7 επιπλέον μύθοι για τα τρόφιμα και την διατροφή (ν2)

Οι διατροφικοί μύθοι κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα και γιγαντώνονταιΤο δεύτερο μέρος για τους πιο σημαντικούς από αυτούς τους μύθους.


Μύθος 1: Μην τρώτε αργά το βράδυ

Ο μύθος αυτός οφείλεται σε επιστημονική παρανόηση για το πώς λειτουργεί η πέψη. Αναφέρει ότι αν φάμε πολύ αργά και πάμε για ύπνο με γεμάτο στομάχι, δεν θα “κάψουμε” τις θερμίδες που καταναλώσαμε, και θα μετατραπούν όλες σε λίπος.

Πράγματι, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται όταν κοιμόμαστε, όμως δεν σταματά. Ακόμα και με γεμάτο στομάχι αν κοιμηθούμε, η χώνεψη θα προχωρήσει, έστω και με πιο αργό ρυθμό.

Δεν έχει σημασία η ώρα της ημέρας που τρώμε. Αυτό που έχει σημασία είναι τι και πόσο τρώμε, καθώς και πόσο φυσική δραστηριότητα έχουμε κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας. Αυτά καθορίζουν αν θα κερδίσουμε, χάσουμε, ή  διατηρήσουμε το βάρος σας. Οπότε αν θέλουμε να φάμε πριν τον ύπνο, θα πρέπει πρώτα να σκεφτούμε πόσες θερμίδες έχουμε φάει όλη την ημέρα.

Μύθος 2: Υπάρχουν τροφές που βοηθούν να χάσετε βάρος

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν τροφές με αρνητικές  θερμίδες.

Θα έχετε ακούσει ότι τρώγοντας κάποια τρόφιμα θα χάσετε βάρος, επειδή είναι δύσκολο να τα χωνέψετε. Μεταγλωττισμένες τροφές με “αρνητικές θερμίδες”, εσπεριδοειδή και σέλινο, είναι πολύ της μόδας στις δίαιτες τα τελευταία χρόνια.

Όμως δεν είναι αλήθεια. Οι θερμίδες που καίει το σώμα μας για την λειτουργία της πέψης είναι αμελητέες σε σύγκριση με τις θερμίδες που έχουν τα ίδια τα τρόφιμα. Παρά το γεγονός ότι το μάσημα του σέλινου μπορεί να φαίνεται σαν μια έντονη δραστηριότητα, εντούτοις καίει περίπου την ίδια ποσότητα θερμίδων με το να παρακολουθείτε το γρασίδι να μεγαλώνει.

Μύθος 3: Τα υγρά δεν έχουν θερμίδες

Όταν λογαριάζετε τις θερμίδες στο τέλος ενός γεύματος ή στο τέλος της ημέρας, λαμβάνετε υπόψιν στους  υπολογισμούς σας ότι ήπιατε; Προσθέτετε το αναψυκτικό, τον γλυκό καφέ, την μπύρα ή το κοκτέιλ;


Πολλά υγρά που καταναλώνουμε, επιβαρύνουν περισσότερο από ότι φανταζόμαστε. Για παράδειγμα, αν πίνετε ένα αναψυκτικό σόδα κάθε μέρα, αυτό αντιστοιχεί στις θερμίδες ενός φρούτου και μιας φέτας του τοστ, δηλαδή περίπου 150 θερμίδες. Ένα smoothie μπορεί να προσθέσει  500 έως 1.000 θερμίδες παρά τις καλές ουσίες που περιέχει.

Απ’ ότι φαίνεται, ο εγκέφαλος δεν καταγράφει τις θερμίδες των υγρών, με τόση ακρίβεια που καταγράφει τις θερμίδες των στέρεων τροφίμων. Γι’ αυτό καλύτερα να επιλέγουμε να πίνουμε περισσότερο νερό και υγρά που έχουν ελάχιστες θερμίδες.

Μύθος 4: Παρακάμπτοντας κάποιο γεύμα θα επιβραδυνθεί ο μεταβολισμός

Λέγεται ότι η παράλειψη ενός γεύματος θα οδηγήσει το σώμα να εισέλθει σε κατάσταση ‘πείνας’ και θα επιφέρει υπερκατανάλωση τροφής την επόμενη μέρα.

Η παράλειψη ενός γεύματος δεν αλλάζει σημαντικά τον μεταβολισμό. Για να συμβεί κάτι τέτοιο, απαιτούνται είτε περίπου 2 με 3 εβδομάδες συνεχής διατροφής με λιγότερες θερμίδες από τις απαιτούμενες, είτε 24 ώρες χωρίς καθόλου φαγητό.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να παραλείπετε γεύματα. Όταν το κάνετε, το σάκχαρο στο αίμα σας πέφτει, κάτι που οδηγεί σε αυξημένη πείνα. Όταν θα καθίστε για το επόμενο γεύμα σας, το σώμα σας θα σας στείλει μηνύματα ότι είστε πιο πεινασμένοι από ό, τι συμβαίνει στην πραγματικότητα, και είναι πολύ πιθανό να φάτε περισσότερο από το αναγκαίο.

Μύθος 5: Επιλέξτε φαγητά πλούσια σε πρωτεΐνες για να κερδίσετε μυϊκή μάζα

Αυτός ο μύθος κυκλοφορεί εδώ και πολύ καιρό, κυρίως μεταξύ ανθρώπων που ασχολούνται με το bodybuilding. Όμως υπάρχει ένα εξαιρετικό άρθρο στο Bodybuilding.com εξηγώντας ότι ενώ η πρωτεΐνη είναι συστατικό που απαιτείται για κάθε υγιεινή διατροφή, δίνεται υπερβολικά μεγάλη έμφαση όταν πρόκειται για την αύξηση των μυών. Στην πραγματικότητα, η Αμερικανική Ένωση Διαιτολόγων και η FDA έχει ορίσει κατευθυντήριες γραμμές για την κατάλληλη διατροφή που συμβάλλει στην αύξηση των μυών. Προτείνουν η πρόσληψη των πρωτεϊνών να μην υπερβαίνει τα 1,7 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους.

Ακόμη χειρότερα, πάρα πολλές πρωτεΐνες στη διατροφή μπορούν να οδηγήσουν σε άλλα προβλήματα υγείας. Όλες οι έρευνες συμφωνούν ότι η ισορροπημένη διατροφή είναι το κλειδί για την αύξηση της μυϊκής μάζας.

Μύθος 6: Το μαγείρεμα καταστρέφει τις θρεπτικές ουσίες των τροφίμων 

Ορισμένες ουσίες των λαχανικών είναι υδροδιαλυτές και διασπώνται με το μαγείρεμα σε νερό, όπως π.χ. η βιταμίνη C και το φυλλικό οξύ, τα οποία περιέχονται στα πράσινα λαχανικά. Η απώλεια βιταμινών και άλλων πολύτιμων στοιχείων μπορεί να περιοριστεί αν τα λαχανικά βυθίζονται ολόκληρα σε νερό που βράζει και σερβίρονται αμέσως.

Υπάρχουν ωστόσο άλλα θρεπτικά συστατικά τα οποία δεν χάνονται με το μαγείρεμα, όπως το λυκοπένιο στις ντομάτες, το οποίο «ενισχύεται» με τον βρασμό.

Μύθος 7: Τα θαλασσινά και τα σαλιγκάρια έχουν χοληστερόλη και πρέπει να αποφεύγονται 

Τα θαλασσινά, παρ΄ ότι περιέχουν υψηλή χοληστερόλη, έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Ετσι δεν επηρεάζουν τη χοληστερόλη του σώματος.

Μάλιστα τα ω-3 λιπαρά που περιέχουν σε αφθονία ελαττώνουν τις λιποπρωτεΐνες και άρα τον κίνδυνο εμφράγματος. Τρία γεύματα, ψητών ή βραστών, θαλασσινών και ψαριών την εβδομάδα (300-400 γραμμαρίων συνολικά) είναι αρκετά.

Αντιστοίχως και τα σαλιγκάρια έχουν υψηλή διατροφική αξία και είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά, τα οποία είναι ευεργετικά για την καρδιά και τα αγγεία

__

Πηγές: TIME, LifeHacker, BodyBuilding.com, ΒΗΜΑ

by Αντικλείδι , http://antikleidi.wordpress.com

Συναφές:  

7 μύθοι για τα τρόφιμα και την διατροφή (ν1)

Καταρρίπτονται σημαντικές θεωρίες σχετικά με τις δίαιτες

Ο μύθος τού 0%

Φαγητό που «βλάπτει σοβαρά την υγεία»

Οκτώ αποκρουστικά γεγονότα σχετικά με την υγιεινή

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

1 σχόλιοΣχολιάστε