Ο ήλιος του μεσονυκτίου είναι ένα φυσικό φαινόμενο που συμβαίνει στην Αρκτική κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου ο ήλιος παραμένει ορατός τα μεσάνυχτα. Η φωτογράφηση για το παρακάτω ολιγόλεπτο βίντεο διήρκησε 17 ημέρες και περιλαμβάνει 38.000 εικόνες. Ο φωτογράφος χρειάστηκε να ταξιδέψει περισσότερα από 3000 χιλιόμετρα σε όλη την Ισλανδία.
Σημείωση: Εφόσον δεν έχετε γρήγορη σύνδεση internet, ίσως χρειαστεί να απενεργοποιήστε την αναπαραγωγή σε υψηλή ανάλυση, πατώντας κάτω δεξιά εκεί που αναγράφει ‘HD’ στην οθόνη του βίντεο .
[vimeo http://vimeo.com/30581015 w=800&h=500]
Η φωτογράφηση time-lapse, είναι μια κινηματογραφική τεχνική στην οποία χρησιμοποιούνται πάρα πολλές στατικές εικόνες του ίδιου θέματος. Με κατάλληλη επεξεργασία, οι εικόνες τοποθετούνται η μία μετά την άλλη σε χρονικά διαστήματα δευτερολέπτων, ωρών, εβδομάδων ακόμα και μηνών, και όταν αναπαραχθούν σε κανονική ταχύτητα δίνουν την εντύπωση πως ο χρόνος κινείται ταχύτερα.
Κατά το βόρειο ηλιοστάσιο σε τόπους που βρίσκονται σε γεωγραφικό πλάτος 66°34΄ Βόρειο (ισοδύναμα: πάνω στον Αρκτικό Κύκλο) ο Ήλιος εμφανίζεται να τέμνει ακριβώς τον βόρειο ορίζοντα τα μεσάνυχτα, και όλοι οι τόποι βόρεια από αυτό το κύκλο βλέπουν τον Ήλιο πάνω από τον ορίζοντα όλο το εικοσιτετράωρο. Αυτό είναι το φαινόμενο που είναι γνωστό ως ο ήλιος του μεσονυκτίου. Από την άλλη, τόποι που βρίσκονται σε γεωγραφικό πλάτος 66° 34΄ Νότιο (ισοδύναμα: πάνω στον Ανταρκτικό Κύκλο) βλέπουν τον Ήλιο να τέμνει ακριβώς τον βόρειο ορίζοντα το μεσημέρι, και όλοι οι τόποι νότια από αυτό τον κύκλο δεν βλέπουν καθόλου τον Ήλιο όλο το 24ωρο. Αυτή είναι η λεγόμενη «πολική νύχτα». Κατά το νότιο ηλιοστάσιο τα φαινόμενα στα δύο ημισφαίρια αντιστρέφονται.
_______
by Αντικλείδι , http://antikleidi.wordpress.com
Αντιμετωπίζοντας τους θρησκευτικούς και πολιτικούς φανατισμούς, ο John Locke θέλει να δείξει ότι οι βεβαιότητες…
Θα ξεκινήσω με εκείνη τη διάσημη, ειλικρινά ενοχλητική, σωκρατική μέθοδο: με μια ερώτηση. Ποιος από…
Μετά από χιλιάδες χρόνια διανοητικού μόχθου, φαίνεται ότι ξαναγυρίζουμε ταπεινά στον Σωκράτη. Αφού κυνηγήσαμε τις…
Τι είναι αλήθεια και πώς μπορούμε να τη γνωρίσουμε; (more…)
Ας υποθέσουμε μια Πρόταση Α: (Αυτό το αυτοκίνητο είναι Πράσινο) και την Άρνησή της, Πρόταση…
Αφορμή για αυτή την εργασία υπήρξαν δύο λόγοι: 1. To ενδιαφέρον μου για την Επικούρεια…