Categories: Πολιτική

Τι θα ακολουθήσει την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη

Δηλώσεις και αναλύσεις οικονομολόγων, μας προδιαθέτουν για το τι θα επακολουθήσει μετά την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

___

Καταρχήν, θα θεσμοθετηθεί  νόμος για την συναλλαγματική ισοτιμία της δραχμής.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγος της Citi, Willem Buiter, η έξοδος θα ξεκινήσει ουσιαστικά με την επείγουσα ψήφιση ενός νόμου για την συναλλαγματική ισοτιμία της δραχμής. Ο νόμος θα προβλέπει ότι το νέο  νόμισμα είναι νόμιμο χρήμα, και θα καθορίζει μία ή περισσότερες τιμές μετατροπής των περιουσιακών στοιχείων.

   Πηγή: Citigroup Global Markets

Στην συνέχεια θα πρέπει να εκδοθούν νόμοι που θα εμποδίζουν την εκροή των καταθέσεων.

Οι ελληνικές τράπεζες αιμορραγούν διαρκώς από την φυγή κεφαλαίων, κάτι που θα  συνεχιστεί σε περίπτωση που η χώρα εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Όπως φαίνεται στο γράφημα, η απόσυρση καταθέσεων συμβαίνει εδώ και αρκετό καιρό, ενώ μόνο τις αρχές αυτής της εβδομάδας αποσύρθηκαν καταθέσεις αξίας περίπου 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η έξοδος θα συνοδευτεί από την επιβολή αυστηρών περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων. Αυτό θα συμβεί παρόλο που η Συνθήκη (άρθρο 63) απαγορεύει τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

   Πηγή: Citigroup Global Markets

Φυσικά, οι Έλληνες θα κάνουν ότι μπορούν για να παρακάμψουν τους περιορισμούς.

Ήδη όλοι λαμβάνουν μέτρα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο…

H δυσπιστία στο νέο νόμισμα θα δημιουργήσει μια τεράστια μαύρη αγορά.

Η παραοικονομία στην Ελλάδα είναι μεγάλη, και πολλές συναλλαγές γίνονται “μαύρα”. Αυτό πιθανότατα θα οδηγήσει στην δημιουργία μιας δεύτερης συναλλαγματικής ισοτιμίας που θα χρησιμοποιείται σε αυτές τις συναλλαγές,  και θα διαφέρει σημαντικά από αυτή που θα προσφέρεται από την ελληνική Κεντρική Τράπεζα.

Πηγή:  eFXNews

Η αξία της νέας δραχμής θα καταρρεύσει έναντι των άλλων νομισμάτων.

Ενώ η υποτίμηση του νομίσματος μπορεί να βοηθήσει μακροπρόθεσμα στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας στις παγκόσμιες αγορές, μπορεί επίσης  να προκαλέσει  βραχυπρόθεσμα έναν εφιάλτη για την χώρα.

Η ταχεία αύξηση των τιμών θα αποσταθεροποιήσει την ζωή των Έλλήνων , καθώς οι τιμές θα ανεβαίνουν συχνά ακόμη και στα πιο βασικά αγαθά, και οι αποταμιεύσεις μιας ζωής θα ‘εξατμίζονται’ διαρκώς.


Το κλειδί για τη διαχείριση αυτής της κατάστασης είναι η προσεκτική διαχείριση της προσφοράς χρήματος. Όμως ο πειρασμός και η ανάγκη της εκτύπωσης περισσότερου χρήματος θα οδηγήσει σε υπερπληθωρισμό.

   Πηγή: Citigroup Global Markets

Η πολιτική αναταραχή θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα.

Ήδη υπάρχει συσσωρευμένη οργή για τα μέτρα λιτότητας, οπότε ακόμη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση αναμενόμενο είναι να προκαλέσει ακραίες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας..

Οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έχουν μεγάλες απώλειες, απειλώντας την φερεγγυότητα τους.

