Υπάρχει η άλλη Ελλάδα!


Κόντρα στην μιζέρια και στην μαυρίλα των ημερών, κόντρα στην ισοπεδωτική λογική του “όλοι ίδιοι είμαστε”  και “όλοι μαζί τα φάγαμε” , κόντρα στην νοοτροπία του εφησυχασμού και της ήσσονος προσπάθειας, δυο κυρίες (και κυρίως η μόλις 34 ετών αντιεισαγγελέας) απο τον χώρο της δικαιοσύνης έφεραν στο φως όλη την σαπίλα του Ελληνικού ποδοσφαίρου και εξέθεσαν το πολιτικό σύστημα.

Όλοι γνώριζαν τι συμβαίνει, αλλά δυστυχώς σκανδαλωδώς η πολιτεία έκανε τόσα χρόνια τα στραβά μάτια (και μάλλον βοηθούσε στην διαιώνιση της κατάστασης). Αποδείχτηκε όμως ότι η χώρα έχει ανθρώπους ικανούς που δεν τους έχει αγγίξει η διαφθορά και η αναξιοκρατία, και μπορούν να γίνουν σημαιοφόροι σε μία προσπάθεια επανεκκίνησης της χώρας.

Καιρός είναι να αφήσουν την δικαιοσύνη να κάνει την δουλειά της. Σίγουρα υπάρχουν αποστήματα και στον χώρο αυτό που θα πρέπει να σπάσουν, αλλά η πλειοψηφία είναι άνθρωποι ικανοί που αν τους το επιτρέψουν οι πολιτικοί, μπορούν να αναδείξουν και τα φαινόμενα διαφθοράς του πολιτικού συστήματος. Ικανοί άνθρωποι υπάρχουν σε όλους τους χώρους. Αρκεί να βοηθηθούν και να τους επιτραπεί να αναδειχτούν.

Ευχάριστη έκπληξη ήταν και η κοινή ανακοίνωσή των συνδέσμων φιλάθλων της Καβάλας, του Πανσερραϊκού και του Πιερικού που ζητούν πλήρη εφαρμογή των νόμων -ακόμα κι αν αυτή πλήξει τις δικές τους ομάδες! Αναρωτιέται βέβαια κανείς που ήταν αυτοί οι σύνδεσμοι όταν συνέβαιναν όλα αυτά που αποκαλύφθησαν και ήταν γνωστά σε όλους. Τουλάχιστον όμως η ανακοίνωση δείχνει την επιθυμία για   σωστή λειτουργία του ποδοσφαίρου και του κράτους,  και την προθυμία τους να δεχτούν τις συνέπειες, αρκεί να γίνει αυτό οργανωμένα, δίκαια, και να αφορά όλους. Είναι βέβαιο ότι ανάλογη στάση θα έδειχναν όλοι και όσο αφορά τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, αρκεί αυτές να αφορούσαν όλους και κυρίως τους υπεύθυνους για την κατάντια της χώρας.

__________

Παραθέτουμε στην συνέχεια το ρεπορτάζ της Γιάννα Παπαδάκου από το Βήμα της Κυριακής:

“Όπως αποδεικνύεται, μπορεί το ποδόσφαιρο να θεωρείται ανδρικό άθλημα, όμως δύο γυναίκες ήταν εκείνες που έβαλαν τελικά τη… γόβα-στιλέτο τους στο απόστημά του. Δύο γυναίκες εισαγγελείς που κατάφεραν να ταρακουνήσουν έναν καθαρά ανδροκρατούμενο χώρο, ο οποίος φέρεται να λειτουργούσε μέσα στην παρανομία.

