10 πράγματα που θαααααα ξεκίναγες τον Σεπτέμβρη


“Όταν γυρίσω από τις διακοπές και μπει ο Σεπτέμβρης θα κάνω αυτό, αυτό και αυτό”. Ήσουν αποφασισμένος όταν τα σκεφτόσουν τον Αύγουστο στην ξαπλώστρα. Για άλλον έναν όμως Σεπτέμβρη, δεν έκανες τίποτα από όλα αυτά. 

Σεπτέμβρης. Μπορεί να είναι ο 9ος μήνας του χρόνου, αλλά στην πραγματικότητα είναι ο κατεξοχήν μήνας για την αρχή μιας καινούριας σεζόν. Από το πανεπιστήμιο μέχρι τη δουλειά και από τις εκπομπές στην τηλεόραση μέχρι το πρωτάθλημα, ακούς μόνο για νέα ξεκινήματα.

Γι’ αυτό και κάθε άντρας που σέβεται τον εαυτό του, βάζει στόχους ξαπλωμένος στην ξαπλώστρα τον Αύγουστο τους οποίους θα ξεκινήσει να υλοποιεί τον Σεπτέμβριο, επιστρέφοντας από τις διακοπές. Και μοιάζει πιο αποφασισμένος από κάθε άλλη φορά ότι θα τα καταφέρει. Νομίζει(ς).

Και μη μου πεις ότι είμαστε στο τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, συνεπώς υπάρχει χρόνος για να γίνουν τα “θα” σου, πραγματικότητα. Παραδέξου του. Αφού δεν έκανες τίποτα μέχρι τώρα, δεν πρόκειται να ακολουθήσει καμία συγκλονιστική αλλαγή στις επόμενες ημέρες.

Για άλλον ένα Αύγουστο φέρθηκες σαν πολιτικός δίνοντας προεκλογικές υποσχέσεις στον εαυτό σου. Όπως:

Θα κάνω δίαιτα

Η δίαιτα του Σεπτέμβρη είναι διαφορετική από την κλασική δίαιτα της Δευτέρας. Κατατάσσεται στην ειδική κατηγορία της δίαιτας μετά τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα. Είναι αυτά τα ρημαδοκιλάκια, το λιγότερο 2-3, που παίρνεις στις διακοπές σου. Και πάνω που έλεγες ότι θα προσέξεις φέτος. Αλλά ρε γαμώτο, έπηζες όλο το χειμώνα στο γραφείο. Δεν αξίζει στον εαυτό σου μία χωριάτικη παραπάνω; Ένα σαγανάκι; Κολοκυθοκεφτέδες; Κοντοσούβλι; Εξοχικό; Άλλωστε θα ξεκινήσεις δίαιτα τον Σεπτέμβρη.

Το κακό όμως με αυτή την δίαιτα, σε σχέση πχ με της Δευτέρας, είναι ότι μπορείς να την αναβάλεις συνεχώς. Όλο τον μήνα. Tην άλλη, πόσες Δευτέρες να την πας πίσω; Αλλά εδώ, εντάξει. Εχει γενέθλια ο κολλητός; Δίαιτα από αύριο. Τώρα γιορτάζει η κοπελιά. Από αύριο. Ξεκίνησε το Τσάμπιονς Λιγκ. Χωρίς σουβλάκια, πίτσες , μπύρες; Από αύριο. Μέχρι που έφτασε ο Οκτώβρης.


Θα κόψω το κάπνισμα

Κλασική υπόσχεση που δίνεται όλο τον χρόνο. Εκτός από τις διακοπές. Δεν γίνεται να το κόψεις όταν βγαίνεις έξω το βραδάκι για ένα ποτό που θα ακολουθήσει άλλο ένα ποτό που θα ακολουθήσουν μερικά σφηνάκια. Ούτε νωρίτερα στην παραλία όταν αρχίζεις με καφέ και συνεχίζεις με μπύρα. Ατιμη καλοκαιρινή διάθεση! Αλλά πριν καν φύγεις για διακοπές, υποσχέθηκες ότι θα το κόψεις μαχαίρι τον Σεπτέμβρη.

Αλήθεια όμως. Πως θα κάνεις τώρα πράξη μια υπόσχεση που δίνεις όλο τον χρόνο; Δεν το έκοψες τον Γενάρη, τον Φλεβάρη, τον Μάρτη, τον, τον, τον. Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι θα φανείς δυνατός τον Σεπτέμβρη; Ασε που είναι και από τους πιο καταθλιπτικούς μήνες λόγω του τέλους του καλοκαιριού/διακοπών. Και η κατάθλιψη σηκώνει βαρύ τσιγάρικο σέρτικο.

