Η επιστήμη του γιατί δεν πιστεύουμε την επιστήμη.


Πώς μας κοροϊδεύει το μυαλό μας και πιστεύουμε μυθεύματα, αγνοώντας τα επιστημονικά δεδομένα.

«Ένας Πεπεισμένος Άνθρωπος είναι ο άνθρωπος που δύσκολα αλλάζει. Πες του ότι διαφωνείς και σε αποστρέφεται. Δείξ’ του γεγονότα ή σχήματα, και αμφισβητεί τις πηγές σου. Απευθύνσου στη λογική του και δεν θα καταλάβει αυτό που θες να πεις». Αυτά έγραψε ο Leon Festinger, βραβευμένος ψυχολόγος του Πανεπιστημίου του Stanford, σε μία ενότητα που θα μπορούσε να σχετίζεται με την μη αποδοχή της κλιματικής αλλαγής -την επίμονη απόρριψη από πολλούς ανθρώπους σήμερα, αυτού που γνωρίζουμε για την υπερθέρμανση του πλανήτη και τις ανθρωπογενείς αιτίες της.

Ο Festinger και διάφοροι συνάδελφοί του είχαν διεισδύσει στην ομάδα ‘the Seekers’, μια σέχτα του Chicago στην Αμερική της οποίας τα μέλη πίστευαν ότι επικοινωνούν με εξωγήινους, συμπεριλαμβανομένου του «Sananda», τον οποίον πίστευαν ως την πνευματική ενσάρκωση του Ιησού Χριστού. Η ιδρυτής της σέχτας αυτής ήταν η Dorothy Martin, αφοσιωμένη στη μεταφυσική θεωρία της Διανόησης, η οποία μετέφερε τα διαγαλαξιακά μηνύματα από τους εξωγήινους μέσω πνευματικής και αυτόματης γραφής.

Μέσω της Dorothy Martin, οι εξωγήινοι είχαν ανακοινώσει την ακριβή ημερομηνία της καταστροφής του κόσμου: 21 Δεκεμβρίου 1954. Κάποιοι από τους οπαδούς της Martin παραιτήθηκαν από τις δουλειές τους και πούλησαν την περιουσία τους, περιμένοντας να σωθούν από έναν ιπτάμενο δίσκο όταν η αμερικανική ήπειρος θα διαλύονταν και μια καινούρια θάλασσα θα κατάπινε το μεγαλύτερο τμήμα της. Κάποιοι υπερέβαλαν τόσο που έβγαλαν τα σουτιέν και ξήλωσαν τα φερμουάρ τους –πίστευαν ότι το μέταλλο θα δημιουργούσε πρόβλημα στο διαστημόπλοιο.

Ο Festinger και οι συνεργάτες του ήταν με τη σέχτα όταν η προφητεία δεν επαληθεύτηκε. Αρχικά, «τα παιδιά από ψηλά» (όπως συχνά ονομάζονται οι εξωγήινοι) δεν εμφανίστηκαν να διασώσουν τους οπαδούς ‘the Seekers’ της σέχτας. Στη συνέχεια, έφτασε η 21η Δεκέμβρη χωρίς να συμβεί το μοιραίο γεγονός. Αυτή ήταν και η στιγμή που ο Festinger περίμενε: πώς θα αντιδρούσαν οι άνθρωποι που είχαν επενδύσει συναισθηματικά τόσο πολύ σε μία πεποίθηση, η οποία τώρα ήταν καταφανώς λανθασμένη;

Στην αρχή η ομάδα πάσχιζε να βρει μια εξήγηση. Μετά ξεκίνησε η προσπάθεια αιτιολόγησης με λογικά επιχειρήματα: Ένα νέο μήνυμα είχαν δεχθεί, που ανακοίνωνε ότι η ανθρωπότητα είχε σωθεί τελευταία στιγμή. Ο Festinger συνοψίζει την επίσημη ανακοίνωση των εξωγήινων ως εξής: «Αυτή η μικρή ομάδα πιστών, αγρυπνώντας όλη νύχτα, διέχυσε τόσο φως που ο Θεός έσωσε τον κόσμο από την καταστροφή». Η θέλησή τους να πιστέψουν στην προφητεία έσωσε τη Γη από αυτήν!

Από εκείνη την ημέρα και μετά, οι ‘the Seekers’, αν και αρχικά διστακτικοί με τον Τύπο καθώς και αδιάφοροι προς την κατήχηση, άρχισαν να προσηλυτίζουν. «Η αίσθηση της εσωτερικής τους δύναμης ήταν τεράστια», έγραψε ο Festinger. Η κατάρριψη όλων αυτών που πίστευαν τους έκανε ακόμα πιο σταθερούς στα ίδια «πιστεύω».


Στα χρονικά της Άρνησης ως πνευματικής κατάστασης, τα πράγματα δεν έχουν υπάρξει πολύ πιο ακραία από την περίπτωση των ‘the Seekers’. Οι άνθρωποι αυτοί έχασαν τις δουλειές τους, γελοιοποιήθηκαν από τον Τύπο και έγιναν προσπάθειες να κρατηθούν μακριά από επιρρεπή νεαρά μυαλά. Αν και η περίπτωση αυτή αγγίζει τα όρια της ανθρώπινης αυταπάτης, υπάρχουν πολλές, λιγότερο κραυγαλέες αλλά, παρόμοιες συμπεριφορές. Από την εποχή του Festinger και μετά, ένα φάσμα ανακαλύψεων στον τομέα της ψυχολογίας και των νεύρο-επιστημών έδειξε ότι περισσότερο τα προϋπάρχοντα «πιστεύω» μας και πολύ λιγότερο τα γεγονότα του παρόντος, είναι ικανά να διαμορφώνουν τις απόψεις μας και να επηρεάζουν ακόμα και τα πιο προφανή λογικά συμπεράσματα. Η τάση αυτή που ονομάστηκε «υποκινούμενη αιτιολόγηση» (η επεξεργασία μιας πληροφορίας με σκοπό να υπηρετηθεί μια ειλημμένη πεποίθηση ή συμπέρασμα) βοηθά στο να εξηγήσουμε το γιατί υπάρχουν ομάδες ανθρώπων τόσο πολωμένης αντίληψης σε ζητήματα που οι αποδείξεις είναι τόσο αδιαμφισβήτητες: κλιματική αλλαγή, εμβόλια, «Ομάδες Θανατικής Καταδίκης», ο τόπος γέννησης και το θρήσκευμα του Προέδρου Obama της Αμερικής και πολλά άλλα. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το να περιμένουμε από τους ανθρώπους να πεισθούν από τα γεγονότα, αντικρούεται από τα γεγονότα.

Η θεωρία της υποκινούμενης αιτιολόγησης αποτελεί το κλειδί για τις σύγχρονες νευρό-επιστήμες: το συναίσθημα διαπερνά (ή «επηρεάζει», σύμφωνα με τους ερευνητές) την αιτιολόγηση. Τα δύο αυτά δεν είναι απλώς αδιαχώριστα, αλλά το θετικό ή το αρνητικό μας συναίσθημα προς τους ανθρώπους, τα πράγματα και τις ιδέες έρχεται στην επιφάνεια πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι οι συνειδητές μας σκέψεις –σε μερικά μιλι-δευτερόλεπτα – τόσο ακαριαία ώστε να μπορεί να ανιχνευθεί μέσω ηλεκτρο-εγκεφαλογραφήματος, αλλά πολύ πριν το αντιληφθούμε εμείς οι ίδιοι. Αυτό δεν θα ‘πρεπε να εκπλήσσει: η θεωρία της εξέλιξης υπαγορεύει στιγμιαίες αντιδράσεις σε ένα εξωτερικό ερέθισμα –πριν από τη συνειδητή μας απόφαση για δράση. Πρόκειται για «βασική ικανότητα επιβίωσης του ανθρώπου», εξηγεί ο πολιτικός επιστήμων Arthur Lupia του πανεπιστημίου του Michigan. Απωθούμε μακριά την απειλητική και τραβάμε κοντά την φιλική προς εμάς πληροφορία. Εφαρμόζουμε την αντανακλαστική τακτική «μάχη ή αποχώρηση» όχι μόνο στα απειλητικά όντα αλλά και στα απειλητικά δεδομένα και πληροφορίες.

Δεν αγόμαστε και φερόμαστε μόνο από τα συναισθήματα, φυσικά, αλλά και από τη λογική και τη σκέψη. Αλλά η λογική έπεται, λειτουργεί σε πιο αργούς ρυθμούς –και ακόμη και τότε, δεν λαμβάνει χώρα εντός μιας ‘συναισθηματικά κενής περιοχής’ του εαυτού μας. Αντίθετα, τα ακαριαία συναισθήματά μας, μας θέτουν εντός ενός έντονα προκατειλημμένου τρόπου σκέψης, ιδιαίτερα πάνω σε ζητήματα που μας ενδιαφέρουν πολύ.