Ήταν μια ζεστή ημέρα του Σεπτεμβρίου του 2010 (μάλιστα το ημερολόγιο έγραφε 23 του μήνα), πριν από εννέα μήνες, όταν η πρoϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κυρία Ελένη Ράικου κάλεσε την αντεισαγγελέα κυρία Πόπη Παπανδρέου για να της αναθέσει μια πολύ μεγάλη υπόθεση. Η προϊσταμένη είχε δεχθεί μια συγκλονιστική καταγγελία από πρόσωπο σχετικό με το ποδόσφαιρο… Ο άνδρας που την επισκέφθηκε, παρ΄ ότι δεν συχνάζει σε ανακριτικά γραφεία, της μίλησε για στημένα παιχνίδια, για μεγαλοπαράγοντες που επηρέαζαν διαιτητές, για στοιχήματα εκατομμυρίων ευρώ που οι ίδιοι έπαιζαν και οι ίδιοι χειραγωγούσαν- ακόμη και εναντίον της ομάδας την οποία διοικούσαν. Εκανε λόγο επίσης για εμπλοκή ποινικών, κυκλώματα μπράβων- πράγματα που ακούγονταν απίθανα, φανταστικά. Αλλά έπρεπε να διερευνηθούν.

Η αντεισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου, 34 ετών και με εμπειρία μόλις τριών χρόνων στο εισαγγελικό σώμα (μπήκε το 2008), δεν δίστασε στιγμή. Κυρίως όταν διάβασε και δημοσιεύματα για τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο. Ακόμη δεν είχαν φθάσει στην Εισαγγελία τα στοιχεία της UΕFΑ για τα στημένα παιχνίδια, ένας κρίσιμος κρίκος για την πορεία της έρευνας… Η κυρία Ράικου δεν δίστασε να αναθέσει μια υπόθεση, που «φώναζε» από μακριά ότι παρέπεμπε σε οργανωμένο έγκλημα, σε μια νεαρή εισαγγελέα. Η κυρία Παπανδρέου πάλι, δεν φοβήθηκε, ούτε από το άγνωστο αντικείμενο ούτε και από πιθανόν μεγάλα ονόματα που θα συναντούσε στον δρόμο της. Δύο γυναίκες λοιπόν «ξήλωσαν» σε εννέα μήνες τρεις εγκληματικές οργανώσεις που φέρεται ότι δρούσαν στον χώρο του ποδοσφαίρου, αν και το αποτέλεσμα προήλθε από συλλογική δουλειά. Συνεργάστηκαν μαζί τους τα μέλη του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος, ένα τμήμα που αδικώντας ίσως τους άνδρες εισαγγελείς, ιδιαίτερα έμπειρους, επειδή διαθέτει πολλές γυναίκες στις τάξεις του, αποκαλείται από δικηγόρους «τμήμα γόβα-στιλέτο».


Η επίμονη προϊσταμένη

Δεν συχνάζει στα γήπεδα και έχει βρεθεί σε ποδοσφαιρικό αγώνα ως αντεισαγγελέας εν υπηρεσία. Ομολογεί ότι δεν είχε δει ποτέ στη ζωή της το δελτίο του Πάμε Στοίχημα προ της έναρξης της έρευνας και δηλώνει αδαής περί τα ποδοσφαιρικά. Η Ελένη Ράικου, 49 ετών σήμερα, μπήκε στο εισαγγελικό σώμα το 1993, είναι παντρεμένη με στρατιωτικό γιατρό και μητέρα δύο παιδιών. Οταν τον Απρίλιο του 2010 εξελέγη προϊσταμένη της μεγαλύτερης Εισαγγελίας της χώρας «έσπασε» ένα κατεστημένο. Ηταν η πρώτη γυναίκα που εμπιστεύθηκαν, κυρίως άνδρες, εισαγγελείς για τη θέση. Γνωστή από τον χειρισμό μεγάλων υποθέσεων, όπως της Κωνσταντίνας Κούνεβα, των επιχορηγήσεων στο υπουργείο Πολιτισμού (υπόθεση Ζαχόπουλου ), ή και περιπτώσεις οργανωμένου εγκλήματος. Παραμονές της εκλογής της εκμυστηρευόταν το όνειρό της, αν εκλεγόταν, να δημιουργήσει Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος, αφού οι υποθέσεις αυτές είχαν γιγαντωθεί. «Εργατική,επίμονη,αναλυτική και – γιατί όχι; – φιλόδοξη, με επιθυμία να προσφέρει» τη σκιαγραφεί συνταξιούχος ανώτατος δικαστής. Ιδρυσε άμεσα το Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος και ξεκίνησε προκαταρκτικές έρευνες που έκαναν αίσθηση: των προμηθειών υποβρυχίων και ελικοπτέρων, την προκαταρκτική για δικογραφίες της Siemens κ.ά. Αρχισε να συγκεντρώνει αποκόμματα για τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο.

