Πως ψηφίσαμε?

      Άρθρο συνεργάτη του blog


Ψηφίσαμε, αλλά ψηφίσαμε ‘καλά’? Τι είναι αυτό που επιλέξαμε τελικά? Οι εξελίξεις τρέχουν και το ερώτημα παραμένει αναπάντητο: τι ακριβώς επιθυμούσαμε όταν ψηφίζαμε μ αυτό τον τρόπο?

 

Ένα είναι σίγουρο από τις προχτεσινές εκλογές :  ηττήθηκαν πολλοί. Ένας απ αυτούς ήταν το “σύστημα” , ή μάλλον για την ακρίβεια, η τηλεοπτική εκδοχή του.

Ένα άλλο ήταν η τιμωρία του δικομματισμού, αλλά και πολύ περισσότερα απ ότι αντιπροσώπευε. Γιατί μαζί του παρέσυρε περισσότερους απ’ όσους τους άξιζε, φέρνοντας τους φανατικούς στο προσκήνιο.

Ηττήθηκαν οι δημοκρατικές δυνάμεις, υποχώρησαν άτακτα η λογική με τη σωφροσύνη εις βάρος του ανορθολογισμού και του λαϊκισμού.

Τιμωρήσαμε τα πολιτικά κόμματα αλλά στην ουσία τιμωρήσαμε τον εαυτό μας αφού δεν αποδεχόμαστε την ευθύνη.

Ηττήθηκε ακόμη και μια εκδοχή της ακροδεξιάς, (πλην αρκετά κοινοβουλευτικής όπως αποδείχτηκε) το Λαος, και ήρθαν οι εξτρεμιστές της Χ.Α. (η άκρα δεξιά πλέον αθροίζει 1,3 εκ ψηφοφόρους και είναι μάλλον η πρώτη δύναμη … με τον Καρατζαφέρη να φαντάζει ως τσεγκεβάρα μπροστά στον Μιχαλολιάκο).

Tο εκλογικό σώμα δεν φάνηκε να έχει διάθεση ν αλλάξει τα πρόσωπα από την άλλη. Τα πρωτοκλασάτα και λαοπρόβλητα στελέχη των παρατάξεων που ως χτες τους γιούχαραν και τους γιαούρτωναν φαίνεται ότι εκλέγονται και πάλι

Τελικά τι θέλουμε να κάνουμε? Μάλλον κάτι ολίγον σχιζοφρενικό: Θέλουμε Ευρώπη κι ευρώ αλλά δεν θέλουμε τις υποχρεώσεις που απορρέουν απ αυτή τη σχέση. Δεν θέλουμε μνημόνια και συμβάσεις, δεν θέλουμε δάνεια, δόσεις και τόκους. Δεν θέλουμε να μας βοηθήσουν αλλά να μας χαρίσουν. Πιστεύουμε ότι είμαστε κάτι παραπάνω απ όλους τους άλλους λαούς , δεν χρωστάμε, μας χρωστάνε.


  Το αποτέλεσμα?

Ένα πολιτικό και κοινωνικό αδιέξοδο, αφού είναι οφθαλμοφανές ότι δεν μπορεί να οδηγήσει σε κάποια βιώσιμη λύση. Δεν φαίνεται να υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες αθροιζόμενες να μπορούν να οδηγήσουν σε μια διέξοδο με συνοχή και συνέπεια σ ένα ευρωπαϊκό μέλλον. Ακόμη και οι επόμενες εκλογές που φαίνεται ότι είναι προ των πυλών φαίνεται να αναπαράγουν τα ίδια αδιέξοδα.

  Η λύση?

Πρέπει επιτέλους να συζητήσουμε επί της ουσίας. Ν αποφασίσουμε τι θέλουμε στ αλήθεια. Ας ζητήσει ο κόσμος την πραγματικότητα, ας πουν τα κόμματα την αλήθεια και τι πρεσβεύουν.

Για παράδειγμα:

  • πως μπορεί ν αντικαταστήσουμε τα δάνεια που δεν θέλουμε?
  • τι θα βάλουμε στη θέση τους για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις?
  • πως θα αλλάξουν τα πράγματα?
  • τι θα γίνει με το δημόσιο ?
  • χρειάζονται ν απολυθούν οι μισοί (Δράση) , κάποιες απολύσεις ή προσλήψεις (κατά Σύριζα)?
  • Χρειάζεται ή όχι ν ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα?
  • από που θα βρούμε τα χρήματα γι ανάπτυξη?
  • από που θα πάρουν επιδοτήσεις οι αγρότες και λοιποί ?
  • Τι θα γίνει αν διώξουμε (και πως) τους μετανάστες που ευαγγελίζονται μερικοί?
  • πως θα πληρώνονται τα ταμεία και το κοινωνικό κράτος?
  • θέλουμε ν απομονωθούμε κοινωνικοπολιτικά και να προσομοιάσουμε μια αφρικάνικη ή αραβική χώρα στα επόμενα χρόνια ή όχι?

Η επόμενη ψήφος δεν γίνεται να είναι αποδοκιμασίας και πάλι. Πρέπει να είναι ενεργητική και συνετή. Καλό βόλι σύντομα.

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

9 CommentsΣχολιάστε

  • Το πραγματικο νοημα της ψήφου ήταν καταδίκη του φαύλου δικομματισμού. Καιρός ήταν να γίνει. Προξενεί εντύπωση ότι κατάφεραν να πάρουν τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα 33%. Δηλαδή 1 στους 3 ψηφοφόρους ! Προφανώς οι κομματικοί στρατοί ακόμα κρατάνε.

    Από εκει και πέρα :
    — καποιοι ψηφισαν για να παρουμε τα λεφτα απο την Ρωσια και να γυρισουμε στην ευμάρεια του 2007
    — κάποιοι άλλοι για να εφαρμοστουν οι μεταρρυθμισεις (που δεν εφαρμοστηκαν μέχρι τώρα)
    — κάποιοι άλλοι για να πληρώσουν και οι κλέφτες, και όχι μόνο τα γνωστά υποζύγια (μισθωτοί-συνταξιούχοι)
    — κάποιοι άλλοι για να κάνουν την πλάκα τους
    — κάποιοι άλλοι γιατι δεν βλέπουν φως, αλλά δεν ξέρουν τι θέλουν και πρέπει να γίνει

    Η ψήφος στην Δράση ή την “Δημιουργία Ξανά” δεν είχε το ίδιο νόημα με την ψήφο στους Σύριζα, Ανεξάρτητους, Χρυσή Αυγή.
    Δηλαδή δεν υπάρχει ομοιογένεια στην ψήφο.

  • Αναφερόμενος στο άρθρο δεν μας λέει ο φίλος τι κατά τη γνώμη του έπρεπε να είχαμε ψηφίσει ή πως να είχαμε σκεφτεί ;;

    Συμφωνώ στο ότι ο λαός νομίζει ότι τιμώρησε κάποιους βάζοντας στη βουλή κάποιους άλλους και ότι όπως διαμορφώθηκε η κατάσταση θα έχουμε καλλίτερες ημέρες, χα χα

    Ό Ελληνικός λαός ψήφισε έχοντας κατά νου τα εξής,

    Μην μας ξυπνάτε από το λήθαργο

    Να τιμωρήσουμε το πασοκ και τη νδ (σωστή επιλογή κατά τα άλλα) όχι γιατί μας ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΑΝ αλλά γιατί δεν αποδεχόμαστε καμία ευθύνη μας, το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι η βολή μας και όλα τα άλλα @@@@@@!!!

    Οι άθλιοι πολιτικοί των δυο αυτών κομμάτων ακόμα και σήμερα εμφανίζονται με πλατιά χαμόγελα στα πουλημένα κανάλια που τους υποστηρίζουν και εξακολουθούν ως άσπιλοι και αμόλυντοι εθνοσωτήρες από τη μία μεριά να λένε ότι σας είχαμε προειδοποιήσει για το τι μέλι γενέσθαι εάν δεν σχημάτιζαν αυτοί κυβέρνηση,
    από την άλλη οι δυνάμεις που ανέβασαν τα ποσοστά τους ή εκλέχθηκαν για πρώτη φορά συν τις γνωστές αμετακίνητες π.χ. κκε παίζουν μεταξύ τους χωρίς να αποφασίζουν τι θα πράξουν για μην χάσουν αυτά που μόλις τώρα κέρδισαν ίσως γιατί ποτέ στη πραγματικότητα δεν ήθελαν να κυβερνήσουν ή να αναλάβουν σοβαρές ευθύνες.

