Ντένι Γκέτζ – Oι αριθμοί – H θέση “μετράει”

01BlackNumbers_small180


Ένα μικρό απόσπασμα σχετικά με τους αριθμούς, από το βιβλίο “Το θεώρημα του παπαγάλου” του Ντένι Γκέτζ.

____________

“Ουσιαστικά, όλοι οι λαοί είχαν κάποιο σύστημα αρίθμησης, δηλαδή έναν απλό τρόπο για να γράφουν τους αριθμούς. Άλλα συστήματα ήταν πολύ αποτελεσματικά, άλλα εξαιρετικά δύσχρηστα, όπως το ρωμαϊκό . Στα περισσότερα συστήματα, η τιμή ενός ψηφίου είναι ανεξάρτητη από τη θέση που έχει το ψηφίο στη γραφή του αριθμού. Το Χ της ρωμαϊκής γραφής είναι ίσο με 10 όπου κι αν βρίσκεται. Έτσι «ΧΧΧ» σημαίνει 30, 10 και 10 και 10.

Στην αρίθμηση με το θεσιακό σύστημα τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Η τιμή ενός ψηφίου εξαρτάται από τη θέση που έχει αυτό στη γραφή ενός αριθμού.

numbers-man1

Με άλλα λόγια η θέση «μετράει».

Το 1 αξίζει 1 , 10 ή 100 ανάλογα με το αν κατέχει αντίστοιχα την τελευταία, προτελευταία, ή προ-προτελευταία θέση στον αριθμό.

–          Η αξία εξαρτάται από τη θέση που κατέχει κάποιος! Κάπου το έχω ξανακούσει αυτό το σλόγκαν, διέκοψε η Λέα. Όσο πιο ψηλά βρίσκεται κάποιος στην κοινωνία τόσο πιο μεγάλη αξία έχει. Η ιεραρχική κλίμακα που πρέπει να σκαρφαλώσει κανείς αν θέλει να πετύχει στη ζωή… και μπλά μπλα μπλά…. (ξίνισε λίγο τα μούτρα της ) . εσύ τι λες Ιωνάθαν?

–          Απλώς διαπιστώνω ότι η Λένα προσπαθεί να πολιτικοποιήσει τη συζήτηση και ότι….. συμφωνώ μαζί της . Αλλά….. Συνέχισε σε στυλ ανατολίτη γέρου σοφού

–          Ένας νάνος καθισμένος στο ψηλότερο σκαλί είναι πιο ψηλός από έναν γίγαντα καθισμένο στο χαμηλότερο. Παλιό αραβικό ρητό.

Ο κ. Ρυς άρπαξε την πάσα στον αέρα:

–           Και το 1 του 1000 αξίζει πιο πολύ από τα τρία 9άρια του 999! Η ινδική αρίθμηση πραγματοποίησε ένα θαύμα μεγαλύτερο κι από αυτό του αλφαβήτου. Με μια χούφτα σύμβολα – ακριβώς όσα και τα δάκτυλα των δυο χεριών μας- καταφέρνει να παραστήσει ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ! Αυτό ανακάλυψαν οι Ινδοί. Γι αυτό σ αυτόν τον τομέα, βρέθηκαν πολλά βήματα απ όλους τους άλλους πολιτισμούς. Σήμερα όλος ο κόσμος χρησιμοποιεί αυτό το σύστημα. Σ αυτήν την ανακάλυψη ανήκει δικαιωματικά το σκήπτρο της παγκοσμιότητας.


Με το βλέμμα καρφωμένο στα δίδυμα, ο κ. Ρύς ολοκλήρωσε:

–          Να κάτι που δεν το δημιούργησαν οι Έλληνες !!

