10 πράγματα που αξίζει να γνωρίζετε για την καρδιά

kissheart-02


Τα θέματα σχετικά με την καρδιά πάντοτε προκαλούσαν αμηχανία και ερωτηματικά στους ανθρώπους, ενώ χιλιάδες σονάτες και βιβλία έχουν γραφτεί για την αγάπη και τον έρωτα. Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι η αντλία αίματος που έχουμε στο στήθος μας, είναι πράγματι πολύ περίπλοκη. Δεν μπορούμε να ζήσουμε ή να αγαπήσουμε χωρίς αυτή. Παρακάτω παρατίθενται δέκα επιστημονικά δεδομένα για την καρδιά.

Το σήμα του Έρωτα 

Ο μυς που είναι γεμάτος αίμα , ζυγίζει περίπου 280 γραμμάρια και ονομάζεται καρδιά, έχει γίνει το παγκόσμιο σύμβολο του έρωτα. Οι Έλληνες πίστευαν ότι η καρδιά ήταν η έδρα του πνεύματος, ενώ Κινέζοι την θεωρούσαν ως το κέντρο της ευτυχίας. Για τους Αιγυπτίους ήταν υψίστης σημασίας, όχι μόνο για τη λειτουργία του σώματος αλλά και για την ψυχή. Γι’ αυτό ήταν το μόνο όργανο που δεν το αφαιρούσαν κατά τη διαδικασία της ταρίχευσης, καθώς όφειλε να ζυγίζει όσο το βάρος ενός φτερού, για να μπορέσει η ψυχή του νεκρού να λάβει την άδεια εισόδου στον κάτω κόσμο.

kardia

Όμως κανείς δεν γνωρίζει την αρχική προέλευση του σχήματος της καρδιάς, που έχει συνδεθεί με τον έρωτα και την αγάπη. Η στιλιζαρισμένη, συμβολική καρδιά εν μέρει μόνο μοιάζει με το ανατομικό όργανο. Τα δύο χαρακτηριστικά τόξα από πάνω, για παράδειγμα, δεν υπάρχουν στην καρδιά που χτυπά στο σώμα μας. Τα εν λόγω τόξα παραπέμπουν με σαφήνεια στη θηλυκότητα. Μια άποψη είναι ότι η καρδιά κατοχύρωσε το “σήμα της αγάπης” στην αρχαία ελληνική πόλη της Κυρήνης, δηλαδή στη σημερινή Λιβύη. Η αποικία ήταν γνωστή για ένα φυτό που ονομαζόταν Σύλφιο (Silphium), και ο καρπός του είχε το σχήμα της καρδιάς. Το σίλφιο το χρησιμοποιούσαν ως λαχανικό και ως καρύκευμα. Σύμφωνα όμως με το γεωγράφο Στράβωνα, είχε και θεραπευτικές ιδιότητες. Ο Ρωμαίος ιστορικός Πλίνιος ο Πρεσβύτερος αναφέρει πως το χρησιμοποιούσαν επίσης ως αντίδοτο για τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Αυτή ακριβώς η χρήση του, κατά τους ιστορικούς, το ανέδειξε σε σύμβολο του έρωτα και του ρομαντισμού.

‘Ραγισμένη’ Καρδιά

heart-broken

Αλίμονο, μια ‘ραγισμένη’ καρδιά μπορεί να προκαλέσει λιποθυμία. Οι έρευνες δείχνουν ότι η είδηση ​​του θανάτου ενός οικογενειακού προσώπου ή ο χωρισμός με ένα αγαπημένο πρόσωπο, αυξάνουν πολύ τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή. Αυτά τα τραύματα προκαλούν επίσης την απελευθέρωση στο αίμα των ορμονών του στρες και προσωρινά «ζαλίζουν» την καρδιά. Τα συμπτώματα που προκύπτουν μοιάζουν αυτά της καρδιακής προσβολής – πόνος στο στήθος και δύσπνοια – αλλά μπορούν να ξεπεραστούν γρήγορα με ιατρική φροντίδα και ξεκούραση.

