Διάλογος για την αμαρτωλή ιστορία της περαίωσης.


Τάλος :  Στο ίδιο έργο θεατές ! Για άλλη μία φορά επιβραβεύονται οι ασυνεπείς φορολογούμενοι και τους δίνεται αμνηστία για τις παλιότερες αμαρτίες.  Ανακοινώθηκε νέα περαίωση  για όσους επαγγελματίες και επιχειρήσεις δεν είχαν υπαχθεί στην προηγούμενη το 2010.

Καρνεάδης: Σωστό αυτό που λες, αλλά τι περιθώρια υπάρχουν σήμερα για περισυλλογή φόρων, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν? Σκέψου τα περιορισμένα και προβληματικά μέσα που διαθέτει η κυβέρνηση : φορολογική βάση που δηλώνει ότι δεν πληρώνει, φορολογικό μηχανισμό με τεράστια διαφθορά στους κλάδους του.

Τάλος :  Ο πρωθυπουργός δήλωσε μόλις πριν 10 μήνες:

Έχει δίκιο να φωνάζει κανείς για την περαίωση. Για μας είναι η τελευταία φορά. Το νέο φορολογικό σύστημα βάζει τέλος»  (http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=83401).

 Δεν γνώριζε τότε ο πρωθυπουργός τις συνθήκες που επικρατούν ? Και αν τις γνώριζε, γιατί δεν φρόντισε να τις αλλάξει ?

Πως πρέπει να αισθάνεται ο συνεπής φορολογούμενος, που “όλα τριγύρω αλλάζουν, και όλα ίδια μένουν” ? Νομίζω δικαίως είναι αγανακτισμένος.

Καρνεάδης: Δυστυχώς η πρακτική του να καταγγέλλω όταν είμαι στην αντιπολίτευση και να εφαρμόζω τα ίδια με τους προηγούμενους όταν γίνω κυβέρνηση είναι συνήθης. Αυτό όμως δεν εξηγεί τους λόγους για τους οποίους πρέπει ή δεν πρέπει να εφαρμοστεί περαίωση σήμερα. Η κατάσταση που βρίσκεται η χώρα στις παρούσες συνθήκες δεν ξέρω κατά πόσο χωρά συναισθηματισμούς. Πρέπει να βάλουμε πάνω απ όλα τη λογική μας και  να κρίνουμε βάση του κοινού συμφέροντος , Όλοι μας (θεωρητικά πάντα) είμαστε κατά του μέτρου της φορολογικής ατιμωρησίας κι ασυλίας . Όλοι μας δεν θέλουμε να καίγονται τα χλωρά με τα ξερά όμως πορευόμαστε με σημαία την προάσπιση μόνο του μικροσυμφερόντος μας.

Τάλος : Πράγματι η πρακτική που αναφέρεις εφαρμόζεται διαρκώς, Θυμίζω ότι, ο μέχρι πρόσφατα υπουργός οικονομικών, κ. Παπακωνσταντίνου είχε δηλώσει πριν τρία χρόνια (28/8/08) : “Η περαίωση δεν είναι απλώς ένα εκβιαστικό χαράτσι της κυβέρνησης. Είναι η ομολογία αποτυχίας της στη φορολογική πολιτική της. Επειδή δεν μπορεί να πιάσει τους φοροφυγάδες, επιβάλλει ένα γενικό μέτρο κι όποιον πάρει ο χάρος”. Άλλωστε η ντροπή των περαιώσεων ξεκίνησε το 1978, και φτάσαμε σήμερα να μιλούμε για την ενδέκατη περαίωση.


Η χώρα βρίσκεται πράγματι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Αυτό όμως γιατί δικαιολογεί την εφαρμογή της περαίωσης που επιβραβεύει τον φοροφυγά ? Δεν ήρθε επιτέλους η στιγμή να φτιάξουμε ένα σύγχρονο φοροεισπρακτικό μηχανισμό, και να πληρώνει ο καθένας τους φόρους που του αναλογούν ? Γιατί πρέπει να πληρώνει ο συνεπής φορολογούμενος την ανικανότητα της πολιτικής ηγεσίας να αλλάξει την κατάσταση ?

Καρνεάδης: Σαφώς και τασσόμαστε υπέρ της δίκαιας φορολογικής κατανομής αλλά νομίζω ότι αυτό γίνεται μόνο στα λόγια κι όχι στις πράξεις. Όταν έρθει η ώρα του λογαριασμού που πρέπει να πληρώσουμε, της υποχρέωσης μας να ζητήσουμε την απόδειξη ή ακόμη και να καταγγείλουμε στις αρμόδιες αρχές τον φοροκλέπτη εφαρμόζουμε τακτική άτακτης φυγής ή αδιαφορίας.

Δεν υπάρχει καμία φορολογική συνέπεια και συνείδηση , αδιαφορούμε παντελώς ως πολίτες για τα αποτελέσματα της πρακτικής μας προς το κοινωνικό σύνολο.

Σίγουρα η περαίωση είναι ένα ακόμη εισπρακτικό μέτρο που επιβάλλεται επί δικαίων και αδίκων . Όμως πρέπει σαφώς να εξετάσουμε τι εναλλακτικές υπάρχουν. Πως θα βρεθούν αυτά τα 850 εκατομμύρια ευρώ που αναζητούν? Ποια θα ήταν η δικαιότερη κατανομή που θα προτείναμε ? Μια ακόμη εισφορά που θα ήταν πάλι αναλογική και άδικη?

Ας δούμε και τα δεδομένα όπως εξήγησα παραπάνω. Τι φορολογικά έσοδα αναμένονται από τακτικούς ελέγχους? πως θα πιάσεις την φορολογητέα ύλη που αποκρύπτεται όταν ο μηχανισμός σου συνδιαλλάσσεται με τους φορολογούμενους κι αποκρύπτουν από κοινού έσοδα και φόρους? 

Τάλος : Νομίζω ότι συμφωνούμε ότι αποτελεί ένα πολύ άδικο μέτρο. Θα ήθελα να αναφέρω ένα παράδειγμα για να το κάνω πιο κατανοητό :

Ας θεωρήσουμε έναν νομοταγή φορολογούμενο που την τελευταία πενταετία έβγαλε 150,000€ (30,000€ κάθε έτος). Αν θεωρήσουμε έναν μέσο συντελεστή 30%, οπότε πλήρωσε φόρο 45,000€.

Ένας άλλος φοροφυγάς, ανταγωνιστής του προηγουμένου, δεν κόβει αποδείξεις και παρόλο που έκανε τον ίδιο τζίρο, δήλωσε τελικά 75,000€ (15,000€ ανά έτος). Αν θεωρήσουμε ότι περισσότερο από το μισό εισόδημα εμπίπτει στο αφορολόγητο, και ότι ο συντελεστής είναι χαμηλός για τα μικρά εισοδήματα, τότε μπορούμε να θεωρήσουμε ότι πλήρωσε συνολικά φόρο 5,000€.

Ο ένας δηλαδή πλήρωσε φόρο 45,000€ και ο άλλος 5,000€ (με τα ίδια εισοδήματα !).

Και έρχεται η ώρα της περαίωσης. Ο συνεπής φορολογούμενος όχι μόνο καλείται να πληρώσει πάλι, αλλά του ζητείται να πληρώσει και παραπάνω φόρο από τον ασυνεπή (αφού δηλώνει περισσότερο εισόδημα) !

 Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα ? Είτε ο συνεπής φορολογούμενος θα κλείσει την επιχείρηση του, είτε θα αναγκαστεί να ακολουθήσει την τακτική του φοροφυγά προκειμένου να μπορεί να τον ανταγωνιστεί.

Τι μήνυμα περνάει η πολιτική ηγεσία στην κοινωνία ?

 Από εκεί και πέρα υπάρχει πράγματι το πρόβλημα του διεφθαρμένου εισπρακτικού μηχανισμού. Δεν είναι ευθύνη της κυβέρνησης να σπάσει το απόστημα μέσα σε αυτόν τον μηχανισμό ? Έχει τιμωρήσει παραδειγματικά όσους πιάστηκαν να ‘λαδώνονται’ ? Έχει κάνει ότι μπορεί για να βρει αυτούς που λαδώνονται (μέσω επανελέγχων, αποκλίσεις στόχων κλπ) ? Όλα ξεκινάνε από το την ατιμωρησία, αφού ο κάθε διεφθαρμένος υπάλληλος ξέρει ότι δεν θα υποστεί σημαντικές συνέπειες αν πιαστεί. Άλλωστε μία διασταύρωση ανάμεσα στα εισοδήματα των εφοριακών και των περιουσιακών στοιχείων τους, αμέσως θα μαρτυρούσε τους διεφθαρμένους.

Και στο κάτω-κάτω αν δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα, ας ζητήσουν τεχνογνωσία από τους εταίρους μας. Αλλά μάλλον δεν υπάρχει και η πολιτική βούληση …

Καρνεάδης: Όσον αφορά το παράδειγμα σου πράγματι έτσι είναι τα νούμερα. Η επιβάρυνση θα είναι μεγαλύτερη για τον ειλικρινή φορολογούμενο και το μήνυμα προβληματικό. Μόνο εφόσον  το εννοούσαν πραγματικά ότι θα ταν η τελευταία φορά που θα απολάμβαναν φορολογική ασυλία ίσως να άφηνε κάποιο θετικό μήνυμα, αλλά τώρα κανείς δεν τους πιστεύει.

Μάλιστα είναι χειρότερα τα πράγματα γιατί ο συνεπής ουσιαστικά εκβιάζεται να κάνει κι αυτός περαίωση φοβούμενος μην κατασπαραχθεί από κάποιον διεφθαρμένο ελεγκτή, που θα χει χάσει τα “επιπλέον έσοδα” του. Καταλαβαίνω ότι οι συνεπείς είναι είδος προς εξαφάνιση κι οφείλουμε να τους προστατέψουμε

Έλα όμως και στην απέναντι πλευρά τώρα και δες το με άλλη οπτική, δηλαδή πως θα μεγιστοποιήσεις το όφελος του κράτους. Αυτό είναι το ζητούμενο.

Κατ αρχήν με μια περαίωση “παρακάμπτεις” τους (όποιους) μεσάζοντες

Στην συνέχεια σκέψου από πόσους φοροκλέπτες οι ειλικρινείς ελεγκτές μπορούν να αποδείξουν απόκρυψη φορολογητέων εσόδων. Από ελάχιστους πιστεύω, και μάλσιτα στους ελεύθερους επαγγελματίες απειροελάχιστους! Το μόνο που μπορούν να κάνουν συνήθως είναι να τους απορρίψουν μερικές δαπάνες ως μη παραγωγικές και να αυξήσουν έτσι τα κέρδη τους ( εννοείται ότι απλοποιούμε τα πράγματα , στην πραγματικότητα βρίσκουν κι άλλες “αταξίες” όπως πλαστά, εικονικά, ακαταχώρητα, λάθη εσκεμμένα ή μη, προβλήματα σε φπα και παρακρατούμενους φόρους, πρόστιμα από τη μη ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας κτλ)

Τέλος σημείωσε ότι οι έλεγχοι είναι δειγματοληπτικοί και στους περισσότερους οι ανέλεγκτες χρήσεις παραγράφονται ή αν είναι απατεώνες ίσως δεν είναι καν “εισπράξιμα” όσα πρόστιμα καταλογίζονται.

Ναι είναι ευθύνη του κράτους να βρει τους μηχανισμούς για να το ξεπεράσει όμως είναι πολύ δύσκολο χωρίς να θίξει κεκτημένα και να μην προκαλέσει μεγαλύτερη δυσφορία στον επιχειρηματικό κόσμο και στον πολίτη γενικότερα, οπότε αναβάλει συνεχώς πράγματα που θα ήταν προς αυτή την κατεύθυνση (αντικειμενικές ακινήτων, 1500 ευρώ μέσω τραπέζης, φοροκάρτα κτλ)

Μη ξεχνάς και με ποιους έχουμε να κάνουμε: σύμφωνα με τον ελεγκτή δημόσιας διοίκησης Ρακιντζή στην τελευταία του έκθεση αναφέρει ότι οι περισσότερες ΔΟΥ δεν έχουν διενεργήσει καθόλου φορολογικούς ελέγχους για το 2009!

 Τάλος : Δυστυχώς το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι. Πως είναι δυνατόν να υπάρχει τέτοια ανοχή σε φαινόμενα που περιγράφεις, όπως το ότι οι πολλές ΔΟΥ δεν έχουν διενεργήσει φορολογικούς ελέγχους ?

Το διεφθαρμένο σύστημα των ελεγκτών (και όχι μόνο), το έχουν φτιάξει και εκθρέψει οι κυβερνήσεις μας. Έχουν τεράστιες ευθύνες για την δημιουργία του και διαιώνιση του. Δεν ξέρω αν το γεγονός πως τίποτα δεν αλλάζει, οφείλεται σε ανικανότητα των πολιτικών τους προϊστάμενων ή σε έλλειψη πολιτικής βούλησης. Όμως αυτό είναι μια άλλη κουβέντα που, αν συμφωνείς, θα μπορούσαμε να την κάνουμε μια άλλη φορά.

Καρνεάδης: Όλα τα προηγμένα δυτικά κράτη θεωρούν τον φορολογούμενο κατ αρχήν ως ειλικρινή κι οφείλουν ν αποδείξουν την όποια ενοχή του ενώ στην Ελλάδα συμβαίνει παραδόξως το ανάποδο, ο φορολογούμενος θεωρείτε εξ αρχής ένοχος και καλείται ν αποδείξει την αθωότητα του! 

Κλείνοντας θα πω και πάλι ότι ο καθένας μας πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του και ν αναλογιστεί τις ευθύνες του .Ο Καστοριάδης αναφερόμενος στη Δημοκρατία είπε ότι είναι περίεργο πολίτευμα, δεν μπορείς εύκολα να κατηγορείς τον άλλον όταν κι εσύ συμμετέχεις σ αυτή. Είσαι υπεύθυνος !

by Αντικλείδι , http://antikleidi.wordpress.com

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Προσθήκη σχολίουΣχολιάστε

  • τι να πω, έτσι είναι η κατάσταση και δεν είμαι καθόλου σίγουρος εάν θα αλλάξει ποτέ
    γιατί δεν φτιάχνουν εκ βάθρων ένα νέο φορολογικό σύστημα δίκαιο-αυστηρό και ξεκάθαρο
    προχθές είδα τον Βενιζέλο να λέει ότι θα ζητήσει τα στοιχεία από τις Ελβετικές τράπεζες όλων των μεγάλο καταθετών για να τους φορολογήσει τις εκεί καταθέσεις
    κάτι το οποίο το έχουν κάνει και άλλες χώρες, σίγουρα η Γαλλία και η Ιταλία νομίζω
    για να δούμε θα το κάνει, πολύ αμφιβάλλω ο μοναδικός τρόπος να γίνει είναι να το κάνουν οι δανειστές μας για να μην πάρουν τα αρ!!!!! τους στο τέλος

    • Μέχρι να πάρει τα στοιχεία, γιατί δεν καλεί όσους έστειλαν μεγάλα ποσά να δικαιολογήσουν που τα βρήκαν ? Όπως είπε και ο Βενιζέλος, τους γνωρίζουν οι ελεγκτικές αρχές ποιοί είναι.

      Δεν υπάρχει η πολιτική βούληση. Οι κατά καιρούς δηλώσεις είναι μόνο για να κερδίζουν χρόνο.

