Η ανισότητα στον κόσμο αντανακλάται στα υπνοδωμάτια των παιδιών.

Ίσως ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβεις το ποιον ενός ανθρώπου , είναι να  δεις το υπνοδωμάτιο της παιδική του ηλικίας. Αυτό σκέφτηκε ο φωτογράφος Mollison, όταν μία φιλανθρωπική οργάνωση του ζήτησε να κάνει ένα φωτογραφικό αφιέρωμα στα παιδιά. Για τον σκοπό αυτό ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, και φωτογράφησε τα δωμάτια παιδιών από κάθε ήπειρο.

Δημοσίευσε την δουλειά του με τον τίτλο “Όταν τα παιδιά κοιμούνται”. Είναι ξεκάθαρο από τις φωτογραφίες, ότι παρόλο ότι η διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναγράφει ότι “όλοι γεννιόμαστε ίσοι”, στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει.

Στην δημοσίευση, ο Mollison,  δεν  χρησιμοποίησε τη λέξη «κρεβατοκάμαρα» ή «δωμάτιο». Κάποια από τα παιδιά που φωτογραφίστηκαν, δεν έχουν υπνοδωμάτιο και κοιμούνται στο πάτωμα καλύβας ή ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους.

_________________

H Kaya, 4 ετών, ζει σε ένα διαμέρισμα με τους γονείς της στο Τόκιο της Ιαπωνίας. Θέλει να γίνει σκιτσογράφος όταν μεγαλώσει, σχεδιάζοντας κινούμενα σχέδια, τα λεγόμενα στα Ιαπωνικά «anime».

Η Indira, 4 ετών, ζει με τους γονείς της, τον αδελφό και την αδελφή της κοντά στο Κατμαντού στο Νεπάλ. Την ώρα του ύπνου, τα παιδιά μοιράζονται το στρώμα στο πάτωμα. Εργάζεται από τριών ετών στο τοπικό λατομείο.

Ο Justin, 8 ετών, ζει στο New Jersey με την οικογένειά του. Παίζει ποδόσφαιρο, μπάσκετ και μπέιζμπολ. Όταν μεγαλώσει, θέλει να γίνει δήμαρχος του New Jersey.

Η Alyssa ζει στο Κεντάκι με τους γονείς της. Το ταβάνι της κρεβατοκάμαράς της, έχει αρχίσει να καταρέει. Η χρήση ναρκωτικών είναι το μείζον πρόβλημα της περιοχής, και ήδη δύο από τους συγγενείς της έχουν πεθάνει εξαιτίας τη χρήση τους.

Ο Ahkohxet, 8 ετών, είναι μέλος της φυλής Kraho , οι οποίοι ζουν στη κοίτη του ποταμού Αμαζονίου στη Βραζιλία. Η φυλή αυξάνεται και κυνηγούν για το φαγητό τους.

Ο Alex, 9, ζει στο Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου ζητιανεύει και κλέβει για να επιβιώσει.  Δεν πάει σχολείο και κάποιες φορές βρίσκεται με την οικογένειά του για να γευματίσει.

Η Tzvika, 9 ετών, ζει στο Beitar Illit, έναν Ισραηλινό οικισμό που στεγάζει 36.000 Εβραίους. Στην περιφραγμένη κοινότητα, απαγορεύονται οι τηλεοράσεις και οι εφημερίδες.  Μοιράζεται το δωμάτιο με τα αδέλφια του.

Ο Joey, 11 ετών, ζει στο Κεντάκυ με την οικογένειά του. Έχει στην κατοχή του δύο καραμπίνες και ένα δικό του τόξο. Σκότωσε τα πρώτα του ελάφια του στην ηλικία των 7 ετών.

Ο Nantio, 15 ετών, είναι μέλος της φυλής Rendile  στην Κένυα. Ζει και κοιμάται σε μια σκηνή που μοιάζει με θόλο που κατασκευάζεται από δέρματα και πλαστικό. Ισα που μπορεί να σταθεί όρθιος στη σκηνή. Υπάρχει μια φωτιά στη μέση, γύρω από την οποία κοιμάται αυτός, τα δύο του αδέρφια και οι δύο αδελφές του .

Ο Lehlohonolo, 6 ετών, ζει με τα τρία αδέλφια του στο Λεσότο, στη Νότια Αφρική. Οι γονείς τους πέθαναν από ασθένειες που σχετίζονται με τη νόσο του AIDS. Ζουν σε μια καλύβα από λάσπη όπου κοιμούνται μαζί στο πάτωμα, αγκαλιασμένοι για να ζεσταίνονται.

Φωτογραφίες: James Mollison

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: Πώς να τραφούν οι πεινασμένοι άνθρωποι της υφηλίου;

Αντικλείδι

Οι διαχειριστές του blog

Share
Published by
Αντικλείδι

Recent Posts

Σύγχρονη επιστήμη και αγνωσιολογία

Ένα από τα μεγαλύτερα παράδοξα της σύγχρονης επιστήμης είναι ότι ενώ συνθέτει μια ηγεμονική κουλτούρα,…

1 week ago

Η άγνοια δεν είναι δύναμη: Tι μας λέει το 1984 του Τζορτζ Όργουελ για τις ψεύτικες ειδήσεις

Από όλες τις προφητικές γνώσεις που μπορεί να βρει κανείς στο κλασικό μυθιστόρημα του Όργουελ,…

3 weeks ago

Τόλμα να γνωρίζεις. Τι είναι ο Διαφωτισμός;

Το 1784, σε ένα δοκίμιό του με τίτλο αυτή την ερώτηση: "Was ist Aufidarung?", ο…

3 weeks ago

Τάσος Λιόλιος – Επιστημονική γνώση

Υπάρχουν δύο απαραίτητα στοιχεία για τη γνώση: το υποκείμενο της γνώσης (ο γνωρίζων, ή ο…

3 weeks ago

Ένα μικρό αφιέρωμα στον Daniel Kahneman

Ένα μικρό αφιέρωμα στον συγγραφέα και ψυχολόγο Daniel Kahneman που διακρίθηκε για το έργο του…

1 month ago

Οι κίνδυνοι της εθελοτυφλίας

Για κάποιους είναι τόσο εύκολο να ερωτευτούν με μια ιδέα όσο και έναν άνθρωπο. Οι…

2 months ago