“Χρόνος”; Άγνωστη λέξη για μια φυλή του Αμαζονίου!


Μια φυλή του Αμαζονίου που δεν έχει… καμία απολύτως αίσθηση του χρόνου ανακάλυψαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Πόρτσμουθ της Βρετανίας. Συνεπώς το “άγχος” ίσως είναι μια ακόμη άγνωστη λέξη για εκείνους!

Αυτό σημαίνει ότι ο λαός Αμοντάβα στη Βραζιλία δεν γνωρίζει καν τις γνωστές σε όλους μας λέξεις ημέρα, μήνας, χρόνος. Όσο για το ρολόι; Προφανώς τους είναι άγνωστο, κάτι που σε εμάς φαντάζει μάλλον αδύνατο!

Η μόνη διαφορά που παρατηρούν “στο χρόνο” είναι η ημέρα και η νύχτα αλλά και οι βροχερές ή ξηρές εποχές.

Κανείς δε βιάζεται, αφού δεν γίνεται λόγος για χρονικές προθεσμίες, όλα κυλούν ήρεμα δίχως άγχη και σκοτούρες!

Μια ομάδα ακαδημαϊκών, συμπεριλαμβανομένων γλωσσολόγων και ανθρωπολόγων πέρασε οκτώ εβδομάδες με την φυλή Αμοντάβα του Αμαζονίου. Όταν όμως ρώτησαν τους κατοίκους για το πόσο χρόνο θεωρούσαν ότι έμειναν μαζί τους, είπαν ότι απλά τους φάνηκε ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα το οποίο βέβαια δεν ήταν σε θέση να ορίσουν ή να οριοθετήσουν.


“Για τον λαό του Αμοντάβα ο χρόνος δεν υφίσταται με την έννοια που γνωρίζουμε εμείς”, αναφέρει ο καθηγητής Κρις Σινχα του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ της Βρετανίας. “Ζουν σε ένα κόσμο όπου σημασία γι αυτούς έχουν τα απλά τα γεγονότα, δεν εντάσσουν τα γεγονότα μέσα στο χρόνο”.

“Εμείς ζούμε σε ένα κόσμο που οι μεταφορές για το χρόνο είναι αναρίθμητες. Λέμε -δεν έχω χρόνο- ή -αύριο δίνω εξετάσεις-, θεωρώντας τις δηλώσεις αυτές αντικειμενικές. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει διότι το σκεφτόμαστε μόνο και μόνο επειδή το δημιουργήσαμε εμείς οι ίδιοι”

“Οι άνθρωποι αυτοί δεν μιλούν με αυτόν τον τρόπο και έτσι δεν σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο. Θα το έκαναν μόνο εαν μάθαιναν μια άλλη γλώσσα.” τονίζει ο καθηγητής Σίνχα.

Πολλοί απο μας πάντως κατά βάθος τους ζηλεύουμε λίγο…

Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Το τρένο της Ζωής

Ισαάκ Ασίμωφ – Το Μέλλον

Ο χρόνος, η ζωή, και το τρενάκι του ιλίγγου

Τα μπισκότα και ο χρόνος που δεν γυρίζει πίσω..

Ξεχνιόμαστε γλείφοντας σταγόνες μέλι

Οι πέντε μπάλες και η ισορροπία στη ζωή

Αντικλείδι

Οι διαχειριστές του blog

Share
Published by
Αντικλείδι

Recent Posts

John Locke – Δοκίμιο για την ανθρώπινη νόηση : Το βέβαιο και το πιθανό.

Αντιμετωπίζοντας τους θρησκευτικούς και πολιτικούς φανατισμούς, ο John Locke θέλει να δείξει ότι οι βεβαιότητες…

3 weeks ago

Η Τέχνη της Ευτυχίας: Ένα ταξίδι με οδηγό την αρχαία φιλοσοφία

Θα ξεκινήσω με εκείνη τη διάσημη, ειλικρινά ενοχλητική, σωκρατική μέθοδο: με μια ερώτηση. Ποιος από…

3 weeks ago

Φωτεινά Εργαλεία με σκοτεινές χρήσεις: Τα κοινά γνωσιακά υλικά της Επιστημονικής και της Συνωμοσιολογικής Σκέψης και το παράδειγμα της Νομπελίτιδας

Μετά από χιλιάδες χρόνια διανοητικού μόχθου, φαίνεται ότι ξαναγυρίζουμε ταπεινά στον Σωκράτη. Αφού κυνηγήσαμε τις…

1 month ago

Aρχαίος Σκεπτικισμός: Όταν τίποτε δεν ενοχλεί

Τι είναι αλήθεια και πώς μπορούμε να τη γνωρίσουμε; (more…)

2 months ago

Π. Ιακωβής – Ένα Πράσινο Αυτοκίνητο: Η Ασυμμετρία της Άρνησης και η Οντολογία του Όχι

Ας υποθέσουμε μια Πρόταση Α: (Αυτό το αυτοκίνητο είναι Πράσινο) και την Άρνησή της, Πρόταση…

2 months ago

Επίκουρος και ασυνείδητο: Από την αρχαία φιλοσοφία στη σύγχρονη νευροεπιστήμη και ψυχοθεραπεία.

Αφορμή για αυτή την εργασία υπήρξαν δύο λόγοι: 1. To ενδιαφέρον μου για την Επικούρεια…

3 months ago