ετίας, θα το έχετε παρατηρήσει. Η ευγένια είναι αποτέλεσμα μόρφωσης κι όχι γλωσσικής υποχρέωσης.

        Κα Μακρή και κα Δημητρίου,
        Διαβάστε την ελληνική ιστορία, έως τη σύγχρονη – είναι χρήσιμο.
        Μετά την επανάσταση οι παλαιότεροι οθωμανόφιλοι προύχοντες συμμετείχαν στις κυβερνήσης, με αποτέλεσμα τη φυλάκιση του Κολοκοτρώνη, τους εμφυλίους, την καταστροφή του στόλου μας, την καταστροφή του Μεσολογγίου και 2 χρεωκοπίες !!
        Μετά την κατοχή οι γερμοτσολιάδες έγιναν χωροφύλακες και εθνοφύλακες και οι κάτοικοι περιοχών ολόκληρων εκδιώχθηκαν προς το ανατολικό μπλοκ για να μη δολοφονηθούν ή αναγκάστηκαν να φύγουν στο δυτικό για να μην πεθάνουν από την πείνα.
        Μετά την χούντα, πολλοί βρέθηκαν από αξιωματικοί της χούντας, πολιτικοί κομμάτων. Το πιο “κραχτό” παράδειγμα ήταν ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη (προ ετών) που ήταν αξιωματικός σε χώρο βασανιστηρίων !
        Η Ελλάδα -και τότε και σήμερα- ήταν γεμάτη προδότες. Μάλλον οι πατριώτες φεύγουν.
        Προσέξτε που πραγματικά ανήκετε εσείς ! Δογματισμοί, αφορισμοί και απλουστευτικοί εθνικισμοί είναι αντίθετοι του Αριστοτελικού Έλληνα – η μόρφωση έφτιαξε “τα ιερά και τα όσια” που καταστρέφουν οι προδότες. Διαβάστε την ιστορία του έθνους μας. Έχετε πολλά να μάθετε.

  • Πρέπει κανείς να ζήσει στο εξωτερικό για να αντιληφθεί το τί συμβαίνει στην Ελλάδα…όσο ζεις στην παραζάλη δεν καταλαβαίνεις τί γίνεται στην χώρα σου…άμα μπορεί να επιβιώσει κάποιος και να ανταπεξέρχεται στις ανάγκες του τότε αυτά που λες στο άρθρο δεν θα αγγίξουν τους περισσότερους στην Ελλάδα αν όμως έχεις υποφέρει (για διάφορους προσωπικούς λόγους) τότε αρχίζει κάποιος να αναρωτιέται….Η χώρα και οι άνθρωποι στην Ελλάδα είναι σε μεγάλη κρίση αλλά λίγοι μπορούν και θέλουν να αντιληφθούν γιατί συμβαίνει αυτό …Αν θέλει κάποιος να καταλάβει κάτι έστω θα πρέπει να αρχίσει πρώτα από τις ιδέες του και τον χαρακτήρα του και να δει το πώς φέρεται στους άλλους.Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που είναι τρομερά σκληροί στις κρίσεις τους και όμως νομίζουν ότι είναι σωστοί και δίκαιοι…Όμως για να είναι κάποιος δίκαιος στις πράξεις και στα λόγια του πρέπει να είναι πρώτα απόλα σκληρός στον εαυτό του…Όλοι οι άνθρωποι που αποτελούν φώτα για τους άλλους συνήθως έχουν ταξιδέψει και έχουν δει άλλες χώρες που βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα από τις δικές τους και έχουν ανοίξει τα μάτια τους…

    • Συμφωνω απολυτα πρεπει να εχεις ταξιδεψει πολυ για να ανοιξουν τα ματια σου, και κατι αλλο, πρεπει να μαθαινει κανεις Ιστορια και οχι μονο Ελληνικη αλλα Παγκοσμια για να κατανοησει και να συμπονεσει ολους τους λαους της γης!
      ” Οποιος γυριζει μυριζει….” ελεγαν οι παλαιοι…

      Μια φορα ερχομαστε στον κοσμο κοιτα πισω σου καθε φορα τι βηματα εχεις κανει παραπανω και μην βραζεις στα ιδια τα ζουμια. Ειστε νεοι ειστε ελευθεροι αυτο το εμαθαν οι νεε γενιες,συμπληρωστε τον κυκλο της ζωης σας , οι ηρωες στην Ελλαδα η ηταν καλπικοι η δεν ειχαν καλο τελος!

      Αυτη η γενια που μας εφερε σε αυτο το χαλι ειναι η πιο κομπλεξικια γενιά, σεξουαλικα πεινασμενοι, πεινασμενοι γενικα με επιφανειακη Παιδεια, χωρις ταξιδια εννοω εξερευνησης και οχι για show στις Αυστριες και Ελβετιες…..αυτη η γενια μας εμαθε οτι πρεπει να φιλαμε ” κατουρημενες ποδιες” για τα αυτονοητα…..ελεος!!!!

  • Ιωάννα, έχεις απολυτο δίκιο, αν και κάποιοι από εμάς είπαμε να μην παριτηθούμε και φύγουμε…¨Εχοντας δουλέψει στη Γερμαννία συμφωνώ ότι εκεί είναι πολύ μπροστα σε κάποια πράγματ κι άσε τη Jenny Dimitriou, να λεειότι θέλει…Έχουν παιδεία και έχουν πάει πιο μπροστά από εμάς σε πολλά…1. στη δουλειά δε σε κρίνουν από χρώμα ή εθνικότητα αλλά απο το αν είσαι καλός, 2. δεν κοιτανε να σου πάρουν τη σειρά όποτε μπορέσουν στις ουρές, 3. δεν σου μιλάνε αμέσως στον ενικό όπως σωστά είπες, γιατί το θεωρούν αγένεια, όπως το θεωρούσαμε κι ενείς κάποτε, θυμάμαι, πιο παλιά τους γονείς μου , που δε μίλαγαν ποτέ σε υπάλληλο ή καποιον που γνώριζαν τότε στον ενικό, τώρα πας στη Τράπεζα και σου μιλάει ο ταμίας αμέσως στον Ενικό λες και είστε φίλοι, 4. δεν μιλάνε στο κινητό μπροστά σου όταν είσαι πελάτης κάπου και περιμένεις να εξυπηρετηθείς …κι αυτοί να μιλάνε με τη φίλη τους… 5. και άλλα πολλά…δε περνάνε με κόκκινο στο φανάρι, όταν είναι πεζοί…άσε με το αμάξι, για μας είναι πολύ λαλάκες αυτοί οι άγριοι οι Γερμανοί, ενώ εμείς που ερχόμαστε απευθείας από την Αρχαία Ελλάδα και είμαστε ο Πλάτωνας ή ο Σωκράτης αυτά τ αέχουμε γι απλάκα, περνάμε με κόκκινο, σε επικίνδυνο για τον οδη΄γο σημείο κι αν μας πεί τίποτα του λέμε και κμμιά παναγία του λαλακα…Αυτά και θα μπορούσα να γράφω πολλά ακόμα…Κι ας αφήσουνκάποιοι αυτά τα δεν αγαπάς τη χώρα σου, έχω φίλους ΕλληνοΑμερικάνους που βγάζουν σπυριά με ότι βλέπουν εδώ κι εκεί δεν διαννοείσαι να το κάνεις, και αγαπάνε πολύ τη χώρα του, γι΄αυτό και πονάνε με αυτά που βλέπουν εδώ και γίνονται τα τελευταία 25-30 χρόνια…που η αγένεια κι ο ωχαδερφισμός και η ελαφρότητα έχουν γίνει νοοτροπία μας… Κι ας προσπαθήσουμε να αλλάξουμε λίγο την νοοτροπία μας όλοι και να γίνουμε πιο καλοί άνθρωποι, και η ευγένεια σε κάνει και καλύτερο άνθρωπο…Ευχαριστώ για τον χώρο…

    • Ναι ετσι ειναι οπως τα λες συγχαρητηρια.
      Ααααα και κατι αλλο ενω οι τιμες δεν εχουν κατεβει οπως μισθοι και συνταξεις κατα παραξενο τροπο ΤΟ ΠΟΣΟ ΕΧΕΙ ΑΥΞΗΘΕΙ στα μαγαζια το: Ευχαριστω πολυ να μας ξαναρθετε, ευχαριστουμε, ευχαριστουμε σαν τους Κινεζους ενα πραγμα…..πρωτη φορα στα ελληνικα χρονικα, στα χρονια της καλοπερασης σου ξυνιζαν τα μουτρα τους …ΑΛΛΑ ΠΑΡ ΟΛΑ ΑΥΤΑ την αγαπω την χωρα μας …

  • δυστυχώς αυτον τον πανεμορφο τοπο τον θελουν οπως ειναι επιπλωμένο αλλα χωρις τους κατοικους του .και μάλλον θα τα καταφερουν …

    • Ναι, αυτοί οι κακοί ξένοι, αυτοί τα κάνουν όλα ! Θέλουν τον τόπο μας, μας μισούν ! Εμείς που έχουμε τα πάντα και είμαστε φιλόσοφοι κι όλ’αυτά … γι’αυτό μας ζηλεύουν !
      Και θελουν μας διώξουν – αυτοί κι ο Χατζηπετρής !
      Εμείς δε φταίμε ! Ποτέ !
      Ψηφίσαμε μεν , τους ίδιους και τους ίδιους 200 χρόνια, αλλά δε φταίμε! Τους ήθελαν αυτοί ! Γι’αυτό βγήκαν !
      Όχι ότι τους ψηφίζαμε, όχι ότι τους λατρεύμαμε ! Αυτοί τους ήθελαν.
      Αυτοί κι ο Χατζηπετρής !