Σκεφθείτε έναν άνθρωπο που άκουσε για ένα επιστημονικό εύρημα, το οποίο έρχεται σε σύγκρουση με τα πιστεύω του σχετικά με τη Θεϊκή προέλευση της Ζωής – για μία νέα εξελικτική αλυσίδα, ας πούμε, που επιβεβαιώνει τις ανθρώπινες ρίζες. Αυτό που λαμβάνει χώρα στη συνέχεια, εξηγεί ο πολιτικός επιστήμων Charles Taber του Πανεπιστημίου του Stony Brook της Νέας Υόρκης, είναι μία υποσυνείδητη δυσάρεστη αντίδραση σ’ αυτή τη νέα πληροφορία – και αυτή η αντίδραση, με τη σειρά της, καθοδηγεί τον τύπο των σκέψεων και των συνάψεων που θα σχηματίσει ο συνειδητός νους. «Ο άνθρωπος αυτός θα δημιουργήσει σκέψεις συμβατές με τα υπάρχοντα πιστεύω του», εξηγεί ο Taber, «και θα τις καθοδηγήσει στο να χτίσουν επιχειρήματα τα οποία θα αμφισβητούν αυτό που μόλις άκουσε».

Με άλλα λόγια, όταν νομίζουμε ότι σκεφτόμαστε με τη λογική, αντ΄ αυτού πιθανώς προσπαθούμε να δικαιολογήσουμε τη στάση μας με λογική επιχειρηματολογία. Ή κατ’ αναλογία, μέσω του ψυχολόγου του Πανεπιστημίου της Virginia Jonathan Haidt: Πιθανώς νομίζουμε ότι γινόμαστε επιστήμονες, αλλά κατ’ ουσία γινόμαστε δικηγόροι. Η λογική μας επιχειρηματολογία χρησιμοποιείται ως μέσο για το προκαθορισμένο τέλος «να κερδίσουμε την υπόθεση» και είναι γεμάτη με προκαταλήψεις. Αυτές περιέχουν «επιβεβαιωτικά σφάλματα», στα οποία δίνουμε μεγαλύτερη βάση θεωρώντας τα ως αποδείξεις και επιχειρήματα που ενισχύουν τα «πιστεύω» μας και «μη επιβεβαιωτικά σφάλματα», στα οποία ξοδεύουμε πολύ λιγότερη ενέργεια προσπαθώντας να τα αποδείξουμε ως λανθασμένα, εφόσον μας είναι δυσάρεστα.

Παρόλο που τα παραπάνω περιέχουν πολλούς επιστημονικούς όρους, σε όλους είναι κατανοητοί οι μηχανισμοί αυτοί στο επίπεδο των διαπροσωπικών σχέσεων. Εάν κάποιος δεν θέλει να πιστέψει ότι ο σύντροφός του τον απατά, ή ότι το παιδί του είναι τραμπούκος, μπορεί να φτάσει στα άκρα προσπαθώντας να υποβιβάσει συμπεριφορές που φαίνονται προφανείς σε οποιονδήποτε άλλον – ή τέλος πάντων, σε όποιον δεν έχει επενδύσει συναισθηματικά στο να αποδεχθεί την αλήθεια. Η δήλωση αυτή δεν υποδηλώνει ότι δεν μας ενδιαφέρει να αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο όπως αληθινά είναι –μας ενδιαφέρει. Ούτε ότι ποτέ δεν μπορεί να αλλάξουμε γνώμη –αλλάζουμε. Αυτό που συμβαίνει όμως είναι πως έχουμε και άλλες αξίες εκτός της αλήθειας –συμπεριλαμβανομένων της ατομικής επιβεβαίωσης και της αυτοπροστασίας- και συνήθως αυτές οι επιδιώξεις, μας κάνουν πολύ αντιδραστικούς στο να αλλάξουμε τα πιστεύω μας, ακόμα και όταν τα γεγονότα το υπαγορεύουν.

Του Chris Mooney

Η μετάφραση πραγματοποιήθηκε από την Ελένη Αθανασοπούλου

Πηγήhttp://tvxs.gr/

Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Γιατί οι άνθρωποι αποφεύγουν την αλήθεια για τον εαυτό τους.

Πως και γιατί λέμε ψέματα στον εαυτό μας.

 

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

41 CommentsΣχολιάστε

  • Πολύ δύσκολο να αποδεχτούμε ότι είναι σαθρό το οικοδόμημα που έχουμε χτίσει με την πάροδο των χρόνων στο μυαλό μας. Αμυνόμενοι, δεχόμαστε να πιστέψουμε οτιδήποτε μας δίνει μια διέξοδο και επιπλέον μας επιτρέπει να μην αλλάξουμε κάτι στις πεποιθήσεις μας.

  • Επιτέλους ας σταματήσει αυτή η δικτατορία της επιστήμης! Η επιστήμη ανέκαθεν προσπαθούσε με λογικοφανείς θεωρίες,που θα καταπέσουν στην πάροδο του χρόνου,να μας πείσει ότι εκείνη και μόνο κατέχει την απόλυτη αλήθεια! Αν ήταν έτσι,τότε η γη θα ήταν στρογγυλή,και θα αποτελούσε το κέντρο του κόσμου!κλπ κλπ κλπ! Η ”αλήθεια” δεν είναι αυτό που γνωρίζουμε ,αλλά αυτό που αγνοούμε.Και πολλοί ”τρελοί” (κατά την επιστήμη) έχουν συνεισφέρει καταλυτικά στο πνεύμα και την εξέλιξή του! …Και κυρίως στην αποκάλυψη της αλήθειας!