Power-of-Numbers-Number-Seven-Ketu
Ξαφνικά ακούστηκε μια φωνή αφήνοντας τους αποσβολωμένους :

–          φίλε μου μήπως κλέβεις από μας τους άραβες τους αριθμούς μας? Ήταν ο μουσικός που έπαιζε τουμπελέκι και βγήκε από τη σκιά που είχε κρατηθεί μέχρι εκείνη τη στιγμή. Ήταν ο Χαμπίπι, που είχε το γωνιακό μπακάλικο στην οδό Μαρτύρων! Αυτός ήταν που είχε παίξει τόσο όμορφα λαγούτο και τουμπελέκι

–          τα ψηφία των αριθμών, το μηδέν όλα αυτά είναι εφεύρεση των Αράβων!  Φώναξε ο Χαμπίπι. Τι κάθεσαι και λες κ.Ρύσς? (πρόφερε το σίγμα βαριά όπως οι μεταφορείς που είχαν κουβαλήσει της ΒΓΔ). Αυτό δεν το περίμενα από έναν παλιόφιλο.

Ο αριθμός 7 - Πόλοκ Τζάκσον 1949

Ο αριθμός 7 – Πόλοκ Τζάκσον 1949

–          Λυπάμαι Χαμπίπι, το ίδιο πίστευα κι εγώ μέχρι πριν από λίγες μέρες. Όμως είναι λάθος. Οι αριθμοί που χρησιμοποιούμε σήμερα, είναι μια ανακάλυψη που έκαναν οι Ινδοί στην Ινδία. Ετσι είναι τα πράγματα. Δεν μπορούμε να ξαναγράψουμε την ιστορία.

–          Μπορείς τότε να μου εξηγήσεις γιατί όλος ο κόσμος λέει «οι αραβικοί αριθμοί» ?

Εκείνη ακριβώς τη στιγμή η Λέα διαπίστωσε ότι ο κ.Ρυς φορούσε παντόφλες. Ξώφτερνες γκρενά παντόφλες, σαν αυτές του χαλίφη της Βαγδάτης. Με δυσκολία συγκράτησε το γέλιο της. Ο Χαμπίπι θα μπορούσε να νομίζει ότι γελούσε μαζί τους και δεν ήθελε σε καμιά περίπτωση να τον πληγώσει

Είχε περάσει ώρες στο μαγαζί του ψωνίζοντας το βράδυ όσα η Περέτ είχε ξεχάσει ν αγοράσει στη διάρκεια της μέρας

–          Όταν οι αριθμοί έφτασαν στη Βαγδάτη εξήγησε ο κ.Ρυς , οι άραβες τους ονόμασαν «τα ινδικά ψηφία». Ένας μαθηματικός μέλος του οίκου της σοφίας έγραψε ένα εγχειρίδιο για να τους παρουσιάσει και να εξηγήσει πως χρησιμοποιούνται. Από το βιβλίο του οι άραβες γνώρισαν τους ινδικούς αριθμούς. Πολλούς αιώνες αργότερα το βιβλίο μεταφράστηκε στα λατινικά. Υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα best seller του μεσαίωνα.

Μέσω αυτού του βιβλίου η Γαλλία , η Ιταλία η Γερμανία ανακάλυψαν τους αριθμούς. Στη συνέχεια διαδόθηκαν σ ολόκληρη τη δύση. Καθώς ο χριστιανικός κόσμος τους γνώρισε μέσω των αράβων, τους ονόμασαν «αραβικούς αριθμούς» κι επικράτησε η άποψη ότι το 0 είναι αραβική επινόηση . Κι αν όλος ο κόσμος λέει οι αραβικοί κι όχι οι ινδικοί αριθμοί είναι γιατί αιώνες τώρα ο δυτικός κόσμος έχει σφετεριστεί το δικαίωμα να ονοματίζει τα πάντα για λογαριασμό ολόκληρης της ανθρωπότητας .

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές:

Μιλάμε πια για τρισεκατομμύρια !

 Ο μαγικός αριθμός επτά, συν-πλην δύο

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -