Η παιδική εργασία αυξάνεται στον κόσμο

Σύμφωνα με μια νέα έκθεση από την Maplecroft, η παιδική εργασία αυξάνεται σε όλο τον κόσμο. Ο αριθμός των χωρών όπου είναι παγιωμένη πρακτική η εργασία των ανήλικων παιδιών, αυξήθηκε κατά 10% το 2012.


Η έκθεση έχει συμπεριλάβει 197 χώρες. Στην λίστα υπάρχουν και ανεπτυγμένες χώρες, ενώ ακόμα και η Αμερική χαρακτηρίζεται ως χώρα “μέσου κινδύνου” και βρίσκεται στην 141η θέση στην κατάταξη.

Χώρες που λειτουργούν ως προμηθευτές του ανεπτυγμένου κόσμου, όπως οι Φιλιππίνες, η Ινδία, η Κίνα, το Βιετνάμ, η Ινδονησία και η Βραζιλία βρίσκονται πολύ ψηλά στην λίστα.

Στον παρακάτω χάρτη έχουν χρωματιστεί οι χώρες ανάλογα με τον χαρακτηρισμό που έχουν πάρει.

Παρακάτω ακολουθούν οι 10 πρώτες χώρες στην λίστα.

10. Αιθιοπία

Σχεδόν το 60% των παιδιών της Αιθιοπίας εργάζονται προκειμένου να συμπληρώσουν το οικογενειακό εισόδημα. Αμείβονται με περίπου ένα δολάριο το μήνα !

Τα περισσότερα παιδιά εργάζονται ως οικιακοί βοηθοί,  σε αγροκτήματα ή σε ορυχεία χρυσού.

9. Πακιστάν

Στο Πακιστάν συνεχίζονται οι απαγωγές , ενοικιάσεις, αγορές και πωλήσεις παιδιών. Μεγάλη δημοσιότητα πήρε στον τύπο η αποκάλυψη ότι η Nike εκμεταλλεύεται  ανήλικους για την παραγωγή μπαλών ποδοσφαίρου.

Τα περισσότερα από τα αδικήματα συμβαίνουν στην επαρχία  Πουντζάμπ (Punjab), η οποία είναι παγκόσμιος προμηθευτής  χαλιών, μουσικών οργάνων και αθλητικού εξοπλισμού.


8. Μπουρούντι

Σε αυτή τη μικρή χώρα της Ανατολικής Αφρικής, σχεδόν το ένα τέταρτο όλων των παιδιών ηλικίας 4-15 ετών συμμετέχουν σε  παιδική εργασία, συμπεριλαμβανομένης της δουλείας.

Μεγάλος αριθμός νέων  ασχολούνται με βαριά χειρωνακτική εργασία στον τομέα της γεωργίας, στα ορυχεία  και σε  βιομηχανίες τούβλου. Το 2011 υπήρξε αύξηση και της παιδικής πορνείας.

7. Αφγανιστάν

Στο Αφγανιστάν, όπου τα παιδιά αποτελούν περίπου το μισό του πληθυσμού, περισσότερο από το 30 τοις εκατό των  παιδιών δημοτικού σχολείου εργάζονται στην κλωστοϋφαντουργία, σε βιομηχανίες τσιμέντου, επεξεργασίας τροφίμων, ή στην καλλιέργεια της παπαρούνας.

Επίσης, είναι αυξανόμενος ο αριθμός των ανήλικων κοριτσιών που πωλούνται  για την εξόφληση χρεών.

6. Ζιμπάμπουε

Ένας μεγάλος αριθμός των παιδιών της Ζιμπάμπουε εργάζονται ανεπίσημα σε ορυχεία χρωμίου, διαμαντιών και χρυσού.

Ένα δημοφιλές πρόγραμμα που ονομαζόταν “Μάθετε καθώς κερδίζετε”, ενθάρρυνε την παιδική εργασία στους τομείς της δασοκομίας και της γεωργίας, συχνά εις βάρος της επίσημης σχολικής εκπαίδευσης.

5. Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Οι άσχημες συνθήκες εργασίας στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό ήρθαν στο προσκήνιο κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, όταν αναφέρθηκε ότι η εξόρυξη μέρος του σιδηρομεταλλεύματος που χρησιμοποήθηκε για την κατασκευή γηπέδων στην Κίνα έγινε από τα παιδιά αυτής της Κεντρικής Αφρικανικής χώρας.

Τα παιδιά  συμμετέχουν κατά 30%  στην δραστηριότητα εξόρυξης.

4. Σουδάν

Στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα της Βόρειας Αφρικής, τα παιδιά συνήθως προσλαμβάνονται ως στρατιώτες, ή χρησιμοποιούνται για καταναγκαστική εργασία στα αγροκτήματα. Νεαρά κορίτσια έχουν απαχθεί και εργάζονται ως πόρνες  ή ακόμα και ως σκλάβες.

Το Σουδάν και οι ακόλουθες τρεις χώρες θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια ξεχωριστή  κατηγορία όσο αφορά την παιδική εργασία …

3. Σομαλία

Κοντά στο 40%  των παιδιών κάτω των 15 ετών, συμμετέχουν  στις χειρότερες μορφές παιδικής εργασίας, σύμφωνα με την UNHCR (Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες) . Εκτός από το ότι χρησιμοποιούνται σε ένοπλες συγκρούσεις, όπως σωματοφύλακες ή σεξουαλικοί σκλάβοι σε παραστρατιωτικές ομάδες, τα παιδιά εργάζονται με επικίνδυνο εξοπλισμό στον τομέα της γεωργίας και στα  λατομεία.

2. Βόρεια Κορέα

Όσο αφορά τη Βόρεια Κορέα έχουν υπάρξει πολλές αναφορές ότι τα παιδιά υπόκεινται σε «επανεκπαίδευση μέσω εργασίας», όπου στέλνονται σε στρατόπεδα εργασίας ως τιμωρία για πολιτικά αδικήματα.

Αν και η κυβέρνηση της χώρας έχει απαγορεύσει την εργασία ανηλίκων, τα παιδιά  εργάζονται σε εργοστάσια και χωράφια.

1. Μιανμάρ (Βιρμανία)

Στη Μιανμάρ (Βιρμανία), τη μεγαλύτερη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας, όπου το  40% των παιδιών δεν πηγαίνουν καθόλου στο σχολείο, ο στρατός προσλαμβάνει νέους από την ηλικία των 12 ετών. Εκείνοι που δεν υπηρετούν ως στρατιώτες ή στρατιωτικοί αχθοφόροι αναγκάζονται να εργάζονται στα αγροκτήματα ή να συλλέγουν τα σκουπίδια στους δρόμους. Οι αυτοκτονίες παιδιών είναι συχνές…

   Πηγή: Maplecroft

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Πώς να τραφούν οι πεινασμένοι άνθρωποι της υφηλίου;

Η ανισότητα στον κόσμο αντανακλάται στα υπνοδωμάτια των παιδιών

Εχουμε ευθύνη για τα παιδιά που πεθαίνουν εξαιτίας της φτώχειας

Σ΄ενοχλεί κάτι?

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

4 CommentsΣχολιάστε