Εικονική συνέντευξη από τον George Carlin!!!


   ”Το γέλιο είναι δύσκολη υπόθεση”.
Σε ένα είδος δύσκολο, απαιτητικό, ευφυές, σε ένα είδος που στη χώρα μας, για πολύ συγκεκριμένους λόγους, ανέκαθεν ήταν δύσκολο να ευδοκιμήσει. Στο είδος της ”όρθιας κωμωδίας” διακρίθηκε ο μεγάλος Αμερικανός κωμικός – stand up comedian, George Carlin. (1937-2008).Μπορεί εμείς οι Ευρωπαίοι να μη γνωρίζουμε το έργο του, η φυσιογνωμία του όμως, είναι για πολλούς αναγνωρίσιμη μέσα από τον απερίγραπτο ρόλο του στη ταινία Dogma (1991), ενώ το όνομά του ενδέχεται να μας απασχόλησε μέσα από τα τέσσερα βραβεία Γκράμι που είχε αποσπάσει.Ο George Carlin εγκατέλειψε τα εγκόσμια στις 22 Ιουνίου 2008 , αφήνοντας μας να διαχειριστούμε κατά βούληση το οξυδερκές έργο του. Μια αστείρευτη πνευματική κληρονομιά, που καταγράφηκε σε 50 και πλέον χρόνια δράσης μέσα από τις ιδιότητες του κωμικού, του ηθοποιού, του συγγραφέα, του φιλοσόφου.
Θεωρώ μεγάλη μου χαρά κύριε Κάρλιν που η μηχανή του χρόνου μου έδωσε την ευκαιρία να γυρίσω ,όχι τοσο πολύ πίσω στο παρελθόν (μόλις πέντε χρόνια), για να σας  συναντήσω για την παρούσα συνέντευξη…
Καλοσύνη σας …Εξάλλου πάντα πίστευα ότι δεν υπάρχει παρόν. Υπάρχει μόνο το άμεσο μέλλον και το πρόσφατο παρελθόν. Οπότε εσείς με αυτήν την συνέντευξη θα μετασχηματίσετε το πρόσφατο παρελθόν σε άμεσο μέλλον!
                                                                                                           
Ποιο ήταν το κίνητρο σας για να ασχοληθείτε με την stand-up comedy;
Κοιτάξτε… Κάποιοι άνθρωποι βλέπουν τα πράγματα όπως είναι και ρωτάνε “γιατί”. Κάποιοι άνθρωποι ονειρεύονται τα πράγματα όπως ποτέ δεν ήταν και ρωτάνε “γιατί όχι”. Κάποιοι άνθρωποι πρέπει να πηγαίνουν στη δουλειά κάθε μέρα και δεν έχουν χρόνο για όλες αυτές τις μ…….!Το κίνητρο μου λοιπόν ήταν να προσπαθήσω να απαντήσω σε αυτά τα ‘γιατί’ και ‘γιατί όχι’ μέσα από την δουλειά μου.
Θέλατε δηλαδή ένα επάγγελμα το οποίο να σας προσφέρει ταυτόχρονα και διασκέδαση;
Ήθελα ένα επάγγελμα το οποίο θα μπορούσα να κάνω για όλη μου την ζωή ,χωρίς να σκεφτώ ποτέ το ενδεχόμενο να παραιτηθώ. Είναι λυπήρο, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δουλεύουν μόνο τόσο, όσο χρειάζεται για να μην απολυθούν και πληρώνονται μόνο τόσο, όσο χρειάζεται για να μην παραιτηθούν.
Δηλαδή η ζωή για εσάς είναι ένα ατέλειωτο παιχνίδι;
Όχι ακριβώς… Ποτέ δεν πρόκειται απλώς για ένα παιχνίδι , τουλαχιστον όσο κερδίζεις.  Αλλά και όταν χάνεις δεν εχεις εναλλακτική. Απλά χαρείτε τη βόλτα. Δεν υπάρχει εισιτήριο επιστροφής!
Δεν υπάρχει λέτε, ε; Τι είναι για εσάς ο θανατος και τι πιστεύετε ότι συμβαίνει μετά από αυτόν;
Το μόνο που ξέρω για τον θανατο είναι οτι προκαλείται από την κατάποση μικρών ποσοτήτων σάλιου για μεγάλο χρονικό διάστημα.Όσο για το μετά από αυτόν ,όχι μόνο δεν ξέρω τι συμβαίνει, αλλά δεν θα ήξερα και τι να κάνω αν ήξερα τι συμβαίνει.
Δηλαδή τον δέχεστε σαν φυσική εξέλιξη της ύπαρξης μας…η οποία ορίζεται με την γέννηση μας;
Σαν μια τρομακτική φυσική εξέλιξη, η οποία όμως έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Όταν γεννιέσαι εξασφαλίζεις θέση σε ένα έργο τρόμου.Αλλά παρ’ όλα αυτά κάθεσαι καθηλωμένος στην καρέκλα σου μέχρι τους τίτλους τέλους χωρίς να χάνεις το ενδιαφέρον σου και πάνω από όλα την ελπίδα ότι τελικά η ταινία θα μετατραπεί σε κωμωδία!
Το γεγονός του θανατου πιστεύετε ότι συνδέεται με κάποιον τρόπο με τις θρησκείες;
Βεβαιότατα. Πάντα αναρωτιώμουν, γιατί οι άνθρωποι φαίνεται να διαβάζουν πολύ περισσότερο τη Βίβλο καθώς γερνούν. Και πρόσφατα μου ήρθε η απαντηση: ετοιμάζονται για τις εισαγωγικές εξετάσεις.
Ακούγεται αρκετά κυνική όλη η προηγούμενη ανάλυση  σας…
Χμμμ…Έχω γίνει λίγο κυνικός στο πέρασμα των χρόνων, είναι η αλήθεια.Μα μην ξεχνάς οτι μέσα σε κάθε κυνικό άτομο υπάρχει ένας απογοητευμένος ιδεαλιστής.
Αλήθεια; Και τι ακριβώς σας έκανε κυνικό;
Ότι προσπαθούσα πάντα να μην ανήκω στον μέσο όρο.Αν σκεφτείς  πόσο ηλίθιος είναι ο μέσος άνθρωπος, συνειδητοποιείς ότι οι μισοί άνθρωποι είναι πιο ηλίθιοι από αυτόν. Και το χειρότερο από όλα είναι ότι όλοι οι υπόλοιποι άνθρωποι ορίζονται από αυτούς που αποτελούν τον μέσο όρο.Ετσι όποιος οδηγεί πιο αργά από αυτούς είναι καθυστερημένος και όποιος πάει πιο γρήγορα είναι μανιακός.
Είστε λοιπόν μανιακός;
Απλά στο ταξίδι της ζωής έχω τα πόδια μου μακριά από τα φρένα. Μόνο τότε πραγματικά έχεις την ζωή στα χέρια σου!
 
Θα μπορούσατε να μου το περιγράψετε αυτό με μια εικόνα;
Θαυμάζω ένα λουλούδι ή λίγο χορτάρι που φυτρώνει σε μια ρωγμή του τσιμέντου. Είναι τόσο ηρωϊκό ρε γ..ώ το! Ο καθένας από εμάς έχει όση δύναμη και εξουσία έχει και ο Πάπας, απλώς δεν έχει τόσους πολλούς ανθρώπους να το πιστεύουν αυτό. Το δεύτερο όμως δεν έχει ιδιαίτερη σημασία.Αρκεί να αντιληφθούμε πραγματικά τι σημαίνει το πρώτο. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι πρέπει να μπορούν να κάνουν ό, τι θέλουν χωρίς να συμβιβάζονται σε αυθεντίες. Αυτό δεν το έχουμε δοκιμάσει ουτε για μια στιγμή.  Ίσως αυτή τη φορά θα δουλέψει.
 
Τώρα που είπατε Πάπας…Σε ποια θρησκεία πιστεύετε;
Μπορώ να σου πω σε ποιες θρησκείες δεν πιστεύω. Δεν πιστεύω σε όσες ο μόνος ρόλος ύπαρξης είναι απλά ο έλεγχος του νου. Δεν πιστεύω σε όλες ,όσες δεν συμπεριλαμβάνουν στην φιλοσοφική τους ανάλυση το μεγαλείο των νόμων του σύμπαντος, το οποίο ερμηνεύεται από την σύγχρονη επιστήμη.Δεν μπορώ να ακούω αμερικανούς συμπολίτες μου του 21ου αιώνα να αμφισβητούν ακόμη τον Δαρβίνο και να αναρωτιούνται με περισσή αφέλεια :Αν ο άνθρωπος έχει εξελιχθεί από μαϊμούδες και πιθήκους, τότε γιατί έχουμε ακόμα μαϊμούδες και πιθήκους;
Θεωρειτε ότι το συμπαν είναι προσαρμοσμενο στα μετρα μας ή εμεις στα δικα του;
Αλοίμονο…Θα ήταν αλλαζονεία να πιστέψουμε ότι το σύμπαν είναι προσαρμοσμένο στα μέτρα μας .Δεν είμαστε εμείς το κέντρο του κόσμου. Και αν θέλετε την γνώμη μου δεν είμαστε καν μόνοι. Αν είναι αλήθεια ότι το ανθρώπινο είδος είναι το μόνο στο σύμπαν, τότε πρέπει να πω ότι το σύμπαν είχε μάλλον χαμηλούς στόχους και ότι συμβιβάστηκε με πολύ λίγα.
Θα συμφωνήσω μαζί σας. Αλλά γιατί ενώ είμαστε τόσο μικροί απέναντι στο σύμπαν και στην φύση  αναλωνόμαστε τόσο άσκοπα σε τιποτένιες πράξεις;
Το ‘εγώ είμαι’  είναι η συντομότερη και συνηθέστερα χρησιμοποιούμενη πρόταση σε οποιαδήποτε γλώσσα του κόσμου. Δεν πιστεύτε ότι θα έπρεπε να είχε αντικατασταθεί από την πρόταση ‘εμείς κάνουμε’ ; Το ‘εγώ’ έχει γίνει στις μέρες μας υπέρτατη αξία.Αναλογίζομαι μερικές φορές ότι θα είχε πολύ ενδιαφέρον αν εμφανιζόταν μια anti-Alzheimer νόσος όπου οι ασθενείς σιγά-σιγά θα άρχιζαν να ανακτούν τις χαμένες μνήμες άλλων ανθρώπων.
Χα,χα,χα….Ενδιαφέρον! Αλλά πια νομίζετε είναι η λύση για την καταπολέμηση του προβλήματος της σύγχρονης εγωπάθειας;
Δεν είμαι εγώ ο κατάλληλος να σας απαντήσω, γιατί ως συνδιαμορφωτής αυτής της κοινωνίας είμαι και εγώ μέρος του προβλήματος.Και ξέρετε κάτι; Είναι αδύνατον να λύσει ένα πρόβλημα κάποιος ο οποίος αποτελεί μέρος αυτού του προβλήματος. Αυτό είναι που με κάνει αρκετές φορές να μιλάω στον εαυτό μου .Εξαλλου είναι ο μόνος του οποίου μπορώ να ανεχθώ τις απαντήσεις.
                            
Δηλαδή πιστεύετε ότι  κυρίως οι νέοι άνθρωποι  πρέπει να αναλάβουν το φορτίο να ξεπλύνουν τα ‘βρώμικα’ που άφησαν οι παλαιότερες γενεές;
Ναι ,σίγουρα. Αλλά για να το πετύχουν αυτό πρέπει να πάψουν να υπολογίζουν εμάς τους παλαιότερους.Δεν χρειάζεται ούτε καν να μας συμβουλευτούν. Είχα πάει κάποτε σε ένα βιβλιοπωλείο και ρώτησα την πωλήτρια, “Πού είναι το τμήμα αυτοβοήθειας ; Και αυτήν μου απάντησε ότι αν μου έδειχνε θα υπονόμευε το σκοπό.
Αν σας ζητούσαν οι νέοι να τους δώσετε μόνο μια συμβουλή και ας μην την ακολουθούσαν ποια θα ήταν;
Να ακολουθήσουν τον αυθορμητισμό τους.Τα πάντα στο σύμπαν ακολουθούν το δίπολο τάξη-χάος. Ο,τι στραβό αφήσαμε οι προηγούμενοι να το καταστρέφουν και πάνω σε αυτό να ξαναδημιουργούν.
Η αλήθεια είναι ότι αν σκέφτονταν πολλοί άνθρωποι σαν κι εσάς θα είχε γλιτώσει από πολλά δεινά η ανθρωπότητα και κυρίως από τους συνεχείς και αιμοβόρους πολέμους .
Ίσως.Να σας πω μια ερώτηση που κάνω πολύ συχνά στους θεατές ,που έρχονται  να δουν τις παραστάσεις μου; Αν οι μαχητές του εγκλήματος πολεμούν το εγκλημα, οι μαχητές της φωτιάς πολεμούν την φωτιά τι στο διαο… πολεμούν οι μαχητές της ειρήνης;
(…..)
Το να πολεμάς υπέρ της ειρήνης είναι σαν να πηδάς υπέρ της παρθενίας.
Από ότι βλέπω χειρίζεστε με πολύ εύστοχο τρόπο την γλώσσα
Κοιτάξτε…Σε γενικές γραμμές, η γλώσσα είναι ένα πολύ επικινδυνο εργαλείο για την απόκρυψη της αλήθειας αλλα ταυτόχρονα και μέσο αποκάλυψης του ψέμματος. Ο καθένας επιλέγει τον τρόπο με τον οποίο θα την χρησιμοποιήσει. Εγώ έχω επιλέξει τον δεύτερο ,γιατί εδώ στην χώρα μου έχουμε πολλούς και κυρίως πολιτικούς που επιλέγουν το πρώτο.
Μου λέτε δηλαδή ότι η ύπαρξη τόσων πολλών υποκριτών πολιτικών καθιστά αναγκαιότητα την ύπαρξη του επαγγέλματος σας….
Ναι σίγουρα. Οι κοινωνικές συνθήκες και το περιβάλλον είναι αυτό που καθορίζει την αναγκαιότητα ύπαρξης οποιουδήποτε επαγγέλματος.Το ίδιο ισχύει και στην επιστήμη. Για παράδειγμα όταν ο Τόμας Έντισον εργάζοταν μέχρι αργά τη νύχτα πάνω στο ηλεκτρικό φως, έπρεπε να χρησιμοποιήσει λαμπτήρα αέριου ή κερί. Είμαι σίγουρος ότι αυτό το γεγονός έκανε την ανακάλυψη του ηλεκτρικού λαμπτήρα πολύ πιο επείγουσα.
                                                                                                   
Έχετε συγκρουστεί αρκετές φορές με πολιτικούς για διάφορα ζητήματα ,μεταξύ αυτών για την κατάργηση της θανατικης ποινής όπως και για θέματα οικολογίας έτσι δεν είναι;
Όσον αφορά στην θανατικη ποινή ,πράγματι, έχω λογομαχήσει έντονα πολλές φορές, κυρίως με τον Κυβερνήτη του Τέξας. Απλά θεωρώ ότι την μεγαλύτερη ευθύνη για την μη κατάργηση της έχουν οι ίδιοι οι πολίτες των συγκεκριμένων πολιτειών και ειδικά του Τέξας όπου εκτελούνται εκατοντάδες κάθε χρόνο ,μεταξύ των οποίων και πολλοί αθώοι.
Τώρα σχετικά με την οικολογία ,θεωρώ ότι ως είδος αυτοκαταστρεφόμαστε.Δεν βλέπουμε το αυτονόητο ότι η επιβίωση μας εξαρτάται από την επιβίωση όλων των άλλων ειδών.Καθημερινά εξαφανίζονται όλο και περισσότερα είδη. Πολύ σύντομα δεν θα μπορούμε να κάνουμε τίποτα γιατί θα βρεθούμε μπροστά στο εξής παράδοξο:Τι θα πρέπει να κάνουμε αν δουμε ένα ζώο που απειλείται με εξαφάνιση να τρώει ένα φυτό που απειλείται με εξαφάνιση;
Ας ελπίσουμε ότι θα βάλουμε μυαλό πριν η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη…
Πρόβλεψη καιρού για το μέλλον….Σκοτάδι..
Έυχομαι να μην υπάρξουν νύχτες που οι λύκοι θα είναι σιωπηλοί και μόνο το φεγγάρι θα ουρλιάζει.
Έχετε βγάλει χρήματα μέσα από το επάγγελμά σας;
Η αλήθεια είναι ότι έβγαλα αρκετά.
Ποιο είναι το χρησιμότερο πράγμα που σας έχουν προσφέρει τα χρήματα;
Χα,χα,χα..Τα λεφτά μπορει να μην αγοράζουν φίλους, αλλά σου εξασφαλίζουν καλύτερο επίπεδο εχθρών.
Πως αντιμετωπίζετε τους εχθρούς σας;
Το μότο μου για αυτούς είναι :Αν δεν μπορείς να τους νικήσεις κράτα τους ηττημένους.
Τι θέση κατέχει η γυναίκα στην ζωή σας;
Την σημαντικότερη. Αλλά ώρες-ώρες αναρωτιέμαι: Αν ένας άντρας στέκεται στη μέση ενός δάσους και μιλάει, και δεν υπάρχει καμιά γυναίκα τριγύρω να τον ακούει, πάλι θα έχει άδικο.
Έχετε άλλα χόμπι;
Δεν έχω χόμπι, έχω μόνο ενδιαφέροντα. Τα χόμπι κοστίζουν. Τα ενδιαφέροντα είναι εντελώς τζάμπα.
Αν ήσασταν μια ιστορική προσωπικότητα ποια θα θέλατε να ήσασταν;
Ο Αϊ Βασίλης . Ο κύριος λόγος που ο Αϊ Βασίλης είναι τόσο κεφάτος είναι επειδή ξέρει πού κάθονται όλα τα κακά κορίτσια.
Τώρα που είστε 70 χρονών έχετε αρχίσει να κάνετε εκπτώσεις στις απολαύσεις της ζωής;
Όχι βεβαια. Το μόνο που συστήνω και στους συνομηλίκους μου είναι ,απλά, όταν πηγαίνουν σε επίσημα δείπνα, το άτομο που βρίσκεται πλησιέστερα στο θάνατο θα πρέπει πάντα να  κάθεται στη θέση που είναι πιο κοντά στην τουαλέτα.
Πείτε μου μια σκέψη που σας ενοχλεί να την κάνετε.
Να κάθεσαι στη τουαλέτα τρώγοντας καφέ μισολιωμένη σοκολάτα.
                                                                                                                                                    
Πείτε μου και μερικά ερωτήματα τα οποία σας έχουν μείνει αναπάντητα και σας βασανίζουν;
Άραγε ,γιατί κλειδώνουν τις τουαλέτες των βενζινάδικων; Φοβούνται μήπως κάποιος τις καθαρίσει;
Όπως επισης: Αν το “μαύρο κουτί” πάντα παραμένει άθικτο μετά από κάθε συντριβή αεροπλάνου, γιατί -ρε γ..ώ το- δεν κατασκευάζουν ολόκληρο το αεροπλάνο από το ίδιο υλικό;
                        
Κλείνοντας, θα ήθελα να μου πείτε τα σημαντικότερα παράδοξα των καιρών μας με τα οποία ασχολείστε και στην δουλειά σας.
Τα μεγαλυτερα παράδοξα των καιρών μας είναι, ότι:
  • Ενώ υπάρχουν περισσότεροι ειδικοί, τα προβλήματα είναι περισσότερα.
  • Ενώ υπάρχουν περισσότεροι γιατροί, η υγεία τού σύγχρονου ανθρώπου (πνευματική και σωματική) είναι αρρωστημένη και εξαρτάται από κάθε είδους φάρμακα και ψυχοφάρμακα.
  • Οδηγούμε γρήγορα, αλλά σκεφτόμαστε αργά.
  • Δεν έχουμε χρόνο για διάβασμα, αλλά αρκετό για την τηλεόραση και πολύ λίγο για να προσευχηθούμε.
  • Έχουμε μάθει πως να επιβιώνουμε, αλλά όχι να ζούμε.
  • Προσθέσαμε χρόνια στη ζωή, αλλά όχι ζωή στα χρόνια.
  • Κατακτήσαμε το διάστημα, αλλά δεν έχουμε καταφέρει να κατακτήσουμε τον εαυτό μας.
  • Προσπαθούμε να καθαρίσουμε την ατμόσφαιρα, έχοντας δηλητηριασμένη την ψυχή μας.
  • Βρισκόμαστε στην εποχή των γρήγορων τροφών, αλλά και τής αργής χώνευσής τους.
Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Κάρλιν.Πέρασε πολύ ευχάριστα η ώρα συνομιλώντας μαζί σας.
Και εγώ σας ευχαριστώ. Και μην ξεχάσετε ποτέ: Η ζωή δεν μετριέται με τον αριθμό των αναπνοών που παίρνουμε, αλλά από τις στιγμές που αυτές…. “κόβονται”…
Η παραπάνω συνέντευξη δεν είναι αυθεντική αλλά προσπαθεί να προσωπογραφήσει τον George Carlin .Όλες οι απαντήσεις είναι στο σύνολο τους απόψεις και θέσεις του ιδίου και διαμορφώθηκαν από τον συντάκτη ,για να συνδυαστούν εν αρμονία, ώστε να δίνεται η εντύπωση μιας συνέντευξης με συνεχή ροη. Ο συντάκτης δεν συμφωνεί απαραίτητα με θέσεις και συμπεράσματα τα οποία προκύπτουν από την αυτήν την εικονική συνέντευξη.
  Σύνταξη:Χρήστος Τσιτσιπάνης
  Email: [email protected] Facebook:Tsitsipanis Christos
  Ειδικευόμενος Νευροχειρουργός

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -