Ασθενέστεροι οι επιχειρηματίες από μισθωτούς και συνταξιούχους! 2 στους 3 Ελληνες κάτω από το αφορολόγητο όριο !

Σύμφωνα με τους πίνακες των στατιστικών φορολογικών δεδομένων του υπουργείου από το 2004 ως το 2009 φαίνεται ότι οι μισθωτοί & οι συνταξιούχοι απήλαυσαν μια μεγάλη αύξηση της ευημερίας τους τα τελευταία αυτά 5 χρόνια , αφού φαίνεται να είχαν αύξηση του εισοδήματος τους κατά 41% . Ανάλογη ήταν κι η αύξηση του εισοδήματος των λοιπών φορολογουμένων (ελεύθερων επαγγελματιών, εισοδηματιών, αγροτών) περίπου 48%, Οι επιχειρηματίες (νομικά πρόσωπα) δεν μετουσίωσαν ανάλογα αυτή την ευημερία κι έτσι η αύξηση των κερδών τους περιορίστηκε μόνο σε 16% … !


Μάλιστα απ΄οτι φαίνεται ,λόγω ακριβώς αυτού του γεγονότος, οι μισθωτοί και συνταξιούχοι ανέλαβαν όλο και μεγαλύτερο μέρος των άμεσων φόρων κι από το 39% πληρώνουν το 52% του συνόλου. Σε απόλυτα νούμερα η φορολογία τους ανέβηκε στην πενταετία πολύ πιο πάνω κι από την υποτιθέμενη αύξηση των εισοδημάτων τους : 68%! (οφειλόμενη μάλλον στην μη ανάλογη αναπροσαρμογή αφορολογήτου).

Αντίθετα οι επιχειρηματίες ως οικονομικά ασθενέστεροι (προφανώς και λόγω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών) μείωσαν όχι μόνο τη συνεισφορά τους (από 46% σε 31%) αλλά ακόμη και το φόρο σε απόλυτα νούμερα κατά 15% το 2009 σε σχέση με το 2004 (αν και υπήρξε αύξηση εισοδήματος όπως είπαμε). Προφανώς δεν ήταν η αρχή της κρίσης η αιτία αφού το ίδιο σκηνικό παρατηρούμε και πριν . Για παράδειγμα ο φόρος του 2008 ήταν σχεδόν ίδιος με του 2004 !! Και μετά (τα επόμενα χρόνια) ήρθε η περαίωση…

Νεόπτωχοι..
1 στους 3 δηλώνει εισόδημα κάτω από 6χιλ ευρώ ενώ 2 στους 3 (64%) δεν πληρώνουν καθόλου φόρο αφού δηλώνουν κάτω απο το αφορολόγητο των 12χιλ ευρώ (μάλιστα ένας στους 10 πρέπει να ναι άπορος των 1000 ευρώ.

Αν τώρα δούμε αναλυτικά τις κατηγορίες θα διαπιστώσουμε ότι δεν πληρώνει φόρο το 99% των αγροτών (υπάρχουν και 400 “ανόητοι” που δηλώνουν πάνω από 30χιλ ευρώ – το 0,04%. Αλήθεια που είναι οι τσιφλικάδες ?

Mήπως είσαι πλούσιος και δεν το γνωρίζεις?

Γενικά αν δηλώνετε εισόδημα άνω των 30χιλ ευρώ να ξέρετε ότι ανήκετε στην ειδική κατηγορία των πιο εύρωστων ελλήνων ! Μόνο το 15% δηλώνουν παραπάνω από σας!


Αν μάλιστα δηλώνετε πάνω από 60χιλ είστε στη κατηγορία των σούπερ πλουσίων μαζί με το 2,9% των φορολογουμένων (πάνω από 100χιλ δήλωσαν το 0,2%. Φαντάζομαι ότι γνωρίζονται μεταξύ τους τόσοι λίγοι που είναι…! ). Πως συντηρούνται άραγε αυτά τα πολυτελή αυτοκίνητα και τα κότερα για τους υπόλοιπους?

Ας δούμε κατά σειρά ευρωστίας τι έγινε το 2009 σε μέσο δηλωθέν εισόδημα :

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες πρώτοι σε μέσο δηλωθέν εισόδημα από όλες τις πηγές, με 29.569 ευρώ. Ακολουθούν οι έμποροι, οι βιοτέχνες και οι βιομήχανοι με 21.286 ευρώ, οι μισθωτοί με 19.234 ευρώ, οι συνταξιούχοι με 15.885 ευρώ, οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι με 11.429 ευρώ και οι εισοδηματίες με 6.370 ευρώ….

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Προσθήκη σχολίουΣχολιάστε

  • Εξοργιστική κατάσταση …
    Δυστυχώς δεν πρόκειται να αλλάξει.

  • Στην αρχαιότητα υπήρχε ο θεσμός της ανταλλαγής περιουσίας*, μήπως θα ήταν καλή λύση για μερικούς?

    * Ένας Αθηναίος μπορούσε να αποδειχτεί ότι δεν ήταν τόσο εύπορος όσο είχε θεωρηθεί όταν του ανατέθηκε η λειτουργία. Η απαλλαγή του από αυτήν την υποχρέωση γινόταν είτε με την απόφαση δικαστηρίου ενόρκων είτε μέσα από τη διαδικασία της αντίδοσης. Όταν ένας πολίτης -στον οποίο είχε ανατεθεί μια λειτουργία- θεωρούσε ότι κάποιος άλλος βρισκόταν σε καλύτερη οικονομική κατάσταση από τον ίδιο, μπορούσε να ζητήσει την απαλλαγή του από αυτήν την υποχρέωση. Για την ακρίβεια, είχε το δικαίωμα να προκαλέσει το συμπολίτη του είτε να αναλάβει εκείνος τη λειτουργία είτε με την αντίδοση να ανταλλάξουν τις περιουσίες τους. Εάν, ωστόσο, ο δεύτερος πολίτης δεν ανταποκρινόταν θετικά στην παραπάνω πρόκληση, η υπόθεση εκδικαζόταν.

      • talos είναι απλό στη σκέψη (μάλλον δύσκολο στην υλοποίηση)

        αν ένας γιατρός με 80 σπίτια και 300εκ καταθέσεις πληρώνει λιγότερα στην εφορία απο μένα τον μισθωτό των 1000 ευρώ (και χωρίς άλλη περιουσία) να του ζητήσω ανταλλαγή!! χα

  • “αν τώρα δούμε αναλυτικά τις κατηγορίες θα διαπιστώσουμε ότι δεν πληρώνει φόρο το 99% των αγροτών (υπάρχουν και 400 “ανόητοι” που δηλώνουν πάνω από 30χιλ ευρώ – το 0,04%. Αλήθεια που είναι οι τσιφλικάδες ? ”

    δεν θυμάμαι να χε νικήσει ο “Αστραπόγιαννος” ή ο Μαρίνος Αντύπας ρε παιδιά! Κάτι τέρατα τρακτέρ John Deere με 200 ίππους πως τ αγοράζουν ? τα τζιπ bmw & mercedes που είναι παρκαρισμένα έξω στα καφενεία τινος είναι? οι βιλίτσες δημιουργήθηκαν από το μεροκάματο για το μάζεμα της ελιάς?)

  • Πότε θα αποκτήσουμε επιτέλους φορολογική συνείδηση ?
    Πότε θα μπει κάποιος μεγάλος φοροφυγάς φυλακή ?
    Αλλά όταν το κράτος επιβραβεύει την φοροδιαφυγή με τις περαιώσεις κάθε 1-2 χρόνια, τι να περιμένει κανείς ?

  • ΟΟΣΑ: Στην τελευταία έκθεσή του για την Ελλάδα (Ιούλιος 2009) αναφέρει ότι το μέγεθος παραοικονομίας εκτιμάται μεταξύ 25% και 37% του ΑΕΠ. Οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται σε δικά του στοιχεία, αλλά και σε μελέτες ξένων και ελλήνων μελετητών (Δανόπουλος, Κάτσιος, Τάτσος, Φλεβοτόμου, Ματσαγκάνης κ.α.). Στην παραπάνω έκθεση αναφέρεται επίσης ότι, σύμφωνα με πρόσφατες εκτίμηση (Schneider 2009), το ποσοστό της παραοικονομίας στην Ελλάδα σήμερα είναι στο 25% του ΑΕΠ, από 29% που ήταν στις αρχές της δεκαετίας.
    Η εν λόγω έκθεση του ΟΟΣΑ κάνει αναφορά και σε εκτίμηση των Φλεβοτόμου και Ματσαγκάνη (2007), σύμφωνα με την οποία ποσοστό 10% του εισοδήματος δεν δηλώνεται με αποτέλεσμα τα φορολογικά έσοδα να είναι μειωμένα κατά 26%.

  • Μελέτη για την περίοδο 2000-2006 εκτιμά ότι το ελληνικό κράτος δεν εισέπραξε το 30% του ποσού του Φ.Π.Α. που έπρεπε να μπει στο ταμείο του. Μόνο για το 2006 η φοροδιαφυγή από το Φ.Π.Α. εκτιμάται στα 6,5 δις €.

  • Θα έπρεπε αυτό το άρθρο να το διάβαζαν όλοι οι Έλληνες για να μάθουν τις συνέπειες των πράξεων τους.