Συλλογικότητα – συνεργασία, μια προσέγγιση στην ελληνική παθογένεια

Μια από τις γνωστότερες παθογένειες που αντιμετωπίζουν γενικότερα οι κοινωνίες, αλλά και σε υπερθετικό βαθμό η ελληνική, είναι το πρόβλημα της συλλογικότητας.

Μια “εναλλακτική” οικονομολόγος ονόματι Elinor Ostrom, πήρε το βραβείο Νόμπελ Οικονομικών το 2009, κάνοντας διάφορες μελέτες πάνω στις συλλογικές δράσεις , την αυτοοργάνωση και στο πως οι άνθρωποι γενικά συνεργάζονται μεταξύ τους.

Η ενδιαφέρουσα ερευνά της, την οποία και θα εξετάσουμε στη συνέχεια, εστιάζεται σε οργανισμούς εκτός κεντρικής εξουσίας (όπως οι συνεταιρισμοί ή οι “αυτοδιαχειριζόμενες” από τους εργαζομένους επιχειρήσεις) και κατέληξε σε μερικά πολύ χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με τη βιωσιμότητα ή μη αυτών, καθώς και στην πορεία και προοπτική ενός τέτοιου συστήματος.

Τα συμπεράσματά της ισχύουν ανεξαρτήτως πολιτισμικού πλαισίου κι αφορούν σχήματα εκτός κρατικής παρέμβασης (στα οποία εκλείπουν οι παγιωμένες αγκυλώσεις του δημοσίου),  οπότε θα μπορούσαμε να αντλήσουμε σκέψεις για τη δική μας “προβληματική κατάσταση” από ορισμένα ευρήματα της.

 Η έρευνα ξεχώρισε 3 κύριους τύπους μελών που συμμετέχουν σε οργανισμούς εκτός κεντρικής εξουσίας:

  • τους conditional cooperators: Συνεργάσιμοι υπό προϋποθέσεις (τηρούν τους κανόνες και συμπεριφέρονται καλά σε φυσιολογικές συνθήκες, αλλά παύουν να τους τηρούν όταν επικρατούν οι καιροσκόποι),
  • τους rational egoists: Ορθολογικά εγωιστές (καιροσκόποι, ενδιαφέρονται μόνο για το ατομικό όφελος)
  • τους willing punishers: Εκούσιοι τιμωροί. Αυτοί είναι εκείνοι που θ αναλάβουν την δύσκολη δουλειά , την περιφρούρηση των συλλογικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων. Είναι εκείνοι οι οποίοι θα αφιερώσουν προσωπικό χρόνο και κόστος για να τιμωρηθούν οι καιροσκόποι και να τηρηθούν οι κανόνες. Αυτοί θα καταγγείλουν, θα πληρώσουν δικηγόρους κτλ.

Όταν σ΄έναν συνεταιρισμό πλειοψηφεί η πρώτη κατηγορία και επιπλέον διαθέτει αρκετά άτομα  της τρίτης κατηγορίας, τότε ακόμη κι αν υπάρχουν μερικοί της δεύτερης κατηγορίας, ο συνεταιρισμός θα μακροημερεύσει και θα ευημερεύσει.

Όταν όμως τα άτομα από την δεύτερη κατηγορία είναι αρκετά και εκλείπουν άτομα από την τρίτη κατηγορία  (ή είναι ελάχιστοι), τότε ο συνεταιρισμός θα οδηγηθεί σίγουρα στην αποτυχία.


Ας δούμε τώρα μερικά παραδείγματα από την Ελληνική πραγματικότητα.

Πρώτο και καλύτερο η μεγάλη αποτυχία του συνεταιριστικού κινήματος, που οφείλεται στην ύπαρξη πολλών αγροτών που ανήκαν στην δεύτερη κατηγορία. Πολλοί (ή αρκετοί) απ αυτούς προσπαθούσαν – και τελικά κατάφερναν-  να ξεγελάσουν τον συνεταιρισμό ώστε ν καρπωθούν κάποιο βραχυπρόθεσμο κέρδος.

Πως; Ο κάθε έμπορος τους έπειθε (ή και τον έψαχναν…), προσφέροντας τους τα ανάλογα οικονομικά ανταλλάγματα, να του πουλάνε τα καλύτερα από τα προϊόντα τους, με αποτέλεσμα να παραδίδουν στον συνεταιρισμό τα “σκάρτα” ή “ελαττωματικά”. Έτσι αποκόμιζαν ένα πρόσκαιρο ατομικό όφελος, εις βάρος του συλλογικού καλού.

Παρόμοιο πρόβλημα είναι και η πρακτική της υπερβόσκησης (βλ. θεωρία του Garrett Hardin «Η Τραγικότητα των Κοινών») όπου κτηνοτρόφοι καταστρέφουν το βοσκοτόπι μόνο και μόνο για να μεγιστοποιήσουν το ατομικό τους συμφέρον εις βάρος των άλλων και τελικά και των ιδίων (υπόψη όταν υπερβοσκίζεται ένας βοσκότοπος , καθίσταται κατόπιν άγονος).

Αλλά κι όλοι αυτοί οι διοριζόμενοι – φυτευτοί (που απέτυχαν να εκλεγούν ως βουλευτές…) πολιτικοί διοικητές  δημοσίων οργανισμών δεν τοποθετούσαν τόσα χρόνια το ατομικό  τους συμφέρον πάνω από το συλλογικό; Πόσα παραδείγματα δημόσιων οργανισμών δεν γνωρίζουμε, οι οποίοι όντας προβληματικοί, με υπεράριθμο προσωπικό, κακοδιαχείριση, υπέρογκες δαπάνες, δημιουργούσαν (και συνεχίζουν ακόμη) ελλείμματα εις βάρος ολόκληρης της χώρας; (Δημόσιοι οργανισμοί που σημειωτέον είχαν επίσης στις τάξεις τους πολλούς rational egoists…και σχεδόν κανέναν willing punisher…)

Η αλυσίδα της καταστροφής συνεχιζόταν καθώς ο κάθε διοικητής με τη σειρά του και προσπαθώντας να μεγιστοποιήσει την ατομική του ωφέλεια, δεν λάμβανε μέτρα ώστε να μην δυσαρεστήσει τον πολιτικό του προϊστάμενο, κι ο πολιτικός προϊστάμενος φοβόταν, με τη σειρά του, το πολιτικό κόστος και την μη επανεκλογή του, στραγγαλίζοντας έτσι τελικά σαν θηλιά τον οργανισμό.

Εξάλλου στην Ελλάδα της ατιμωρησίας ποτέ κανείς ουσιαστικά δεν επέρριψε σε κανέναν ευθύνη για τον απολογισμό (μόνο στους προυπολογισμούς φωνασκούν λαϊκίζοντας) , ενώ οι ελάχιστες εξαιρέσεις που προσπάθησαν ν αλλάξουν τους κανόνες και να τιμωρήσουν τους καιροσκόπους, αποβλήθηκαν από το σύστημα.

Εν κατακλείδι είναι εμφανές ότι στην ελληνική κοινωνία υπήρχε και υπάρχει μεγάλη έλλειψη ατόμων της 3ης κατηγορίας ( willing punishers – Εκούσιοι τιμωροί) και ταυτόχρονα υπεραριθμία της 2ης (rational egoists – Ορθολογικά εγωιστές)

***

Γιώργος Γιώτης

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές:

Το δίλημμα του κρατουμένου και η προστασία του περιβάλλοντος

pyrrho

Share
Published by
pyrrho

Recent Posts

Σύγχρονη επιστήμη και αγνωσιολογία

Ένα από τα μεγαλύτερα παράδοξα της σύγχρονης επιστήμης είναι ότι ενώ συνθέτει μια ηγεμονική κουλτούρα,…

2 weeks ago

Η άγνοια δεν είναι δύναμη: Tι μας λέει το 1984 του Τζορτζ Όργουελ για τις ψεύτικες ειδήσεις

Από όλες τις προφητικές γνώσεις που μπορεί να βρει κανείς στο κλασικό μυθιστόρημα του Όργουελ,…

3 weeks ago

Τόλμα να γνωρίζεις. Τι είναι ο Διαφωτισμός;

Το 1784, σε ένα δοκίμιό του με τίτλο αυτή την ερώτηση: "Was ist Aufidarung?", ο…

3 weeks ago

Τάσος Λιόλιος – Επιστημονική γνώση

Υπάρχουν δύο απαραίτητα στοιχεία για τη γνώση: το υποκείμενο της γνώσης (ο γνωρίζων, ή ο…

3 weeks ago

Ένα μικρό αφιέρωμα στον Daniel Kahneman

Ένα μικρό αφιέρωμα στον συγγραφέα και ψυχολόγο Daniel Kahneman που διακρίθηκε για το έργο του…

1 month ago

Οι κίνδυνοι της εθελοτυφλίας

Για κάποιους είναι τόσο εύκολο να ερωτευτούν με μια ιδέα όσο και έναν άνθρωπο. Οι…

2 months ago