Ανώνυμη «βοήθεια»

Τα στοιχεία που έφθασαν από την UΕFΑ ήταν μία ακόμη βοήθεια. Η τρίτη βοήθεια για την έρευνα ήλθε απρόσμενα: τον Ιανουάριο του 2011 και ενώ είχαν αρχίσει να εξετάζονται μάρτυρες, ανώνυμη καταγγελία στο αστυνομικό τμήμα Παλαιού Φαλήρου έδωσε νέα ώθηση. Οι συναντήσεις Ράικου με εισαγγελείς του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος, χειμωνιάτικα απογεύματα αλλά και Σαββατοκύριακα, έγιναν πιο συχνές… Αποφασίστηκε από κοινού να ζητηθεί η συνεργασία της ΕΥΠ. Η ανώνυμη καταγγελία έκανε λόγο για στήσιμο παιχνιδιών ακόμη και τηλεφωνικά. Γι΄ αυτό με βουλεύματα (διαρκούν μόνο δύο μήνες) έγινε μέσω ΕΥΠ νόμιμη υποκλοπή των συνομιλιών προσώπων που κατήγγειλε ο άγνωστος. Τις δεκάδες συνομιλίες επεξεργάζονταν αστυνομικοί της ΕΥΠ και εισαγγελείς χωρίς να παρεμβάλλονται τρίτοι. Ισως γι΄ αυτό δεν διέρρευσε τίποτε.

ΕΒΑΛΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΞΕΣΚΕΠΑΣΕΙ

Η κυρία Πόπη Παπανδρέου,μόλις 34 ετών,κατάγεται από τις Συκιές Αρτας.Τελείωσε το γυμνάσιο στα Πατήσια και ήταν αριστούχος στη Νομική Αθηνών.Εχει επισκεφθεί το πολύ 20 φορές γήπεδο για ποδοσφαιρικό αγώνα και, φυσικά,δεν έχει στοιχηματίσει ποτέ στη ζωή της.Ως τουλάχιστον την έναρξη της έρευνας,όταν έβαλε…στοίχημα ότι θα τη φέρει σε πέρας.Παρ΄ ότι είναι η συντάκτρια του πολύκροτου πορίσματος για τα στημένα παιχνίδια, κάνει λόγο για ομαδική δουλειά όλων των συναδέλφων της.Εγινε για πρώτη φορά γνωστή με την υπόθεση των υποβρυχίων,την οποία χειρίζεται ακόμη μαζί με την αντεισαγγελέα Κυβέλου.

Αρχισε να εξετάζει τους πρώτους μάρτυρες τον Οκτώβριο του 2010.Οταν ήρθη το απόρρητο των συνομιλιών για μεγαλοπαράγοντες του ποδοσφαίρου εξεπλάγη με το πώς εκφράζονταν και με το περιεχόμενο των συνομιλιών. Δόθηκε αρκετές φορές παράταση του διαστήματος παρακολούθησης,ως τα τέλη Μαΐου 2011. Η επεξεργασία του υλικού κρατήθηκε επτασφράγιστο μυστικό,δεν διέρρευσε τίποτε,αφού η κυρία Παπανδρέου γνώριζε ότι αυτό θα οδηγούσε σε «ναυάγιο». Και οι δύο εισαγγελείς αρνούνται να φωτογραφηθούν. Θεωρούν ότι έκαναν μόνο τη δουλειά τους με τη βοήθεια των συναδέλφων τους.”

Παραθέτουμε και το link της ανακοίνωσης των συνδέσμων: http://www.sport-fm.gr/article/484206

Αντικλείδι

antikleidi.wordpress.com

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

15 CommentsΣχολιάστε

  • Πράγματι εντυπωσιακό και συγχαρητήρια.
    Μήπως όμως βγήκαν όλα στο φως, με στόχο τον απροσονατολισμό του κόσμου από την ψήφιση του μεσοπροθέσμου, και έχουμε απλώς ένα πυροτέχνημα ?
    Το πιο εντυπωσιακό θα είναι αν προχωρήσει μέχρι τέλους η ιστορία. Μέχρι τότε ας κρατάμε μικρό καλάθι.

  • Σωστά λένε οι σύνδεσμοι να μας φέρουν πίσω τις Κυριακές μας, και να τιμωρηθουν οι ένοχοι.
    Ομως μέχρι τώρα δεν υπήρχε τέτοια ανάγκη ?
    Γιατί δεν το ζήτησαν ?
    Οσο τους βόλευε η κατάσταση, κανείς δεν μιλούσε.
    Πάντως θετικό που έστω και τώρα κατάλαβαν το λάθος τους.

  • πράγματι , μακάρι να μην είναι πυροτέχνημα και να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο
    ίδωμεν…

  • Πολύ σωστά τα σχόλια του άρθρου..
    Μεγάλη (και ευχάριστη) έκπληξη για όλους η αποκάλυψη του σκανδάλου, που “ο κόσμος το είχε τούμπανο…”
    Αναμένουμε τις εξελίξεις…

  • Οσο καιρο λειτουργουσε το συστημα και οι μεθοδοι Ψωμιαδη, κανεις συνδεσμος δεν παραπονεθηκε. Ξαφνικα τωρα ολοι θυμηθηκαν οτι προκειται για μαφιοζο, ξεκινησαν οι πορειες, εκδηλωσεις διαμαρτυριας, και επερωτησεις στην βουλη απο τον τοπικο βουλευτη.
    Υποκρισια σε ολο της το μεγαλειο …

  • Ποια άλλη Ελλάδα ?
    Ό Βόλος παίζει Ευρώπη, ο γιος Ψωμιάδης αφέθηκε ελεύθερος (με περιοριστικούς όρους), ο πατέρας Ψωμιάδης ακόμα άφαντος, ο Μαρινάκης ακόμα πρόεδρος της Super League, κ.λ.π. !

  • Υποβιβάστηκαν λοιπόν Καβάλα και Ολ. Βόλου, και τιμωρήθηκαν οι Μπέος και Ψωμιάδης. Πολύ σωστές οι αποφάσεις. Όμως δεν αρκούν. Ελπίζουμε να μην έγιναν απλώς για να ρίξουν στάχτη στα μάτια. Τα προβλήματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι πολύ μεγάλα, και υπεύθυνοι δεν ήταν μόνο οι Μπέος και Ψωμιάδης. Ας ελπίσουμε ότι το νυστέρι θα μπει βαθιά. Αλλιώς ο κατήφορος για το ποδόσφαιρο στην χώρα μας θα συνεχιστεί.

  • Βιαστήκατε να συγχαρείτε τον σύνδεσμο φιλάθλων Καβάλας. Με χτεσινή ανακοίνωση τους γράφουν : «Αν φταίξαμε να πληρώσουμε αλλά αλλά όχι να αποτελέσουμε τα εξιλαστήρια θύματα της υποτιθέμενης κάθαρσης του ελληνικού ποδοσφαίρου».
    Δεν γνωρίζουν δηλαδή αν έφταιξαν , δεν γνωρίζουν τον βίο του Ψωμιάδη, δεν άκουσαν τις κασέτες.

    Ολοι τζάμπα μάγκες. Εκ’ του ασφαλούς. Όσο σισθανόμαστε ότι δεν μας αγγίζει το γράμμα του νόμου, λέμε κάτι εντυπωσιακό να δείξουμε πόσο ηθικοί είμαστε. Μόλις όμως αλλάξουν τα πράγματα και μας αγγίξουν, τα ξεχνάμε όλα, βγάζουμε τον πραγματικό εαυτό μας.

  • Γιατι τζαμπα μαγκες?–ειναι λαθος και κακο να μη θελουν να αποτελεσουν τα εξιλαστηρια θυματα της υποτιθεμενης καθαρσης?-φυσικα κ ξεραν για τον ψωμιαδη κ φυσικα ολοι ξερετε για τον μαρινακη , κοσκωτα πατερα κομποτη βαρδινογιαννη κλπ κλπ ατελειωτος ο καταλογοσ ονοματων….

    τωρα η καβαλα κ ο βολοσ μαραναν το ελλην. ποδοσφαιρο
    ΝΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΠΟΜΠΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΑΥΤΩΝ
    ΟΧΙ OI 2 ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥΣ NA APOTELESOYN ΤΑ ΜΟΝΑ ΕΞΙΛΑΣΤΗΡΙΑ ΘΥΜΑΤΑ
    AN TOLMOYN AS TOYS FANE OLOYS
    ΑΛΛΙΩΣ ΤΟ τζαμπα μαγκες KOLLAEI ΑΨΟΓΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΝ ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΒΟΛΟΣ Κ ΚΑΒΑΛΑ

    • Ούτε ο Βόλος και η Καβάλα μάραναν την Ελλάδα, ούτε οι ταξιτζήδες, ούτε οι προκλητικές αμοιβές πολλών δημόσιων υπάλληλων, ούτε οι φοροφυγάδες , κλπ.
      Ακόμα και τους υπαλλήλους της Βουλής να ρωτήσεις, την ίδια απάντηση θα σου δώσουν : “Οι 1000 υπεράριθμοι υπάλληλοι της Βουλής μάραναν την Ελλάδα. Θα σωθεί η Ελλάδα αν πάρουμε 13 μισθούς αντί για 16” ?

      Λοιπόν, η απάντηση είναι ΝΑΙ!
      Ολοι οι παραπάνω (και άλλα πολλά που δεν αναφέρω), έχουν μαράνει την Ελλάδα. Επιτέλους να μπει ένα ΤΕΛΟΣ !

      Kαι βέβαια μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για τους Μπέο και Ψωμιάδη, δηλαδή για αρχιμαφιόζους με όλη την σημασία της λέξης. Αυτή την Ελλάδα θέλουμε ?

  • Επιτρεψτε μου να επιμεινω
    AN TOLMOYN AS TOYS FANE OLOYS
    ΑΛΛΙΩΣ ΤΟ τζαμπα μαγκες KOLLAEI ΑΨΟΓΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΝ ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΒΟΛΟΣ Κ ΚΑΒΑΛΑ

    κατα τα αλλα συμφωνουμε απολυτα

    • Δηλαδή συμφωνούμε, διαφωνώντας !
      Το έχουμε αυτό οι Ελληνες.
      Είμαστε ικανοί να υποστηρίζουμε συγχρόνως και τις δύο απόψεις, και έτσι να έχουμε ήσυχοι την συνείδηση μας.

      Μπορούμε δηλαδή να καταγγέλουμε το σύστημα που δεν τιμωρεί τους μαφιόζους, και συγχρόνως να υποστηρίζουμε τους μαφιόζους (Ψωμιάδη και Μπέο) !
      Όπως δηλαδή μπορούμε να καταγγέλουμε το κράτος για την φοροδιαφυγή, και την ίδια ώρα να μην κόβουμε απόδειξη !
      Και πολλά άλλα παραδείγματα.
      Το μεγαλείο του Έλληνα !

  • Δασκαλος: “2 αρνησεις σε πολλες γλωσσες κανουν μια καταφαση, 2 καταφασεις δε κανουν ποτε αρνηση.”
    Ελληνας μαθητης: “Ναι, καλα” !!!