Πρέπει να προτιμάμε πάντα τα Ελληνικά προϊόντα ;


Είναι ένα ερώτημα που συζητείται συχνά και προβληματίζει. Παρουσιάζουμε, σε μορφή διαλόγου, κάποια επιχειρήματα και των δύο απόψεων (της θετικής και της αρνητικής).

ΚΑΤΑ: Σήμερα μου ήρθε με email μια λίστα με ελληνικές εταιρίες για την οποία υπήρχε η παραίνεση να την προωθήσουμε σε άλλους ώστε να αγοράζουμε τα προιόντα τους και γενικότερα να τις στηρίξουμε. Θεωρείς ότι πρέπει να το κάνουμε?

ΥΠΕΡ: Πιστεύω ότι πρέπει να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τις Ελληνικές εταιρείες και τα Ελληνικά προιόντα. Οι περισσότερες εταιρείες, ιδίως αυτές που δεν έχουν σημαντικές εξαγωγές, δοκιμάζονται άγρια από την κρίση. Η μεγάλη πτώση του τζίρου και η αύξηση των ακάλυπτων επιταγών, δημιούργησαν πρόβλημα ρευστότητας και υπάρχει θέμα επιβίωσης για τις περισσότερες από αυτές.

Αλλωστε, στηρίζοντας τις Ελληνικές εταιρείες υπάρχουν και έμμεσα οφέλη. Βάζουμε ανάχωμα στην αλματώδη αύξηση της ανεργίας, ενώ παράλληλα βοηθούμε και την Ελληνική οικονομία αφού το έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών είναι μία σημαντική αιτία της κρίσης.

ΚΑΤΑ: Δεν νομίζω ότι η “καταγωγή” μιας εταιρίας αυτόματα την κατατάσσει σε κάποια κατηγορία “ευπατρίδων” ή ωφέλιμων προς την ελληνική κοινωνία.

Πρώτα απ όλα σκέψου ότι στη σημερινή εποχή της ανωνυμίας και των “εξωχώριων-offshore” δεν μπορούμε να ξέρουμε το πραγματικό ιδιοκτησιακό καθεστώς μια ανώνυμης εταιρίας. Μπορεί απλά να είναι ένα κέλυφος.


Ακόμη όμως και να το γνωρίζαμε για να κάνουμε κρίση θα πρεπε να γνωρίζουμε κι ένα σωρό άλλες πληροφορίες που είναι φύση αδύνατο απο τη θέση μας ως καταναλωτές (είναι γενικά παραδεκτό το λάθος της οικονομικής επιστήμης για τον υγιή ανταγωνισμό στα απλοποιημένα μοντέλα που θεωρούν ότι ο καταναλωτής έχει πλήρη γνώση των συνθηκών της αγοράς)

Επίσης για παράδειγμα δεν θα πρέπει να εξετάσουμε πριν από τη δημοσιοποίηση και προβολή κάποιας εταιρίας τι είδους πρακτικές τιμολογιακές ή άλλες χρησιμοποιεί για να εμπορευτεί ή να παράγει το προιον της, πόσο συνεπής και καλός εργοδότης είναι, αν φοροκλέπτει ή φοροδιαφεύγει, πόσο “πράσινη” ή τι προστιθέμενη αξία δίνει?

Ή δεν νομίζεις ότι θα έπρεπε να εξετάσουμε από που αγοράζει τα έτοιμα εμπορεύματα ή τις πρώτες ύλες για την παραγωγής της και τα μεταπωλεί σε μας? (πχ αν εισάγει και στερεί τη δυνατότητα της εγχώριας παραγωγής?)

Και υπάρχουν και πιο δύσκολα θέματα όπως : οι επιχειρηματίες τι κάνουν με τα κέρδη τους? Τα επανεπενδύουν στην Ελλάδα ή αναπαύονται σ κάποια τράπεζα της Ελβετίας?

Και για να απευθυνθώ στο θυμικό περισσότερο και να ερεθίσω τη συζήτηση να δώσω μερικά διλήμματα: Ένα Ελληνικό κατάστημα με ξένα προϊόντα είναι προτιμότερο ή ένα ξένο με προϊόντα ελλήνων παραγωγών;  Και απευθυνόμενους σε κάποιους “ελληναράδες”: πως κρίνουν μια ελληνική επιχείρηση με αλλοδαπούς εργαζόμενους;

ΥΠΕΡ: Οι επιφυλάξεις σου αφορούν στο κατά πόσο όλες οι Ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεις  λειτουργούν επ’ ωφελεία της οικονομίας μας (και όχι μόνο για τα συμφέροντα των ιδιοκτητών ή μετόχων τους). Δεν θα διαφωνήσω ότι ο επιχειρηματικός κόσμος δεν διακατέχεται από πατριωτισμό. Άλλωστε αυτό αποδείχτηκε μόλις ξέσπασε η κρίση, όταν πρώτο τους μέλημα ήταν πως θα βγάλουν τα χρήματα στο εξωτερικό και πως θα διασφαλίσουν τα συμφέροντα τους, ανεξαρτήτως εθνικού κόστους. Επίσης, πολλές Ελληνικές επιχειρήσεις λειτουργούν παρασιτικά, και ακολουθούν πρακτικές φοροκλοπής και φοροδιαφυγής.

 Όμως, όταν κάποιος υποστηρίζει ότι πρέπει να προτιμάμε τα Ελληνικά προιόντα, δεν το κάνει για να στηρίξει τους επιχειρηματίες, αλλά την Ελληνική οικονομία και κοινωνία.

 Το σημαντικότερο είναι ότι αγοράζοντας Ελληνικά προιόντα συμβάλεις στην καταπολέμηση της ανεργίας, που έχει εξελιχτεί σε μάστιγα τον τελευταίο καιρό. Οι επιχειρήσεις δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν αποτελούνται μόνο από τον ιδιοκτήτη ή τους μεγαλομετόχους, αλλά και από τους εργαζόμενους. Επίσης έμμεσα δίνουν δουλειά και σε άλλα επαγγέλματα, που καλύπτουν ανάγκες προμηθειών αλλά και λειτουργίας τους.

 Για παράδειγμα, αγοράζοντας ένα κρασί Χιλής αντί για Ελληνικό κρασί, μπορεί να κερδίζεις εκείνη την στιγμή, από την διαφορά τιμής, κάποια ευρώ. Όμως υπάρχουν οι εξής συνέπειες :

    • Αυξάνονται οι εισαγωγές, μειώνεται το διαθέσιμο χρήμα στην χώρα
    • Η επιχείρηση που παράγει το Ελληνικό κρασί, έχει μείωση τζίρου και πιθανώς θα αναγκαστεί να συρρικνωθεί και να μειώσει το προσωπικό.
    • Η μείωση προσωπικού θα έχει ως συνέπεια την αύξηση της ανεργίας. Εκτός από τις κοινωνικές επιπτώσεις, η οικονομία θα χάσει τα έσοδα από τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές που έδινε ο κάθε εργαζόμενος που θα είναι πια άνεργος.
    • Η συρρίκνωση θα έχει αντίκτυπο στους προμηθευτές της εταιρείας, κάτι που πιθανώς θα οδηγήσει και αυτούς σε συρρίκνωση, και δημιουργία περισσότερων ανέργων.
    • Οι άνεργοι δεν θα μπορούν να καταναλώνουν με τον ίδιο ρυθμό, οπότε μπαίνουμε στον φαύλο κύκλο της αυτοτροφοδοτούμενης ύφεσης.

 Το αποτέλεσμα είναι ότι και αυτός που αγόρασε το κρασί Χιλής (αν και μπορεί να αισθάνεται εκείνη την στιγμή χαρούμενος γιατί θεωρεί ότι έκανε μια ‘έξυπνη’ αγορά αφού κέρδισε κάποια χρήματα) βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα είναι βέβαιο ότι θα χάσει περισσότερα.

Αγοράζοντας Ελληνικά προιόντα δεν επιβραβεύουμε τον επιχειρηματία ούτε δίνουμε άφεση αμαρτιών στις ανομίες της επιχείρησης. Στηρίζουμε την Ελληνική οικονομία και τους εργαζομένους.

Άλλωστε, μήπως γνωρίζουμε τι πραγματικά συμβαίνει με την ξένη επιχείρηση, το προϊόν της οποίας αγοράζουμε? Γνωρίζουμε αν πληρώνουν φόρους ή αν έχουν ως έδρα κάποιο φορολογικό παράδεισο? Είμαστε βέβαιοι ότι το προϊόν τους είναι καλύτερο, ή μήπως γνωρίζουμε τις πρακτικές που χρησιμοποιούν για την παραγωγή του και την διάθεση του;  Το παράδειγμα της Siemens είναι πρόσφατο.