  • Φίλτατη Ιωάννα, γεια σου από το Ντίσελντορφ!
    Και εγώ για λόγους προσαρμογής έφυγα από την Ελλάδα πριν τέσσερα χρόνια και μπορώ να σε καταλάβω σε μεγάλο βαθμό. Όταν κανείς ζήσει στη Γερμανία, είναι πολύ δύσκολο να προσαρμοστεί ξανά στην ελληνική ζωή, ειδικά όταν έχει οικογένεια.
    Δεν χρειάζεται να δώσεις εξηγήσεις ούτε και να δικαιολογηθείς σε κανέναν. Το θέμα είναι ότι έγραψες αυτό το άρθρο για να προβληματίσεις συμπατριώτες μας που ζουν στην Ελλάδα, αλλά η αλήθεια είναι ότι αν δεν ζήσουν στο εξωτερικό δεν θα μπορέσουν πραγματικά να δουν τη διαφορά για έναν απλό λόγο: έχει χαθεί το μέτρο και οι περισσότεροι δεν μπορούν να συγκρίνουν πλέον τι είναι σωστό και τι είναι λάθος.
    Από την άλλη πλευρά, όλοι εμείς που είμαστε εδώ πάνω θα πρέπει να μάθουμε ξανά πως να υποστηριζόμαστε μεταξύ μας. Αν σε ενδιαφέρει, στήνεται αυτήν τη στιγμή ένα μεγάλο δίκτυο στην ελληνική κοινότητα του Ντίσελντορφ με αυτόν τον σκοπό. Οποιαδήποτε συμβολή σου, αλλά και άλλων φίλων θα ήταν σημαντική. Η Γερμανία μπορεί να είναι πολιτισμένη, αλλά παραμένει δύσκολη για τους μετανάστες.
    Εύχομαι να τα περνάς καλά εσύ και η οικογένειά σου!

    Με εκτίμηση
    Σωκράτης

  • Γεια σε όλους

    Ιωάννα συμφωνώ κατά πολύ μαζί σου. Η κατάσταση δεν φαίνεται να αλλάζει, τουλάχιστον τις επόμενες δεκαετίες, εκτός ίσως εάν γίνει ένα μεγάλο “μπαμ” (λαϊκή εξέγερση;), που θα ωθήσει σε συνειδητοποίηση έναν αριθμό ανθρώπων που βρίσκονται στο μεταίχμιο. Το πιθανότερο είναι βέβαια ότι οι ντόπιες και ξένες συμμορίες θα μας σύρουν σε εμφύλιο, γιατί “είναι πολλά τα λεφτά…”

    Όπως και να χει εγώ δράττομαι της ευκαιρίας να ζητήσω τη γνώμη σου και των άλλων παιδιών που βρίσκονται στη Γερμανία για κάτι προσωπικό: Τυχαίνει να είμαι μουσικός και μάγειρας, κι έχει προκύψει μια πρόταση για δουλειά σε ένα ελληνικό pub-bistro στο Βερολίνο. Πιθανότατα θα είμαι εκεί κατά τις 20 Ιουλίου. Ο μαγαζάτορας μου έχει δώσει τηλεφωνικά μια πολύ σοβαρή και αξιοπρεπή εικόνα. Μου είπε ότι μου καλύπτει πλήρη ασφάλιση που κοστίζει 800 Ευρώ, θα μου βρει λέει ένα δωμάτιο σε κάποιο κοινόβιο, και θα μου δίνει και 1000 Ευρώ το μήνα στο χέρι. Με βάση τα δεδομένα της Γερμανίας είναι καλή πρόταση αυτή; να το τολμήσω; Υπάρχει κάτι άλλο που πρεπει να διευθετηθεί από δω πριν πάω να βγάλω εισητήριο, ή κάτι που ξεχνάω ή δεν έχω σκεφτεί; Ευχαριστώ προκαταβολικά και εύχομαι να τα ξαναπούμε.

    Εύχομαι σε όλους καλή δύναμη και πάντα ψηλά το κεφάλι!

    • Μιχάλη δεν ξέρω αν η προσφορά αυτή είναι καλή. Μιλάμε για 21.000-22.000 μεικτά το χρόνο που για Γερμανία είναι αρκετά χαμηλός μισθός. Υποθέτω γι’ αυτό θα σε θέλει. Ωστόσο με 1000 ευρώ καθαρά στο Βερολίνο αν είσαι μόνος σου ζεις αξιοπρεπώς, και πλήρης ασφάλιση (την οποία υποχρεούται να πληρώνει, αλλιώς φυσικά είναι παράνομος) σε γλιτώνει από πολλά, πχ δε θα χρειαστεί να πληρώσεις ποτέ γιατρό, νοσοκομείο κτλ από την τσέπη σου.

      Εγώ θα σου έλεγα ότι ναι μεν να έρθεις, αλλά όταν έρθεις να μάθεις Γερμανικά και να δικτυωθείς, ώστε αργότερα να βρεις μια καλύτερη δουλειά.
      Έχε υπόψιν σου ότι μένω στη νότια (και πρώην Δυτική) Γερμανία όπου οι μισθοί και τα ενοίκια είναι πολύ υψηλότερα οπότε μπορεί να σου λέω χαζομάρες και τα λεφτά να είναι καλά!

      • Ιωάννα σε ευχαριστώ για την άμεση απόκριση! Κι εγώ αυτό σκέφτομαι να κάνω, αν και τελικά ίσως να μην είναι και τόσο σίγουρο από την πλευρά του, αφού περιμένω τηλέφωνο τελικής επιβεβαίωσης το οποίο καθυστερεί. Εγώ πάντως είμαι κυρίως μουσικός (έντεχνο, ρεμπέτικο, παραδοσιακό) και θα προτιμούσα να την ψαξω σε αυτόν τον τομέα, συμμετέχοντας δηλ. σε κάποια σχήματα ethnic-jazz κλπ. (όχι λαικοσκυλαδικα). Έχει μέλλον μια τέτοια φιλοδοξία ενός πτωχού μπουζουξή πιστεύεις; Πόσο καιρό θα μου πάρει να μάθω τη γλώσσα με ας πούμε μια ώρα διαβασμα την ημέρα;

        • Μιχάλη σχετικά με τα της μουσικής δεν έχω ιδέα, καθώς και προέρχομαι από άλλο χώρο. Όσο για τη γλώσσα, τα Γερμανικά είναι δύσκολα. Μία ώρα διάβασμα την ημέρα είναι αρκετό όμως για να μάθεις οποιαδήποτε γλώσσα. Αν έχεις και έναν δάσκαλο να σου μαθαίνει τη γραμματική, σε συνδυασμό με την καθημερινή σου αλληλεπίδραση με τον “έξω κόσμο”, θα φανταζόμουν ότι σε έναν χρόνο θα είχες αρκετή άνεση. Γνωρίζω πάντως πολλούς μη Γερμανούς που κυκλοφορούν με κάτι κουτσο-γερμανικά. Σήμερα οι περισσότεροι Γερμανοί γνωρίζουν και Αγγλικά.

          • Γεια σου και πάλι Ιωάννα. Τελικά με πήρε ο άνθρωπος λέγοντάς μου ότι θέλει να πάω. Πάω τώρα να βγάλω εισητήριο. Σε μια βδομάδα θα είμαι Βερολίνο! Πες μου κάτι άμα ξέρεις: το ότι η πλήρης ασφάλιση εργαζομένου κάνει 800 ευρω αληθεύει? Επίσης πρόκειται να φορολογηθώ για τα 1000 καθαρά που μου δίνει αυτός? Υπάρχει κάποιος ελληνικός φορέας στην Γερμανία που θα μπορούσε να με βοηθήσει με τέτοια θέματα? Και πάλι ευχαριστώ για τον χρόνο σου, και καλώς να με δεχτείτε βρε!

    • An Kai ligo Agra Gia to sxolio, file mixali:pare ta 1800 Kai pigaine asfalisou monos.
      AOK: peripou 150 euro…. Agapiti ioanna se opoion ton exupno kanei: yparxei Mia Ellinon paroimia ‘opos estroses tha koimitheis’ Kai Leo ego: ekei pou strosate eseis, eseis na koimithite.
      Sorry Gia ta Latin grammata. Den exo elliniko pliktrologio….

      ….

  • Γνωρίζω πάντως πολλούς μη Γερμανούς που κυκλοφορούν με κάτι κουτσο-γερμανικά. Σήμερα οι περισσότεροι Γερμανοί γνωρίζουν και Αγγλικά.

  • Για όλους εσάς που θεωρείται την Ελλάδα ένα μεγάλο μπουζουκσίδικο σας αφιερώνω το παρακάτω ποίημα του μεγάλου μας του μοναδικού, ντροπή μας να βρίζουμε την χώρα που μέσα από τα σπλάχνα της βγήκαμε, ας δείξουμε λίγο σεβασμό, τον χρειαζόμαστε εμείς όχι η Ελλάδα μας.

    ΤΟ ΔΟΞΑΣΤΙΚΟΝ

    ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ το πριν της οπτασίας αχερούσιο σάλπισμα και πύρινη ώχρα
    το καιούμενο ποίημα και ηχείο θανάτου οι δορύαιχμες λέξεις και αυτοκτόνες

    Το ενδόμυχο φως που ασπρογαλιάζει κατ’ εικόνα και ομοίωση του απείρου
    τα χωρίς εκμαγείο βουνά που βγάζουν απαράλλαχτες όψεις του αιωνίου

    ΤΑ ΒΟΥΝΑ με την οίηση των ερειπίων τα βουνά τα βαρύθυμα τα μαστοφόρα
    τα βουνά τα σαν ύφαλα μιας οπτασίας τα κλεισμένα ολούθε και τα σαραντάπορα

    Τα γεμάτα ψιλόβροχο σαν μοναστήρια τα χωμένα στο πούσι των προβάτων
    τα ήρεμα πηγαίνοντας καθώς βουκόλοι με το μαύρο ζιμπούνι και με το πανωμάντιλο

    Η Πίνδος, η Ροδόπη, ο Παρνασσός ο Όλυμπος, ο Τυμφρηστός, ο Ταΰγετος
    η Δίρφυς, ο Άθως, ο Αίνος

    ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ το διάσελο που ανοίγει αιωνίου γαλάζιου οδό στα νέφη μια φωνή που παράπεσε μες στην κοιλάδα μια ηχώ που σαν βάλσαμο την ήπιε η μέρα

    Των βοδιών η προσπάθεια που σέρνουν τους βαριούς ελαιώνες προς τη δύση
    ο καπνός ο ατάραχος που πάει των ανθρώπων τα έργα να διαλύσει

    ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ το πέρασμα του λύχνου το γεμάτο χαλάσματα και μαύρους ίσκιους
    η σελίδα που γράφτηκε κάτω απ’ το χώμα το τραγούδι που είπε η Λυγερή στον Άδη

    Τα ξυλόγλυπτα τέρατα πάνω στο τέμπλο οι αρχαίες οι λεύκες οι ιχθυοφόρες
    οι εράσμιες Κόρες με το πέτρινο χέρι ο λαιμός της Ελένης ωσάν παραλία

    Τ’ΑΣΤΕΡΟΕΝΤΑ δέντρα με την ευδοκία η παρασημαντική ενός άλλου κόσμου
    η παλιά δοξασία ότι πάντα υπάρχει το πολύ σιμά και όμως αόρατο

    Η σκιά που τα γέρνει με το πλάι στο χώμα ένα κάτι του κίτρινου στη θύμηση τους
    η αρχαία τους όρχηση πάνω απ’ τους τάφους η σοφία τους η αδιατίμητη

    Η Ελιά, η Ροδιά, η Ροδακινιά το Πεύκο, η Λεύκα, ο Πλάτανος η Δρυς, η Οξιά, το Κυπαρίσσι

    και Αιέν ο κόσμος ο μικρός, ο Μέγας!

  • Υπάρχει μια πολύ σκληρή στιγμή που περιμένει αυτούς που φεύγουν.
    Όταν γυρίζουν στο σπίτι και τη γειτονιά που γεννήθηκαν, στους δρόμους που πρωτοπερπάτησαν και όλα γύρω τους φωνάζουν ότι είναι ξένοι. Και το χειρότερο, και οι ίδιοι συνειδητοποιούν ότι είναι αλήθεια.
    Δεν θα το νιώθεις ακόμα, θέλει 10-15 χρόνια.
    Σου μιλάω εκ πείρας!
    Και δεν πρόκειται να το ξαναζήσω όσο και να δυσκολέψουν τα πράγματα στην Ελλάδα.

    • Συμφωνώ! Και εγώ το έχω ζήσει αυτήτην εμπειρία. Εντάξει στη δουλειά έξω, όλα καλά. Αλλά εκτός δουλειάς, πόσο Γερμανος/Αγγλος/ Γάλλος….ο,τιδήποτε είναι κανείς? αν δεν μετρά, όλα καλά. Α όμως, σε πονά που ποτέ δεν θα νοιωσεις Γερμανός/Γαλλος?Αγγλος και ποτέ πια δεν θα είσαι Ελληνας η Ελληνίδα, τότε τι γίνεται όταν το συνειδητοποιήσεις και είναι αργά να γυρίσεις εκέι που γεννήθηκες?

  • Ιωάννα αυτό που άφησες πίσω δεν είναι η Ελλάδα αλλά ο εαυτός σου. Όλες τα αρνητικά περιστατικά που επικαλείσαι σε αυτό και το προηγούμενο άρθρο σου είναι στην ουσία αντανάκλαση μιας δικιάς σου προσωπικής απογοήτευσης από τον εαυτό σου. Πιστεύω ότι κατά κύριο λόγο έχει να κάνει με τη LIBIDO σου και μια πιθανή συναισθηματική σου αποσταθεροποίηση την οποία βάφτισες “Κακή Ελλάδα” και την αποποιήθηκες μαζί με το παρελθόν σου. Αυτό φαίνεται καθαρά και δε μπορείς να το κρύψεις.

    • Λίαν επιεικώς αερολογίες, με το συμπάθειο κιόλας. Η κοπέλα περιγράφει μια αντικειμενική πραγματικότητα που είναι γνωστή σε όσους έχουν ζήσει, δουλέψει και σπουδάσει και στις 2 χώρες.

      Με λίγα λόγια σου λέει ότι εκεί δεν χρειάζεται να αγχώνεται και να αγωνιά για πράγματα που θεωρούνται τον 21ο αιώνα αυτονόητα στο δυτικό κόσμο. Σε αντίθεση φυσικά με εδώ.

      Ιδέα: Αντί να φεύγουν άνθρωποι σαν την κοπελιά, μήπως να σουτάραμε κατά Υεμένη μεριά όλους τους Ελληναράδες που εν ολίγοις της λένε “αυτή είναι η χώρα, άμα σ’αρέσει..”

      Υ.Γ. Καλός είμαι κι εγώ, τώρα το ανακάλυψα το μπλογκ, κάτι σαν τον Ραν Ταν Πλαν στα Λούκι-Λουκ, που του πατούσαν την ουρά στη σελίδα 4 και έκανε ‘κάι-κάι-κάι” στη 14.

      Τέλος πάντων, κουραστικό έχει αρχίσει πάντως να γίνεται όλο αυτό με τους εν πλήρη συγχύσει τελούντες υπερασπιστές του έθνους/χώρας κλπ.
      Πατριωτισμός εργολαβία: Η παρηγοριά του μέσου συμπολίτη -π.χ. εμένα- με τα δεκάδες απωθημένα τα οποία μου έχει φορτώσει η καθημερινότητα-τρελάδικο που ζούμε όλοι μας.

