Categories: Φωτογραφία

H άγρια ζωή μετά το Τσερνομπίλ

Όταν ρωτάνε τον  φωτογράφο και βιολόγο Σεργκέι Gaschak, που επισκέπτεται την απαγορευμένη  ζώνη γύρω από το Τσερνομπίλ για να μελετήσει τα ζώα της περιοχής, οι ερωτήσεις είναι πάντα ίδιες. “Έχουν τα ζώα δύο κεφάλια;”  , “Μήπως λάμπουν;” Όμως όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που τράβηξε ο  Gaschak, η άγρια ζωή συνεχίζει να υφίσταται στην περιοχή, και παρόλο που τα ζώα έχουν υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας, εντούτοις φαίνονται φυσιολογικά.

Ο Gaschak είναι ένας από τους επιζώντες από τον  χώρο του πυρηνικού ατυχήματος και  έχει αφιερώσει τα τελευταία χρόνια της ζωής του στη  φωτογράφιση των άγριων ​​ζώων της απαγορευμένης περιοχής. Η απαγορευμένη ζώνη αποκλεισμού εκτείνεται σε μία ακτίνα 30 χιλιομέτρων γύρω από την περιοχή του αντιδραστήρα και συμπεριλαμβάνει την πόλη Πριπυάτ η οποία ήταν μια ακμάζουσα πόλη της Σοβιετικής με 50.000 κατοίκους, αλλά παραμένει μια πόλη-φάντασμα μετά την καταστροφή.

Το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ έλαβε χώρα στις 26 Απριλίου του 1986, στον αντιδραστήρα Νο. 4 του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας του Τσερνόμπιλ της Σοβιετικής Ένωσης, ο οποίος σήμερα βρίσκεται σε εδάφη της Ουκρανίας. Το ατύχημα ήταν της τάξης του μέγιστου προβλεπόμενου ατυχήματος στην Διεθνή Κλίμακα Πυρηνικών Γεγονότων. Από το ατύχημα πέθαναν επιτόπου δυο από τους εργάτες του σταθμού. Μέσα σε τέσσερις μήνες, από τη ραδιενέργεια και από εγκαύματα λόγω της θερμότητας, πέθαναν 28 πυροσβέστες που έσπευσαν στο χώρο του ατυχήματος και διαπιστώθηκαν 19 επιπλέον θάνατοι ως το 2004. Επιπλέον, υπολογίζεται ότι επηρεάστηκε η υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων εξαιτίας της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος με ραδιενέργεια. Οι ποσοστιαίες αυξήσεις των καρκίνων ήταν άνω του 15% στους πληθυσμούς που εκτέθηκαν, με χιλιάδες θανάτους από καρκίνο και λευχαιμία να συνδέονται με το ατύχημα.

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Εικόνες της μεγάλης καταστροφής του πλανήτη μας.

Σκοτώνουν τα σκουπίδια μας !

Αντικλείδι

Οι διαχειριστές του blog

Recent Posts

Σύγχρονη επιστήμη και αγνωσιολογία

Ένα από τα μεγαλύτερα παράδοξα της σύγχρονης επιστήμης είναι ότι ενώ συνθέτει μια ηγεμονική κουλτούρα,…

2 weeks ago

Η άγνοια δεν είναι δύναμη: Tι μας λέει το 1984 του Τζορτζ Όργουελ για τις ψεύτικες ειδήσεις

Από όλες τις προφητικές γνώσεις που μπορεί να βρει κανείς στο κλασικό μυθιστόρημα του Όργουελ,…

4 weeks ago

Τόλμα να γνωρίζεις. Τι είναι ο Διαφωτισμός;

Το 1784, σε ένα δοκίμιό του με τίτλο αυτή την ερώτηση: "Was ist Aufidarung?", ο…

4 weeks ago

Τάσος Λιόλιος – Επιστημονική γνώση

Υπάρχουν δύο απαραίτητα στοιχεία για τη γνώση: το υποκείμενο της γνώσης (ο γνωρίζων, ή ο…

4 weeks ago

Ένα μικρό αφιέρωμα στον Daniel Kahneman

Ένα μικρό αφιέρωμα στον συγγραφέα και ψυχολόγο Daniel Kahneman που διακρίθηκε για το έργο του…

1 month ago

Οι κίνδυνοι της εθελοτυφλίας

Για κάποιους είναι τόσο εύκολο να ερωτευτούν με μια ιδέα όσο και έναν άνθρωπο. Οι…

2 months ago