Πόσο βαθμολογείς την ζωή σου;


Με κίνδυνο την υπεραπλούστευση, μπορούμε να αξιολογήσουμε πόσο καλά ζούμε την ζωή μας -και στην συνέχεια να εκπονήσουμε σχέδιο για την βελτίωσή της- βαθμολογώντας τους εαυτούς μας σε τέσσερεις τομείς: Υγεία, Εργασία, Σχέσεις και Δημιουργικές διεξόδους.

Φυσικά, καθένας μας θα σταθμίσει αυτούς τους τέσσερεις παράγοντες διαφορετικά, οπότε ας αρχίσουμε διαθέτοντας 100 βαθμούς.

Πώς θα τους κατανείμεις μεταξύ των τεσσάρων τομέων; Να ένα υπόδειγμα απαντήσεων:

  • Υγεία 35. Χωρίς αυτή τίποτα δεν είναι δυνατόν
  • Εργασία, επίσης 35. Για μένα, η παραγωγικότητα, η εξυπηρέτηση, είναι τεράστιο θέμα.
  • Σχέσεις; 10. Ξέρω οτι εναντιώνεται στα κοινωνικά πρότυπα αλλά για μένα, οι σχέσεις μου, μου έχουν προκαλέσει πολύ πόνο όσο και ευχαρίστηση και δεν έχω πεισθεί οτι η περαιτέρω ιεράρχησή τους είναι ο καλύτερος τρόπος να διαθέτω τον χρόνο μου.
  • Απομένουν 20 βαθμοί για τις Δημιουργικές διεξόδους, που δείχνει αρκετά σωστό.

Η σειρά σας: Πώς θα τοποθετούσατε τους 100 βαθμούς;

  • Υγεία ____
  • Εργασία ____
  • Σχέσεις ____
  • Δημιουργικές διέξοδοι ____

Και τώρα ας βαθμολογήσουμε αυτούς τους τέσσερεις τομείς:

Υγεία

Ιδανικά, δεν έχεις ανησυχίες για την υγεία σου στο παρόν και δεν θα έχεις στο άμεσο μέλλον. Δεν πάσχεις από ασθένειες, το βάρος σου είναι καλό, τρως και ασκείσαι λογικά και δεν έχεις πνευματικά προβλήματα, ούτε κατάχρησης ουσιών.

Από τους 35 βαθμούς που βάλαμε στην υγεία, εγώ θα έδινα στον εαυτό μου 28. Θα μπορούσα να χάσω καμμιά δεκαριά κιλά και στην ηλικία των 64, αρχίζω να βλέπω σημάδια γήρανσης να πλησιάζουν ύπουλα. Θέλω πολύ να χάσω αυτά τα δέκα κιλά. Βεβαίως, αυτό το λέω από πάντα.

Εσύ; Ποιά βαθμολογία έβαλες στην υγεία, πόσους βαθμούς δικαιούται η υγεία σου; Τί σε εμποδίζει από την ανώτατη βαθμολόγηση; Αυτό σημαίνει κάτι που θέλεις να κάνεις διαφορετικά όσον αφορά στην υγεία σου;

Εργασία

Στην καλύτερη περίπτωση, η εργασία σου ενσωματώνει τις ικανότητές σου, τα προσόντα σου, τα ενδιαφέροντά σου κάι τις αξίες σου.

Μαζί μ’ αυτό:

  • Νοιώθεις πως συμβάλλεις σημαντικά στην κοινωνία ή σε κάποιο υποσύνολό της.
  • Απολαμβάνεις το περιβάλλον εργασίας σου, τους συναδέλφους, τον χώρο, τις εναλλαγές κλπ
  • Δεν ανησυχείς μήπως απολυθείς
  • Κερδίζεις αρκετά για να ζεις

Από τους 35 βαθμούς στο παράδειγμα, δίνω στον εαυτό μου 30. Γιατί όχι 35; Υπάρχουν στόχοι που θα ήθελα να ενσωματώσω στην επαγγελματική μου ζωή αλλά νοιώθω πως δεν θα μου αποδώσουν αρκετά οφέλη. Δεν συμβαδίζουν με το πνεύμα της εποχής και τους θεωρώ ανελαστικούς τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον.


Η σειρά σου: Πόσους βαθμούς διαθέτεις στην εργασία, πόσοι αναλογούν στην τρέχουσα επαγγελματική σου ζωή; Τι σε εμποδίζει να βαθμολογήσεις με το ανώτατο; Αυτό σημαίνει  κάτι που θέλεις να κάνεις διαφορετικά όσον αφορά στην επαγγελματική σου ζωή;

Σχέσεις

Αυτές περιλαμβάνουν τις ερωτικές σχέσεις, τις οικογενειακές και τις πλατωνικές φιλίες.

Από τους δέκα βαθμούς του παραδείγματος, δίνω στον εαυτό μου 6. Αγαπώ την σύζυγό μου και είμαι μαζί της επί 41 χρόνια αλλά θα ήθελα να ήταν φιλικότερη μαζί μου. Η σχέση μου με την κόρη μου βρίσκεται από καιρό σε αποξένωση, μόνιμα κατά την κρίση μου. Ο υπέροχος πατέρας μου πέθανε πριν μερικά χρόνια αλλά εξακολουθώ να έχω μια καλή σχέση με την μητέρα μου. Αλλοίμονο όμως, βρίσκεται κοντά στο τέλος της ζωής της. Έχω δύο πολύ στενούς φίλους και νοιώθω τυχερός που τους έχω. Και δεν ξέρω αν αυτό μετράει αλλά έχω εκπληκτική σχέση με το σκυλάκι μου τον Αϊνστάιν. Αν θέλω να δοκιμάσω να βελτιωθώ; Θα συνεχίσω τις προσπάθειες να εμβαθύνω την σχέση με την σύζυγό μου.

Η σειρά σου: Πόσους βαθμούς δίνεις στις σχέσεις, πόσοι αναλογούν στις σχέσεις σου; Τι σε εμποδίζει να βαθμολογήσεις με το ανώτατο; Αυτό σημαίνει κάτι που θέλεις να κάνεις διαφορετικά;

Δημιουργικές διέξοδοι

Παραδείγματα: Εργασία, συμμετοχή ή προπόνηση σε αθλήματα, ηθοποιία, συγγραφή, ζωγραφική, κηπουρική, οικοδομικά, μαστορέματα. Από τους 20 βαθμούς που διέθεσα στις δημιουργικές διεξόδους, θα έδινα στον εαυτό μου 20. Γράφω πολύ, διευθύνω αγώνες, ασχολούμαι με τον κήπο και παίζω πιάνο. Τέλεια.

Η σειρά σου: Πόσους βαθμούς δίνεις στις δημιουργικές διεξόδους, πόσους βαθμούς πρέπει να πάρεις; Τί σε εμποδίζει από το ανώτατο; Αυτό σημαίνει κάτι που θα θέλεις να κάνεις διαφορετικά;

~~~

Αγαπητέ αναγνώστη, προσπάθησα να διατηρήσω τα πράγματα απλά, ακόμα και με τον κίνδυνο να γίνουν απλοϊκά. Πολλά στις ζωές μας είναι δυσβάσταχτα ως έχουν και μοιάζει σοφότερο να κλίνουμε στην πλευρά της απλότητας. Τι πιστεύεις όμως; Παρέλειψα κάποιον σημαντικό παράγοντα;

_______________________

   Πηγή: Psycology Today
Απόδοση: womaneveryday

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

 

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -