Categories: Οικονομία

Πώς θα εξαπλωθεί η κρίση αν χρεωκοπήσει η Ελλάδα.

Αν αφεθεί ανεξέλεγκτη η κρίση στην Ευρωζώνη, είναι βέβαιο ότι θα επεκταθεί και στον υπόλοιπο κόσμο. Ας δούμε πως μπορεί να γίνει αυτό.

Οι Ευρωπαικές τράπεζες κατέχουν ‘ασφαλές’ χρέος.

Πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς και η ίδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας, κατέχουν ομόλογα της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, την Πορτογαλίας και την Ισπανίας.  Τα ομόλογα αυτά θεωρούνταν ασφαλή μέχρι τώρα, γιατί αφορούν κρατικό χρέος χωρών που μέχρι τώρα ήταν αξιόπιστες.

Ο  υπερβολικός δανεισμός δημιούργησε κινδύνους.

Όμως το κρατικό χρέος πολλών Ευρωπαικών χωρών έχει αυξηθεί επικίνδυνα,  επειδή οι κυβερνήσεις δανείστηκαν περισσότερα από όσα θα μπορούσαν να ξεπληρώσουν τα κράτη. Αν για παράδειγμα χρεωκοπήσει η Ελλάδα, πολλές μεγάλες τράπεζες θα αντιμετωπίσουν σημαντικό πρόβλημα, αφού έχουν δανείσει μεγάλα ποσά στην Ελλάδα.  Κάτι παρόμοιο έγινε στην Αμερική το 2008, όταν οι ιδιοκτήτες σπιτιών δεν μπορούσαν πια να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες. Ο φόβος είναι τώρα ότι μια νέα τραπεζική κρίση θα μπορούσε να ξεκινήσει από την Ευρώπη.

Οι Γαλλικές τράπεζες είναι ευάλωτες.

Οι Γαλλικές τράπεζες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες γιατί έχουν την μεγαλύτερη έκθεση στην Ελλάδα, όσο αφορά κρατικό χρέος αλλά και ιδιωτικά δάνεια. Οι επενδυτές είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για τρεις μεγάλες Γαλλικές τράπεζες – Societe Generale, BNP Paribas και η Crédit Agricole. Ήδη η Moodys υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Societe Generale και της Credit Agricole, ενώ έθεσε υπό παρακολούθηση την BNP.

Οι ηγέτες της Ευρωπαικής Ένωσης  προσπαθούν να καθησυχάσουν τους φόβους.

Τραπεζικοί και  κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι οι φόβοι των επενδυτών είναι υπερβολικοί. Ισχυρίζονται ότι η έκθεση των τραπεζών δεν είναι πολύ μεγάλη, και επιπλέον σε κάθε περίπτωση η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επιτρέψει στην Ελλάδα – ή οποιαδήποτε άλλη χώρα της ζώνης του ευρώ – να χρεωκοπήσει. Οι ηγέτες της Γαλλίας, Γερμανίας και της Ελλάδα ψάχνουν τρόπους για αποφυγή της χρεωκοπίας. Επίσης, οι κεντρικές τράπεζες της ΕΕ, ΗΠΑ, Ιαπωνίας, Αγγλίας και Ελβετίας συμφώνησαν να παρέχουν ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης.

Οι αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί.

Αυτές οι ενέργειες και διαβεβαιώσεις δεν έχουν πείσει πολλούς αναλυτές, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η Ελληνική χρεωκοπία είναι σχεδόν αναπόφευκτη. Η πραγματική συζήτηση είναι για το ποια μορφή θα έχει η χρεωκοπία : ελεγχόμενη ή όχι. Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι στο καλύτερο σενάριο η Ελλάδα θα αναγκαστεί να μειώσει δραματικά τις πληρωμές τόκων. Μελέτη που έγινε εκτιμάει ότι οι πληρωμές τόκων θα πρέπει να μειωθούν κατά 40%.


Η χρεωκοπία θα μπορούσε να είναι μεταδοτική.

Αν χρεωκοπήσει η Ελλάδα, και άλλες της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της, προτιμώντας την χρεωκοπία παρά να αναλάβουν το πολιτικό κόστος να συνεχίσουν τα περιοριστικά μέτρα. Οι επενδυτές ανησυχούν ότι πολύ χρεωμένες χώρες όπως η Πορτογαλία ή η Ιρλανδία θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελλάδας και να χρεωκοπήσουν. Αυτό θα πλήξει Βρετανικές και Γερμανικές τράπεζες που κατέχουν ένα μεγάλο μέρος του χρέους αυτων των δύο χωρών. Ένα ακόμη χειρότερο σενάριο εμπλέκει σε χρεωκοπία ακόμα και την Ιταλία .