Ισχυρή αντλία

top10_heart_blood_02

Σε λιγότερο από ένα λεπτό, η καρδιά σας μπορεί να τροφοδοτήσει με αίμα το κάθε κύτταρο στο σώμα σας. Και κατά τη διάρκεια της ημέρας, περίπου 100.000 χτύποι της καρδιάς μεταφέρουν πολλές φορές, 2.000 γαλόνια πλούσιου σε οξυγόνο αίματος, μέσα στα  60.000 μίλια των  αιμοφόρων αγγείων που συνδέουν μεταξύ τους τα κύτταρα των οργάνων μας στα διάφορα σημεία του σώματος. Αυτή είναι μια πραγματικά επίπονη εργασία για ένα μυ σε μέγεθος μόνο μιας γροθιάς .

Πιείτε στην υγεία της καρδιά σας

dreamstime_s_15371214

Ένα ποτήρι Merlot μπορεί να κάνει καλό στην καρδιά σας, ενώ η πρόσφατη επιστημονική έρευνα δείχνει ότι και το λευκό κρασί κάνει και αυτό καλό στην καρδιά. Οι επιστήμονες αποδίδουν τα οφέλη στην φλούδα των κόκκινων σταφυλιών που είναι γεμάτη από αντιοξειδωτικά. Δεδομένου ότι αφαιρούνται οι κόκκινες αποχρώσεις από τις φλούδες για να γίνει το λευκό κρασί, πολλοί επιστήμονες είχαν υποθέσει ότι το λευκό κρασί  δεν κάνει τόσο καλό στην καρδιά. Όμως τα πειράματα  έδειξαν ότι και το λευκό κρασί έχει ουσίες που προστατεύουν την καρδιά, και επιπλέον   συναγωνίζονται αυτές που βρίσκονται στα κόκκινα κρασιά. Κόκκινο ή λευκό; Απλά ακολουθήστε την καρδιά σας.


Γελάστε

images

Ένα εγκάρδιο γέλιο – το είδος του γέλιου που προκαλεί δάκρυα – κάνει περισσότερο καλό από το να ζεσταίνει απλώς τη ψυχή. Η έρευνα έχει δείξει ότι το έντονο γέλιο προκαλεί χαλάρωση στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων που βρίσκονται στο ενδοθήλιο (ο μεγαλύτερος ενδοκρινής αδένας του οργανισμού μας.), αυξάνοντας τη ροή του αίματος για χρονικό διάστημα έως και 45 λεπτών. Η βλάβη στο ενδοθήλιο μπορεί να οδηγήσει σε στένωση των αιμοφόρων αγγείων και τελικά σε καρδιαγγειακές παθήσεις. Αυτό δεν είναι για γέλια… ή ίσως  είναι …

Μεγάλες Καρδιές

thumb

Μερικοί άνθρωποι έχουν πραγματικά μεγαλύτερη καρδιά από άλλους. Αντί για σημάδι μεγαλύτερης αγάπης, μια διευρυμένη καρδιά μπορεί να υποκρύπτει καρδιακή νόσο. Ο πιο κοινός τύπος μεγαλοκαρδίας που ονομάζεται διατατική μυοκαρδιοπάθεια, συμβαίνει όταν οι κοιλότητες της καρδιάς διογκώνονται. Η διόγκωση εξασθενίζει τη δύναμη της αντλίας της καρδιάς, στερώντας τα όργανα του σώματος από αρκετό αίμα. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μια μεγάλη καρδιά μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια.

Καρδιά με καρδιά

_young_mac__colorful_abstract_horse_equine_oil_daily_painting_by_texas_artist_laurie_pace_cde695730ccb592c886cb95785a82ddb

Οι συναισθηματικές αντιδράσεις αρκετών ζώων μας κάνουν να αναρωτιόμαστε εάν θα μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους. Μια επιστημονική μελέτη διαπίστωσε ότι ο ρυθμός των χτύπων της καρδιάς του αλόγου αντικατοπτρίζει τον ρυθμό των χτύπων της καρδιάς του ανθρώπου που αγγίζει το άλογο. Το άλογο “ανιχνευτής-συναισθήματος” θα μπορούσε κάποια μέρα να αντικαταστήσει τις διαδικασίες που χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση του επιπέδου ορμονών του στρες των ασθενών.

Επιδιόρθωση καρδιάς

1305746191w7vo9m

Ένας ανεκπλήρωτος παράφορος έρωτας είναι αρκετά οδυνηρός για την καρδιά,  και μπορεί να  σας κάνει να επιθυμείτε μια νέα καρδιά ή έστω ένα κιτ επισκευής καρδιών. Και οι δύο επιλογές θα μπορούσαν κάποια μέρα να γίνουν πραγματικότητα. Οι επιστήμονες μελετούν το αμφίβιο σαλαμάνδρα (newt) για να μπορέσουν να αναπτύξουν κυτταρικές θεραπείες για τους ανθρώπους που έχουν  κατεστραμμένες καρδιές. Αυτό το αμφίβιο μπορεί και επιδιορθώνει τα κύτταρα του, σαν να ήταν τα βλαστικά κύτταρα, προκειμένου να δημιουργήσει νέο καρδιακό μυ. Σε μια άλλη μελέτη, επιστήμονες δημιούργησαν σε εργαστηριακές συνθήκες  μια καρδιά που χτυπάει από εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα.

Γυναικείες καρδιές

woman-heart-

Οι γυναίκες υπερέχουν σε αρκετά θέματα σχετικά με την καρδιά, αλλά όταν πρόκειται για την έρευνα που αφορά τις καρδιαγγειακές νόσους, τότε είναι οι άντρες που έρχονται στο προσκήνιο. Για δεκαετίες, οι καρδιακές προσβολές και οι καρδιακές ασθένειες θεωρούνταν ως ασθένεια του άνδρα. Αλλά αυτό απέχει αρκετά από την αλήθεια. Η καρδιακή νόσος σκοτώνει στην Αμερική 500.000 γυναίκες κάθε χρόνο, ένας αριθμός που είναι μεγαλύτερος κατά 50.000 από τους αντίστοιχους θανάτους αντρών. Μια άλλη διαφορά μεταξύ των φύλων: Κατά την καρδιακή προσβολή, οι γυναίκες συνήθως δεν έχουν τα ίδια συμπτώματα με τους άντρες. Δηλαδή  δεν έχουν μεγάλο πόνο στο στήθος που σε αναγκάζει να διπλωθείς,  αλλά  αισθάνονται σφίξιμο, πόνο ή πίεση στην καρδιά, καθώς και άλλα συμπτώματα όπως ναυτία, πόνο στην πλάτη και το σαγόνι.

Σεξ και καρδιά

intro-image-sex

Αν δεν μπορείτε να πηγαίνετε στο γυμναστήριο, επιλέξτε να ερωτοτροπήστε. Η καρδιά σας θα το ευχαριστηθεί. Σε μια μελέτη που συμμετείχαν 2.500 άνδρες ηλικίας 49 έως 54 ετών,  διαπιστώθηκε ότι όσοι έφταναν σε  οργασμό τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, μείωναν στο μισό τον κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο. Μία έντονη συνουσία μπορεί να διπλασιάσει τον καρδιακό ρυθμό  και να οδηγήσει σε κατανάλωση περίπου 200 θερμίδων, κάτι που αντιστοιχεί σε γρήγορο τρέξιμο 15 λεπτών. Οπότε μην παραξενευτείτε αν η μεγαλύτερη παραμονή στο κρεβάτι  είναι μία από τις συμβουλές του γιατρού.

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Το γέλιο της καρδιάς

Ο Αλχημιστής – η καρδιά

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -