Categories: Διάφορα

Οφθαλμαπάτες και πώς βλέπουμε (v19)

Τρεις κλασικές οφθαλμαπάτες και η επεξήγηση τους. 

_____

 

1. ΚΕΚΛΙΜΕΝΟΙ ΠΥΡΓΟΙ

Αν και οι παραπάνω δύο φωτογραφίες του Πύργου της Πίζας είναι πανομοιότυπες, εντούτοις ο πύργος στα δεξιά φαίνεται να έχει μεγαλύτερη κλίση από τον πύργο στα αριστερά. Αυτή η οφθαλμαπάτη που δημιουργήθηκε από τον Frederick Kingdom στο Πανεπιστήμιο McGill του Μόντρεαλ, λειτουργεί επειδή τα μάτια μας και ο εγκέφαλος μας  θεωρούν τις δύο φωτογραφίες σαν να είσαι κομμάτι μιας ενιαίας σκηνής. Εάν οι δύο πύργοι ήταν πράγματι ο ένας δίπλα στον άλλο και είχαν την ίδια γωνία κλίσης, θα εμφανίζονταν σαν να συγκλίνουν. Έτσι, όταν βλέπουμε δύο πύργους που είναι παράλληλοι, υποθέτουμε ότι πρέπει να αποκλίνουν καθώς ανεβαίνουν, και έτσι δημιουργούν την ψευδαίσθηση.

 

_____

2. ΘΑΤΣΕΡ

 Η ανάποδη φωτογραφία ία της πρώην πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ φαίνεται απολύτως φυσιολογική. Ωστόσο, αν περιστρέψτε την φωτογραφία θα δημιουργηθεί μια αποκρουστική εικόνα. Η παράξενη όψη οφείλεται στα παραμορφωμένα μάτια και στόμα. Αλλά γιατί δεν τα παρατηρούμε  όταν η φωτογραφία είναι ανάποδα;

Υπάρχουν συγκεκριμένα μέρη του εγκεφάλου σας αφιερωμένα στην αντίληψη και την κατανόηση. Επειδή δεν συναντούμε ανάποδα πρόσωπα, αυτά τα μέρη του εγκεφάλου μας λειτουργούν καλύτερα με όρθια πρόσωπα. Όταν βλέπουμε ένα ανάποδο πρόσωπο, το μυαλό μας είναι σε θέση να προσδιορίσει τα διαφορετικά μέρη του προσώπου, όπως τα μάτια και το στόμα, αλλά αδυνατεί να αντιληφθεί τη σχέση μεταξύ τους. Ως εκ τούτου δεν αντιλαμβανόμαστε το παραμορφωμένο πρόσωπο.

_____

3. ΤΡΑΠΕΖΙΑ

Σε αυτή τη κλασική οφθαλμαπάτη που δημιουργήθηκε από τον ψυχολόγο Roger Shepard στο Stanford University, παρατηρούμε δύο τραπέζια με εντελώς διαφορετικά σχήματα. Όμως στην πραγματικότητα είναι πανομοιότυπα!

Η οφθαλμαπάτη λειτουργεί για δύο λόγους. Κατ’ αρχάς, οι κάθετες γραμμές  φαίνονται σχετικά μεγαλύτερες, ενώ τις οριζόντιες γραμμές τις  αντιλαμβανόμαστε σχετικά μικρότερες. Επίσης, τα πόδια των πάγκων δίνουν μια αίσθηση βάθους, με αποτέλεσμα το πίσω μέρος του τραπεζιού στα αριστερά  να φαίνεται πολύ μακρύτερο σε σχέση με το πίσω μέρος του τραπεζιού στα δεξιά. Το αποτέλεσμα είναι ο εγκέφαλός μας να δημιουργεί διαφορετική αντίληψή για τα τραπέζια, κάνοντας το αριστερό να  φαίνεται εντελώς διαφορετικό από αυτό στο δεξιά.

 ________

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Θαυμάσιες οφθαλμαπάτες από την Regina Silveira

Οφθαλμαπάτες

Αντικλείδι

Οι διαχειριστές του blog

Share
Published by
Αντικλείδι

Recent Posts

Σύγχρονη επιστήμη και αγνωσιολογία

Ένα από τα μεγαλύτερα παράδοξα της σύγχρονης επιστήμης είναι ότι ενώ συνθέτει μια ηγεμονική κουλτούρα,…

1 week ago

Η άγνοια δεν είναι δύναμη: Tι μας λέει το 1984 του Τζορτζ Όργουελ για τις ψεύτικες ειδήσεις

Από όλες τις προφητικές γνώσεις που μπορεί να βρει κανείς στο κλασικό μυθιστόρημα του Όργουελ,…

3 weeks ago

Τόλμα να γνωρίζεις. Τι είναι ο Διαφωτισμός;

Το 1784, σε ένα δοκίμιό του με τίτλο αυτή την ερώτηση: "Was ist Aufidarung?", ο…

3 weeks ago

Τάσος Λιόλιος – Επιστημονική γνώση

Υπάρχουν δύο απαραίτητα στοιχεία για τη γνώση: το υποκείμενο της γνώσης (ο γνωρίζων, ή ο…

3 weeks ago

Ένα μικρό αφιέρωμα στον Daniel Kahneman

Ένα μικρό αφιέρωμα στον συγγραφέα και ψυχολόγο Daniel Kahneman που διακρίθηκε για το έργο του…

4 weeks ago

Οι κίνδυνοι της εθελοτυφλίας

Για κάποιους είναι τόσο εύκολο να ερωτευτούν με μια ιδέα όσο και έναν άνθρωπο. Οι…

2 months ago