Κοσμογονία για τους μικρούς μας φίλους (και όχι μόνο)


«Στην αρχή ήταν νύχτα. Η νύχτα ήταν η αρχή. Κι ένας μεγάλος άνεμος σηκώθηκε και χώθηκε βαθιά μέσα στη νύχτα και τότε η νύχτα, λες κι ήτανε πουλάκι, γέννησε ένα αυγό. Ενα ασημένιο αυγό…»

Είναι αρχέγονη η επιθυμία του ανθρώπου να λύσει το αίνιγμα της δημιουργίας του κόσμου – και, φυσικά, του ίδιου του εαυτού του. Ετσι δημιουργήθηκαν οι πρώτοι κοσμογονικοί και θεογονικοί μύθοι: των Αιγυπτίων, των Βαβυλωνίων, των Χετταίων, των Ελλήνων. Η «Θεογονία» του Ησιόδου αντιπροσωπεύει την αρχαιότερη και πληρέστερη σύνθεση του είδους στη χώρα μας. Κι ήταν η πρώτη ύλη για να πλάσει ο Διονύσης Σαββόπουλος τους δικούς του μύθους – στους τέσσερις τόμους της «Μυθολογίας» . Κάνει λάθος όποιος νομίζει ότι απευθύνονται μόνο σε παιδιά αυτά τα τέσσερα βιβλία. «Ολες οι ηλικίες ταξιδεύουν εύπλοα μες στους μύθους», εξηγεί ο αρχαιολόγος και συγγραφέας και παιδικών βιβλίων Χρήστος Μπουλώτης (συνεργάτης της έκδοσης). «Αλλωστε, μπροστά σε μια αφήγηση που ξετυλίγεται μπροστά μας γεμάτη θαύματα, ξαναγινόμαστε όλοι παιδιά», λέει ο Διονύσης Σαββόπουλος και ξετυλίγει την κόκκινη κλωστή του παραμυθιού.

1. Η νύχτα και το αβγό. (Διονύσης Σαββόπουλος, Μυθολογία)

_____

2. Όταν οι Θεοί γκρέμισαν τους Τιτάνες. (Σαββόπουλος)

_____

3. Η φωτιά του Προμηθέα. (Σαββόπουλος, Μυθολογία)

Η εικονογράφηση είναι της Φωτεινής Στεφανίδη, η οποία μαζί με την Ολγα Κοντονή υπογράφει την καλλιτεχνική επιμέλεια. Καθένα από τα τέσσερα βιβλία συνοδεύεται από cd που περιέχει αυτούσια την αφήγηση, λίγα τραγουδίσματα και λίγες μουσικές, που ο Διονύσης Σαββόπουλος έγραψε επί τούτου, καθώς και τα «ηχητικά τοπία» που σχεδίασε ως υπόκρουση. Στην ηχογράφηση τον συνοδεύουν δύο κορυφαίοι μουσικοί, ο Σταύρος Λάντσιας και ο Γιώτης Κιουρτσόγλου.

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Μυθολογία – 1.Κοσμογονία

…το παραμύθι για το κρασί

Ώ Ελλάς, ηρώων χώρα, τί γαϊδάρους βγάζεις τώρα;

Το παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας από την πλευρά του λύκου

Περί όνου σκιάς.

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

3 CommentsΣχολιάστε

  • Διονυση!
    Ακουω την Διηγηση της Κοσμογονιας και την χαιρομαι!Πολλη ωμορφη ειναι η παρουσιαση και αρεσει πολυ στα παιδακια.

    Σε θυμαμαι απο το Ε Γυμνασιο Αρρενων στη Θεσσαλονικη που παρουσιαζες την Γιορτη των Χριστουγεννων με τους συμμαθητες σου στο κεφαλοσκαλο και εμεις παρατετεγμενοι παρακολουθουσαμε την Παρασταση απο την αυλη, οπως την παρουσιαζες, με μεγαλο ενδιαφερον!Δεν ειχε τοτε πριν απο το 1960 τηλεοραση και εκεινη η δικη σου Παρασταση ηταν οτι καλλιτερο για να χαρουμε τα Χριστουγεννα που ερχοταν!
    Στην Πεμπτη και Εκτη ταξη παρακολουθησες το Κλασσικο τμημα και μπορεσες να εμβαθυνεις περισσοτερο στην Αρχαια Ελληνικη Φιλοσοφια και Γραμματεια, που φαινεται με το Παρον εργο σου.

    Ειναι πολυ Ωραιο εργο η Κοσμογονια σου ,συγχαρητηρια και πολυ θαθελα να δω και αλλα εργα των Αρχαιων Ελληνων να τα διασκευασεις για παιδακια.Μας λειπουν τετοια Εργα και θα γινουν αναρπαστα!

    Ο φιλος σου απο τη Νεα Υορκη
    Κλεομενης Παρασκευας Ιατρος