Η Ελλάδα δεν μπορεί να θρέψει τους Ελληνες


Ελλειμματική η παραγωγή κρέατος, οσπρίων, γαλακτοκομικών, δημητριακών, ζάχαρης σε σχέση με την κατανάλωση.

Η Ελλάδα δεν είναι ικανή να θρέψει τους Ελληνες με αποκλειστικά δικά της διατροφικά προϊόντα, καθώς υστερεί στην παραγωγή βασικών τροφίμων, όπως κρέας, δημητριακά, γαλακτοκομικά, ζάχαρη, κ.ά., σε σχέση με την κατανάλωση. Παρ’ όλο που το κλίμα της χώρας μας είναι εύφορο για καλλιέργειες, η κακή χρήση επιδότησης από την ΕΕ και άλλοι λόγοι έχουν κάνει την Ελλάδα να μην είναι αυτάρκης στα βασικά είδη διατροφής και να αναγκάζεται να εισάγει μεγάλες ποσότητες από τα περισσότερα προϊόντα τροφίμων.

Μπορεί συνολικά 1 στα 4 κορυφαία 100 εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας μας να προέρχονται από τον κλάδο των τροφίμων-ποτών, με συνολικές εξαγωγές στο 9μηνο του 2011 που αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ (11,95% του συνόλου των εξαγωγών στην ίδια περίοδο), αλλά δεν είναι αυτάρκης σε πολλά βασικά διατροφικά προϊόντα.

Σύμφωνα με στοιχεία μελέτης της ΠΑΣΕΓΕΣ (Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών) για μια σειρά βασικών αγροτικών – διατροφικών προϊόντων φυτικής και ζωικής παραγωγής για το έτος 2010 στην Ελλάδα, η αυτάρκεια στο μαλακό σιτάρι ανέρχεται στο 32%, στα όσπρια φθάνει το 39%, στο κρέας η αυτάρκεια ανέρχεται στο 56% περίπου, με το μικρότερο ποσοστό να καταγράφεται στο βόειο κρέας (30%) και το υψηλότερο στο αιγοπρόβειο κρέας (94%).

Οπως ανέφερε ο κ. Κ. Καραγεωργίου, διευθυντής προμηθειών πρώτων υλών της εταιρείας 3αλφα, με αντικείμενο την επεξεργασία – τυποποίηση οσπρίων & ρυζιών, «η αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα είχε στραφεί σε προϊόντα που είχαν επιδοτήσεις, π.χ. βαμβάκι, καλαμπόκι, με αποτέλεσμα τα όσπρια, παρ’ όλο που υπάρχει μεγάλη ποικιλία στη χώρα μας, να μην επαρκούν για τους Ελληνες και να εισάγουμε από Καναδά, ΗΠΑ, Μεξικό, κ.α.».

Πάντως, υπάρχουν και τα παραδοσιακά ελληνικά πρoϊόντα που καλύπτουν την κατανάλωση των Ελλήνων και εξάγονται αλλά είναι αρκετά; Αυτά αφορούν τη φέτα με ποσοστό αυτάρκειας 147%, τα πορτοκάλια με ποσοστό 167%, το ρύζι (171%), στο μέλι και στα αβγά καταγράφεται ποσοστό αυτάρκειας της τάξεως 92% και 91% αντίστοιχα, ενώ στο ελαιόλαδο και στις ελιές η αυτάρκεια εμφανίζει υψηλό ποσοστό, δεδομένου ότι η χώρα παραμένει έντονα εξαγωγική στα δύο αυτά προϊόντα.

Ενα ακόμη ελληνικό προϊόν που εξάγεται είναι η μαύρη σταφίδα, την οποία εμπορεύεται και η εταιρεία τροφίμων Παπαδημητρίου (ελληνικό βαλσαμικό ξίδι Καλαμάτας, μουστάρδες, μαύρη σταφίδα Κορινθίας), η οποία έχει μεγάλη εξαγωγική δραστηριότητα και σκοπεύει να την αυξήσει καθώς στη χώρα μας η κατάσταση είναι προβληματική, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της κ. Χρ. Παπαδημητρίου. Βέβαια, κάποτε η Ελλάδα, συνεχίζει ο ίδιος «παρήγαγε και λευκή σταφίδα σε μεγάλες ποσότητες μαζί με την Τουρκία αλλά τώρα η παραγωγή έχει σταματήσει, λόγω κακής χρήσης των επιδοτήσεων και εισάγει από τη γειτονική χώρα. Πάντως, η μόνη λύση για την επιβίωση των ελληνικών εταιρειών είναι οι εξαγωγές».


Επιπλέον, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, για τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, προκύπτει ότι σήμερα η Ελλάδα είναι πλεονασματική στα ψάρια, στα φρούτα-λαχανικά και στα επεξεργασμένα έλαια, (καθώς και στον καπνό). Αντίθετα, η χώρα μας είναι ελλειμματική σε προϊόντα όπως κρέατα, γαλακτοκομικά, δημητριακά, ζάχαρη & προϊόντα μελιού, καφέ, τσάι και μπαχαρικά, φυτικά λάδια (αλλά και στις ζωοτροφές).

Από πλευράς εισαγωγών, μεταξύ των πρώτων 100 εισαγώγιμων προϊόντων συναντά κανείς 22 διατροφικά προϊόντα, συνολικής αξίας 2,09 δισ. ευρώ (ήτοι 6,48% του συνόλου των ελληνικών εισαγωγών). Και αν σε επίπεδο κορυφαίων διατροφικών προϊόντων παρατηρείται σχετική ισορροπία μεταξύ ελληνικών και ξένων προϊόντων, σε επίπεδο συνόλου το εμπορικό ισοζύγιο παραμένει αρνητικό για τη χώρα μας.

Οπως τονίζει η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη «ο κλάδος των τροφίμων απέδειξε ότι είναι εξαιρετικά ανθεκτικός σε περιόδους κρίσεων και έχει θέσει ισχυρά θεμέλια σε μεγάλες αγορές. Αυτό σημαίνει ότι η διεθνής αγορά εμπιστεύεται τα ελληνικά προϊόντα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να δημιουργήσουμε ένα κίνημα αυτοκατανάλωσης και ανάδειξης των ελληνικών προϊόντων».

Πηγές: Βήμα, Ημερησία, ΠΑΣΕΓΕΣ

by Αντικλείδι , http://antikleidi.wordpress.com

Συναφές: 

Η ώρα των φίλων

‘Θα πάω στο χωριό μου’

Πρέπει να προτιμάμε πάντα τα Ελληνικά προϊόντα ;

Ανακαλύψαμε ξανά τον διπλανό µας

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Προσθήκη σχολίουΣχολιάστε

  • Αν χρειαστεί και δεν μπορούμε να κάνουμε εισαγωγές, θα περιορίσουμε το κρέας.

    Δεν νόμίζω ότι θα πάθουμε τίποτα αν περιορίσουμε το κρέας κατά 40-50% για 1-2 χρόνια.

    Άλλωστε είναι υπερβολικές οι ποσότητες κρέατος που τρώμε

  • μα ούτε φασόλια δεν έχουμε, τι θα κάνουμε?
    προφανώς δεν θα τρώνε καθόλου κρέας κάποιοι , παρά μόνο οι έχοντες
    και που θα βρουν πετρέλαιο να κινηθούν τα τρακτερ και να καλλιεργήσουν? σε τι τιμή θα πάει η πατάτα μετά? χα

    • 1-2 φορές κρέας την εβδομάδα μεχρι να ισορροπησουμε
      Δεν χαθηκε ο κόσμος για 2 χρονια

      • πως θα πάρεις κρέας εσύ? o Λάτσης & ο κάθε έχοντας θα το πάρει μόνο απο την μαύρη αγορά, αφού οι τιμές των ελλειμματικών προιόντων θα πάνε στα ουράνια

      • 1-2 φορές κρέας την εβδομάδα μεχρι να ισορροπησουμε
        δεν χαθηκε ο κόσμος για 2 χρονια

      • δεν λειτουργεί έτσι η αγορά
        εμένα τα παιδιά μου δεν τρώνε πχ λαχανικά, θέλουν κοτόπουλο
        θα ψάχνω να βρω κοτόπουλο ν αγοράσω και δεν θα βρίσκω
        θα ρθει ένα καλόπαιδο που θα τα χει κρυμμένα σε μια αποθήκη και θα πει “κότα με 20 ευρώ , όχι δραχμές, θές?”
        φτου γαμώτο θα πω , εγώ παίρνω 10000δρχ μεροκάματο που σημαίνει με τη νέα ισοτιμία 10 ευρώ….

        εδώ ρε συ κάνει καποια κακοκαιρία και οι τιμές στις λαικές διπλασιάζονται !

      • Πρέπει να μαθουμε με λιγοτερο κρέας, για 1-2 χρόνια, δεν το βλέπω κακό
        θα κάνει και καλό στην υγεια μας !
        Οι γονεις μας και οι παπουδες μας έτρωγαν τόσο πολυ κρεας ?

    • έτρωγαν φασόλια, φακες, φαβα που δεν έχεις ούτε απ αυτά…
      πλεον δεν έχεις καν σπόρο για να σπείρεις, πρέπει να τον αγοράσεις, γιατί είναι υβρίδιο…

  • Τα τελευταια χρονια ολες οι κρατικοδιαιτες υπηρεσιες ανακοινωνουν ψευτικες στατιστικες γιατι να πιστεψω την ανακοινωση της ΠΑΣΕΓΕΣ ; [μηπως εξυπηρετει τη σημερινη κυβερνηση και τους δανειστες της, να πιστευουμε οτι δεν ειμαστε αυταρκεις;]

    • Το πιθανότερο είναι ότι τα εχουν φουσκώσει και είμαστε λιγότερο αυτάρκεις από όσο φαίνεται …

      • τα εχουν ξεφουσκωσει [τα νουμερα]για να φοβομαστε την πεινα και να σταματησουμε να ειμαστε υπερ της εξοδου απο το ευρο

  • Αν υπάρξει ανάγκη, θα ανέβει και η εγχώρια παραγωγή κρέατος.

    Αφού θα υπάρχει μεγάλη ζήτηση, το λογικό είναι αν αυξηθεί και η προσφορά με την δημιουργία νέων κτηνοτροφικών μονάδων.

    Ας επιδοτήσει το κράτος τον κόσμο στα χωριά να πάρουν από 10-15 ζώα, να ξεκινήσουν την συγκεκριμένη δραστηριότητα.

  • πως θ ανέβει? πως θα υπερδιπλασιαστεί δηλαδή από τη μια στιγμή στην άλλη ο πληθυσμός ? θα μυρίσουν οι γελάδες τον κρίνο και θα γεννήσουν έτοιμα μεγάλα χαρούμενα βοιδάκια? χα

    πάλι για επιδοτήσεις μιλάμε? αυτή τη δοκιμασμένη συνταγή που κατέστρεψε τους αγρότες?

    ξέρεις πόσο στοιχίζει μια κτηνοτροφική μονάδα? ξέρεις πόσο στοιχίζουν 15 παραγωγικά ζώα ?
    κι από που θα τα πάρουν? εισαγόμενα Γαλλίας?

    Τα 1000 ευρώ του ζώου τότε θα ναι μια περιουσία..

    Πιστεύεις ότι η λύση δηλαδή είναι να πάμε 50 χρόνια πίσω που ο καθένας επιβίωνε έχοντας την γελάδα του, το χωράφι που έσπερνε για να την ταΐσει … και το κάρο του.. ωραία..

    να την χαίρονται αυτή τη λύση οι δραχμολάτρεις…

  • όλα τα παιδιά της πόλης βλέπουν το χωριό σαν εξοχή, φύση , πρασινάδα με προβατάκια που βόσκουν κι όλα ρόδινα & ωραία..
    θυμούνται μόνο την ανεμελιά όταν πήγαιναν τα καλοκαίρια στη γιαγιά η οποία παρείχε και δόση αμέλειας. λιγότερο γονικό έλεγχο κτλ και την περνούσαν “ζάχαρη”..
    Βέβαια δεν θυμούνται τι τραβούσε η έρμη η γιαγιά & ο παππους…

    για διαβάστε το άρθρο του Καμπουράκη ‘Θα πάω στο χωριό μου’
    http://antikleidi.wordpress.com/2011/12/01/village/
    για να πάρετε μια γεύση μόνο…

  • Κ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΗΣ ΑΛΦΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ. Π.Χ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΑ ΑΖΗΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟΝΟΥΣ ΡΥΖΙ ΠΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΔΙΑΘΕΤΟ ΔΙΟΤΙ ΕΣΥ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΜΟΝΟΦΑΓΑΔΕΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΠΑΡΑ ΤΟΥΣ ΔΙΝΕΤΕ ΨΙΧΟΥΛΑ ΜΕ ΕΞΑΜΗΝΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΕΚΒΟΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ—- ΑΜΑ ΘΕΛΕΤΕ ΑΛΛΙΩΣ ΦΕΡΝΟΥΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΑΠΟ ΑΙΓΥΠΤΟ Η ΡΥΖΙ ΑΠΟ ΚΙΝΑ. ΚΑΙ ΕΝΩ ΕΣΕΙΣ ΠΛΟΥΤΙΖΕΤΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΤΟ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΑΚΡΙΒΑ

    • Άντε ρε τελειώνετε με τις άσκοπες κουβέντες και πιάστε να φυτέψουμε ο καθένας από κάνα φασόλι νά ‘χουμε να φάμε, που μάθαμε στο έτοιμο και νομίζουμε ότι θα πεθάνουμε αν δεν έχουμε να πάρουμε πίτσες και σουβλάκια. Αντε ξεκολλάτε!
      Και τα πιτσιρίκια μας καλά θα κάνουν να μάθουνε να τρώνε κάνα λαχανικό παραπάνω και ν’ αφήσουμε όλοι τις αηδίες: “Α, η μιικρή μου εμένα δεν τρώει χόρτα…” ή ” Ο μικρός αν δε φάει κρέας δε χορταίνει.” Όλοι απ’ το φαί αρρωσταίνουμε τα τελευταία 20 χρόνια και τα 8 στα 10 κοριτσάκια κάνουν δίαιτα… Ξεκολλάτε και πιάστε το τσαπί και το σκαλιστήρι, λέμε!