  • Γιατί δεν κάνουν περαίωση και για τα στεγαστικά δάνεια ?
    Πέρα από την πλάκα, αποτελεί ντροπή η φάμπρικα των περαιώσεων. Προτρέπει τους πολίτες να κλέβουν ! Αν είναι δυνατόν …

  • σε καταλαβαίνω πράγματι αυτό μας βγαίνει αλλά αυτό είναι θυμός κι αυτό είναι αίσθημα (ή συναίσθημα , όπως θέλεις πες το) δεν είναι η φωνή της λογικής

    η ανταποδοτικότητα που περιμένουμε και δεν έρχεται απο το κράτος είναι μια καλή δικαιολογία να τακτοποιήσουμε τη συνείδηση μας σχετικά με τις πράξεις μας

  • Κύριοι ο λαός δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Ο πολίτης πρέπει ν αποκτήσει αντίληψη της ευθύνης που κατέχει σε μια δημοκρατία. Δεν χρειάζεται συνεχώς να του χαιδεύουμε τ αυτιά και να νομίζει ότι του χρωστάνε όλοι

  • «Μια κυβέρνηση που επιβραβεύει την αυθαίρετη δόμηση, αναμενόμενο είναι να στηρίζει προκλητικά και τη φοροδιαφυγή», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Για τους συνεπείς φορολογούμενους η περαίωση αποτελεί έναν άτυπο και παράνομο κεφαλικό φόρο, συχνά εξοντωτικό, για τους πραγματικούς φοροφυγάδες ένα μικροέξοδο για το ξέπλυμα όσων έχουν κλέψει σε βάρος όλων μας. Το πολιτικό σύστημα συνεχίζει να τρώει τις σάρκες της χώρας, καλύπτοντας τους δανειστές με ακόμη πιο βίαια μέτρα περικοπών και νέων φόρων. Ακούγεται ίσως απίστευτο αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι, αν υπήρχε πολιτική βούληση να ελεγχθούν οι γκρίζες περιουσίες και να πιεστεί αποτελεσματικά η φοροδιαφυγή, μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει τα περισσότερα από τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου. Με την ερώτηση στο ευρωκοινοβούλιο, ζητάμε όμως ευθύνες και από την Κομισιόν, που δεν έχει κανένα δικαίωμα να ζητάει από την ελληνική κοινωνία τις πιο οδυνηρές και καταστροφικές θυσίες, όταν η ίδια διευκολύνει την ελληνική κυβέρνηση να χαρίζει δισεκατομμύρια μέσω της φοροδιαφυγής».

  • το αδιανόητο για τον έλληνα είναι σύνηθες. Την ίδια ώρα που ωρύεται για την νομιμοφροσύνη του, την ίδια ώρα δεν κόβει απόδειξη κλέβοντας απ’ το κοινωνικό σύνολο.
    Ε αυτός είναι εχθρός του λαού και πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε
    Εχθρός είναι κι ο πολιτικάντης που ως μόνο προσόν στο βιογραφικό του είναι το πόσα ανίψια διόρισε (και πόσους ικανούς αδίκησε)
    Μετά απ αυτόν έχουμε προσδοκίες?
    Όσο εμείς θα τους ενισχύουμε καλά να πάθουμε…& εμείς οι νομιμόφρονες…

    • To κρατος επιβραβευει τον “κλεφτη”…
      Το προβλημα ειναι οι πολιτικοί, και το σύστημα που έχουν κτίσει.

      • οι πολιτικοί είναι αποτελέσματα των επιλογών μας , δεν είναι φυτευτοι !
        Είναι κάποιοι απο μας , ίδιοι με μας.
        Το αν εμείς δεν επιλέγουμε τους “αριστους” αλλά τους “αρεστούς” ευθυνόμαστε

  • Αφενός πληρώνουμε ως κράτος έναν πανάκριβο εισπρακτικό μηχανισμό, αφετέρου δεν τον χρησιμοποιούμε γιατί είναι διεφθαρμένος και αναποτελεσματικός οπότε οδηγούμαστε σε λύσεις τύπου περαίωσης !

    • πρέπει ν αποκλειστούν οι ντόπιοι από τις εφορίες, τέλος
      δεν γίνεται σε μια κλειστή κοινωνία που κάθε μέρα συναντιέσαι με το Μήτσο να τους συμπεριφερθείς αντικειμενικά
      ή να τις περιορίσουν σε μεγαλύτερα αστικά κέντρα για να μην χρειάζεται η συναλλαγή

  • Καλύτερα να κλείσουν όλες τις εφορίες που έχουν γεμίσει υψηλόμισθους τεμπέληδες που το μόνο που κάνουν είναι να βγαίνουν για τα ψώνια τους και να μιλάνε στο τηλέφωνο ενώ εσύ στέκεσαι στην ουρά σιχτιρίζοντας
    Αλλά τι περιμένεις όταν ο άλλος ήταν γυμναστής ή μηχανικός (μη πω για την καθαρίστρια ή τον κηπουρό που μπήκε και μονιμοποιήθηκε μετά ) και τον είχε βάλει ο μπάρμπας του εκεί. Θεωρεί ότι ο κόσμος του ανήκει επειδή μπήκε πίσω από ένα γκισέ και έχει θέση ισχύος (και γνώση μηδέν)
    Ακόμη κι οι προϊστάμενοι τους αγοράζουν τις θέσεις ένα σκασμό λεφτά λες κι είμαστε ακόμη στην εποχή που αγόραζαν οι επίσκοποι-φοροεισπράκτορες την επαρχία από τους τούρκους και μετά έπαιζαν το ρόλο βαμπιρ στον λαό
    Μετά επόμενο είναι να πρέπει να κάνουν απόσβεση της “επένδυσης” τους
    Ας καταργήσουν τον ΚΒΣ κι ότι περισσεύει στα ΚΕΠ ή στο ΣΔΟΕ ή ένα τμήμα αδιάφθορων-“man in black” & όποιον πιάνουν να τον σκίζουν

    • Ποιοί θα τα κάνουν όλα αυτά ?
      Αυτοί που δημιούργησαν το πρόβλημα ?