      • Επιγραμματικά λοιπόν:Η επιστήμη,γνωρίζει ελάχιστα για την συνείδηση,και τις εγγενείς ιδιότητές της.Ακόμα μέχρι σήμερα δεν δύναται να εντοπίσει σε πιο ακριβώς σημείο του εγκεφάλου εδράζεται …Αν υποθέσουμε βέβαια ότι εδράζεται στον εγκέφαλο!
        Πάντως ο συγγραφέας που σου προτείνω,όντας ανθρωπολόγος ο ίδιος,αποτελεί όπως και να’χει,έναν από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους του εικοστού αιώνα,και σίγουρα θα σε κάνει να δεις τον κόσμο διαφορετικά.Επίσης δεν θα πλήξεις ούτε στιγμή μαζί του…Έλπίζω να σε κάλυψα…

    • Δεν κατάλαβα τι προτείνεις? Ν αντικαταστήσουμε την επιστήμη με κάτι άλλο?
      Εσύ πιστεύεις σ αυτό που αγνοείς? Και ποιοι είναι αυτοί οι “τρελοί” που υποννοείς?
      Η επιστήμη δεν διαλαλεί ότι κατέχει την απόλυτη αλήθεια, δεν είναι θεόπνευστο βιβλίο, αλλά βιβλίο που μπορεί να δέχεται αμφισβήτηση και να ξαναγραφεί κι απο την αρχή αν είναι απαραίτητο

      • Απλώς θεωρώ ότι δεν πρέπει να μειώνουμε,γελοιοποιούμε,και τελικά να ρίπτουμε στον κάλαθο των αχρήστων, τις απόψεις που δεν έχουν επιστημονικοφανή μανδύα.Και ότι πρέπει να έχουμε το μυαλό μας ανοιχτό … Προσωπικά θεωρώ,πως δεν έχει ιδέα για τίποτα η επιστήμη …Η μεγάλη επανάσταση στην γνώση θα έλθει όταν εξερευνήσουμε την συνείδηση,και τα μυστήριά της!
        Δεν θέλω να κάνω τον ”έξυπνο”,αλλά όπως συμβαίνει ανέκαθεν,οι άνθρωποι του μακρινού μέλλοντος, θα γελάνε διαβάζοντας την σημερινή ”γνώση” μας!

        • Συμφωνώ με την τελευταία παραγραφο. Τι εννοείς όμως όταν λες για εξερευνηση της συνείδησης ?

      • Τι εννοώ εξερεύνηση της συνείδησης; Η ερώτησή σου και μόνο, υποδηλώνει την τεράστια άγνοια που υπάρχει γύρω από το θέμα.
        Πιστεύω και εκ πείρας,ότι η συνείδηση μπορεί να κάνει ”θαύματα”.
        Για αρχή,θα σου πρότεινα να διαβάσεις Carlos Castaneda …είναι ένας από τους ”τρελούς” που αναφέρω!

        • Θα μπορούσες να μας πεις επιγραμματικά κάποια πράγματα ? Δεν γνωρίζω το θέμα.

      • Καστανέντα! χα! να κι ο εισαγόμενος Λιακοπουλοχαρδαβέλας !!
        ακριβώς αυτούς δεν καταδεικνύει το άρθρο ??
        Καλά τι σχέση έχει αυτός με επιστήμη?

        Μάγοι, σαμάνοι, μυστικά, θεωρίες συνωμοσίας , αναπόδεικτοι ισχυρισμοί.
        Πράγματι πετυχημένη συνταγή για τους επιφανειακούς, τους αγράμματους, τα άτομα
        χαμηλής νοημοσύνης και γενικά στους ευκολόπιστους.
        Το πρόβλημα με τις θεωρίες συνωμοσίας είναι ότι είναι απλές στη λογική τους &
        απευθύνονται σ όλους, στη μάζα.
        Επομένως άρρωστα μυαλά μπορούν να χειραγωγήσουν κόσμο & να γίνουν ακόμη
        κι επικίνδυνοι με μια εντελώς απλή θεωρία στη σύλληψη της
        Τεράστιο παράδειγμα ο Χίτλερ. Η θεωρία του? “για όλα φταίνε η εβραίοι”…

      • pyrrho,κρίνοντας από όσα βλακώδη αναφέρεις,εξάγω το ασφαλές συμπέρασμα ότι εσύ είσαι πολύ χαμηλής νοημοσύνης …Και όσο για την χειραγώγηση που λες,βλέπουμε που έχουν οδηγήσει τον κόσμο όλοι αυτοί οι έξυπνοι επιστήμονές σου …O Castaneda,δεν απευθύνεται στην μάζα…….η βλακεία απευθύνεται στην μάζα! και δυστυχώς απ’ότι διαπιστώνω εθιζόμαστε κάθε μέρα όλο και περισσότερο σ’αυτήν …

      • Παρακαλούμε όπως αποφύγετε τους χαρακτηρισμούς. Ο καθένας μπορεί να έχει την άποψη του και είναι ελεύθερος να την εκφέρει. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

      • Δεν είπα κάτι επι προσωπικού, εκτός αν συνομιλώ με την μετενσάρκωση του Καστανέντα!