Όπως δείχνει ο παραπάνω πίνακας, η έκθεση σε ελληνικό χρέος των κεντρικών τραπεζών καθώς και της ευρωπαικής κεντρικής τράπεζας είναι περίπου 60 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό το ποσό δεν είναι ικανό να οδηγήσει σε πτώχευση την  ΕΚΤ, όμως θα υπάρξει ανησυχία μεταξύ των επενδυτών για τις επιπτώσεις από αυτές τις απώλειες. Περαιτέρω, η έκθεση των ευρωπαικών κεντρικών τραπεζών στην χρηματοδότηση της  ελληνικής κεντρικής τράπεζας μέσω του TARGET ΙΙ, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερες απώλειες.

  Πηγή: BNP Paribas

Σύμφωνα με την UBS, το ΑΕΠ θα καταρρεύσει κατά 50%

Από έκθεση  της UBS που δημοσιεύθηκε το περασμένο έτος:

Το κόστος για μία αδύναμης χώρας που εξέρχεται από το ευρώ είναι σημαντικό. Οι συνέπειες περιλαμβάνουν την χρεοκοπία, κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και την κατάρρευση των εξαγωγών. Η όποια υποτίμηση δεν θα προσφέρει σημαντική βοήθεια.

Εκτιμάται ότι το κόστος για κάθε πολίτη της αδύναμης χώρας που βγαίνει από το ευρώ, θα είναι της τάξης των 9,500 έως 11,500 ευρώ  για το πρώτο έτους. Στη συνέχεια και για τα επόμενα χρόνια το κόστος θα είναι κατά πάσα πιθανότητα 3, 000 έως 4, 000 ευρώ ανά άτομο και ανά έτος. Αυτό ισοδυναμεί με μια πτώση του ΑΕΠ από 40% έως 50% κατά το πρώτο έτος.

Μετάδοση της κρίσης: Ο φόβος θα εξαπλωθεί σε ολόκληρη την ευρωζώνη, πλήττοντας τις τράπεζες και τις χώρες.

Η ελληνική έξοδος θα μπορούσε πιθανότατα να αποτελέσει το προοίμιο για μια ακόμα αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς η χώρα δεν θα είναι σε θέση να δανειστεί για να εξοφλήσει τα χρέη της.  Προφανώς  αυτό είναι κάτι αρνητικό για τις τράπεζες.

Παράλληλα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, είναι πιθανό ότι θα έχουν ακόμη μεγαλύτερη δυσκολία στην εξεύρεση πρόθυμων  επενδυτών να αγοράσουν τα ομόλογά τους.

Αυτός ο φόβος θα μπορούσε να προκαλέσει μια σημαντική εκροή καταθέσεων από τις ιταλικές και ισπανικές τράπεζες.

Οι αναλυτές της Societe Generale εκτίμησαν ότι η έξοδος της Ελλάδας θα προκαλέσει την εκροή του 20-30% των καυαθέσεων των ιταλικών και ισπανικών τραπεζών, εφόσον η ΕΚΤ δεν λάβει δραστικά μέτρα.


Αλλά η διαχείριση της εξόδου της Ελλάδας, θα μπορούσε να οδηγήσει την ΕΚΤ να λάβει μέτρα που κινούνται προς τη δημοσιονομική ενοποίηση της ζώνης του ευρώ.

Ο πρόεδρος του ομίλου Eurasia Group είπε πρόσφατα ότι η έξοδος της Ελλάδας θα μπορούσε να αναγκάσει την ΕΚΤ να λάβει σημαντικά μέτρα προς τη χρηματοπιστωτική ενοποίηση.

Πολλά από αυτά τα μέτρα, συμπεριλαμβάνονται σε αυτά που αρνήθηκε να λάβει μέχρι στιγμής, προκειμένου να διατηρηθεί η σταθερότητα του ευρώ περιοχή. Ένα τέτοιο μέτρο θα ήταν να λειτουργήσει η ΕΚΤ ως Δανειστής Έσχατης Ανάγκης (lender of last resort).

Για την διάσωση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος είναι πιθανό να χρειαστεί να  ξοδευτούν περισσότερα χρήματα για την Ελλάδα.

Από πρόσφατο άρθρο του οικονομολόγου Nouriel Roubini:

Οι απώλειες για τις τράπεζες της ευρωζώνης θα είναι διαχειρίσιμες,, αν ανακεφαλοποιηθούν επιθετικά και με τον κατάλληλο τρόπο. Ωστόσο για να αποφευχθεί η κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, πιθανώς θα απαιτηθούν μέτρα, όπως η προσωρινή παύση εργασιών των ελληνικών τραπεζών και  περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (EFSF / ESM) θα πρέπει να πραγματοποιήσει την αναγκαία αναδιάρθρωση κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών με απευθείας εισφορές κεφαλαίου. Ουσιαστικά οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι θα αναλάβουν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Αυτό θα είναι μερική αποζημίωση για τις ζημίες που θα υποστούν οι πιστωτές από την μετάβαση στην δραχμή.