      Αν ήθελαν να κάνουν κάτι και εφόσον ομολογούν ότι είναι διεφθαρμένοι οι ελεγκτές στις εφορίες, θα μπορούσαν να ελέγξουν κάποιους (όσο αφορά το πόθεν έσχες της περιουσίας τους) και να τους τιμωρήσουν παραδειγματικά. Δεν άκουσα ποτέ να έχει τιμωρηθεί κάποιος. Γιατί δεν το κάνουν?

  • Οταν κάποιος καταλαμβάνει μια θέση αναξιοκρατικά είναι επιρρεπής στη διαφθορά, τη θεωρεί φυσικό επακόλουθο του συστήματος.
    Οποιος δεν έχει μοχθήσει για να κερδίσει ,για να πετύχει κάτι που αξίζει, με τη δουλειά του , με τις σπουδές του, με τον κόπο του δεν την εκτιμά όπως της αρμόζει

    • Πολύ σωστό αυτό, και έχει πολύ πιο ευρεία εφαρμογή.

  • O πρωθυπουργός θα κάνει αυτοκριτική για την δήλωση του ?

  • έβλεπα τον Μέρντοχ χτες στην τηλεόραση που ζητούσε συγγνώμη σε ανοικτή εκπομπή & λυπήθηκα που είμαστε τόσο πίσω

  • Ωραίος διάλογος & πολύ επιτυχημένα σχόλια , μπράβο σας

  • Η περαίωση είναι μία ξεδιάντροπη παραδοχή της αποτυχίας του φορολογικού συστήματος και το γεγονός ότι με αυτή το κράτος εισπράττει 5, παρά 0 που θα εισέπραττε χωρίς αυτή, δεν τη δικαιολογεί και δεν τη νομιμοποιεί στα μάτια των συνεπών φορολογούμενων που έχουν κάθε λόγο να εξοργίζονται .

  • ‘Εχω κουραστεί να ακούω,συζητάω,διαβάζω για περαίωση,φόρους,κρίση,μνημόνια και όλα αυτά.Το θέμα είναι, όπως το αντιλάμβανομαι εγώ,πως δεν κάναμε-κάνουμε καθόλου αυτοκριτική. Δεν αλλάξαμε καθόλου,συμπεριφερόμαστε λες και όλο αυτό δεν αφορά εμάς,αλλά το ….κράτος.Το να έχουμε λόγο και συμμετοχή είναι υποχρέωσή μας. Αγγίζει τη ζωή μας, η θέση και η στάση μας.Με κάθε τρόπο,δρώντας παθητικά ή ενεργητικα, είμαστε μέρος της κοινωνίας.Οι όποιες πράξεις μας,έχουν επίδραση και σε άλλους.Ας το σκεφτόμαστε αυτό….

    ωραία δουλειά,συνεχίστε΄την προσπάθεια.

    • έχεις απόλυτο δίκιο, αλλά είναι στην καθημερινότητα μας όλα αυτά και δεν είναι εύκολο ν αποδράσουμε
      πράγματι κι εγώ πιστεύω ότι ακόμη δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα αλλα και μόνο που τα συζητάμε είναι προς τη σωστή κατεύθυνση
      η λύση προυποθέτει την κατανόηση

    • αυτό που κάνουμε εδώ δεν είναι η αυτοκριτική μας?
      αφού συμμετέχουμε σ αυτό το σύστημα είμαστε υπεύθυνοι και για την κατάντια του & οφείλουμε να παλέψουμε για την αλλαγή του εφόσον δεν μας ικανοποιεί πλέον
      κι όπως είπε ο αρκάς: αμα θέλω έχω θέληση …αλλά δεν θέλω!

  • Μακάρι να βγει κάτι κάτι κάλο ,με ολα αυτά

    • θα βγει εφοσον συμμετέχουμε & δεν μένουμε μόνο στο ατομικό μας συμφέρον

      Γενικά νομίζω κάτι αρχίζει ν αλλάζει αλλά δυστυχώς γίνεται – τουλάχιστον προς το παρόν- όχι γιατί ωριμάσαμε εμείς αλλά γιατί μας “σπρώχνουν ” οι ξένοι

      • Τι πιστευεις οτι αλλάζει? Για παράδειγμα η περαίωση δείχνει ότι τίποτα δεν αλλάζει.

