Categories: Επιστήμη

10 πράγματα που δεν γνωρίζαμε την προηγούμενη εβδομάδα. (ν4)



1. Οι επιστήμονες σχεδιάζουν ένα σύστημα που θα καταγράφει την εγκεφαλική δραστηριότητα του οδηγού και τις κινήσεις των ματιών του, ενώ παράλληλα θα ελέγχει συνεχώς το περιβάλλον έξω από το αυτοκίνητο με τη βοήθεια μιας σειράς αισθητήρων, με στόχο να προβλέπει τις προθέσεις και αντιδράσεις του οδηγού. Με αυτό τον τρόπο, το όχημα θα προετοιμάζεται αυτομάτως για την επόμενη κίνηση, π.χ. επιβραδύνοντας ή επιταχύνοντας μόνο του, αν χρειάζεται, ανάλογα με το αν ο οδηγός σκέφτεται να στρίψει, να αλλάξει λωρίδα κυκλοφορίας, να κάνει προσπέραση κ.α.

Nissan ,  EFPL University

2. Οι περισσότεροι Βρετανοί καταναλωτές επέλεξαν τα Android smartphones κατά τους τελευταίους έξι μήνες σε σχέση με οποιαδήποτε άλλα smartphone. Όμως οι χρήστες iPhone είναι πιο ικανοποιημένοι” με τη συσκευή τους (86%) σε σύγκριση με το μέσο όρο των χρηστών smartphone (72%).

Nielsen

3. Η κατανάλωση καφέ μειώνει το αίσθημα της κατάθλιψης στις γυναίκες. Δύο έως τρεις καφέδες την ημέρα (για δέκα χρόνια), μειώνουν τις πιθανότητες για κατάθλιψη κατά 15%.

Harvard University

4. Τα ψυχεδελικά ναρκωτικά μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στην προσωπικότητα, που διαρκούν τουλάχιστον έναν χρόνο, πιθανώς και μόνιμα. Η προσωπικότητά γίνεται πιο «ανοιχτή», το αντίθετο δηλαδή του συντηρητισμού και της αποφυγής νέων εμπειριών. Είναι ένα ‘περίεργο΄ερευνητικό αποτέλεσμα, δεδομένου ότι η προσωπικότητα πιστεύεται ότι δεν αλλάζει σημαντικά μετά την ηλικία των 30 ετών. Στην ψυχολογία, η «ανοιχτότητα» είναι μια από τις πέντε βασικές διαστάσεις της προσωπικότητας, μαζί με την εξωστρέφεια, το νευρωτισμό, τη συνεργατικότητα και την ευσυνειδησία.

John Hopkins University

5. Δεν είναι μόνο η Apple που  ξεπέρασε την Microsoft σε χρηματιστηριακή αξία. Πριν λίγες ημέρες την ξεπέρασε και η IBM, που έγινε η δεύτερη σε αξία εταιρεία πληροφορικής. Η υπολογιστική ισχύς μεταφέρεται σταδιακά από τον τοπικό υπολογιστή στο internet και στο ‘σύννεφο’ (cloud).

BBC News

6. Το γέλιο θα μπορούσε να προσφέρει μια καλή εναλλακτική των αντιψυχωτικών φαρμάκων. Ηλικιωμένοι με άνοια οι οποίοι βρίσκονταν σε γηροκομεία και δέχονταν συχνές επισκέψεις ειδικών που εφαρμόζουν «θεραπείες γέλιου» εμφάνισαν μείωση κατά 20% στη σύγχυση και στην ταραχή σε σύγκριση με όσους ακολουθούσαν τη συμβατική θεραπεία.


New South Wales University

7. H Γεωμετρία τελικά φαίνεται ότι με κάποιον τρόπο είναι «γραμμένη» στα γονίδιά μας! Tα μέλη μιας φυλής του Αμαζονίου που δεν έχουν έχουν διδαχθεί Γεωμετρία,  έχουν την ίδια , και σε ορισμένες περιπτώσεις καλύτερη  αίσθηση της Γεωμετρίας από Ευρωπαίους και Αμερικανούς που διδάσκονται τα θεωρήματα στο σχολείο.

CNRS , France

8. Οι ποδηλάτες στις μεγάλες πόλεις εμφανίζουν αυξημένα επίπεδα αιθάλης στους πνεύμονες και ενδέχεται να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο αναπνευστικών προβλημάτων. Oφείλεται μάλλον σε έναν αριθμό παραγόντων, όπως το γεγονός ότι οι ποδηλάτες αναπνέουν πιο βαθιά και πιο γρήγορα σε σχέση με τους πεζούς και βρίσκονται πιο κοντά στις εξατμίσεις των οχημάτων» .

Medical School of London

9. Για περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες, οι καπνοβιομηχανίες γνώριζαν για τον κίνδυνο καρκίνου που εγκυμονούν τα ραδιενεργά ισότοπα στον καπνό, απέκρυψαν όμως σκόπιμα τα στοιχεία.

Nicotine & Tobacco Research Journal

10. Μικρότερος πια ο κίνδυνος για τον πλανήτη μας να υποστεί μεγάλες συνέπειες από σύγκρουση με αστεροειδείς,  Η NASA ανακοίνωσε ότι έχει πλέον αναγνωρίσει το 90% των αστεροειδών που έχουν διάμετρο άνω του ενός χιλιομέτρων και βρίσκονται σε απόσταση μέχρι 200 εκατ. χιλιόμετρα από την τροχιά της Γης. 

NASA


by Αντικλείδι , http://antikleidi.wordpress.com

Συναφές: 10 πράγματα που δεν γνωρίζαμε την προηγούμενη εβδομάδα. (ν3)

Αντικλείδι

Οι διαχειριστές του blog

Share
Published by
Αντικλείδι

Recent Posts

Σύγχρονη επιστήμη και αγνωσιολογία

Ένα από τα μεγαλύτερα παράδοξα της σύγχρονης επιστήμης είναι ότι ενώ συνθέτει μια ηγεμονική κουλτούρα,…

2 weeks ago

Η άγνοια δεν είναι δύναμη: Tι μας λέει το 1984 του Τζορτζ Όργουελ για τις ψεύτικες ειδήσεις

Από όλες τις προφητικές γνώσεις που μπορεί να βρει κανείς στο κλασικό μυθιστόρημα του Όργουελ,…

3 weeks ago

Τόλμα να γνωρίζεις. Τι είναι ο Διαφωτισμός;

Το 1784, σε ένα δοκίμιό του με τίτλο αυτή την ερώτηση: "Was ist Aufidarung?", ο…

4 weeks ago

Τάσος Λιόλιος – Επιστημονική γνώση

Υπάρχουν δύο απαραίτητα στοιχεία για τη γνώση: το υποκείμενο της γνώσης (ο γνωρίζων, ή ο…

4 weeks ago

Ένα μικρό αφιέρωμα στον Daniel Kahneman

Ένα μικρό αφιέρωμα στον συγγραφέα και ψυχολόγο Daniel Kahneman που διακρίθηκε για το έργο του…

1 month ago

Οι κίνδυνοι της εθελοτυφλίας

Για κάποιους είναι τόσο εύκολο να ερωτευτούν με μια ιδέα όσο και έναν άνθρωπο. Οι…

2 months ago