Γιατί αφήνουν στο απυρόβλητο τις καταθέσεις εξωτερικού ?

Δυστυχώς αν περιμένατε απάντηση, δεν έχουμε.  Είναι ένα ερώτημα που βρίσκεται στα χείλη των περισσοτέρων, αλλά η κυβέρνηση και η αξιωματική  αντιπολίτευση  σφυρίζουν αδιάφορα.

Γερμανικές εφημερίδες σε πρόσφατα δημοσιεύματα τους ανεβάζουν το ύψος των καταθέσεων (μόνο) στην Ελβετία  στο ύψος των 500-600 δις.  Ακόμα και αν θεωρήσουμε υπερβολική την εκτίμηση, δεν μπορεί να πέφτει εντελώς έξω και θα πρέπει να αποδεχτούμε ότι αν κατεβάσουμε το νούμερο στα 300 δις θα έχουμε μία συντηρητική και ασφαλή εκτίμηση για το ύψος των καταθέσεων. Αρκεί δηλαδή η φορολόγηση τους με 7-8% για να υπάρξει ισοδύναμο αποτέλεσμα με αυτό του θα προκύψει από την υλοποίηση του  μεσοπρόθεσμου προγράμματος φέτος και τα επόμενα χρόνια. Το λιγότερο που θα μπορούσε να γίνει είναι να μπει φόρος αλληλεγύης (3%) υπέρ των ανέργων στις καταθέσεις εξωτερικού, όπως θα επιβαρύνει και τους μισθούς στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Και βέβαια το ερώτημα δεν είναι μόνο αυτό. Αναρωτιέται με το δίκιο του ο κόσμος, γιατί δεν καλούν όσους μετέφεραν στο εξωτερικό τεράστια ποσά, προκειμένου να διασταυρώσουν αν δικαιολογούνται με βάση τις φορολογικές δηλώσεις. Το πιθανότερο, για το μεγαλύτερο ποσοστό τους, είναι ότι δεν θα προκύπτουν με βάση τα εισοδήματα τους.

Περίπου 50 δις μεταφέρθησαν έξω από τότε που ξέσπασε η κρίση. Θα αρκούσε ένας φόρος της τάξης του 20% (αντί για 40% που θα έπρεπε να πληρώσουν αν τα είχαν δηλώσει κανονικά), για να μαζέψει το κράτος 10 δις, δηλαδή περίπου το 40% του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Και βέβαια καταθέσεις δεν υπάρχουν μόνο στην Ελβετία. Υπάρχουν και σε άλλες χώρες. Διαβάζουμε και για χρήματα που μεταφέρθησαν στην Αγγλία και έγιναν πανάκριβα ακίνητα.

Είναι φανερό ότι τα συγκεκριμένα μέτρα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δεν ήταν μονόδρομος, αλλά μπορούσαν να αντλήσουν χρήματα και από διαφορετικές πηγές. Αλλωστε, μην ξεχνάμε ότι στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δεν υπάρχει πρόβλεψη ούτε καν για μείωση της φοροδιαφυγής.

Κάνοντας τα παραπάνω σχόλια, δεν σημαίνει ότι διαφωνούμε με την αναγκαιότητα εξορθολογισμού του κόστους και λειτουργίας στον δημόσιο τομέα, όπως και με ότι συμβάλει στην καταπολέμηση της διαφθοράς και  φοροδιαφυγής .

Πηγές :

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=383162

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100030_08/02/2011_431799

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=402841

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=111341159

 

Αντικλείδι

antikleidi.wordpress.com

Αντικλείδι

Οι διαχειριστές του blog

Share
Published by
Αντικλείδι

Recent Posts

Σύγχρονη επιστήμη και αγνωσιολογία

Ένα από τα μεγαλύτερα παράδοξα της σύγχρονης επιστήμης είναι ότι ενώ συνθέτει μια ηγεμονική κουλτούρα,…

2 weeks ago

Η άγνοια δεν είναι δύναμη: Tι μας λέει το 1984 του Τζορτζ Όργουελ για τις ψεύτικες ειδήσεις

Από όλες τις προφητικές γνώσεις που μπορεί να βρει κανείς στο κλασικό μυθιστόρημα του Όργουελ,…

3 weeks ago

Τόλμα να γνωρίζεις. Τι είναι ο Διαφωτισμός;

Το 1784, σε ένα δοκίμιό του με τίτλο αυτή την ερώτηση: "Was ist Aufidarung?", ο…

3 weeks ago

Τάσος Λιόλιος – Επιστημονική γνώση

Υπάρχουν δύο απαραίτητα στοιχεία για τη γνώση: το υποκείμενο της γνώσης (ο γνωρίζων, ή ο…

4 weeks ago

Ένα μικρό αφιέρωμα στον Daniel Kahneman

Ένα μικρό αφιέρωμα στον συγγραφέα και ψυχολόγο Daniel Kahneman που διακρίθηκε για το έργο του…

1 month ago

Οι κίνδυνοι της εθελοτυφλίας

Για κάποιους είναι τόσο εύκολο να ερωτευτούν με μια ιδέα όσο και έναν άνθρωπο. Οι…

2 months ago