Το ευρώ θα υποτιμηθεί σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, αν και πολύ λιγότερο από ό, τι η νέα δραχμή.

Η αποχώρηση της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ θα αναζωπυρώσει άμεσα τους φόβους των επενδυτών ότι  περισσότερες χώρες θα μπορούσε να εγκαταλείψουν τη ζώνη του ευρώ. Αυτός ο φόβος, καθώς και οι πιθανές πληθωριστικές επιπτώσεις από τα μέτρα της ΕΚΤ, είναι πιθανό να οδηγήσουν βραχυπρόθεσμα σε υποτίμηση το ευρώ έναντι άλλων μεγάλων νομισμάτων.

   Πηγή: Citigroup Global Markets

Η χρεοκοπία  θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα σε παρατεταμένες δικαστικές μάχες με τους ξένους δανειστές

Η αδυναμία της Ελλάδας να εξοφλήσει τα χρέη της θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολύχρονες νομικές μάχες, ιδίως αν αποφασίσει να πληρώσει μόνο κάποιους πιστωτές.

Τα λεγόμενα “ληστρικά αμοιβαία κεφάλαια» που ειδικεύονται στον τζόγο  με τα προβληματικά δημόσια χρέη, είναι πολύ πιθανό ότι θα ξεκινήσουν δικαστικό αγώνα για να εκπληρώσει η Ελλάδα τις δεσμεύσεις της.

Το αμοιβαίο Dart, το οποίο πρόσφατα έλαβε περίπου 390 εκατ. ευρώ από ομόλογο που έληξε, εξακολουθεί να εμπλέκεται σε δικαστική διαμάχη με την Αργεντινή μετά την χρεοκοπία της χώρας το 2002.

   Πηγή: New York Times

by Αντικλείδι , http://antikleidi.wordpress.com

Συναφές: 

Οι μύθοι της δραχμής

Η ιστορία του χρέους στην Ευρωζώνη

Τι θα συμβεί αν η Ελλάδα φύγει από την ευρωζώνη;

Το εφιαλτικό σενάριο: Πέντε βήματα για την έξοδο από το ευρώ

Ελλάδα-Αργεντινή : Ομοιότητες-διαφορές

Αντικλείδι

Οι διαχειριστές του blog

Share
Published by
Αντικλείδι

Recent Posts

Σύγχρονη επιστήμη και αγνωσιολογία

Ένα από τα μεγαλύτερα παράδοξα της σύγχρονης επιστήμης είναι ότι ενώ συνθέτει μια ηγεμονική κουλτούρα,…

2 weeks ago

Η άγνοια δεν είναι δύναμη: Tι μας λέει το 1984 του Τζορτζ Όργουελ για τις ψεύτικες ειδήσεις

Από όλες τις προφητικές γνώσεις που μπορεί να βρει κανείς στο κλασικό μυθιστόρημα του Όργουελ,…

3 weeks ago

Τόλμα να γνωρίζεις. Τι είναι ο Διαφωτισμός;

Το 1784, σε ένα δοκίμιό του με τίτλο αυτή την ερώτηση: "Was ist Aufidarung?", ο…

4 weeks ago

Τάσος Λιόλιος – Επιστημονική γνώση

Υπάρχουν δύο απαραίτητα στοιχεία για τη γνώση: το υποκείμενο της γνώσης (ο γνωρίζων, ή ο…

4 weeks ago

Ένα μικρό αφιέρωμα στον Daniel Kahneman

Ένα μικρό αφιέρωμα στον συγγραφέα και ψυχολόγο Daniel Kahneman που διακρίθηκε για το έργο του…

1 month ago

Οι κίνδυνοι της εθελοτυφλίας

Για κάποιους είναι τόσο εύκολο να ερωτευτούν με μια ιδέα όσο και έναν άνθρωπο. Οι…

2 months ago