    Το μέλλον είναι ζοφερό, δεν κινδυνολογώ, ήδη χάνονται προσωπικές περιουσίες για να μπορέσει ο κόσμος να επιβιώσει, θα αυξηθούν και άλλο οι παραβατικές συμπεριφορές και οι αυτοκτονίες, τα κέντρα ψυχικών διαταραχών θα ξεχειλίσουν,
    θα επικρατήσει ο νόμος της ζούγκλας και όχι πια συγκαλυμμένος από το μανδύα του πολιτισμού όπως έγινε μέχρι σήμερα.
    Δεν θα υπάρξει ανάπτυξη για πάρα πολλά χρόνια ας μην ξεχνάμε το επιθυμητό οικονομικό επίπεδο του 2020, είναι δοκιμασμένη η συνταγή και σε άλλες χώρες.

    Όμως είναι η πρώτη φορά που η Γερμανία πρωτίστως δείχνει κάποια διαλλακτική συμπεριφορά γιατί αρχίζει να φοβάται τις αντιδράσεις των υπολοίπων μεγάλων χωρών που έχουν προβλήματα.

  • αν νομίζετε ότι τιμωρός θα είναι ο Μιχαλολιάκος κι ο Καμμένος γελιέστε…
    αυτοι θα τιμωρήσουν εσάς πρωτίστως

    ανοίξτε τα μάτια και τ αυτιά σας, διαβάστε και στις επικείμενες εκλογές ψηφίστε κόμματα που να έχουν στόχο την ευρώπη και το ευρώ όπως λέει και το άρθρο αλλά και κυρίως να χουν πρόγραμμα κυβερνητικό και διάθεση να βγουν μπροστά

  • Πολύ εύστοχα τα ερωτήματα που θέτει το άρθρο, καλύτερα θα ήταν να μας είχαν προβληματίσει ήδη πριν τις εκλογές της 6ης Μαΐου. Συμφωνώ ότι δεν υπάρχει ομοιογένεια στην ψήφο, ωστόσο, η δημοκρατία και το Σύνταγμα επιβάλλουν να γίνει μία γόνιμη σύνθεση των απόψεων και θέσεων των κομμάτων που επιλέξαμε, με σκοπό όχι απλώς την καλύτερη δυνατή , αλλά την άριστη διακυβέρνηση.

  • μην ξεχνάτε ότι σ αυτές τις εκλογές κανείς δεν υποσχέθηκε προσλήψεις και παραμονή στην εργασία και βολέματα. Ισως αυτή να είναι η πραγματική ετυμηγορία του λαού, αυτό να μας αξίζει μ αυτούς που έχουμε…

  • ο κόσμος αποφάσισε ότι θέλει τη δραχμούλα του, δεν τον νοιάζουν τα “ευρά” και η πλουτοκρατία. Φτωχός πλην τίμιος θέλει να ναι… Τι το ψάχνετε?
    Δεν το πιστεύετε?
    κι όμως ίσως μας αξίζει μια τέτοια φάπα, να μας πάει 50 χρόνια πίσω να γίνουμε μια Σουαζιλάνδη , να το χαρούμε , ίσως να κυκλοφορούμε και ξεβράκωτοι (φαντάζεστε τον Ανθιμο τι θα πάθει ?)

  • Δηλαδή τι έπρεπε να επιλέξει ο Ελληνικός λαός ?

    Τα λαμόγια και τους κλέφτες που μας έφεραν εδώ ?
    Τους Σκανδαλίδηδες και Σπηλιωτόπουλους?
    Τον Βενιζέλο που έφτιαξε τον απαράδεκτο νόμο περί ευθύνης υπουργών, ή τον Σαμαρά που άλλα έλεγε στο πρώτο μνημόνιο και άλλα στο δεύτερο ?
    Τις εξαιρετικές επιλογές υποψηφίων βουλευτών που έκαναν? Πύρρος Δήμας πρώτη θέση στο επικρατείας, Ψυχάρης από την άλλη στην Αθήνα.

    Γιατί να τους ψηφίσει κάποιος που δεν ανήκει στον κομματικό τους στρατό ? Τι όραμα δίνουν σε αυτόν που δεν θέλει να μετακομίσει στην Ζάκυνθο για να του δώσουν σύνταξη τυφλού ?

  • το εκλογικό σώμα αναμένει πως το κάθε κόμμα θα διαχειριστεί το εκλογικό του ποσοστό και στις επόμενες εκλογές θα πάρει πιο ορθολογικές αποφάσεις.
    Ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής έχουν φανεί, αναμένουμε ανατροπή του σκηνικού σύντομα