      Υ.Γ.2

      • Φίλε μου καλέ την παρομοίωση σου με τον Ραν Ταν Πλάν που αναφέρεις τη διαπίστωσα από την ποιότητα του σχολίου σου. Αν δε θίγεσαι με τις “αντικειμενικές καταστάσεις” που περιγράφονται στο κείμενο , τις επιδοκιμάζεις και δε ξέρω αν τις μετέρχεσαι κι όλας..
        Αυτά είναι τα γενικά στερεότυπα που έχεις εσύ για την Ελλάδα? Αν βγείς έξω αυτά θα ισχυρίζεσαι? Αν ναι, πρόβλημά δικό σου, Όμως σε ένα δημόσιο διάλογο προτιμώ να παρεμβαίνω συνειδητά (και όχι τελών εν συγχύσει).
        Το σχόλιό σου δείχνει σνομπισμό σε μια τεκμηριωμένη και αναλυτική εξήγηση που βασίζεται στη λογική με την οποία φαίνεται να είσαι σε διάσταση, (από όσα διαβάζω δηλαδη).

        • File giorgo diavasate ligo psychologia Kai bgazete diagnosi?? Oraia I theoria tis Melanie Klein Alla Mallon biazeste ligo, mi ,mperdeyetai tin proboli me to libido, I libido exei na kanei me to ego (Kai ti sexuality epithimia pros tin mitera) I proboli me to uperego eseis ta sundeete San na uparxei alliloepidrasi ….an teleiosete ta biblia pou misokoutsodiavazete Kai prosvalete tous guro sas tha anakalupsete pos I imimatheia einai xeiroteri tis amatheias….Mallon eseis probabalete Mia problimatiki libido pano se Mia gunaika pou paradexetai tis adunamies tis…Isos sas exitarei kiolas na tis it mpainete….poios xerei, Isos sas katapiese poly I mitera sas….Isos i daskala sto sxolio? Prosexete Yates oi theories an den tis katalbete einai epikindunes Gia seas ton idio……fainetai kathara Kai den mporeita na to krypsete…..

          • Με έθιξε το άρθρο και προσπάθησα να το εξηγήσω. Για την ημιμάθεια έχετε δίκιο. Πάντως ασχολείστε με λάθος ποστ στο φόρουμ.Το άρθρο αναφέρεται και σε εσάς προσωπικά ως κάτοικο αυτής της χώρας και εσείς αποδέχεστε τους χαρακτηρισμούς της αρθρογράφου “στωικά και ηδονικά” όπως πολλοί άλλοι εδώ μέσα.
            Παρεπιπτόντως, ο πληθυντικός δε σας κάνει λιγότερο είρωνα και εξυπνάκια από εμένα. Τέλος τα περί καταπίεσης σας τα επιστρέφω να τα χρησιμοποιήσετε για τον εαυτό σας μιας και η μακαρίτισα ήταν άγιος ανθρωπος

  • Αγαπητή φίλη,

    Εσύ αποφάσισες να αφήσεις την Πατρίδα σου ρίχνοντας πέτρα πίσω σου, άτομα που κατ’ αυτόν τον τρόπο εγκαταλείπουν τα χώματα που τους ανέθρεψαν, είναι περιττό να ανοίξουμε διάλογο, δύνοντας χώρο λόγου σε άτομα σαν και σένα, πραγματικά προσβάλλουμε την Πατρίδα μας

  • γεια σε όλους. το να φύγεις είναι το πιο εύκολο, αν σκεφτείς πως όπου γης και πατρίς. αρκεί να βρεις κάποια χώρα να σε θέλει, να μη σε φτύνει, και καλό θα είναι τα υπαρξιακά σου προβλήματα να τα αφήσεις την μητέρα πατρίδα. εκεί αρμόζουν γιατί εκεί δημιουργήθηκαν. στην νέα πατρίδα, να είσαι αυτός που πάντα ήθελες και δεν σε άφηναν να είσαι… αν εκεί που θα πας, είναι πιο προοδευτικοί από σένα, ακολούθησε τα χνάρια τους. αν όμως εσύ είσαι ο πιο προοδευτικός από όλους τους άλλους, τότε φύλαξε την γνώμη σου για τον εαυτό σου. κανείς δεν θα σε καταλάβει…

    • Καλημερα σας , λοιπον απο την ωρα που καποιος ειπε την γνωμη του ανοιχτα σ’αυτη την ιστοσελιδα, με λυπη διαπιστωνω με ποσο κακια εχουν απαντησει καποιοι ,οχι ολοι.
      Το παραλολουθω απο την αρχη.
      Ρε παιδια ελεος !!!!καποιος αποφασισε να φυγει, και ειναι παρα πολλοι αυτοι που το εκαναν, παραπανω απο την μιση νεολαια της Ελλαδας, και εφυγαν για τους λογους για τους οποιους οι υπολοιποι που μενουμε στην Ελλαδα γκρινιαζουμε, ταλαιπωρουμαστε,πληρωνουμε και ριχνουμε τα λεφτα μας σε μαυρη τρυπα, μερικοι χανουν και τις περιουσιες τους , μου φαινεται οτι δεν εχουν πεινασει αυτοι που βγαζουν τοση κακια ή εχουν μια δουλιτσα ΑΚΟΜΑ, τα κουτσοβολευουν ‘η εχουν τους γονεις και τσονταρουν ΑΚΟΜΑ και εκεινοι πινουν φραπεδιες ‘η καλυτερα εσπρεσσοφρενταδες….. ελεος μην βγαζετε τοσα κομπλεξ και αν ειστε νεοι αυτοι που τα γραφετε ….τι να σας πω εχετε κομπλεξ ισως γιατι δεν μπορειτε να το κανετε?… ‘η αν ειστε ομως μεγαλοι τοτε απαντατε ετσι γιατι εισαστε βολεμενοι και εισαστε μελος ολων αυτων που μας κατεστρεψαν.
      Αν εισαι εργαζομενος δεν θα απαντουσες ετσι παιρνοντας 400 ευρω με 10ωρη απασχοληση, αν ησουν νεολαιος αγροτης δεν θα προλαβαινες να απαντας….. και κυριως με τετοια κακια…….τι να πω…..λυπαμαι γιατι η κριση φαινεται δεν μας εχει αλλαξει μυαλα και οχι γιατι εσεις δεν εχετε φυγει αλλα γιατι σκεπτοσαστε κοντοφθαλμα.
      Αν ειστε νεοι ξυπνηστε , ανοιξτε τα ματια σας , δεν υπαρχουν συνορα υπαρχουν μονο για τους επιτηδειους, μια φορα ερχομαστε σ’αυτη την ζωη δεν εχουν δικαιωμα αυτα τα δηθεν ιερα χωματα να καταστρεφουν την ζωη σας .
      Σας συμβουλευω να διαβαζετε αλλα και λιγακι Ιστορια φιλοι μου….ολοι οι λαοι που εχουμε δει να ερχονται και στην στην χωρα μας να γινονται μεταναστες δεν το κανουν για διασκεδαση……και αυτα εδω τα ”ιερα χωματα” που λετε εχουν καταστρεψει πολλα ελληνικα μυαλυα…..δυστυχως!
      Ακομα και εναν Καποδιστρια σκοτωσαν που θα ειχε κανει διαφορετικη την Ελλαδιτσα μας……εδω ακομα βιωνουμε τους κλεφτοκοταδες ελεος το ετος 2014!!!!!! και δινουμε δικαιωμα σε ολη την Υφηλιο και βεβαια μας λενε ….” ας προσεχες”…… ( και ας φταινε κι αυτοι).

      • Αγαπητοί Πατριώτες, γεια σας από την Ωραία αλλά πληγωμένη Αθήνα, αν και είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου να μην δώσω συνέχεια σ’ αυτό το discussion, σπάω την απόφαση μου αυτή, γιατί διαβλέπω ότι, θέλατε να αρχίσετε ένα διάλογο και δυστυχώς δημιουργήθηκαν αρκετές αντικρούσεις. Ανεξάρτητα από αυτό στην αρχική σας διατύπωση, που αρκετοί από εμάς παρεξηγήσαμε, υπήρξε μια πικρία εκ μέρους σας η οποία θεωρώ ότι ήταν αποτέλεσμα της “άνανδρης” επίθεσης που δέχεστε εσείς, ιδιαίτερα οι νέοι, που είσαστε κατά κάποιο τρόπο εγκλωβισμένοι, ο καθένας σας για τις ανάγκες τις δικές του, σε ξένο τόπο. Έχω και εγώ βιώσει τέτοιες καταστάσεις όντας αρκετά χρόνια στο εξωτερικό. Η αλήθεια είναι ότι όλοι μας είμαστε ευαίσθητοι σ’ αυτό το Μεγαλειώδες και Μοναδικό που ονομάζεται Ελλάδα, να είστε σίγουρη ότι και εγώ ενστερνίζομαι την άποψη ότι “εμείς” με την νοοτροπία μας πληγώνουμε την Ελλάδα και όχι η Ελλάδα εμάς. Θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ μεταφορικά βέβαια σε μια σελίδα από το βιβλίο του Τζον Έρνστ Στάινμπεκ “Τα Σταφύλια της Οργής” όπου ο αφέντης Πατέρας υποχρέωσε την μονάκριβη Θυγατέρα του να απογυμνωθεί και να “βυζάξει” τον μισοπεθαμένο οδοιπόρο στην “αναζητητή μιας νέας γης” για να θεμελιώσει τις ελπίδες του. Αυτή η θυγατέρα ανά τους αιώνες “απογυμνωμένη” συνειρμικά θα έλεγα, είναι η Ελλάδα μας που καρτερικά μας υπομένει. Υπάρχουν Λαοί που το όνειρο τους είναι να φτάσουν στην ακτή για να δουν έστω και για μια φορά στην ζωή τους τον Ωκεανό, λίγοι τα κατάφεραν, πολλοί δεν τα κατάφεραν ποτέ, αλλά και ποτέ δεν έπαψαν μέχρι το τέλος να ελπίζουν.

