Κάτι αλλάζει στην Πόλη

Όσοι ταξιδεύουν στο εξωτερικό, τον τελευταίο καιρό, μεταφέρουν λίγο-πολύ την ίδια αίσθηση. Οχι τόσο στο αναμενόμενο, πώς καταγράφεται, δηλαδή, η ελληνική κρίση στις αντιδράσεις των ξένων συνομιλητών, αλλά στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε πλέον εμείς τον υπόλοιπο κόσμο.

Η Ελλάδα απομονώνεται, αναδιπλώνεται σε έναν εαυτό επικίνδυνα εσωστρεφή, αυτάρεσκα καταστροφικό. Και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις τα οικονομικά προβλήματα πιέζουν ασφυκτικά, όμως όταν απομακρύνεσαι από την Αθήνα, αντιλαμβάνεσαι με μεγαλύτερη διαύγεια ότι η κρίση στη χώρα μας είναι πρωτίστως δομική και θεσμική.

Ενα πυκνό επαγγελματικό τριήμερο στην Κωνσταντινούπολη, με συναντήσεις, συζητήσεις και άφθονο περπάτημα στους δρόμους, επιβεβαιώνει με τον πιο αδιαπραγμάτευτο τρόπο ότι η γειτονιά μας αλλάζει με γοργούς ρυθμούς και εμείς πορευόμαστε με εξίσου μεγάλη ταχύτητα στην αντίθετη κατεύθυνση. Ο,τι διαβάζαμε σε αριθμούς για την Τουρκία (μείωση της ανεργίας κατά 1,7%, αύξηση του αριθμού των εργαζομένων κατά 1 εκατ., αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού κατά 12,60% το πρώτο τρίμηνο του 2012) το είδαμε μπροστά στα μάτια μας να μεταφράζεται σε πράξη. Οι οικονομικοί δείκτες σε άνθηση. Πώς;

Η Ιστανμπούλ βουίζει. Δεν εννοούμε ασφαλώς ούτε τα εκατομμύρια των κατοίκων ούτε το παλίμψηστο των πολιτισμών. Η ενέργεια που εκλύεται και η σταδιακή μεταμόρφωση εγγράφονται στη σκόνη από τα έργα στην πόλη, στις θέσεις απασχόλησης που δημιουργούνται, στα βλέμματα και στις κουβέντες των ανθρώπων που δηλώνουν ελπίδα και προοπτική. Οι απαντήσεις είναι ψύχραιμες και μετρημένες. Τούρκοι πανεπιστημιακοί και καλλιτέχνες δεν παραλείπουν να προσθέσουν σε κάθε αισιόδοξη πρόβλεψη: «Τα προβλήματα παραμένουν».

Αν οι χιλιάδες καθημερινοί επισκέπτες των αξιοθέατων της Πόλης σημαίνουν κάτι, αν η δυναμική στην επιθυμία των ανθρώπων να μη μένουν άπραγοι και παραιτημένοι σημαίνει κάτι, αν ο σεβασμός στον δημόσιο χώρο (τουλάχιστον οι κεντρικοί, τουριστικοί δρόμοι είναι καθαροί και ασφαλείς) σημαίνει κάτι, αν το πολιτιστικό άνοιγμα στη Δύση σημαίνει κάτι, τότε πράγματι «κάτι τρέχει» στην Κωνσταντινούπολη. Οπως έχει πει και ο Ορχάν Παμούκ, ο νομπελίστας συγγραφέας-σύμβολο της ευρωπαϊκής διάστασης της Τουρκίας, «απολαμβάνω την αίσθηση ότι διαρκώς κάτι γίνεται στην πόλη, ότι βρίσκομαι στο κέντρο ενός κόσμου – πείτε το όπως θέλετε, Εγγύς Ανατολή, Ανατολική Μεσόγειος ή Βαλκάνια». Μια χώρα πολύ φτωχή, με ταραγμένη σύγχρονη πολιτική ιστορία, δέσμια για χρόνια του ΔΝΤ, ανακτά σταθερά τον δικό της βηματισμό.

29 Μαΐου, ήταν η επέτειος της Αλωσης της Κωνσταντινούπολης. Ας αναλογιστούμε: πόσοι Αθηναίοι μπορούν σήμερα να μοιραστούν με τον Παμούκ την ίδια σκέψη για τη γενέτειρά τους: «Η μοίρα της Ιστανμπούλ είναι και δική μου μοίρα, είμαι αφοσιωμένος στην πόλη επειδή σε αυτήν οφείλω αυτό που είμαι».

tης Μαριας Κατσουνάκη

by Αντικλείδι , http://antikleidi.wordpress.com

Συναφές: 

Ο μικρός ταξιδιώτης στη Γερμανία

Οι πόλεις με την καλύτερη ποιότητα ζωής είναι ακόμη στην Ευρώπη

Αντικλείδι

Οι διαχειριστές του blog

Share
Published by
Αντικλείδι

Recent Posts

Σύγχρονη επιστήμη και αγνωσιολογία

Ένα από τα μεγαλύτερα παράδοξα της σύγχρονης επιστήμης είναι ότι ενώ συνθέτει μια ηγεμονική κουλτούρα,…

1 week ago

Η άγνοια δεν είναι δύναμη: Tι μας λέει το 1984 του Τζορτζ Όργουελ για τις ψεύτικες ειδήσεις

Από όλες τις προφητικές γνώσεις που μπορεί να βρει κανείς στο κλασικό μυθιστόρημα του Όργουελ,…

3 weeks ago

Τόλμα να γνωρίζεις. Τι είναι ο Διαφωτισμός;

Το 1784, σε ένα δοκίμιό του με τίτλο αυτή την ερώτηση: "Was ist Aufidarung?", ο…

3 weeks ago

Τάσος Λιόλιος – Επιστημονική γνώση

Υπάρχουν δύο απαραίτητα στοιχεία για τη γνώση: το υποκείμενο της γνώσης (ο γνωρίζων, ή ο…

3 weeks ago

Ένα μικρό αφιέρωμα στον Daniel Kahneman

Ένα μικρό αφιέρωμα στον συγγραφέα και ψυχολόγο Daniel Kahneman που διακρίθηκε για το έργο του…

4 weeks ago

Οι κίνδυνοι της εθελοτυφλίας

Για κάποιους είναι τόσο εύκολο να ερωτευτούν με μια ιδέα όσο και έναν άνθρωπο. Οι…

2 months ago