Γιατί το ‘ανορθόδοξο’ εκπαιδευτικό σύστημα της Φινλανδίας είναι το καλύτερο στον κόσμο


Σύμφωνα με την παγκόσμια κατάταξη του ιδρύματος Economist Intelligence Unit for Pearson, η Φιλανδία έχει το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα στον κόσμο. Το αποτέλεσμα αυτό δεν εκπλήσσει τους ειδικούς, δεδομένου ότι αυτή η Σκανδιναβική χώρα έχει υλοποιήσει τεράστιες μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση τα τελευταία σαράντα χρόνια. Παρακάτω είναι κάποια από τα κυριότερα χαρακτηριστικά του Φιλανδικού εκπαιδευτικού μοντέλου. 

Τα παιδιά στην Φιλανδία δεν ξεκινούν το σχολείο μέχρι να γίνουν 7 ετών

(Πηγή: NYTimes )

Οι μαθητές σπάνια δίνουν εξετάσεις ή κάνουν εργασίες στο σπίτι μέχρι να φτάσουν στην εφηβεία.

(Πηγή: NYTimes )

Τα παιδιά δεν βαθμολογούνται τα πρώτα έξι χρόνια της εκπαίδευσης τους.

(Πηγή: NYTimes )

Υπάρχει μόνο ένα υποχρεωτικό σημαντικό τεστ, το οποίο το δίνουν οι μαθητές όταν γίνουν 16 ετών.

(Πηγή: Smithsonian )

Όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως ικανοτήτων, διδάσκονται στην ίδια τάξη.

(Πηγή: Smithsonian )

Η Φινλανδία δαπανάει περίπου 30% λιγότερα χρήματα ανά μαθητή, από ό, τι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

(Πηγή: Smithsonian )

Το 30% των παιδιών παρακολουθούν ενισχυτική διδασκαλία κατά τη διάρκεια των πρώτων εννέα χρόνων στο σχολείο.

(Πηγή: Smithsonian )

Το 66% των μαθητών περνάει στην ανώτατη εκπαίδευση.

(Πηγή: Smithsonian )

Η διαφορά μεταξύ αδύναμων και καλύτερων μαθητών, είναι η μικρότερη στον κόσμο.

(Πηγή: Smithsonian )

Το ανώτατο όριο συμμετοχής στα μαθήματα των θετικών επιστημών είναι  16 μαθητές.

(Πηγή: TNR )

Το 93% των Φινλανδών αποφοιτούν από το λύκειο.

(Πηγή: Smithsonian )

Οι εκπαιδευτικοί διδάσκουν μόνο 4 ώρες την ημέρα. Αφιερώνουν υποχρεωτικά 2 ώρες την εβδομάδα για “επαγγελματική βελτίωση”

(Πηγή: NYTimes )

Η Φινλανδία έχει τον ίδιο αριθμό εκπαιδευτικών που έχει και η Νέα Υόρκη, αλλά για αρκετά λιγότερους μαθητές .

600.000 μαθητές σε σύγκριση με 1,1 εκατομμύριο στη Νέα Υόρκη.

(Πηγή: NYTimes )

Το εκπαιδευτικό σύστημα λειτουργεί με 100% κρατική χρηματοδότηση.

(Πηγή: Smithsonian )

Όλοι οι εκπαιδευτικοί στη Φινλανδία οφείλουν να έχουν αποκτήσει μεταπτυχιακό, το οποίο επιχορηγείται πλήρως.

Όλοι οι εκπαιδευτικοί στη Φινλανδία πρέπει να έχει ένα μεταπτυχιακό, το οποίο επιδοτείται πλήρως.

(Πηγή: NYTimes )

Η πολιτεία δίνει μόνο τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές για το πρόγραμμα σπουδών.

(Πηγή: Smithsonian )

Οι δάσκαλοι επιλέγονται από το 10% των αποφοίτων.

(Πηγή: Smithsonian )

Το 2010, 6.600 δάσκαλοι συμμετείχαν σε διαγωνισμό για 660 θέσεις στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση .

(Πηγή: Smithsonian )

Ο μέσος μισθός για ένα πρωτοδιοριζόμενο Φιλανδό δάσκαλο ήταν 29.000 δολάρια το 2008. Στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι 36.000 δολάρια.

(Πηγή: NYTimes )

Οι αμοιβές των δασκάλων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με 15 χρόνια προϋπηρεσίας, είναι κατά μέσο όρο το 102%  των αμοιβών άλλων επαγγελμάτων με πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Στην Αμερική το αντίστοιχο ποσοστό είναι 62%.

(Πηγή: TNR )

Οι εκπαιδευτικοί έχουν αντίστοιχο κοινωνικό στάτους με τους γιατρούς και τους δικηγόρους

(Πηγή: Smithsonian )

Σε μια διεθνή μέτρηση που έγινε το 2001, τα παιδιά από την Φιλανδία  πήραν την πρώτη ή κάποια από τις πρώτες θέσεις στα αντικείμενα της επιστήμης, την ανάγνωσης και των μαθηματικών.

(Πηγή: ΟΟΣΑ / PISA )

_____

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Γράμμα ενός Φιλανδού μαθητή προς ένα φίλο του Έλληνα

Ενα σχολείο γεμάτο αδικίες – Δεν έχουν όλοι οι μαθητές τις ίδιες ευκαιρίες στη γνώση

«Μακάρι, δάσκαλε, μακάρι!»

Ο Αναρχικός Δάσκαλος

Μόνο ο δάσκαλος μετράει!

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

23 CommentsΣχολιάστε

  • Επίσης αν δεν κάνω λάθος η γραφική ύλη (τετράδια, μολύβια κτλ.) παρέχεται δωρεάν στους μαθητές στην αρχή του σχολικού έτους. Οι Σκανδιναβοί τελικά είναι λες και ήρθαν από άλλο πλανήτη. Μακάρι να τους πλησιάσουμε κάποτε.

    • Στη Σουηδία πάντως, είναι δωρεάν και τα μολύβια και το φαγητό στο σχολείο και ο γιατρός στο σχολείο. Αυτό το “δωρεάν” βέβαια, το πληρώνουν όλοι οι Σουηδοί φορολογούμενοι με τεράστιους φόρους. Το σημαντικό είναι ότι συμφωνούν και το πληρώνουν.
      Εκεί είναι η διαφορά στην κουλτούρα των ανθρώπων

  • Αν και τα παρατιθέμενα στοιχεία του άρθρου μόνα τους είναι αρκετά ασαφή και είναι πολύ ενδιαφέρουσα η βαθύτερη εξέτασή τους, το βέβαιο είναι ότι το πρόκριμα του πώς θα εξελιχθεί κάθε κοινωνία καθώς και τα αίτια κάθε παθογένειάς της ανάγονται στην παιδεία της.

  • Δεν καταλαβαίνω γιατί είναι καλύτερα να μην κάνουν τα παιδιά κάποιες ασκήσεις και στο σπίτι .
    Δηλαδή είναι τόσο καλή και πλήρης η διδασκαλία κατά τη διάρκεια των σχολικών ωρών, που δεν προσφέρει τίποτα στο παιδί και λίγη δουλειά στο σπίτι ?

    Αναρωτιέμαι:
    — Όταν έχουν εκλογές οι δάσκαλοι για το συνδικαλιστικό τους όργανο, εργάζονται εκείνη την ημέρα; …
    — Όταν έχουν εθνική γιορτή, κάνουν μια σχολική εκδήλωση για μία ώρα, και μετά τελειώνει η σχολική μέρα ; …

    • Προφανώς και θα υπάρχει δουλειά στο σπίτι, αλλά σε λογικά πλαίσια. Στην Ελλάδα, είμασταν ανέκαθεν του άλλου άκρου: όλη η πραγματική εκπαιδευτική εργασία γινόταν στα φροντιστήρια και στο σπίτι, με τους έρημους τους γονείς να ξοδεύουν ώρες ατελείωτες για να διαβάσουν τα παιδιά τους. Τα σχολεία μας ηταν και παραμένουν περισσότερο εξεταστικά κέντρα, παρά χώροι μάθησης και καλλιέργειας της κριτικής σκέψης.

      • Μα και φυσικά δεν χρειάζεται η εργασία στο σπίτι.Οι άνθρωποι μαθαίνουν να έχουν τον ελεύθερό τους χρόνο.
        Π.χ.Είναι σαν να σχολάς από την εργασία σου και να συνεχίζεις να εργάζεσαι στο σπίτι.
        Απλά μαθαίνουν να ζουν ανθρώπινα!

    • Η καλύτερη μάθηση γίνεται μέσω συστηματικής επανάληψης αλλά σε μικρές δόσεις. Επομένως αν η διδασκαλία γίνεται ομαλά στο σχολείο δεν είναι ανάγκη να παιδευτεί το παιδί παραπάνω στο σπίτι του, ήδη έχει μάθει αυτά που χρειάζεται. Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι οι αίθουσες δεν έχουν μεγάλο αριθμό μαθητών κι έτσι ο δάσκαλος έχει το χρόνο να ασχοληθεί με κάθε παιδί. Από τα μαθητικά μου χρόνια θυμάμαι ότι όλη η δουλειά που έκανα στο σπίτι ήταν αποστήθιση και μόνο η οποία ουσιαστικά δεν μου προσέφερε και πολλά.

    • Ενα παιδί υποχρεώνεται σε 6-8 ωρες παρακολούθησης μαθημάτων καθημερινά. Αντίστοιχα ένας ενήλικας εργάζεται 6-8 ώρες καθημερινά. Ποιός ενήλικας παίρνει ευχαρίστως εργασία για το σπίτι? Γιατί ενα παιδί να πρέπει να το κανει αυτό? Να συνεχίσει δηλαδή να εργάζεται στον ελεύθερο χρόνο του?

    • Kαλησπερα…εχουν γινει πολλες καταγγελιες απο την μερια των εκπαιδευτικων για την αποφαση του Υπουργειου Παιδειας η διεξαγωγη των εκλογων να γινεται σε μερα μαθηματων…δες και εδω:

      http://www.cyclades24.gr/index.php/dromologia/item/1687-diamartyria-ths-a-elme

      (η ΕΛΜΕ ειναι η ενωση λειτουργων μεσης εκπαιδευσης , δηλαδη η ενωση εκπαιδευτικων)
      Μαζι σου για την ημερομηνια, να τονισω εδω οτι μεχρι πριν απο 10 χρονια οι εκλογες γινοταν Σαββατο ή Κυριακη, το Υπουργειο Παιδειας αλλαξε τις ημερομηνιες για να μας αφησει εκτεθημενους σε κριτικες οπως η δικη σου.Τωρα οσον αφορα τις Εθνικες Εορτες δεν κλεινουν στην μια ωρα, για παραδειγμα στο νησι που βρισκομαι τα παιδια ειναι υποχρεωμενα να βρισκονται στην τοπικη παρελαση του νησιου αμεσως μετα την γιορτη, υπο την συνοδεια μας…

    • Είμαι εκπαιδευτικός και τα τελευταία χρόνια αποφεύγω τις εργασίες στο σπίτι. Ποιο το πραγματικό τους νόημα; να βαθμολογήσω ποιος μπαμπάς ή μαμά έλυσε καλύτερα την άσκηση ή έγραψε καλύτερη έκθεση; Αν θα βάλω κάτι θα είναι να βρουν πληροφορίες για κάτι εν μέρη για να μάθουν να ψάχνουν σε βιβλία και interenet. Δυστυχώς όμως βλέπω ότι το εκπαιδευτιικό μας σύστημα μαθαίνει τα παιδιά να μην μαθαίνουν. Για μια σειρά από χρόνια βλέπω μαθητές της Ε και Στ να μην ξέρουν προπαίδεια (διδάσκεται στην 1η δημοτικού) και να γράφουν το πορτοκάλι με (ει) και το λεμόνι με (η) παρόλο που ξέρουν άψογα τους κανόνες. Βλέπω ακόμα σε εργασίες παιδιών που αναρτώνται σε πίνακες να μην διορθώνονται τα ορθογραφικά λάθη!!! όπως βλέπω τα θέματα που πρέπει να αναπτύξουν οι μαθητές στη γλώσσα (γράψτε μια μικρή αγγελία, στείλτε ένα μηνυμα στον ΟΗΕ κ.α.) θέματα τελείως ξένα προς τα παιδιά, καθώς και τα κείμενα στο βιβλίο της γλώσσας. όπως βλέπω ότι αντί να δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη του λεξιλογίου τους δίνεται έμφαση στο να μπορούν να αναγνωρίσουν τις χρονικές και τις αιτιολογικές προτάσεις. Τι να το κάνουν αν δεν μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν μέσα στην πρόταση; Λες και το κάνουν επίτηδες για να μην μάθουν τα παιδιά γράμματα.

  • Ποια είναι η συμμετοχή των Φιλανδών επιστημόνων στα μεγάλα πανεπιστήμια παγκοσμίως και ποιο το επίπεδο των γνώσεων Φιλανδού μαθητή που αποφοιτά από τη βασική εκπαίδευση; Τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα. Θα έλεγα και ποια η συμμετοχή της Φιλανδίας στον παγκόσμιο καταμερισμό ερευνητικών επιτευγμάτων και παραγωγής πανεπιστημιακής γνώσης, αν δεν ήξερα πόσοι άλλοι παράγοντες συμμετέχουν σε αυτούς τους δείκτες και πόσο εύκολα πασπατεύονται. Πάντως, η PISA δεν είναι ευαγγέλιο και μη μασάμε εύκολα.

    • Οι Φιλανδοί μαθητές οι εξυπνότεροι στο κόσμο
      Παρασκευή, 7 Μαρτίου 2008 9:13 μμ | 2 σχόλια
      Έρευνα του ΟΟΣΑ σε μαθητές από 57 χώρες κατέδειξε ότι οι Φιλανδοι συγκαταλέγονται στους εξυπνότερους του κόσμου. Πού οφειλετε όμως αυτο;” Τα συστατικα της επιτυχιας ειναι απλά” σημειωνει ο γυμνασιάρχης ενός σχολειου στο Ελσινκι κ. Ταπιο Ερμα ” Αψογα καταρτισμενοι καθηγητες , ενδιαφεροντα μαθηματα και κυριως ο τροπος που αυτα διδασκονται με τη χρηση του διαδικτυου , ελεθερος χρονος εντος του προγραμματος της σχολικης ταξης και λιγοτερη πιεση και ογκος μαθηματων προς αποστηθιση “. Σημαντικο ρολο επισης παιζει η στοχευμενη χρηματοδοτηση σχολικων προγραμματων που προσαρμοζονται στις πραγματικες αναγκες των μαθητων . ” Ολα αυτα ” καταληγει ο κ Ερμα ” δημιουργουν ενα κλιμα οπου οι μαθητες ενδιφερονται πραγματικα να μαθουν και δεν νιωθουν να συντριβονται απο ογκο αχρηστων πληροφοριων και υποχρεωτικης αποστηθισης”. πηγή : Ελευθερος Τυπος

      • Αν είναι οι εξυπνότεροι στον κόσμο τότε γιατί οι Ελληνες μαθητές σαρώνουν στις Ολυμπιάδες μαθηματικών, Φυσικής και Βιολογίας; και γιατί οι Ελληνες φοιτητές νίκησαν σε διαγωνισμό για δικηγόρους που διοργανώθηκε στην Οξφόρδη; Ο καθένας μπορεί να προβάλει το εκπαιδευτικό του σύστημα όπως θέλει, αλλά μόνο αν το μελετήσουμε προσεκτικά και από κοντά θα καταλάβουμε τι γίνεται.

        • Στην Οξφόρδη νίκησαν φοιτητές της Νομικής Σχολής Αθηνών.

          Πως προκύπτει ότι οι Έλληνες μαθητές σαρώνουν στις Ολυμπιάδες μαθηματικών, φυσικής και βιολογίας;

          Πάντως τα στοιχεία βγαίνουν με βάση τον μέσο όρο και όχι με βάση τις εξαιρέσεις.

          • Μην τα μεγαλοποιούμε. Δεν υπήρχε κανένας ευρωπαικός , πόσο μάλλον παγκόσμιος διαγωνισμός. Οι Έλληνες φοιτητές διαγωνίστηκαν σε αγορεύσεις στα αγγλικά έναντι φοιτητών λίγων ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων (Οξφόρδη, Καίμπριτζ, Tübigen, Trier, Βιέννη, Λιέγη, Νάπολη).
            Και ποιές είναι αυτές οι πρωτιές για τις οποίες μιλάτε γενικά κι αόριστα? Μπορεί κάποιος να το αποδείξει στατιστικά ότι εξαιρούμαστε του κανόνα & πετυχαίνουμε δυσανάλογες επιτυχίες? Δεν το νομίζω…

          • Μια μικρή παρένθεση παρακαλώ!!!Ισχύει αυτό που είπαν για τους μαθητές της Νομικής αλλά στην περίπτωσή μας να αναφερθεί πως ήταν από ιδιωτικά σχολεία,γιατί τυγχάνει να τους ξέρω προσωπικά.Αυτό και μόνο δείχνει πως η δημόσια παιδεία μας δεν είναι αρκετά καλή μιας και είχαν εξασκηθεί στα τόσα χρόνια μέσα στο ιδιωτικό σε ρητορικούς αγώνες.Ας δούμε και λίγο την καμπούρα μας.Μακάρι να είχαμε ένα εκπαιδευτικό σύστημα σαν της Φινλανδίας.Το δικό μας είναι τόσο άδικο μιας και εγώ πήγαινα σε ιδιωτικό και σίγουρα οι ευκαιρίες είναι διαφορετικές όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι υπήρξαν μαθητές που είχαν την ευκαιρία να πάνε με πρόγραμμα ανταλλαγής για λίγο σε άλλες χώρες ως μαθητές και μάλιστα είχαν πάει και Φινλανδία.Οι εντυπώσεις φίλων….απίστευτες, αυτό είναι αξιοθαύμαστο..δηλαδή το να ευχαριστιούνται τα παιδιά το σχολείο και ταυτόχρονα να μαθαίνουν πράγματι σε δημόσια .-

  • Η μελέτη της αποτελεσματικότητας ενός εκπαιδευτικού συστήματος πρέπει να βασίζετε σε στατιστικά μετρήσιμα μεγέθη. Αυτό κάνει και το PISA. Όλα τα υπόλοιπα είναι δικαιολογίες του αδικαιολόγητου που ακούμε κάθε μέρα από τους ανεκπαίδευτους δάσκαλους που βρίσκουν την ευτυχία τους στους διάδρομους του σχετικού “υπουργείου” η στο σωματείο

  • Και βέβαια είναι επιτυχημένο το εκπαιδευτικό σύστημα της Φινλαδίας,γιατί η κοινωνία αυτής της χώρας σέβεται τος δασκάλους της…όχι όπως εδώ….που ο καθηγητής είναι και ΓΑΙΔΟΥΡΙ κατά κ.Γεωργιάδη!

  • Και για να γίνω πιό σαφής,το σύνδρομο BURNOUT είναι διαδεδομένο στην Ελλάδα διότι επικρατούν στρεσογόνες συνθήκες εργασίας,υπάρχει δυσκαμψία του εκπαιδευτικού συστήματος,μείωση του δημοσίου κύρους των εκπαιδευτικών,έλλειψη υποστήριξης,εποπτείας και συνεχούς εκπαίδευσης τους(πανάκριβα τα μεταπτυχιακά ,καμμία άδεια πλέον για την εκπόνησή τους),χαμηλός μισθός που συνοδεύεται από την γενικότερη απαξίωσή τους ως επιστήμονες!….Ο λαός λέει:”το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι”…..ΠΟΙΟΣ;ΠΟΙΟΙ; ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ;…ΟΙ ΚΑΤΑΡΑΚΩΜΕΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΩΝ 600 ε;;;;;;