Ο χρηματοοικονομικός κίνδυνος θα αυξηθεί.

Εφόσον κάποιες από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης αποδειχτούν αδύναμες, τότε οι άλλες τράπεζες μπορεί να διστάσουν να συνεχίσουν την ενδοτραπεζική πίστωση. Για να δανείσουν θα ζητούν περισσότερα περιουσιακά στοιχεία για εγγύηση, οπότε αυτό θα οδηγήσει σε αναγκαστική πώληση περιουσιακών στοιχείων και μείωση των αξιών. Αυτό βασικά συνέβη όταν κήρυξε πτώχευση η Lehman Brothers το 2008.

Το ‘ντόμινο’ θα πλήξει και την Αμερικάνικη χρηματαγορά.

Το ευρωπαϊκό πρόβλημα θα μπορούσε να εξαπλωθεί πέρα από τον Ατλαντικό, επειδή Αμερικάνικα αμοιβαία κεφάλαια κατέχουν περισσότερο από 900 δισεκατομμύρια δολλάρια του βραχυπρόθεσμου δανεισμού των Ευρωπαϊκών τραπεζών. Αυτό αντιστοιχεί περίπου στο ήμισυ των επενδεδυμένων Αμερικάνικών κεφαλαίων σε περιουσιακά στοιχεία. Εάν οι Ευρωπαϊκές τράπεζες δεν μπορέσουν να βρουν δανειστές ώστε να αντλήσουν βραχυπρόθεσμα κεφάλαια, οι χρηματοοικονομικές αγορές θα αρχίσουν να ‘παγώνουν’, προκαλώντας αναταραχή στα Αμερικάνικα χρηματικοικονομικά κεφάλαια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αμερική είναι οικονομικοί εταίροι.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγαλύτερος οικονομικός εταίρος της Αμερικής, αντάλλαξαν (εμπορεύτηκαν) πάνω από  500 δις δολλάρια σε αγαθά και υπηρεσίες το περασμένο έτος. Εάν η Ελλάδα και άλλες χώρες της ΕΕ χρεωκοπήσουν, θα έχει ως αποτέλεσμα να προκληθεί πολιτική κρίση. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη θα πέσει πολύ στην Ευρώπη. Βαθύτερη ύφεση στις Ευρωπαικές χώρες  θα πλήξει τις πωλήσεις της Αμερικής. Και αυτό θα είχε αρνητικές συνέπειες στις θέσεις εργασίας στην Αμερική και κατά συνέπεια στην κατανάλωση.

Η παγκόσμια ανάπτυξη θα μειωθεί.

Η μικρότερη ανάπτυξη τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρωπαική Ένωση,  θα βλάψει τις ασιατικές οικονομίες οι οποίες είναι εξαρτημένες από τη Δύση ώστε να πουλήσουν τα προιόντα τους. Ως αποτέλεσμα, η παγκόσμια οικονομία θα  πέσει πάλι σε μια βαθιά ύφεση.

Αντικλείδι

Οι διαχειριστές του blog

Share
Published by
Αντικλείδι

Recent Posts

Σύγχρονη επιστήμη και αγνωσιολογία

Ένα από τα μεγαλύτερα παράδοξα της σύγχρονης επιστήμης είναι ότι ενώ συνθέτει μια ηγεμονική κουλτούρα,…

1 week ago

Η άγνοια δεν είναι δύναμη: Tι μας λέει το 1984 του Τζορτζ Όργουελ για τις ψεύτικες ειδήσεις

Από όλες τις προφητικές γνώσεις που μπορεί να βρει κανείς στο κλασικό μυθιστόρημα του Όργουελ,…

3 weeks ago

Τόλμα να γνωρίζεις. Τι είναι ο Διαφωτισμός;

Το 1784, σε ένα δοκίμιό του με τίτλο αυτή την ερώτηση: "Was ist Aufidarung?", ο…

3 weeks ago

Τάσος Λιόλιος – Επιστημονική γνώση

Υπάρχουν δύο απαραίτητα στοιχεία για τη γνώση: το υποκείμενο της γνώσης (ο γνωρίζων, ή ο…

3 weeks ago

Ένα μικρό αφιέρωμα στον Daniel Kahneman

Ένα μικρό αφιέρωμα στον συγγραφέα και ψυχολόγο Daniel Kahneman που διακρίθηκε για το έργο του…

4 weeks ago

Οι κίνδυνοι της εθελοτυφλίας

Για κάποιους είναι τόσο εύκολο να ερωτευτούν με μια ιδέα όσο και έναν άνθρωπο. Οι…

2 months ago