        φιλικά Τάκης

      • Συμφωνώ, την πιο πάνω άποψη. Δεν περίμενα ποτέ ότι θα υπάρχουν συμπατριώτες μας που θα σκέφτονταν με τόσο μίσος και κακία για τον άλλον άνθρωπο… Το φαινόμενο αυτό, βέβαια, δεν είναι απολύτως ελληνικό. Σε ολόκληρη την Ευρώπη διαμορφώνεται σιγά-σιγά ένα κλίμα εγωιστικής εσωστρέφιας, μισανθρωπιάς και ρατσισμού απένταντι στις απόψεις και τη διαφορετικότητα των συνανθρώπων μας. Πριν πολλά χρόνια ήταν η κρίση του ’29 που το προκάλεσε, τώρα ίσως οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές… δεν γνωρίζω τα αίτια, αλλά αισθάνομαι ότι ο αέρας μυρίζει παντού μπαρούτι. Το βλέπεις παντού στην καθημερινότητα. Μίσος και τάση να εξολοθρευτεί οποιοσδήποτε δεν έχει την ίδια άποψη με εμάς, οποιοσδήποτε δεν αγαπά με τον “δικό μας τρόπο” τη “δική μας χώρα”, όπως “εμείς” την ορίζουμε. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά την εξάρθρωση της χρυσής αυγής, ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού συνεχίζει να υποστηρίζει τον ναζισμό. Δεν είναι πλέον μέσο αντίδρασης, είναι ιδεολογία και, δυστυχώς, τώρα πια τρόπος σκέψης και ζωής. Είναι άλλο πράγμα ο πατριωτισμός και άλλο ο εθνικισμός, αλλά από τη στιγμή που θα πέσεις στην παγίδα δεν μπορείς να το διακρίνεις, παρά μόνο κάνοντας στον εαυτό σου την ερώτηση: “Αγαπώ τις άλλες χώρες και τους άλλους ανθρώπους, τόσο όσο τη χώρα μου και τους συμπατριώτες μου;”. Στο σημείο εκείνο όπου ξεκινάμε να διαχωρίζουμε τους ανθρώπους ως προς την ανθρώπινη αξία τους σε “ξένους” και “δικούς μας”, εκεί το έχουμε χάσει το παιχνίδι.
        Δεν αποτελεί, λοιπόν, έκπληξη ότι τα περισσότερα φόρουμ έχουν γεμίσει με προκλητικές εκφράσεις μίσους και εγωιστικής αυταρέσκειας. Λίγοι είναι αυτοί που θα προσπαθήσουν να κατανοήσουν τι οδήγησε τον κάθε συνάνθρωπό του να εκφράσει τη λύπη και απογοήτευση, λίγοι θα προσπαθήσουν να μπουν στη θέση του και ακόμα λιγότεροι να του μιλήσουν αξιοπρεπώς, ακόμα και αν δεν δέχονται την αποψή του, και ίσως να διατυπώσουν προτάσεις.
        Η Ελλάδα μας, όπως και όλη η Ευρώπη, θα γιατρευτεί από μέσα της, όταν θα αρχίσουμε να σεβόμαστε πρωτίστως τον εαυτό μας και τον συνάνθρωπό μας, ασχέτως πολιτικής τοποθέτησης, ιδεολογίας, χρώματος δέρματος και κοινωνικής τάξης.
        Εύχομαι να είστε όλοι σας καλά.

        Φιλικά, Σωκράτης

  • Το νόημα του άρθρου είναι : “Έφυγα από την Ελλάδα που είναι όλοι μ@κ@κες και ήρθα στη Γερμανία και βρήκα την ευτυχία μου”. Αν το πιστεύεις αυτό τότε σου αρέσει και το άρθρο. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι οι Ελληνες είναι πιο φαύλοι από οπουδήποτε αλλού. Αν ψάχνουμε παραδείγματα κακής συμπεριφοράς θα βρούμε όπως θα βρούμε και στη Γερμανία. Για παράδειγμα στη Γερμανία βρέθηκε άτομο που έκλεισε μικρά παιδιά για χρόνια στο υπόγειό του και τα βίαζε ή ένας κανίβαλος έβαλε αγγελία ότι ήθελε να φάει καποιον ..και αυτός ο κάποιος ΒΡΕΘΗΚΕ!Αμα αρχίσουμε αυτά και κάνουμε άρθρο “γιατί δε πάω στη Γερμανία part 2” τί είδους σχολια περιμένει κανείς να λάβει εκτός από κράξιμο και κατηγορία για σνομπισμό και κόμπλεξ?

  • Νταξ, έφυγες. Γράψε κανα άρθρο εκεί στη Γερμανία. Για τους Γερμανούς. Από τη Γερμανία τώρα να γράφεις άρθρα για την Ελλάδα και τους Έλληνες και ντεμέκ ναούμε κι έτσι και γιουβέτσι…. Ασε, ξέρω.

  • Μόλις συνειδητοποίησα ποια είσαι, όσα διάβασα από αυτά που έχεις γράψει, μου έγιναν απολύτως κατανοητά.
    Εύχομαι τα καλύτερα σε εσένα και την οικογένεια σου, προσωπική και επαγγελματική επιτυχία και υγεία.
    Έχω την εντύπωση πως στο προηγούμενο άρθρο ανέφερες τα ελληνικά λεωφορεία. Νομίζω ο δήμος που κατοικούσες είχε πρωϊνό λεωφορείο για τις πανεπιστημιακές & πολυτεχνικές σχολές. Βέβαια αλήθεια είναι ότι δεν εξυπηρετούσε όλες τις ώρες.
    Οφείλω να παραδεχτώ ότι στο ιδιωτικό σχολέιο που φοίτησες ξεχώριζες με το να είσαι ανάμεσα στους καλούς μαθητές και επιπλέον είχες πολλά ταλέντα και αγάπη για τις τέχνες.
    Σε καμοία περίπτωση δεν σε θυμάμαι σαν μικρόσωμο και αδύναμο κοριτσάκι, αλλά σαν μια φυσιολογικών διαστάσεων, κοντά στο μέσο όρο της εποχής και μάλιστα αρκετά δυναμική κοπέλα.
    Μου κάνει τρομερή εντύπωση, που τόσα χρόνια μετά, με τόσες εμπερίες και βιώματα που έχουμε ζήσει, μπορώ να διακρίνω στο λόγο σου ξεκάθαρα, το κορίτσι που γνώρισα μικρή. Τελικά οι άνθρωποι εξελλίσονται, αλλά δεν αλλάζουν;
    Και πάλι εύχομαι τα καλύτερα

  • ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΟΥ!!!!!ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΓΑΠΑΣ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΝΕΙ 2 ΦΟΡΕΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΛΕΣ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ!!!!ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΣΟΥ…..