Θα κάνω οικονομία

Το παρατράβηξες στις διακοπές. Εν γνώση σου. Πέντε μέρες πήγες όλες και όλες. Να μην αράξεις σε μια ξαπλώστρα; Να μην πας μετά στο ταβερνάκι; Να μην βγεις το βράδυ για ποτό; Όλο το χρόνο πήζεις στο γραφείο γι’ αυτές τις πέντε μέρες. Δεν γίνεται λοιπόν να ξυπνήσει μέσα σου ο Σκρουτζ Μακ Ντακ, τα λίγα 24ώρα που επιτέλους έχεις χαλαρή διάθεση χωρίς σκοτούρες στο κεφάλι. Οικονομία λοιπόν από Σεπτέμβρη.

Πλέον βέβαια, η φράση “κάνω οικονομία” είναι βγαλμένη από μια άλλη εποχή. Για ποια αποταμίευση να μιλήσεις όταν με το ζόρι βγαίνουν οι βασικές ανάγκες του μήνα; Και αν περισσεύει κατιτίς, συγνώμη αλλά δικαιούσε να περάσεις καλά 1-2 μέρες τον μήνα, από το να βάλεις στην άκρη το εξωφρενικό ποσό των 100 ευρώ. Πες όμως ότι περισσεύει κάτι περισσότερο από κατιτίς. Ερχεται λοιπόν η Apple και σου παρουσιάζει το iPhone 5. Ε, αϊ στα διάλα.

Θα πλύνω το αυτοκίνητο

Ναι, μην κοροϊδεύεις. Τόσες φορές την έχεις πει αυτή την πρόταση κατά την διάρκεια των διακοπών σου. Δεν νομίζω ότι φεύγοντας από την παραλία να περιμένεις να στεγνώσεις 100% για να βγάλεις τον κάθε κόκκο άμμου από τα πόδια σου. Η’ να μην μπεις στον χωματόδρομο που οδηγεί στην ωραιότερη παραλία του νησιού, γιατί το μαύρο σου αμάξι θα γίνει άσπρο. Εχεις εύκολη την ατάκα: “Θα πάω το αμάξι για πλύσιμο όταν γυρίσω”.

Χα. Νομίζεις. Πρώτα πρώτα, δεν έχεις (υποσυνείδητα) πρόβλημα με το λερωμένο εξωτερικά αμάξι γιατί ταιριάζει στο σκηνικό της πόλης: Τσιμέντο, μποτιλιάρισμα, φασαρία. Δεύτερον, δεν έχεις (υποσυνείδητα) πρόβλημα με το λερωμένο εσωτερικά αμάξι γιατί ταιριάζει στο σκηνικό της ψυχολογίας σου: Μουντή διάθεση στα όρια της κατάθλιψης. Και το κυριότερο; Την ημέρα που επιτέλους αποφασίζεις ότι αύριο θα πλύνεις το αμάξι, μαθαίνεις ότι έρχονται βροχές και καταιγίδες.

Θα διαβάσω για την εξεταστική

Ίσως ο αγαπημένος στόχος την περίοδο που είσαι φοιτητής. Νομοτελειακά ο Σεπτέμβρης περιλαμβάνει την εξεταστική όπου δίνεις τα περισσότερα μαθήματα. Βλέπεις έχει μαζεμένα αυτά που άφησες και τον Γενάρη και τον Ιούνη. Τον φετινό. Και τον περσινό. Και του πρώτου έτους. Κανονικά θα έπρεπε να διαβάζεις όλο το καλοκαίρι για να βγάλεις άκρη. Λέμε τώρα. Σιγά μην διαβάσεις το καλοκαίρι. Υποσχέθηκες όμως να βάλεις τα δυνατά σου τον Σεπτέμβρη.

Αυτό το έργο όμως του “θα διαβάσω τον Σεπτέμβρη”, το έχουμε ξαναδεί περισσότερες φορές και από το “Κων/νου και Ελένης”. Πασαλείμματα θα κάνεις πάλι. Και σμικρύνσεις. Πολλές, πάρα πολλές σμικρύνσεις. Και θα φροντίσεις να κάτσεις δίπλα στην επιμελή φοιτήτρια που σε γουστάρει. Ελπίζοντας να σε βοηθήσει να αντιγράψεις. Έτσι έχεις περάσει όσα μαθήματα έχεις περάσει. Συνεχίζεις στο ίδιο μοτίβο και θα διαβάσεις από… Γενάρη.

Θα ζητήσω αύξηση

Έχεις περάσει πια από τον παραπάνω στόχο και είσαι πλέον εργαζόμενος. Και πάρα πολύ σκληρά εργαζόμενος (έτσι είναι ή έτσι τουλάχιστον νομίζεις ότι είναι). Και αμείβεσαι λιγότερο από όσα αξίζεις. Γι’ αυτό και μέσα στον Σεπτέμβρη είσαι αποφασισμένος να πιάσεις το αφεντικό για να του ζητήσεις μια (έστω μικρή) αύξηση, παρά την οικονομική κρίση. Αυτή δηλαδή που δεν πήρες ούτε πέρσι, ούτε πρόπερσι, ούτε πριν τρία χρόνια.

Έλα όμως που ούτε τώρα την ζητάς. Γιατί πρώτον το αφεντικό δεν βρίσκεται και πολλές μέρες στο γραφείο τον Σεπτέμβρη. Σε αντίθεση με σένα που γύρισες από τα τέλη Αυγούστου, το boss έχει την οικονομική δυνατότητα να παρατείνει τις διακοπές του και τον ένατο μήνα του χρόνου. Δεύτερον όταν επιτέλους γυρίσει, έχει τόσα νεύρα που επέστρεψε που δεν τολμάς να τον πλησιάσεις στα 5 μέτρα. Άσε που τρίτον, αν πάρεις το θάρρος ξέρεις την απάντηση: “Οικονομική κρίση”. Οπότε, next September.

Θα νοικοκυρευτώ/σοβαρευτώ

Ο ένας κολλητός για πρώτη φορά δεν ήρθε μαζί σου διακοπές. Ετοιμάζει το σπίτι του όπου θα μείνει με την αρραβωνιαστικιά του τον χειμώνα. Ο άλλος κολλητός έχει πάψει να έρχεται μαζί σου εδώ και 3 χρόνια. Από τότε που η γυναίκα του γέννησε το πρώτο τους παιδί. Έχεις αρχίσει πλέον να ανησυχείς. Θα μείνεις μπακούρι; Ως πότε η βασική σου επιδίωξη στις διακοπές θα είναι οι καινούριες περιπέτειες; Δηλαδή το σεξ. Από Σεπτέμβρη κομμένα αυτά! Του χρόνου το καλοκαίρι θα πας και εσύ με τη σχέση σου διακοπές. Ρεμάλι.

Δεν είναι τυχαίο ότι από την παρέα έμεινες μόνο εσύ χωρίς να τακτοποιηθείς. Ψάξτο λίγο. Κάτι θα συμβαίνει που οι φίλοι σου ασχολούνται με μωρά την ώρα που εσύ εξακολουθείς να ασχολείσαι με… “μωρά”. Ασε που αυτή η υπόσχεση είναι γενική. Τι πάει να πει θα σοβαρευτείς; Θα πατήσεις ένα κουμπί στις 12/9; Θα γυρίσεις έναν διακόπτη στις 23/9; Και άντε τον γύρισες. Δεν θα απαντήσεις στο μωρό, που έκανες μαζί του τέλειο σεξ στο νησί και τώρα σου έστειλε να βρεθείτε το Σάββατο; Θα απαντήσεις. Ρεμάλι.

Θα ξεκινήσω ξένη γλώσσα

Και όμως συχνά βάζεις αυτόν τον στόχο. Είτε για να ξεκινήσεις τα ιταλικά που τα λατρεύεις και τα άκουγες όλη μέρα στην παραλία. Είτε γιατί αποφάσισες να εμπλουτίσεις το βιογραφικό σου μαθαίνοντας ισπανικά. Είτε γιατί θες του χρόνου να μπορείς να εντυπωσιάσεις την γαλλιδούλα που θα κάθεται στην πίσω ξαπλώστρα. Η’ για να είσαι χρήσιμος στους Γερμανούς που θα έρθουν για μπίζνες τώρα που ξεπουλάμε. Τα σκέφτεσαι όλα αυτά στην ξαπλώστρα και θα κάνεις αυτό το βήμα τον Σεπτέμβρη.

Ξένη γλώσσα. Θέλει χρόνο και χρήμα. Και ο χρόνος είναι χρήμα, άρα εδώ μιλάμε για χρήμα εις το τετράγωνο. Τέτοιες εποχές, τέτοια λόγια. Μια χαρά είναι τα αγγλικά σου. Ο φίλος σου που ξέρει γερμανικά είναι άνεργος. Η γαλλιδούλα θα πέσει και με ένα “ζετέμ”. Οι Γερμανοί είναι επιχειρηματίες και συνεννοούνται και στα αγγλικά. Και γιατί να καταλαβαίνεις τους Ιταλούς στην παραλία; Για κρίση θα μιλάνε. Κατέληξες λοιπόν ότι έβαλες τον πιο άκυρο στόχο τον Αύγουστο. Και όμως. Κακώς κατέληξες σε αυτό.

Θα φτιάξω τις ντουλάπες

Δεν γίνεται να μην βάλεις αυτόν τον στόχο. Πρώτον σου έχει γίνει βίωμα από την εποχή που ζούσες με τους δικούς σου. Η Ελληνίδα μάνα σε προετοίμαζε για το φθινοπωρινό φτιάξιμο της ντουλάπας, πολύ πριν έρθει αυτή η ώρα. Δεύτερον, ακόμα και τώρα όταν μιλάτε στο τηλέφωνο θα βρει χρόνο να σου πει πως “όταν γυρίσεις να κοιτάξεις να φτιάξεις τις ντουλάπες σου. Χάλια είναι το σπίτι”. Τρίτον, έχει δίκιο. Χάλια είναι το αχούρι, ε, συγνώμη το σπίτι σου.

Πόσο σου παίρνει στο χάος να βρεις το πουκάμισο και το παντελόνι που θέλεις; Το πολύ δυο λεπτά; Αξίζει να χάσεις ολόκληρο το Σαββατοκύριακο για να κερδίζεις καθημερινά δύο λεπτά; Άσε που δεν είσαι γυναίκα να θες 5 ντουλάπες για τα καλοκαιρινά και 5 για τα χειμωνιάτικα. Που δεν έχεις 10, άρα θα χρειαζόσουν να πηγαίνεις επισκέψεις σε αποθήκη/πατάρι. Είσαι άντρας και όλα χωράνε στις 5. Έστω και ανακατεμένα. Και πάνω από όλα, το Σαββατοκύριακο είναι ιερό ειδικά μετά το ξενέρωμα στο γραφείο έπειτα από διακοπές. Θα βρεις κάποιο διαθέσιμο τον Οκτώβρη.

Θα πάω γυμναστήριο

Αll time classic προεκλογική υπόσχεση του Αυγούστου. Γιατί όσες φορές και να πέρασες μπροστά από ξαπλώστρες, δεν ένιωσες τα γυναικεία βλέμματα να καρφώνονται πάνω σου. Παρά μόνο… πόνο από τις εκατοντάδες φορές που ρουφούσες την κοιλιά σου στην παραλία. Την ίδια στιγμή όλο και κάποιος τύπος με κοιλιακούς-φέτες βρισκόταν στα πέριξ αναστατώνοντας τον γυναικείο πληθυσμό. Πάει και τελείωσε! Ξεκινάς γυμναστήριο από Σεπτέμβρη για να είσαι έτοιμος το επόμενο καλοκαίρι.

Όσο πήγα εγώ, πήγες και εσύ. Αν δεν το ‘χεις να αθλείσαι σε καθημερινή βάση, δεν πρόκειται να σου έρθει η θεία σεπτεμβριανή φώτιση. Ασε που τώρα δεν κυκλοφορίες με την κοιλιά έξω. Θα ακολουθήσουν σιγά σιγά και τα μακριμάνικα και τα μπουφάν και ούτε γάτα ούτε ζημιά.  Επίσης να σου θυμίσω ότι την κοπελιά που δεν σε κοίταγε στην παραλία, την έριξες το βράδυ στο μπαράκι χρησιμοποιώντας άλλα όπλα. Ενώ ο τύπος με τους κοιλιακούς-φέτες το μόνο που πήδηξε ήταν τα κύματα. Από εκεί βγήκε και ο στοίχος που αποτυπώνει το παράπονό του: “Ένα και δύο, πηδάω τα κύματα, μα αυτά τα κύματα σταματημό δεν έχουν”…

    oneman.gr

by Αντικλείδι , http://antikleidi.wordpress.com

Συναφές: 

«Φορτίζοντας τις μπαταρίες» όλο το χρόνο

10 πράγματα για τα οποία πρέπει να σταματήσετε να νοιάζεστε

Διακοπές ή θάνατος ; 

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

2 CommentsΣχολιάστε