Πιστεύω ότι δεν είναι δουλειά των πολιτών να γνωρίζουν ποια επιχείρηση είναι καλή και ποια όχι. Άλλωστε κάτι τέτοιο νομίζω είναι αδύνατον. Αυτό είναι δουλειά της πολιτείας.

ΚΑΤΑ:Η αλήθεια είναι ότι η ελλιπής πληροφόρηση ισχύει εκατέρωθεν δηλαδή και για τα εισαγόμενα. Βέβαια για εκείνα δεν τίθεται το ερώτημα αν τα προωθούμε ‘η όχι. Πολύ σωστά αναφέρεις τον κύκλο της αυτοεπαναλαμβανομενης ύφεσης ως συνέπειας των διαρθρωτικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας.

Όμως , όπως είπε ο Ράμφος πρόσφατα σε μια εκπομπή, οι έλληνες επιχειρηματίες “κοιτάζοντας τη βολή τους οδήγησαν στην καταστροφή τους“. Θέλοντας να τονίσει την κοντόφθαλμη οπτική τους γύρω από το βραχυπρόθεσμο κέρδος.

Δεν καταλαβαίνω γιατί εμείς πρέπει να συντηρήσουμε αυτό το κύκλωμα που μας οδήγησε εδώ που είμαστε. Το ελληνικό επιχειρειν δεν είναι συνυπαίτιος και μέρος του προβλήματος?

Γιατί επίσης πρέπει να “επιδοτούμε” ένα κακό προιον? Αυτός -οι επιδοτήσεις- δεν ήταν ο λόγος που “χάλασε” την αγορά και τους αγρότες μας? Ας βγάλουν καλό και ανταγωνιστικό προιον για να πουλήσουν. Ας διαφοροποιηθούν.

ΥΠΕΡ: Φυσικά και δεν πρέπει να φτάσουμε στο άλλο άκρο. Δηλαδή, στο όνομα της υποστήριξης των Ελληνικών προιόντων, να αγοράζουμε αδιάκριτα, ανεξαρτήτως ποιότητας και τιμής. Αυτό είναι κάτι διαφορετικό.

Όμως για προιόντα παρόμοιας ποιότητας, έστω και αν η τιμή είναι λίγο ακριβότερη, θα πρέπει να επιλέγουμε το Ελληνικό προιόν.

Αλλιώς, όπως εξήγησα πριν, είναι σαν να βγάζουμε τα μάτια μας με τα ίδια μας τα χέρια. Τις συνέπειες θα τις υποστούμε εμείς οι ίδιοι, θα γυρίσει μπούμερανγκ.

Άλλωστε, ακολουθώντας την τακτική του τιμωρού των κακών και παρασιτικών εταιρειών, το αποτέλεσμα θα είναι να καούν και τα χλωρά μαζί με τα ξερά. Ποιος καταναλωτής γνωρίζει πραγματικά ποιες είναι οι καλές και ποιες οι παρασιτικές εταιρείες ? Ας αφήσουμε αυτό τον ρόλο να τον παίξει η πολιτεία, όπως και πρέπει πραγματικά.

Τέλος, να αναφέρω και μια ακόμα παράμετρο που θα πρέπει να σκεφτόμαστε όταν αγοράζουμε προιόντα από άλλες χώρες. Η επιβάρυνση στο περιβάλλον. Τα λεμόνια Αργεντινής, προκειμένου να φτάσουν στην Ελλάδα, χρησιμοποιήθηκαν μεταφορικά μέσα (πλοία, φορτηγά, τρένα), τα οποία κατανάλωσαν καύσιμα, και μόλυναν αναλόγως το περιβάλλον.

ΚΑΤΑ: συμφωνώ μαζί σου ότι το ίδιο δεν μπορούμε να ελέγξουμε και τις αλλοδαπές εταιρίες ή τα αλλοδαπά προιόντα.

Φυσικά και το αποτύπωμα άνθρακα είναι ανάλογο της απόστασης αν κι αυτό δεν ισχύει πάντα, εξαρτάται το μέσο (πχ η μεταφορά με αεροπλάνο από Αθήνα στη Θεσσαλονίκη μπορεί να έχει μεγαλύτερο αποτύπωμα από αυτό της μεταφοράς από τη Νότια Αφρική με πλοίο)

Όμως εμείς δεν κάνουμε αξιολόγηση αλλά επιλογή & προβολή κάποιων εξ αυτών και μάλιστα επώνυμων και διαφημισμένων . Γιατί να μην το κάνουν αυτοί, οι άμεσα ενδιαφερόμενοι για τους εαυτούς τους και να πείσουν τον καταναλωτή?

Στο κάτω κάτω γιατί θα πρέπει να ενισχύσω ένα κακό προιόν ? Mήπως αντίθετα αγοράζοντας το καλύτερο κάνω και τον κόσμο καλύτερο? Mήπως ωθώ τον Έλληνα επιχειρηματία να βελτιωθεί και δεν τον επιδοτώ απλά?

Γενικά συμφωνώ μαζί σου ότι αυτός είναι ο νέος πατριωτισμός σήμερα, δηλαδή να επιλέγουμε Ελληνικά προϊόντα. Όμως απαιτώ αντίστοιχα σεβασμό , ενημέρωση , ανταγωνιστικές τιμές και καλό προιόν .

Συγκεκριμένες εταιρίες δεν θα τις προωθούσα, εσείς τι λέτε?

________

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: Τούρκος επιχειρηματίας κυριαρχεί στην αγορά του Ελληνικού γιαουρτιού στην Αμερική

Διάλογος για την αμαρτωλή ιστορία της περαίωσης

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

34 CommentsΣχολιάστε

  • Tην ώρα που η νοικοκυρά είναι στο supermarket και δει το ένα πακέτο με ρολά 2 ευρώ και το άλλο 5 ποιο θα προτιμήσει λέτε; Η διαφορά στην ποιότητα δεν είναι τόσο τραγική. Ρίξτε τις τιμές κάπως οι παραγωγοί και θα δείτε αμέσως πως θα αυξηθούν οι πωλήσεις. Πλέον κακά τα ψέματα 7 στις 10 φορές, ο καταναλωτής κοιτάει τις τιμές. Ο κόσμος συμβιβάζεται με την μέτρια ποιότητα., μπροστά στο άδειο πορτοφόλι. Για πιο λόγο νομίζετε προτιμούν τα ξένα προϊόντα; Επειδή είναι πιο ελκυστικά; Όχι. Επειδή είναι φθηνότερα. Το ίδιο ισχύει και με τα είδη ρουχισμού και με όλα. Πρώτο κριτήριο είναι η τιμή στο μυαλό του μέσου καταναλωτή που τη σήμερον ημέρα ζορίζεται.

    • Aκολουθώντας αυτή την τακτική η νοικοκυρά, θα βρίσκεται συνέχεια σε χειρότερη θέση, αφού το κράτος θα αναγκάζεται να βρει τρόπους να καλύψει το έλλειμα ισοζυγίου συναλλαγών, και επιπλέον το εισόδημα της (και της οικογένειας της) θα μειώνεται διαρκώς.

  • Ποιον Ελληνα επιχειρηματία να σώσω ;
    Αυτόν που έβγαλε τα χρήματα στο εξωτερικό, και αγόρασε ακίνητα στο Λονδίνο με τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας ;
    Και μάλιστα πιέζει τώρα την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ρύθμιση των χρεών του, γιατί υποτίθεται δεν έχει να τα πληρώσει;

  • Η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου λειτουργεί με γνώμονα αποκλειστικά το ατομικό συμφέρον.
    Αν είναι να κερδίσουν και 10 λεπτά, θα επιλέξουν το ξένο προιον.

    “Ωχ μωρέ, εγώ θα σώσω την Ελλάδα;”
    Πρώτη φορά το ακούτε; ………

  • Οι ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να ενισχύσουν αυτήν την επιβεβλημένη προσπάθεια, συμπιέζοντας τις τιμές κατά το δυνατόν, ώστε τα ελληνικά προϊόντα να εμφανίζονται ανταγωνιστικά σε σχέση με τα εισαγόμενα

  • οι επιχειρήσεις στην ελλάδα επενδύουν πιο πολύ στη λαμογιά παρά στο να γίνουν ανταγωνιστικές σε μια ανοιχτή αγορά

  • ας γίνουν ανταγωνιστικές να τις προτιμήσουμε, βαρεθήκαμε τους “εθνικούς” προμηθευτές!