    • Για πες ρε bill, τι κάνει 2 φορές χειρότερο η Γερμανία;;;

  • Ιωάννα καλησπέρα διάβασα εντελώς τυχαία όλο αυτό….και μου έκανε εντύπωση κάτι. Οι δικοί μου φίλοι είναι κυριολεκτικά από παντού Αγγλία Ελβετία, Ρουμανία, Αλβανία, Κούβα Χιλή Αυστραλία,Νέα Ζηλανδία, Ινδία, Κάποιοι από αυτούς μένουν στην χώρα τους κάποιοι μένουν Ελλάδα. Όλοι τους αγαπάνε την χώρα που γεννηθήκανε και δεν μιλάνε άσχημα για αυτή, βρίσκουν πάντα κάτι καλό να πούνε ακόμη και αυτοί που περάσανε πραγματικά δύσκολα. Μήπως να αναρωτηθείς για αυτό? Η γλυκειά μου Μάριον από Αγγλία βρίσκει κάτι καλό να πει ακόμη και για τον Κάρολο, ο Άλμπερτ από Κούβα δεν κατηγορεί ούτε καν αυτους που υποστήριζαν τον Κάστρο και που μπορεί να ήταν φίλοι του ή συγγενείς του, ο Ζακό από Βραζιλία δεν λέει ποτέ κάτι κακό ούτε για την κυβερνηση ούτε για τις φαβέλες, ο Ελτον ποτέ δεν είπε κάτι κακό για την Αλβανία, ο Μαρτσέλο πάντα λέει τα καλύτερα για την Ρουμανία, ο Λεονάρντο και ο Μάνος δεν έχουνε πει ποτέ κάτι αρνητικό για την Χιλή, ο Μάικ λατρευει την Νέα Ζηλανδία,ο Τζότι λέει τα καλύτερα για την Κεράλα ……Μου λένε μόνο όμορφα πράγματα για τις πατρίδες τους. Τελικά ο Σωκράτης, Ο ιπποκράτης, ο Αθανάσιος Διάκος ο Γέρος του Μοριά, όλοι όσοι υπερασπίστηκαν την Ελλάδα το 40, οι Άγιοι γέροντες σε Ελληνικά μοναστήρια, ο παππούς μου οι παππούδες όλων μας αξίζουν ανθρώπους σαν εμας να
    κατηγορουμε την χώρα που αυτοί υπερασπίστηκαν? Τι έγινε και γίναμε κριτές όλων εμείς?

    • Αγαπητή Παναγιώτα,

      θα πρέπει να γίνει κατανοητό αλλά και αποδεκτό ότι, αν η νέα ηθική υπαγορεύει ότι πρέπει να ελπίζουμε ότι θα βρούμε την απαραίτητη δύναμη, το περαιτέρω βήμα που πρέπει να κάνουμε, και μπορεί να γίνει μέσα από την άσκηση της ανθρώπινης ελευθερίας μας, είναι να σκεφτόμαστε και να κάνουμε νέες επιλογές, ώστε διασφαλίσουμε ότι έχουμε τις δυνάμεις.

      Για να γίνει αυτό δυνατό, θα πρέπει ν’ αφήσουμε τον εαυτό μας να γνωρίσει τη δύναμη της φύσης, τους κανόνες της κοινωνίας, τις προτιμήσεις του μυαλού μας, τους νόμους της ζωής και να μάθουμε να ζούμε σε αρμονία με όλα αυτά.
      Αυτή η εξερεύνηση της ζωής είναι κάτι που δεν μπορούμε να κάνουμε τυχαία ή ασυντόνιστα ή μόνοι μας. Πρέπει να βασιστεί σε πραγματικά γεγονότα και σε μια αληθινή κατανόηση του τι φέρνει η ζωή και πώς λειτουργεί ο κόσμος.
      Οι κοινωνίες βασίζονται στην αρχή της αλληλοσύνδεσης. Νομίζω ότι ανακαλύπτουμε εκ νέου αυτή την αρχή για τον εαυτό μας όταν ζούμε σε μια κοινωνία η οποία παρακμάζει και όπου οι παλαιές αρχές του κέρδους και της οικονομικής ανάπτυξης δεν ισχύουν. Αυτό μακροπρόθεσμα δεν είναι κακό, αν οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι ν’ αρχίσουν να σκέφτονται ποια είναι τα πραγματικά σημαντικά πράγματα στη ζωή, όπως η δημιουργία και το μοίρασμα και ν’ ανακαλύπτουν ότι ενδιαφερόμαστε πάρα πολύ ο ένας για τον άλλον και μπορούμε να είμαστε εφευρετικοί και να βρίσκουμε νέους τρόπους να νοηματοδοτήσουμε τον κόσμο. Με απλά λόγια τον κόσμο που μας ανήκει και αν το «δέχεστε» το περιβάλλον που δικαιούμαστε.

      σε συγχαίρω για την απαντησή σου,

      φιλικά Τάκης Καλογεράκος

  • Ιωάννα, δεν έχεις καμμία υποχρέωση να απολογηθείς. Υποχρέωση του ανθρώπου είναι να αναζητεί καλύτερη ζωή για τον εαυτό του και τα παιδιά του και να μην συμβιβάζεται με την απάθεια, την κακομοιριά και την σκατοψυχιά του περίγυρού του. Το ίδιο κάναν ανέκαθεν και οι Έλληνες και οι Ιρλανδοί και πολλοί άλλοι φτωχοδιάβολοι, το ίδιο κάνουν τόσοι μετανάστες που έρχονται στην Ελλάδα για μια καλύτερη μοίρα, γιατί υφίστανται διωγμούς, γιατί δε μπορούν να ζήσουν στην χώρα τους. Και φτάνουν στην Ελλάδα κακήν κακώς, θαλασσοπνίγονται, τους κλέβουν και τους κακοποιούν οι δουλέμποροι, αλλά ζουν με την ελπίδα της πολιτισμένης Ελλάδας και Ευρώπης. Όπου μόλις φτάσουν τα ανθρωπόμορφα τέρατα με τις στολές και τα νεοναζιστικά σκουλήκια τους φέρονται χειρότερα και από κτήνη, με την ανοχή του ξενόφοβου περίγυρου δυστυχώς.
    Σ αρέσει αυτό το χάλι, είσαι μαζοχιστής και προσκυνημένος μέχρι κόκκαλο, δεν έχεις βγει και παραέξω να δεις πώς ζουν οι άνθρωποι, είσαι άτολμος, φοβάσαι να ρισκάρεις, ν’ ανοίξεις τα φτερά σου και ν’ αφήσεις τη φωλιά και τη γονική οικογένεια ( όπως άλλωστε υπαγορεύει η φύση) , μένεις – δε σ’ αρέσει, προτιμάς να δεις τι υπάρχει πίσω απ’ το βουνό, σ’ αρέσουν οι ανοιχτοί ορίζοντες, φεύγεις. Αλλίμονο. Είμαστε λαός μεταναστών και ταξιδευτών. Αυτό έλλειπε τώρα να διαπραγματευτούμε κι’ αυτό το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης. Οι Φιλέλληνες ξένοι και οι Έλληνες του εξωτερικού, του διαφωτισμού, εκείνοι που φύγαν από τον εσωστρεφή μικρόκοσμο και τον επαρχιωτισμό και την αποξένωση, άνοιξε το μυαλό τους και μορφώθηκαν και μεγαλούργησαν και μεταλαμπάδευσαν πολιτισμό στην υπόδουλη Γραικία. Όσοι θίγονται από την κριτική για τις συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα, ας κυττάξουν να τις φτιάξουν. Επιλογή τους να μείνουν, άρα και υποχρέωσή τους να βελτιώσουν και να βελτιωθούν. Δεν πυροβολάμε τον αγγελιαφόρο για τα κακά μαντάτα. Η πραγματικότητα θάπρεπε να τους ενοχλεί περισσότερο από την διαπίστωσή της. Χωρίς αυτοκριτική δεν υπάρχει πρόοδος, χωρίς παραδοχή του προβλήματος δεν υπάρχει λύση. Έχοντας ζήσει και στην Βρεττανία και στην Ελλάδα και τώρα στην Ιρλανδία, είμαι μια χαρά εδώ και δεν επιθυμώ να επιστρέψω στην πατρίδα πού όπου και να πάω με πληγώνει. Μπορεί και να καλόμαθα εδώ στην ελευθερία και την αξιοπρέπεια. Και δεν ενοχλούνται καθόλου οι Ιρλανδοί όταν συζητάμε τα κακώς κείμενα της χώρας τους – αντίθετα συμφωνούν μαζί μου και υπερθεματίζουν, σέβονται την άλλη άποψη και απαιτούν να βελτιωθεί η κατάσταση.
    Aυτή την ψύχωση με τα πάτρια και τα ιερά και το αίμα – τιμή και έθνος ποτέ δεν τα κατάλαβα. Και στην Ελλάδα από κάπου αλλού ήρθαν κάποτε κάποιοι περιπλανώμενοι και την κατοίκησαν. Και αυτοί που φύγαν και πήγαν αλλού άνθρωποι σαν και μας ήτανε κι’ αυτοί. Οὐκ Ἀθηναῖος οὐδὲ Ἕλλην, ἀλλὰ Κόσμιος. Δεν είμαι Αθηναίος, ούτε Έλληνας πολίτης, αλλά πολίτης του κόσμου, είπε ο Σωκράτης. Ανθέλληνας προδότης θα ήταν κι’ αυτός. Γι’ αυτό και τον καταδικάσανε, όπως και πολλούς άλλους που είπανε αλήθειες ενοχλητικές…
    Εγώ πάντως είμαι με τον Τζον Λέννον

    Imagine there’s no countries
    It isn’t hard to do
    Nothing to kill or die for
    And no religion too
    Imagine all the people
    Living life in peace…

    • Μπραβο συγχαρητηρια για το αρθρο σου παρα πολυ ωραιο!!!! Δυστυχως ναι η Ελλαδα πληγωνει!!! και ναι….Imagine there’s no countries……
      Καλη επιτυχια σε ολα τα παιδια και τους ανθρωπους σε οσους προσπαθουν να φτιαξουν μια σωστη ζωη και προσωπικοτητα ειτε εντος ειτε εκτος συνορων….χωρις κομπλεξ και μιση….
      Μετα απο τοσα ασχημα σχολια και επιθεσεις για αυτα που τολμησε να πει η Ιωαννα και παλι συγχαρητηρια fainomenon…
      Και δυστυχως βλεπω οτι η Ελλαδα δεν αλλαζει , μολις βγαλει λιγο το κεφαλι της απο την μνημονιακη εποχη αρχιζει παλι τα ιδια…..γιατροι χωρις αποδειξεις, ενστολοι που παιρνουν αναδρομικα απο αυτα που εκοψε η κυβερνηση λογω μνημονιου ( και ελεος τι δουλεια κανουν αυτοι οι ανθρωποι πια?) δικαστες που φροντιζουν μονο την παρτη τους, τιμες που δεν πεφτουν , αισχροκερδεια αλλα και φορολογια αλλα οχι σ’αυτους που πρεπει… και αλλα και αλλα, δηλαδη …..μια απο τα ιδια….

  • Αγαπητέ Phenomenon (what a selfish nickname indeed) χωρίς σχόλια σου αφιερώνω το παρακάτω ποίημα το Cronin είναι αυτό που πιστεύω ότι θα δώσει έναν ορισμό στις αναζητήσεις όλων εσάς που μεταναστέψατε στην αλλοδαπή.

    Life is no straight and easy corridor along which we travel free and unhampered, but a maze of passages, through which we must seek our way, lost and confused, now and again checked in a blind alley. But always, if we have faith, a door will open for us, not perhaps one that we ourselves would ever have thought of, but one that will ultimately prove good for us.

    Και μ’ αυτήν την απάντηση μου η οποία απευθύνεται και στους επικριτές μου, των οποίων σέβομαι την γνώμη τους, τελειώνω την συμμετοχή μου σ’ αυτό το discussion, που θέλω να πιστεύω ότι μας έδωσε λίγα ψήγματα ανθρωπιάς.

    Βέβαια ως επίλογο θα σας συνιστούσα είτε επιστρέψετε είτε όχι στην Πατρίδα, πάψτε να την βρίζετε και να την πληγώνετε μην ξεχνάτε ότι αυτά τα χώματα είναι η γενέθλια γη σας.

    Λίγη αιδώς δεν βλάπτει.

  • Παρεπεμψα προ ολιγου τουσ οποιουσ, στην αναφορα του διευθυνοντα την αμερικανικη αποστολη για την βοηθεια στην Ελλαδα το 1947 κυριου Πωλ Πορτερ. Ισωσ σασ βαλει σε σκεψη για το ποιοι φταινε για την κατασταση στη χωρα μασ. Οσο για το ποσο ειναι εν ταξει στην καθημερινοτητα, ε εκει που ο μπατσοσ ειναι πανταχου παρων δυσκολα λοξοδρομησ….. μενω σε περιοχη στην Ελλαδιτσα που για πεντε πολεισ-χωρια υπαρχει ενα αστινομικο τμημα με συνολικη δυναμη 18 ανδρων και δεν υπαρχη προβλημα ταξησ, ειμαστε ζωντανοι! Στον πολιτισμενουσ (ταχα μου)
    χωρουσ που αναφερεσται με τισ ιδιεσ συνθηκεσ δεν θα υπηρχε ρουθουνι!!!! αντε γεια χαρα

  • Όλα ωραία αυτά που λες και με τα περισσότερα συμφωνώ…αυτό που πρέπει να αναρωτηθούμε όλοι μας όμως, είναι αν φεύγοντας όλοι οι άξιοι και με επίπεδο άνθρωποι τι θα απογίνουν οι νέες γενιές? Ποιός θα τους δώσει την παιδεία που όλοι ψάχνουμε? Ο ταξιτζής του παραδείγματος? Εμείς είμαστε αυτοί που θα το αλλάξουμε κάνοντας ο καθένας το κομμάτι που του αναλογεί.

    Δεν μπορούμε να τους σωσουμε όλους αλλά για κάθε εναν που δείχνουμε το σωστό δρόμο ανεβαίνει εκθετικά το νούμερο αν αναλογιστούμε οτι και αυτός θα κάνει το ίδιο. Είναι μια άτυπη μάχη αν θες ανάμεσα στην απαίδευτη νοοτροπία και την παιδεία….

  • Η Ελλάδα δεν είναι και τόσο κακή χώρα. Ναι, υπάρχουν πολλά άσχημα, ανάμεσά τους και αυτά που αναφέρεις, αλλά αν κανείς κοιτάξει σε ότι βρίσκεται νότια, βόρεια και ανατολικά της χώρας αυτής θα δει ότι η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα. Αυτό μπορεί να το καταλάβει κανείς από τα κύματα μεταναστών. Δεν βλέπω πολλούς να μεταναστεύουν προς Τουρκία, Ρωσία, Ινδία, Αίγυπτος, χώρες τις Μέσης και Εγγύς Ανατολής, Υποσαχάρια Αφρική, Κίνα… Τουλάχιστον τα 3/4 του πλανήτη ζουν σε αυτές τις χώρες που δεν είναι τόσο καλά όσο η Ελλάδα.

    Από την άλλη ότι βρίσκεται δυτικά από την Ελλάδα φαίνεται να είναι σε αρκετά εως πολύ καλύτερη μοίρα! Ιδιαίτερα για άτομα σαν εσένα (και εμένα νομίζω). Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα είναι κακή, απλά ότι υπάρχουν καλύτερα! Ε φυσικά και υπάρχουν καλύτερα μέρη στον κόσμο, τίποτα δεν είναι τέλειο, das ist nicht neu.

    Παρ’όλα αυτά νομίζω ότι είναι άστοχο να αναφέρεις απλά περιστατικά από την εμπειρία σου με την Ελλάδα για να επιχειρηματολογήσεις. Μια απλή αναφορά στην διαφθορά και την τεμπελιά θα αρκούσε. Τέτοια περιστατικά υπάρχουν σε όλες τις χώρες. Μάλιστα όσο πιο μεγάλος ο πληθυσμός μιας χώρας, τόσα περισσότερα και τόσο πιο ακραία είναι αυτά τα περιστατικά (βάζω στοίχημα ότι και στη στατιστική φυσική θα έχετε κάποια αντίστοιχη αρχή!) Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι μια χώρα είναι κακή. Statistical outliers υπάρχουν παντού. Πχ (αν έχεις γερό στομάχι) δες εδώ:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Armin_Meiwes

    Αυτό το περιστατικό κάνει την Γερμανία κακή χώρα; Με δεδομένο ότι στην Ελλάδα δεν έχει συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο, την κάνει καλύτερη;

    Εγώ προσωπικά νιώθω αρκετά ευχαριστημένος με το ότι γεννήθηκα σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα μεγάλο δώρο λοιπόν που έδωσε σε εσένα και εμένα η Ελλάδα είναι ότι μπορούμε να δουλέψουμε και να μείνουμε και να πάρουμε σύνταξη σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως θέλουμε. Αυτές οι χώρες είναι από τις πιο ανεπτυγμένες στον κόσμο. Έχουμε δηλαδή την ελευθερία να φύγουμε αν δεν μας αρέσει. Αυτός είναι ένας λόγος που εκτιμώ την Ελλάδα. Στις χώρες που έγραψα στην πρώτη παράγραφο, το να το κάνεις αυτό είναι πολύ δύσκολο, ή και αδύνατο.

  • έτσι έτσι. Γερμανία το αγλάϊσμα των χωρών και των λαών. Ένα κράτος κι ένας λαός που οδήγησε 2 φορές την ανθρωπότητα στις πιο μαζικές και φρικιαστικές ανθρωποθυσίες στην ιστορία και προϊστορία της. Ο λαός που πρώτος αποφάσισε να χρησιμοποιήσει αέρια στα πεδία της μάχης. Ο λαός που δημιούργησε λέξεις της γλώσσας του από καταστροφές που προκάλεσε ο ίδιος σε αμάχους coventri(si)eren. Ο λαός που οδήγησε δεκάδες εκατομμύρια αθώους σε θάνατο από πείνα και από μαζικές εκτελέσεις σε στρατόπεδα και στις κατακτημένες χώρες τους. Ο λαός που τα καμάρια του ξεκοίλιαζαν εγκύους γυναίκες στο Δίστομο και στα Καλάβρυτα. Χρειάζονται πολλές σελίδες για να γραφτούν τα “ηρωικά” κατορθώματα αυτού του λαού. Που η τιμωρία του ήταν 5-10 ημίτρελλοι στη φυλακή, χάρισμα όλων των αποζημιώσεων που έπρεπε να δώσουν. Χάρισμα όλων των χρεών και των δανείων που είχαν και βοήθεια από όλους τους άλλους για να ξαναφτιαχτεί αυτό το θαύμα που θαυμάζει η κα Ιωάννα. Την επόμενη φορά που μαζί με τους γερμανούς φίλους της μας κουνήσει το δάχτυλο ας σκεφτεί ότι ο διπλανός της ανήκει στα μαγαλύτερα και πιο κακομαθημένα κολόπαιδα της ευρώπης και όχι μόνο. Ίσως δε να είναι και εγγονός κάποιου λοχία των SS που έσφαζε παιδάκια στον Κάνδανο και σε κάποιο σεντούκι να έχει κρυμμένα με καμάρι τίποτα παράσημα του παππού του.

  • Αξιότιμη Κυρία, καλησπέρα σας από την Ωραία αλλά πληγωμένη Αθήνα, αν και είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου να μην δώσω συνέχεια σ’ αυτό το discussion, σπάω την απόφαση μου αυτή, γιατί διαβλέπω ότι, θέλατε να συνεχίσετε τον διάλογο και δυστυχώς δημιουργήθηκαν αρκετές νέες αντικρούσεις. Ανεξάρτητα από την αρχική σας διατύπωση, που αρκετοί από εμάς παρεξηγήσαμε, υπήρξε μια πικρία εκ μέρους σας η οποία θεωρώ ότι ήταν αποτέλεσμα της “άνανδρης” επίθεσης που δέχεστε εσείς που είσαστε κατά κάποιο τρόπο εγκλωβισμένοι, ο καθένας σας για τις ανάγκες τις δικές του, σε ξένο τόπο. Έχω και εγώ βιώσει τέτοιες καταστάσεις όντας αρκετά χρόνια στο εξωτερικό. Η αλήθεια είναι ότι όλοι μας είμαστε ευαίσθητοι σ’ αυτό το Μεγαλειώδες και Μοναδικό που ονομάζεται Ελλάδα, να είστε σίγουρη ότι και εγώ ενστερνίζομαι την άποψη ότι “εμείς” με την νοοτροπία μας πληγώνουμε την Ελλάδα και όχι η Ελλάδα εμάς. Θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ μεταφορικά βέβαια σε μια σελίδα από το βιβλίο του Τζον Έρνστ Στάινμπεκ “Τα Σταφύλια της Οργής” όπου ο αφέντης Πατέρας υποχρέωσε την μονάκριβη Θυγατέρα του να απογυμνωθεί και να “βυζάξει” τον μισοπεθαμένο οδοιπόρο “σε αναζητητή μιας νέας γης” για να θεμελιώσει τις ελπίδες του. Αυτή η θυγατέρα ανά τους αιώνες “απογυμνωμένη” είναι η Ελλάδα μας που καρτερικά μας υπομένει. Υπάρχουν Λαοί που το όνειρο τους είναι να φτάσουν στην ακτή για να δουν έστω και για μια φορά στην ζωή τους τον Ωκεανό, λίγοι τα κατάφεραν, πολλοί δεν τα κατάφεραν ποτέ, αλλά και ποτέ δεν έπαψαν μέχρι το τέλος να ελπίζουν. Σας συνιστώ να συνεχίσετε να ψάχνετε για τον δικό σας “ωκεανό” και αυτός να είναι η Πατρίδα μας, μια Πατρίδα που όλοι θέλουμε να απογαλακτίσουμε, ο καθένας μας για τα δικά του “θέλω”.

    Αξιότιμη Κυρία, σας εύχομαι καλύτερη νύχτα από αυτή που βιώνουμε εμείς οι εναπομείναντες να “φυλάττειν Θερμοπύλας”.

    Τιμή σ’ εκείνους όπου στην ζωή των
    ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες.
    Ποτέ από το χρέος μη κινούντες•
    δίκαιοι κ’ ίσιοι σ’ όλες των τες πράξεις,
    αλλά με λύπη κιόλας κ’ ευσπλαχνία•
    γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
    είναι πτωχοί, πάλ’ εις μικρόν γενναίοι,
    πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε•
    πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
    πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.

    Και περισσότερη τιμή τούς πρέπει
    όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
    πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος,
    κ’ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.
    Καβάφης

  • Άλλη μία περίπτωση ‘Αγαπητό μου ημερολόγιο’…. δεν μου προσέφερε τίποτε απολύτως αυτό το, ας το πούμε, άρθρο.

  • Μερικές φορές στην Ελλάδα για να επιβιώσεις πρέπει να “κάνεις τον Έλληνα”. Να συμπεριφερθείς δηλαδή ανάλογως των δυσχεριών και των καταστάσεων …, ακόμη και αν αυτό σε ενοχλεί! Το μεγαλύτερο κακό είναι να χαίρεσαι με την “εξυπνάδα” σου, όταν συμπεριφέρεσαι σαν “΄Ελληνας”, η κακώς εννοούμενη μαγκιά δηλαδή ή η κουτοπονηριά. Θετικό βρίσκω ότι τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει σημαντικά η νοοτροπία τουλάχιστον μιας μικρής αλλά ικανής μειοψηφίας… Χαίρομαι που τελευταία συναντώ λίγους ανθρώπους που “δεν θέλουν να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα”, που θέλουν να σε βοηθήσουν, κ.α. τέτοια ωραία. Ίσως η κρίση…;
    Πάντως αγαπητή δόκτορα Ιωάννα, σας κατανοώ και, αν και δεν είμαι άνθρωπος που ζηλεύει και φθονεί, ίσως ήθελα να ζω και εγώ στη Γερμανία και να απολαμβάνω ορισμένα καλά της Ελλάδας μόνο για 2-3 εβδομάδες τον χρόνο. Ζω στην Αθήνα και αγωνίζομαι να επιβιώσω. Δε θα φύγω, όπως οι γονείς μου, μετανάστης, παρά μόνο αν χάσω τη δουλειά μου, αλλά αν ήμουν νεαρός απόφοιτος θα έφευγα χωρίς δεύτερη σκέψη. Να περνάτε καλά εκεί στην ξένη (;) χώρα και να νιώθετε καλά επειδή και Ελληνίδα είσαστε και Ευρωπαία, όπως συμπεραίνει κανείς από τα κείμενά σας.

  • πολύ καλά έκανες ..πολύ όμορφο το γεγονός οτι απο εκεί ,εκ της ασφαλούς και μίζερης καθημερινότητας σου μας υπενθυμίζεις τη σκατένια δική μας..σχεδόν με έπεισες να φύγω κι εγώ!
    αλλά όχι ,εμείς οι λίγοι, που ξεμείναμε εδώ, φουσκωτοί και ξεφούσκωτοι αλλά με ψυχή ακόμα και με αυτά τα λίγα που κερδίζουμε δουλεύοντας σκληρά θα συνεχίσουμε να εστιάζουμε στα όμορφα που είναι πολλά και να παλεύουμε με τα λόγια ,τις πράξεις και τον τρόπο ζωης μας να αποδείξουμε οτι τα πράγματα έχουν κι άλλη πλευρά..και να ξέρεις μετά κόπων και δακρύων θα γυρίσει…. αυτά γράφω τρώγοντας φρούτα απο το χωριό ακούγοντας την μουσική που παίζει η παρεούλα στο απένατι μπαλκόνι και τα παιδάκια της γειτονιάς που παίζουν κρυφτό ,περιμένωντας φίλους να με επισκεφθούν..και κάτι ακόμα,είστε όλοι ευπρόσδεκτοι πίσω να το παλέψουμε μαζί, ακόμα κι εσύ.