        Όταν λείπουν τα επιχειρήματα & ο αντίλογος ξεκινούν οι ταμπέλες και οι χαρακτηρισμοί…
        Eνας τρόπος για να πλήξεις τον αντίπαλο σ αυτές τις περιπτώσεις (δηλαδή όταν δεν έχεις επιχειρήματα)
        είναι να μην προσδιορίζεις τι ακριβώς φταίει και να προσπαθείς να μειώσεις τον άλλο με το πέταγμα λάσπης ή να δηλώνεις (όπως καλή ώρα εσύ) με στόμφο ότι το επίπεδο του κρίνοντος δεν είναι αντάξιο κάποιου άλλου…

      • Aγαπητό αντικλείδι,ζητώ συγνώμη αν παραφέρθηκα.Δεν είμαι τέτοιος άνθρωπος … Νιώθω τυχερός που σας ανακάλυψα.Συνεχίστε την πολύ καλή δουλειά.

      • Ευχαριστούμε για τα καλά λόγια !
        Θέλουμε και επιζητούμε ακόμα και την αντίθετη άποψη, αρκεί να είναι τεκμηριωμένη και σε πολιτισμένο ύφος.
        Άλλωστε έχουμε σημειώσει ότι δεν αποκλείουμε ούτε αναρτήσεις που δεν μας εκφράζουν απόλυτα, εφόσον θεωρούμε ότι έχουν κάτι να προσφέρουν.
        Τα σχόλια σου είναι ευπρόσδεκτα.

      • Φυσικά και δεν υπάρχει θέμα από μένα, τον πρόλαβε δυστυχώς η αμυγδαλή του*
        (επομένως νόμισε ότι υπάρχει τέρας κάτω από το κρεβάτι του)

        Αν μου επιτρέπεις καλό είναι να διαβάσεις και το άρθρο εδώ στο αντικλείδι με τίτλο “το ξυράφι του οκαμ” αλλά θα σου πρότεινα κι ένα πολύ καλό βιβλίο “γιατί οι άνθρωποι πιστεύουν σε παράξενα πράγματα” του Michael Shermer

        * Η αμυγδαλή αντιδρά πολύ ταχύτερα από τα σκεπτόμενα τμήματα του εγκεφάλου, όχι όμως τόσο εύστοχα

  • Οπως λέει κι ο ifestos είναι πολύ δύσκολο ν αλλάξουμε πεποιθήσεις.
    Υπάρχει τρομερή άμυνα του “κατεστημένου” , του διαμορφωμένου εγκεφάλου μας .
    Απλα μάλλον γιατί χρειάζονται νέες νευρωνικές συνάψεις να δημιουργηθούν και να
    “παρακάμψουν” την κυκλοφορία. Ομως οι παλιές μπορεί να ναι ολόκληρο
    δίκτυο, μια εθνική οδός με παρακαμπτήριες, επαρχιακούς δρόμους κι ένα σωρό
    διασταυρώσεις!
    Μπορεί να νοιώσουμε ότι καταρρέει ο κόσμος γύρω μας όταν μας στερούν μια
    πεποίθεση που χρόνια ήταν παγιωμένη. Οπότε πολλές φορές επιλέγουμε συνειδητά
    την πλάνη

  • ακόμη δεν έχουμε τιθασεύσει τον αρχέγονο εγκέφαλο μας. Εξάλλου έχουμε ελάχιστα χρόνια που “εξανθρωπιστήκαμε” ουσιαστικά, πως θα μπορούσε να γίνει αλλιώς
    Επομένως φυσικό είναι να κυριαρχεί το συναίσθημα έναντι της λογικής.
    Οι προγονοί μας που επιβίωσαν ήταν αυτοί που δεν τους έφαγε το λιοντάρι & τα λοιπά άγρια θηρία αφού το θυμικό τους ευτυχώς (για κείνους) έδρασε πριν την λογική τους. (Φαντάζεστε την ώρα που έβλεπε απέναντι το λιοντάρι να έπρεπε ν αποφασίσει τι τακτική θ ακολουθούσε? Ευτυχώς έπαιρνε την πρωτοβουλία η αμυγδαλή πριν τη λογική και τρεχάτε ποδαράκια μου ή ανεβείτε στο δέντρο)

    E αυτό θέλει κανα 50χιλ χρόνια ακόμη για να το ξεπεράσουμε νομίζω & να γίνουμε homo logicus!

  • Πράγματι ο άνθρωπος πιστεύει όλες αυτές τις ανορθολογικές μπούρδες απο ανασφάλεια και φόβο. Είναι ένας πρωτόγονος στο μυαλό που συμπεριφέρεται σαν φοβισμένο ζώο
    Επομένως θέλει ένα αποκούμπι, μια παρηγοριά , μια προστασία .
    Πάνω σ αυτό “πατάει” όλη η μεταφυσική, οι θρησκείες , οι “περίεργες” οργανώσεις & σέκτες

  • ο Ράμφος λέει ότι στις δυτικές χώρες ο προτεσταντισμός τους έδωσε άλλη οπτική & ο Καρτέσιος τους εμφύσησε τον ορθολογισμό
    Εμείς εδώ μείναμε “καθυστερημένοι” & είμαστε εντελώς α-λογοι….

    Πηγα σε μαγισσες,σε χαρτοριχτρες……….

  • καλά απο τότε που μάθανε το ιντερνετ και το e-mail οι έλληνες μας έχουν τρελάνει στα
    chain letter & τις θεωρίες συνωμοσίας
    Δεν πρέπει να πείτε κάτι και γι αυτό? δεν δείχνει πόσο ευκολόπιστοι είμαστε σε τέτοια
    μυθεύματα?

  • αντε οι μάγισσες και οι χαρτορίχτρες όμως όλες οι σοβαρές εφημερίδες δεν έχουν και το
    ωροσκοπιό τους? γιατί άραγε? & αν είναι απατεώνες οι αστρολόγοι γιατί δεν τους πιάνει η αστυνομία?
    Ολοι παίρνουμε τη θεια μας να μας ξεματιάσει αν πονάει το κεφάλι μας (εκτός απο panadol)
    Kαι μη μου πείτε ότι δεν έχετε ζητήσει να σας πουν και το φλυτζάνι για το “πρόσωπο”!

    είναι πρόβλημα γιατρέ μου??

    • αν ποινικοποιήσουμε την αστρολογία θα χουμε μαύρη αγορά σαν τα ναρκωτικά!
      θα κυκλοφορεί στα στενά της ομόνοιας ο Λεφάκης και θα μοιράζει τις προβλέψεις του στα κλεφτά… Ασε που θα κονομάει και περισσότερα!

  • τ αστρα και τα ζώδια…
    δυστυχώς είναι πολλοί αυτοί που ακόμη και σήμερα στην εποχή της πληροφόρησης
    πιστεύουν σε τέτοια προφανή μυθεύματα
    οι φαρμακοτρίφτες και τα μαγικά μπουκαλάκια (θυμαστε τον τυπο στου Λουκυ Λουκ που κάθεται σε μια γωνιά και πουλάει μπουκαλάκια που γιατρεύουν απο την φαλάκρα μέχρι την ποδάγρα & ότι θες?)
    Ε αυτοί δεν έφυγαν ποτέ, απλά μεταλλάχτηκαν
    Κι αυτό γιατί ο κόσμος προφανώς τους έχει ανάγκη

  • και καλά δεν πειράζει όταν αυτά μένουν σ ενα επίπεδο ας πούμε γραφικότητας
    Οταν όμως αρχίζουν και παίζουν με τον ανθρώπινο πόνο? όταν πουλάνε τα φύλλα
    ελιάς και τα λοιπά μαντζούνια? Οταν καταστρεφουν οικονομικά κάποιον?

    δεν θα πρεπε να επέμβει η ορθολογική πολιτεία ?

    θα μου πεις αυτοί τώρα ετοιμάζονται να ζητήσουν κανένα θαύμα στην παναγιά της Τήνου για
    την ελληνική κρίση…..

  • Συμφωνώ και εγώ ότι θα πρέπει να δίνουμε βάση μόνο σε ότι λέει η επιστήμη, και όχι στις ατεκμηρίωτες και απόκρυφες θεωρίες.

    Όμως αυτό που δεν μπορώ να εξηγήσω είναι το ‘μάτι’. Είμαι βέβαιος ότι λειτουργεί το ‘ξεμάτιασμα’. Το έχω δει να συμβαίνει πάρα πολλές φορές, με διαφορετικούς ανθρώπους, σε διαφορετικές περιστάσεις. Το ποσοστό επιτυχίας είναι κοντά στο 100%, και πιάνει ακόμα και όταν ο ‘ματιασμένος’ δεν γνωρίζει ότι τον ξεματιάζουν (π.χ. τα μικρά παιδιά), οπότε δεν υπάρχει θέμα αυθυποβολής. Το εντυπωσιακό είναι ότι λειτουργεί ακόμα και όταν αυτός που ‘ξεματιάζει’ είναι δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από τον ματιασμένο.
    Είναι πράγματι μυστήριο, φαντάζομαι η επιστήμη θα δώσει απάντηση κάποια στιγμή.

  • O morningstar γράφει ότι πρέπει να σταματήσει η δικτατορία της επιστήμης. και προτείνει να διαβάσουμε κάποιο συγκεκριμένο συγγραφέα για να μας διαφωτίσει. Με ποια λογική θα απορρίψουμε την επιστήμη, και θα πειστούμε από κάποιον που αναφέρει θεωρίες χωρίς τεκμηρίωση? Δηλαδή η συνείδηση είναι κάτι απόμακρο για την επιστήμη, και ο συγκεκριμένος συγγραφέας κατάφερε να λύσει το μυστήριο ? Αφού το έλυσε το μυστήριο, γιατί δεν το τεκμηριώνει να πιστέψουμε και εμείς ?
    Προτείνει δηλαδή να κλείσουν τα πανεπιστήμια και να σταματήσει η επιστημονική έρευνα, και να πιστέψουμε στα οράματα που βλέπουν κάποιοι ?

  • Η εικόνα που βάλατε στο άρθρο μιλάει από μόνη της.
    Καλές οι μάγγισες και η φαντασία, αλλά για τα παραμύθια και τα μικρά παιδιά …

  • μετά περιμένουμε κάτι ν αλλάξει σ αυτή τη χώρα…
    είμαστε τριτοκοσμικοί, με ένα σωρό μουζαχεντίν έτοιμους να σε σφάξουν για την υποτιθέμενη πίστη τους

    γελάμε με τα τοτέμ των ινδιάνων & όχι με τα δικά μας φυλακτά & τις εικονίτσες
    γελάμε με τις τελετές των άλλων & εμείς “ξεματιαζόμαστε” με λάδια, αλάτια ακόμη και ρεβίθια (και μάλιστα
    και δια τηλεφώνου από τότε που βγήκε. Τα vibes κινούνται με την ταχύτητα του φωτός εξάλλου…!)
    γελάμε με τους σαμάνους & εμείς “κάνουμε το νερό αίμα” στη θεία λειτουργία
    ξεκαρδιζόμαστε με τους φαρμακοτρίφτες & μεις φέρνουμε αγιασμό στον άρρωστο να γιάνει

    • Πάντως και η επιστήμη έχει ανατρέψει αρκετές φορές προηγουμενες θεωρίες της.

      • σωστά , αλλά αυτό πως το κρίνεις εσύ?
        δεν είναι προς τιμη τους ότι λένε ότι δεν κατέχουν την απόλυτη αλήθεια και μπορούν και την αλλάζουν όταν υπάρχουν νέα δεδομένα ή αποδείξεις?

  • “Υπάρχουν τρία είδη κακές συνήθειες που παραχρησιμοποιούμε όταν βρισκόμαστε μπρός σε ασυνήθιστες καταστάσεις της ζωής. Πρώτη, να παραβλέπεις ό,τι γίνεται ή έγινε και να νιώθεις σα να μην έγινε τίποτε. Αυτός είναι ο δρόμος του φανατικού. Δεύτερη, να δεχόμαστε καθετί όπως μας παρουσιάζεται και να νιώθουμε ότι ξέρουμε τι συμβαίνει. Αυτός είναι ο δρόμος του πιστού. Τρίτη, να βασανιζόμαστε από το γεγονός είτε γιατί δε μπορούμε να το παραβλέψουμε είτε γιατί δε μπορούμε να το δεχτούμε ολόψυχα. Αυτός είναι ο δρόμος του τρελού. Υπάρχει κι’ ένας τέταρτος, ο δρόμος του πολεμιστή. Ο πολεμιστής ενεργεί σα να μην είχε συμβεί τίποτε, γιατί δεν πιστεύει σε τίποτε, κι’ ωστόσο δέχεται καθετί όπως του παρουσιάζεται. Ποτέ δε νιώθει ότι γνωρίζει, μήτε σά να μην είχε συμβεί ποτέ τίποτε. Ενεργεί σα να ελέγχει τον εαυτό του , ακόμη κι άν τρέμει στα πόδια του”
    Carlos Castaneda

    • το παραλήρημα ενός τρελού ή απλά ένα μυθιστόρημα?

    • κι ο Coelio γράφει τέτοια ευφάνταστα (ή εμπνευσμένα κατ άλλους )
      αλλά δεν τον χαρακτηρίζουμε επιστήμονα, αλλά συγγραφέα!