  • Πάντως ανεξαρτήτως της συμπεριφοράς και τακτικής (φορολογικής κλπ) των Ελλήνων επιχειρηματιών, σε κάθε περίπτωση ενισχύονται οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις τους, όπως επισημαίνεται στο άρθρο, που είναι το πιο σημαντικό.
    Εξάλλου, είναι κοινώς γνωστό ότι ιδίως στα τρόφιμα η ποιότητα των ελληνικών προϊόντων (και μάλιστα των τοπικών από μικρούς παραγωγούς) είναι σαφώς ανώτερη από αυτή των ξένων και ιδίως αυτών εκτός Ε.Ε. Είναι καλύτερο να αγοράσεις μικρότερη ποσότητα από ποιοτικά ανώτερο προϊόν παρά μεγαλύτερη ποσότητα από αμφίβολης ποιότητας και προέλευσης προϊόν.

    • δεν νομίζω ότι ισχύει κάτι τέτοιο φίλε μου,πως το βγάζεις αυτό το συμπέρασμα?

      το βασίζεις στους έλληνες αγρότες οι οποίοι είναι πολύ large, πολύ γενναιόδωροι στα φυτοφάρμακα (ρίξε μωρέ καλό κάνει κακό δεν κάνει το παραπάνω…)?

      οι έλληνες τσοπάνηδες μέσα στα παραπήγματα από ελενιτ και τσίγκους ανατρέφουν καλύτερα ζώα απο τον γάλλο με το iso και το hasp?

      Ισα ισα οι μικροί παραγωγοί συνήθως είναι το πρόβλημα που δεν ελέγχονται συστηματικά και διακινούν “λαθραία” το εμπορευμά τους & δεν ξέρεις και κάτω από ποιές “σκοτεινές συνθήκες έγινε” η παραγωγή

      • Δεν αναφέρομαι στα χύμα προϊόντα αλλά στα επώνυμα ελληνικά προϊόντα που είναι προϊόντα “ορθής γεωργικής πρακτικής” = λελογισμένη χρήση φυτοφαρμάκου (βλ Agrino) ή και βιολογικά και διακρίνονται και διεθνώς (βλ
        ελαιόλαδο)

      • υπάρχει τέτοιο πράγμα στην ελλάδα?? αν ναι μπράβο τους !

  • ούτε μεταξύ μας δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε για το αν πρέπει ή όχι να στηρίζουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις, σχεδόν όλα τα παραπάνω σχόλια είναι σωστά,
    φτάσαμε στο σημείο να μην εμπιστευόμαστε κανέναν, έτσι θα πάμε μπροστά??,
    τα θέλαμε και τα πάθαμε, αυτό μας αξίζει, μπράβο μας

  • Αν το ελληνικό προϊόν έχει την ίδια τιμη με το εισαγόμενο και την ίδια ποιότητα, θα προτιμησω το ελληνικό. Δεν ξέρω αν φοροδιαφευγει και δεν είναι δουλειά μου να το ελεγξω αλλα θα το προτιμησω.

    Με τέτοιο όμως σάπιο κράτος γεμάτο αχρηστους δημόσιους υπαλλήλους, γεμάτο μίζες, με διεφθαρμένους πολιτικούς που δεν τους αγγίζει ο νόμος, γεμάτο φοροφυγάδες, γεμάτο απατεώνες, έχει αξία να σκεφτόμαστε αν το προϊόν είναι ελληνικό ή εισαγόμενο; Αν έχεις την δύναμη και την εξυπνάδα να επιλεξεις το σωστό προϊόν για την οικονομία της χώρας σου, γιατι υπάρχουν ακόμα όλες αυτές οι καταστάσεις που προανέφερα ; Σε αυτές δεν έχεις δύναμη να τις αλλάξεις;

    • Αν έχει ίδια τιμή και ποιότητα, αναμενόμενο είναι να επιλέξεις το Ελληνικό ! Γιατί όχι άλλωστε ?
      Το ερώτημα είναι τι κάνεις όταν είναι λίγο ακριβότερο το Ελληνικό, πχ 10%.
      Αλλά και όταν είναι αρκετα ακριβότερο, όπως συμβαίνει με τα κρασιά.