  • η περαίωση όπως είπαμε είναι απλά μια κίνηση ανάγκης
    σίγουρα το θυμικό μας προκαλεί δυσαρέσκεια , θυμό κι αγανάκτηση αλλά η λογική λέει
    πως θα μαζέψουμε λεφτά

    θετικό είναι κατ αρχήν ότι συζητάμε και μάλιστα πέφτουν θέματα στο τραπέζι που θεωρούνταν
    χρόνια ανέγγιχτα και ταμπού (πχ μονιμότητα δημ.υπαλλήλων, κλειστά επαγγέλματα )
    θετικό είναι ότι ένεκα της κρίσης η ΕΕ μπορεί να μεταλλαχτεί αναγκαστικά σε κάτι πιο ουσιαστικό
    πέρα απο μια απλή οικονομική ένωση που είναι σήμερα
    θετικό η ενοποίηση των ταμείων και το ότι ελπίζουμε να πάρουμε κάποια σύνταξη κάποτε
    θετικό είναι ότι γίνεται συμμάζεμα και περιστολή δαπανών
    θετικό είναι ότι αυξάνει η φορολογική συνείδηση
    θετικό είναι ότι κοιτάμε με σκεπτικισμό τα γεγονότα αντί για τον ωχαδερφισμό & την ψεύτικη ευφορία που μας διακατείχε . Προβληματιζόμαστε
    θετικό είναι που σκάνε φούσκες & ορθολογικοποιούνται οι τιμές
    θετικό που ξεσκαρτάρονται οι επιχειρήσεις που πουλούσαν αέρα
    θετικό που συζητάμε για νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες στο δημόσιο
    θετικό που αναζητάμε τρόπους εκμετάλλευσης των εθνικών πόρων
    θετικό η αύξηση του τουρισμού, η αύξηση των εξαγωγών κτλ

    αν μου δώσει βήμα ο administrator νομίζω είναι καλή ιδέα να το κάνει ένα post ! χα

    ΥΓ
    θετικό που αναζητούνται κι οι πεθαμένοι που παίρνουν σύνταξη! χα

    • Θα ζήσεις πολλά χρόνια, αν μπορείς και βλέπεις τόσα θετικά !

      Οι δαπάνες σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία αυξήθηκαν σε σχέση με πέρυσι ! Το πάρτυ συνεχίζεται !
      Τα κλειστά επαγγέλματα δεν άνοιξαν. Μπορείς να ρωτήσεις τους συμβολαιογράφους …
      Οι μεγάλες περικοπές στις συντάξεις μόνο θετικό δεν νομίζω να είναι.
      Η φορολογική συνείδηση όχι μόνο δεν αλλάζει, αλλά η κυβέρνηση αναγκάζει και τους έντιμους να γίνουν φοροφυγάδες (με τον ορυμαγδό φοροεισπρακτικών μέτρων που τα περισσότερα είναι άδικα, όπως παραδέχτηκε και ο υπουργός οικονομικών).
      Οι φούσκες που σκάνε αφήνουν πίσω τους ανέργους και κόσμο στην δυστυχία. Θετικό να σκάσουν οι φούσκες, αλλά ποια η πρόνοια για αυτούς τους ανθρώπους ?
      Η αύξηση του τουρισμό οφείλεται σε κάποια αλλαγή ? Συγκυριακό φαινόμενο, λόγω των γεγονότων στην Μέση Ανατολή.

      Θετικά πάντα υπάρχουν, και ένας αισιόδοξος άνθρωπος μπορεί να βρει ακόμα και στις πιο άσχημες καταστάσεις …
      Μήπως είσαι από αυτούς που έβγαλαν τα λεφτά στο εξωτερικό, κανείς δεν ασχολείται μαζί σου, και δεν σε νοιάζουν οι επιπτώσεις της κρίσης ?

      • Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια
        Είμαι μισθωτός του ιδιωτικού τομέα & έχω πληγεί ιδιαίτερα αν σου λέει κάτι αυτό
        Όσο για τις καταθέσεις μου , μάλλον το νούμερο είναι με αρνητικό πρόσημο!
        Όμως όπως είπε κι ο(η) προλαλήσας δεν γίνεται να ζούμε μέσα στη μιζέρια & στην υπερανάλυση των
        αρνητικών συνεπειών της κρίσης συνεχώς
        Η κρίση υπάρχει και δεν θα την ξορκίσεις γκρινιάζοντας συνεχώς
        Δεν φεύγει ούτε με “ξεμάτιασμα” (για τους θρησκευόμενους)!
        Επομένως πρέπει να ζήσουμε μ αυτή και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε ή τι
        να πάρουμε.
        Πρέπει να δούμε μπροστά, να δράσουμε, να προτείνουμε , να βοηθήσουμε στην ανατροπή
        αυτών που μας ενοχλούν

  • Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ παραδέχεται δηλαδή ότι οι χαμηλές εξαγωγές της χώρας τόσα χρόνια και το αντίστοιχα τεράστιο εμπορικό έλλειμμα οφείλονταν στο βόλεμα των επιχειρήσεων που εκμεταλλευόμενες την οικονομία-φούσκα των δανεικών και του μαύρου χρήματος, εισέπρατταν τα τεράστια περιθώρια κέρδους και ευημερούσαν χωρίς να χρειάζεται να κοπιάσουν και να αναζητήσουν αγορές στο εξωτερικό για τα εμπορεύματά τους. Γιατί ο ανταγωνισμός στην παγκόσμια εμπορική αρένα απαιτεί καινοτομία, υψηλή ποιότητα, συνέπεια και χαμηλά περιθώρια κέρδους. Με λίγα λόγια σκληρή δουλειά, που τόσα χρόνια δεν χρειαζόταν στις ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά που η χρεοκοπία της χώρας έκανε απολύτως απαραίτητη προκειμένου να επιβιώσουν.

  • Πολύ ωραία όλα αύτα αλλά αναρωτιέμαι πόσοι από εμάς τα ενστερνίζονται. Τη στιγμή που βλέπω γύρω μου συγγενείς και φίλους να κλέβουν από το ξένο για αυτους <> και μετά να συζητάς μαζί τους και να σου λένε ότι είναι αγανακτισμένοι με τους κλέφτες! Λες και ζουν σ’ ‘αλλο κόσμο αυτοί και σε άλλη χώρα.

    • τελικά ποιος είναι αυτός ο άλλος που αναζητούμε συνεχώς για να τον χρίσουμε αποδιοπομπαίο τράγο?
      εμείς δεν είμαστε ποτέ? οι φίλοι μας , οι συγγενείς μας?
      μήπως τζάμπα αναζητάμε “φαρμακούς”* & εθελοτυφλούμε απλώς?

      *φαρμακός” ή “κάθαρμα” ονομαζόταν στην αρχαια ελλάδα ένας κατάδικος συνήθως που του κρεμούσαν μια αρμαθιά ξερά σύκα και τον περιέφεραν στην πόλη για να διώξει το μίασμα, το κακό (μετά στην καλύτερη περίπτωση απλά τον απομάκρυναν…)

  • τα παιδιά είναι τα θύματα και οι ελπίδα πράγματι
    ελπίζω να μην καταντήσουμε “βαμπίρ” και “κανίβαλλοι” που έλεγε ο Ανδρουλάκης

  • τι έγινε ρε παιδιά? που είναι οι Καζάκηδες κι οι Βαρουφάκηδες σήμερα?
    μάλλον στις επόμενες εκλογές θα τους δούμε υποψήφιους να εξαργυρώνουν το
    bonus της καταστροφολογίας τους..

    • Πως συνδέεται αυτό με την περαίωση ?

      Εχεις καταλάβεις τι ακριβώς αποφάσεις πήραν, τι δεσμεύσεις ανέλαβαν, και τι συνέπειες θα έχουν για τον λαό ? Εγώ πάντως, όχι ακόμα.

      Πάντως ο Καζάκης έλεγε ότι πάμε για χρεωκοπία, και προς το παρόν έχουμε διασφαλίσει την “επιλεκτική” χρεωκοπία ! Όταν άλλοι μας διαβεβαίωναν ότι η λέξη χρεωκοπία δεν υπάρχει καν στο λεξιλόγιο μας…, και ότι το μνημόνιο θα μας βγάλει στις αγορές το 2011 !

      Πάντως υπάρχουν σίγουρα θετικά σημεία στην σχετινή απόφαση. Ας περιμένουμε πριν αξιολογήσουμε, θετικά και αρνητικά.

    • Too little, too late

      του Γιάνη Βαρουφάκη 22/07/2011

      Το βράδυ της Πέμπτης ανακοινώθηκε μια ευρωπαϊκή συμφωνία που, ουσιαστικά, αφορά την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους. Μια συμφωνία που, αν είχε συμφωνηθεί περί τον Φεβρουάριο του 2010, θα αποτελούσε θετική εξέλιξη για την Ελλάδα και θα είχε καθυστερήσει πραγματικά την επέκτασή της στην υπόλοιπη ευρωπαϊκή περιφέρεια.

      Τώρα όμως είναι πολύ αργά. Η συμφωνία που ανακοινώθηκε, αν και περιέχει ένα σημαντικό βήμα (βλ. το άρθρο 8 παρακάτω), ήρθε πολύ αργά. Η Κρίση έχει εδώ και καιρό ξεφύγει από τα όρια του ελληνικού γίγνεσθαι, είναι συστημική και υπονομεύει όλη την ευρωζώνη. Με το έβδομο άρθρο της (βλ. παρακάτω) η χθεσινή συμφωνία εγγυάται την αποτυχία και αυτής της ευρωπαϊκής προσπάθειας να δαμαστεί το τέρας της Κρίσης που αποδομεί το ευρω-σύστημα εκ των έσω. Η απόφαση να επικεντρώσουν τα νέα μέτρα στην ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, π.χ. αφήνοντας την Ιρλανδία στο χείλος της χρεοκοπίας και τις Ισπανία και Ιταλία στο έλεος των εταιρειών αξιολόγησης,ισοδυναμεί με δώρο ανεκτίμητης αξίας στους κερδοσκόπους.

      Πριν προχωρήσουμε στην ερμηνεία της συμφωνίας, να επισημάνω ότι τίποτα από αυτά που συμφωνήθηκαν δεν είναι σίγουρο ότι θα εφαρμοστούν. Από την μία τα κοινοβούλια της Γερμανίας και της Φινλανδίας θα έχουν πολλές αντιρρήσεις ενώ, από την άλλη, το κείμενο της συμφωνίας αναφέρεται σε προθέσεις (π.χ. του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα) που υπάρχουν μόνο στην φαντασία των ηγετών μας. Επί πλέον, το κείμενο περιέχει τόσες ασάφειες που είναι σχεδόν αδύνατον να κριθεί σοβαρά. Δεν θα σταθώ όμως σε αυτά. Έστω ότι όλα αυτά τα προβλήματα λυθούν. Ας δούμε τι θα σημάνει για εμάς και για την Ευρώπη, αν όλα πάνε κατ’ ευχήν (που το εύχομαι αλλά δεν το πιστεύω):

      I. Προαναγγέλλεται η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (την οποία τόσο χρόνο εξόρκιζαν), αν και δεν εξηγείται πως ακριβώς θα την διαχειριστεί η Ευρώπη. Το κούρεμα των ομολόγων θα συγκρατηθεί περίπου στο 21% και οι ομολογιούχοι θα επιλέξουν από ένα μενού διαφορετικών ειδών κουρέματος.
      II. Ένα νέο δάνειο για την Ελλάδα ίσο με το πρώτο σε μέγεθος αλλά με το μισό επιτόκιο και μεγάλη προθεσμία αποπληρωμής (και παράλληλη επιμήκυνση του πρώτου, ακριβού δανείου)
      III. Πρόβλεψη για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, και κάποιων από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές μέσω του EFSF
      IV. Καμία πρόβλεψη για τις υπόλοιπες χειμαζόμενες χώρες

      Όλα αυτά, όπως είπα και στην εισαγωγή μου, θα ήταν μια εξαιρετική παρέμβαση τον Φλεβάρη του 2010. Δεν θα μου κάνει εντύπωση αν οι αγορές, στην βάση του “κάλλιο αργά παρά ποτέ”, ηρεμήσουν για δύο μήνες. Το σημείο όμως IV παραπάνω (και το Άρθρο 7 της Συμφωνίας πιο κάτω) εξασφαλίζει ότι σε δύο ή τρεις μήνες η ΕΕ θα πρέπει να συνάψει μια αντίστοιχη συμφωνία για τις Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία κλπ. Αυτού του είδους τα μέτρα θα είναι τότε απαγορευτικά ακριβά (για όλες αυτές τις χώρες). Οι κερδοσκόποι το γνωρίζουν και μας την έχουν στημένη στην γωνία. Δεν θα αργήσουν να χτυπήσουν. Και τότε ίσως είναι πολύ αργά να συνειδητοποιήσουν οι ηγέτες μας το τεράστιο κόστος της άρνησης της ανάγκης για μια συστημική λύση. Μιας λύσης που να βασίζεται στην αναδιάρθρωση μέρους του δημόσιου χρέους όλης της ευρωζώνης (μέσω της έκδοσης ευρωομόλογου), σε ένα Σχέδιο Marshall για όλη την ευρωζώνη και, τέλος, σε ένα πανευρωπαϊκό (και όχι ποια εθνικό) πλαίσιο ελέγχου, επίβλεψης και κεφαλαιοποίησης των τραπεζών της ηπείρου μας. Όσο λείπουν αυτά τα τρία μέρη από την ‘λύση’, η τελευταία αποτελεί μέρος του προβλήματος και δώρο στην κερδοσκοπία.

  • στο χωριό μου λέμε ότι ” κάποιου του χαρίζανε γάιδαρο κι αυτός τον κοίταγε στα δόντια…”
    άσε μας ρε Βαρουφάκη με τη μιζέρια & τη γκρίνια σου ..

  • ο φθόνος δεν κρύβεται Βαρουφάκη!
    ξέχασα να πω ότι το επόμενο άρθρο στο αντικλείδι είναι για την ανθρώπινη κακία κι απο που προερχεται, ρίξτο μια ματιά… Σύμπτωση ? δεν νομίζω τάκη..χα

  • σε μια γελοιογραφία έγραφε:

    Οι τέσσερις βασικοί τύποι προσωπικότητας είναι :
    1. Αυτός που βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο
    2. Αυτός που βλέπει το ποτήρι μισοάδειο
    3. Αυτός που δεν μπορεί να αποφασίσει αν το ποτήρι είναι μισογεμάτο ή μισοάδειο
    4. Αυτός που παραπονιέται επειδή παρήγγειλε φαγητό

    αναφερόταν φυσικά σε μερικούς μερικούς που συνεχώς παρουσιάζουν (ή βλέπουν) τα πράγματα μαύρα ….

    Φυσικά κάτι τέτοιο θεωρείτε ψυχολογική διαταραχή . Αυτοί κατά βάθος ενώ γνωρίζουν το σωστό θεωρούν ότι συνεχώς έχουν δίκιο σ αντίθεση μ όλους τους άλλους. Φοβούνται το λάθος και δεν αναγνωρίζουν ποτέ τις αποτυχίες τους κι αντί να το παραδεχτούν προσπαθούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στους γύρω τους
    Τους χαρακτηρίζει επίσης η αίσθηση του ανικανοποίητου και της υποτίμησης των πραγμάτων που κάνουν οι άλλοι

  • οι δημαγωγοί και οι Κασσάνδρες διαψεύσθηκαν παταγωδώς νομίζω
    Ο Καζάκης κι ο Βαρουφάκης προφανώς έχουν πολιτικές βλέψεις και στις επόμενες εκλογές
    θα τους εξαργυρώσουν τα κουπόνια που μαζεύουν (αντιπολιτεύοντας και καταστροφολογώντας)

  • Γιατί επιτίθεσαι και κατακρίνεις, χωρίς να αναφέρεις τον λόγο και κάποιο επιχείρημα ?

    • πράγματι έτσι είναι & ο καθένας έχει το δικαίωμα της αποψης του αλλά ενίσταμαι όταν μετά από ενάμιση χρόνο καταστροφολογίας και μιζέριας γίνεται κάτι θετικό και δεν το αναγνωρίζουμε
      Η κρίση δεν χρειάζεται και λίγη θετική ενέργεια για να ξεπεραστεί?
      πόσο μάλλον στον έλληνα που είναι εντελώς συναισθηματικός λαός

  • πέρα από την πλακα να πω ότι δεν υπάρχει λόγος πανηγυρισμού, απλά πήραμε μια βαθιά ανάσα κι αυτό έχει την αξία του