  • Κατ’ αρχάς πολύ ενδιαφέρον άρθρο.
    Αλλά είναι δύσκολο να το καταλάβει ο μπάρμπα Γιώργης και ο καθένας που απ’ο τη στιγμή που γεννήθηκε μεγάλωσε με τις προκαταλήψεις και τη θρησκεία.
    Νομίζω πως στο σχολείο όταν τα παιδία είναι μικρά εκτός από θρησκευτικά να υπάρχει ενα μάθημα που να λέει και την άλλη άποψη, τη θεωρία της εξέλιξης για παράδειγμα.
    Πιστεύω πως είναι προσυλιτισμός αν πηγαίνουν τα νήπια στην εκκλησία και να διδάσκονται στα θρησκευτικά πως υπάρχει ενας Θεός και ότι δεν υπάρχει τίποτε άλλο και πως μόνο αυτοί έχουν δίκαιο και οι άλλοι άδικο.

    • αν κατάλαβα καλά είσαι μαθητής?
      έχεις δίκιο αλλά δεν μπορεί ν αλλάξει έτσι αυτό από την μια στιγμή στην άλλη. Οι πολιτικοί που παίρνουν τις αποφάσεις είναι εκλεγμένοι από ανθρώπους που στην πλειοψηφία τους έχουν μια διαφορετική άποψη για τη θρησκεία και τα θρησκευτικά από σένα. Επομένως δεν μπορούν να πάρουν το πολιτικό κόστος (να μην τους κάνουν το “χατίρι” ) & η κατάσταση διαιωνίζεται.
      Αυτό που πρέπει να γίνει όπως σωστά λες είναι τουλάχιστον να διδάσκεται επαρκώς και η δαρβινική θεωρία και η επιστημονική άποψη για την δημιουργία του κόσμου (που δεν συνεπάγεται αναγκαστικά ότι είναι αντίθετη . Κάλλιστα οι θεολόγοι μπορούν να τα “μπαλώσουν” στο μάθημα τους..)
      Πάντως γίνονται βήματα (έστω και σαν της χελώνας)

    • Mάλλον εννοείς ότι διαφωνείς να διδάσκεται συγκεκριμένη θρησκεία.

      Θεός υπάρχει αναμφίβολα. Δεν έγιναν όλα από το τίποτα ….

  • Δεν έιχες ποτέ έστω και έναν ενδοιασμό ότι δεν υπάρχει Θεός greek?
    Οι περισσότεροι ”πιστοί” δεν έχουν διαβάσει καν την αγία γραφή. Απλώς πιστεύουν επειδή τους το είπαν οι γονείς τους.
    Οι περισσότεροι πιστοί κιόλας δεν έχουν διαβάσει και την αντίθετη άποψη, τη δαρβινική θεωρία π.χ. την θεωρία του Big Bang ας πούμε. Και πιστεύουν σε αυτά που έχουν ακούσει από άλλους και συχνά γίνονται παρεξηγήσεις. Π.χ. χάριν νομίζουν ότι η δαρβινική θεωρία λέει ότι ο άνθρωπος εξελίχτηκε από τον πίθηκο. Στην ουσία λέει ότι ο άνθρωπος και ο πίθηκος είχαν έναν κοινό πρόγονο. Άμα πιστεύεις στο Θεό πρέπει να έχεις και επιχηρήματα.
    Άμα απλώςπιστεύεις κάτι για να καλύψεις τα πράγματα που δεν ξέρεις και δεν μπορείς να εξηγήσεις αλλιώς το πως δημιουργήθηκε το σύμπαν αυρό δεν είναι επιχήρημα.

    • H θεωρία του Bing Bang δεν έρχεται σε σύγκρουση με την ύπαρξη Θεού. Το Bing Bang δεν προέκυψε από το απόλυτο μηδέν.
      Ούτε βέβαια η δαρβινική θεωρία έρχεται σε σύγκρουση με την ύπαρξη Θεού.
      Κάποια υπερφυσική δύναμη, Θεός, υπάρχει σίγουρα. Τι είναι Θεός, είναι πράγματι ένα ερώτημα, που μάλλον δεν θα απαντηθεί ποτέ.

  • Αμα μου λες οτι ολοι αυτοι, που ανεφερες παραπανω εμβριθως και υπο κρατος ανησυχιας μηπως παραλειψεις κανενα και εκτεθεις στα ομματα τουτων ανεπανορθωτα, περιμεναν το 1954 τη συντελεια του κοσμου απο εξωγηνους, δεν μπορω να σε παρω στα σοβαρα…ουτε και αυτους τους υστερικους, στους οποιους αναφερεσαι.
    Οι οποιοι εν ειδει φελλων κλυδωνιζονται σε τρικυμισμενες (και τρις κοιμισμενες) ιδεες και φημες…!
    Ανευ Σωκρατειας εμπεδοσυνης και στεραιοτητας για την ουσια των πραγματων…