      • ο επιμένων αλκοολικά!
        εγώ πάντως το ξυνόμαυρο δεν τ αλλάζω…

      • Υπάρχουν ελληνικά προϊόντα τα οποία είναι ίδιας ποιότητας με τα εισαγόμενα με την ίδια τιμη αν όχι φτηνότερα. Το θέμα είναι το marketing. Πόσοι απο εσάς αγοράζετε Kellogg’s ή δημητριακά της Nestlé και πόσοι απο εσάς ελληνικά δημητριακά;

        Θέλω να πω ότι η μεγαλύτερη δύναμη επιλογής που επηρεάζει τον καταναλωτή είναι το κόστος, μετα είναι το marketing και μετα η προέλευση του προϊόντος. Για το μεγαλύτερο μερίδιο των καταναλωτών τουλάχιστον.

      • Οπότε καιρός είναι να λαμβάνουμε υπόψιν και το αν είναι Ελληνικό ή όχι !
        Αλλιώς είμαστε άξιοι της μοίρας μας …

  • όπως πολύ σωστά ειπώθηκε στο άρθρο ο καταναλωτής έχει πάντα ελλιπή πληροφόρηση , άρα δεν μπορεί ν αποφασίσει ορθολογικά
    Αρα και η τιμή δεν είναι πάντα κριτήριο επιλογής, το θυμικό παίζει μεγάλο ρόλο στις αποφάσεις

  • Κατά βάθος όλοι μας υποτιμούμε τα Ελληνικά προιόντα.
    Αισθανόμαστε πιο high όταν αγοράζουμε ξένα προιόντα.
    Κούνια που μας κούναγε …

  • όλα εξαρτώνται από την εισοδηματική κλίμακα του καθενός
    για να κάνεις επιλογές ή οικολογία σημαίνει ότι μπορείς..

  • καλησπέρα σας, θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με τους καταλόγους αλλα και τις λίστες που αναρτούνται κατά καιρούς στο διαδίκτυο και δεν ξέρω τι σκοπούς εξυπηρετούν δημιουργούν μια ερώτηση, πως ονομάζετε ένα προϊόν ολλανδικό, για παράδειγμα την μπύρα, όταν φτιάχνετε από ελληνικό κριθάρι ? ή το γάλα όταν παράγεται εδώ στην ελληνική ύπαιθρο ?

  • Είναι δυνατόν να τσιμπάμε σε «περίεργους» καταλόγους και να τσακωνόμαστε για το ποιό προιόν είναι ελληνικό ή όχι? Εδώ εταρείες με περίπου μισό αιώνα επενδύσεων στην Ελλάδα, όπου επενδύσεις βάλτε νέες θέσεις εργασίας, δείχνουν τον δρόμο της ανάπτυξης σε όλες τις επιχειρήσεις και μας λέτε να τις μπουκοτάρουμε? Άποψη μου είναι : ούτε μποϋκοτάζ ούτε ανεγκέφαλοι πατριωτισμοί που εξυπηρετούν συμφέροντα λίγων…. και άν θέλουμε να βοηθήσουμε την ελληνική οικονομία ας αγοράζουμε για παράδειγμα νουνου γάλα, όλυμπος, προιόντα της 3μ, μπυρες ελληνικες όπως ΑΜΣΤΕΛ ΑΛΦΑ ΖΕΟΣ ΚΡΑΦΤ κ.α.

  • Πολλές εταιρείες είναι πολυεθνικές αλλά παράγουν τα προϊόντα στην Ελλάδα, με Ελληνικά εργοστάσια, ελληνικές πρώτες ύλες και φυσικά απασχολούν πολλούς Έλληνες εργαζόμενους. Μιλάμε για χιλιάδες θέσεις εργασίας…
    Π.χ. Coca Cola & πατατάκια Tsakiris, με πολλά εργοστάσια στην Ελλάδα (Θεσ/νίκη, Πάτρα, Βόλος, Αθήνα, Σχηματάρι, Κρήτη και Αταλάντη)
    Tasty με τα πατατακια Lay’s & Pepsico με εργοστάσια σε ΑΓ. Στεφανο, Οινόφυτα, κλπ
    Αθηναϊκή Ζυθοποιία (Heineken Amstel κλπ)με εργοστάσια σε Αθήνα Πάτρα κ Θεσ/νίκη
    Να μην στηρίξουμε τέτοιες προσπάθειες δηλαδή και να μην άνεργοι τόσοι Ελληνες ?

  • καλησπερα σας, όπως πολύ σωστά ειπώθηκε στο άρθρο ο καταναλωτής έχει πάντα ελλιπή πληροφόρηση , άρα δεν μπορεί ν αποφασίσει ορθολογικά
    Ωραία τα λέμε αυτά αλλά ποιο αυτοκίνητο θα πάρουμε; Υπάρχει ελληνικό; Μη το παίζουμε μάγκες με ξένα «κόλλυβα», στο τέλος –τέλος το ΦΠΑ μένει εδώ!

  • Αν το ελληνικό προϊόν έχει την ίδια τιμη με το εισαγόμενο και την ίδια ποιότητα, θα προτιμησω το ελληνικό. Δεν ξέρω αν φοροδιαφευγει και δεν είναι δουλειά μου να το ελεγξω αλλα θα το προτιμησω. Τα προιοντα της αθηναικης ζυθοποιιας για παραδειγμα δεν εμφιαλωνονται πια μονο εδω αλλα παρασκευαζοντια σε ελληνικους αγρους απο ελληνικα χερια και με ελληνικες πρωτες υλες. Γιατί δεν τα λετε αυτά ?

  • Καλησπερα σας γραφω εδω με αφορμη την τιμη της σαντορινιας και της κερκυραικής, αλλά και άλλων που μας προτείνετε, που ειδα σε σούπερ μάρκετ … Ειναι δυνατον ελληνικη μπυρα να πωλειται ακριβοτερα και απο τις εισαγομενες? και να υποννοουν οτι πρεπει να την παρουμε για να στηριξουμε ελληνικα? γιατί να μην στηρίξω τις μπύρες της αθηναικής που εδώ παρασκευάζονται και έχουν και καλύτερες τιμές ?

  • Γεια χαρά σε όλους!
    Παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον όλα αυτά που γράφονται στο internet για την ελληνική αγορά μπύρας και θα ήθελα να αναφέρω ότι επικρατεί τεράστια παραπληροφόρηση.
    Καταρχάς,ελληνική μπύρα είναι κάθε μπύρα που παράγεται στην Ελλάδα και έτσι δημιουργείται προστιθέμενη αξία στον τόπο.Τι σημασία έχει αν η Αθηναική Ζυθοποιία υποστηρίζεται με Ολλανδικά κεφάλαια ή η Μύθος Ζυθοποιία με Δανέζικα.Έχουν εργοστάσια στην Ελλάδα,απασχολούν χιλιάδες έλληνες εργαζόμενους,πληρώνουν φόρους στο ελληνικό κράτος,συνεργάζονται με έλληνες προμηθευτές,κάνουν δαπάνες στην Ελλάδα,στηρίζουν την ελληνική οικονομία.
    Η Αθηναική Ζυθοποιία συγκεκριμένα, έχει φτιάξει τα δύο μοναδικά βυνοποιεία της χώρας, άρα είναι και η μόνη που μπορεί να φτιάξει 100% ελληνική μπύρα (και το κάνει χρησιμοποιώντας ελληνικό κριθάρι με συμβολαιακή καλλιέργεια,καλύπτοντας έτσι το 50% της παραγωγής της).
    Καλό είναι το αγωνιστικό πνεύμα,αλλά όταν βασίζεται σε συνωμοσιολογία χωρίς στοιχεία,απλά κάνει κακό.
    Από κει και πέρα όλες οι μπύρες είναι θέμα γούστου και περί ορέξεως … κολοκυθόπιτα!

  • καλημερα σας, πηξαμε στις λιστες και στα μπουκοταζ, κοκακολα π.χ.Αυτο που χρειαζομαστε ειναι να στηριξουμε εταιρειες που στηριζουν την ελληνικη οικονομια με επενδυσεις και οχι πουλωντας ελληνικοτητα. Η κραφτ η κοκακολα η αθηναικη και αρκετες αλλες εταιρειες στηριζουν τους εργαζομενους τους παραγουν εδω τα προιοντα τους προσεχουν το περιβαλλον και ομως “καποιοι” τις χαρακτηριζουν ξενες. Γιατι δεν λενε για τους αετονυχηδες “ελληνες” με αγυριστα δανεια με απληρωτους υπαλληλους ?