Το νόημα της ζωής: γιατρός ρωτά παιδιά σε τελικό στάδιο τι πραγματικά αξίζει σ’ αυτήν


Οι απαντήσεις τους είναι ένα μάθημα για όλους

Ο δρ Alistair McAlpine, από το Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, κάνει μία από τις πιο δύσκολες δουλειές του κόσμου. Εργάζεται ως παιδίατρος στην φροντίδα παρηγορητικής και ανακούφισης πόνου του νοσοκομείου της πόλης.

Η καθημερινή επαφή του είναι με παιδιά που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο κάποιας επάρατης ασθένειας και μέρος της δουλειάς του είναι να κουβεντιάζει μαζί τους και να τα κάνει νιώθουν λίγο ελαφρύτερο το βάρος που ούτε ενήλικες ζωές δεν μπορούν να σηκώσουν.

Προφανώς, πέρα από γιατρός, ο McAlpine είναι και άνθρωπος και πριν από λίγο καιρό ξεκίνησε μια σειρά από tweets τα οποία περιέγραφαν τις απαντήσεις των παιδιών που παρακολουθούσε και τις κουβέντες τους που είχαν να κάνουν με το τι πραγματικά αξίζει στη ζωή. Αυτές οι απαντήσεις έγιναν viral καθώς δεν ήταν παρά απανωτά, συγκλονιστικά μαθήματα από παιδάκια που μπορεί να συνομιλούν σε καθημερινή βάση με τον θάνατο, όμως, ξέρουν πλέον πολύ περισσότερα για το πραγματικό νόημα της ζωής.

Όλες αυτές οι απαντήσεις έχουν δοθεί από παιδιά ηλικίας 4 έως 9 ετών. Η ερώτηση ήταν τι τους άρεσε περισσότερο στη ζωή και τι θεωρούσαν πραγματικά σημαντικό σ’ αυτή:   

Για αρχή, ας πούμε ότι κανένα δεν μου απάντησε ότι θα ήθελε να έχει δει περισσότερη τηλεόραση. Ή να έχει περάσει περισσότερο χρόνο στο Facebook. Ή ότι τους άρεσε να τσακώνονται με τα άλλα παιδιά. Ή ότι απολάμβαναν την παραμονή τους στο νοσοκομείο. 

Πολλά ανησυχούσαν για τους γονείς τους.

“Ελπίζω η μαμά να είναι ΟΚ. Δείχνει θλιμμένη”. “Δεν πρέπει να ανησυχεί τόσο ο μπαμπάς. Αφού θα συναντηθούμε ξανά”. “Ο Θεός θα προσέχει τη μαμά και τον μπαμπά, όταν φύγω”  

Όλα τους αγαπούν το παγωτό. Όλα τους αγαπούσαν τα βιβλία ή να τους λένε παραμύθια οι γονείς τους. Ο Χάρι Πότερ τα έκανε να νιώθουν θάρρος, ήθελαν να πάνε στο διάστημα, να γίνουν ο Σέρλοκ Χολμς. Άνθρωποι, να διαβάζετε παραμύθια στα παιδιά σας!   


Πολλά πιτσιρίκια εύχονταν να είχαν περάσει λιγότερο χρόνο ανησυχώντας για το πώς δείχνουν και το τι θα πουν οι άλλοι για την εμφάνισή τους. Αξιολόγησαν τους πραγματικούς φίλους τους από τον τρόπο που κι εκείνοι εξακολούθησαν να τους συμπεριφέρονται κανονικά.

“Οι πραγματικοί μου φίλοι δεν με έκριναν που έχασα όλα μου τα μαλλιά” ή “Η Τζέιν ήρθε να με δει μετά το χειρουργείο και ούτε που πρόσεξε την ουλή!”

Τα περισσότερα έβαζαν την ευγένεια και την καλοσύνη πάνω από όλες τις αρετές. Τα περισσότερα αγαπούσαν τους ανθρώπους που τα έκαναν να γελάνε και να πονάνε λιγότερο. Όλα τους αγαπούσαν τα παιχνίδια τους και τους σούπερ ήρωες. Τα περισσότερα αγαπούσαν το μπαμπά και τη μαμά.  

Τα tweets του παιδίατρου έχουν ήδη κάνει τον γύρο του διαδικτύου, όμως το τελευταίο από αυτή τη μακρά σειρά είναι που έχει ραγίσει τις καρδιές όλων επαναπροσδιορίζοντας το πραγματικό νόημα της ζωής.

«Να είστε καλοί. Να διαβάζετε περισσότερο. Να περνάτε χρόνο με την οικογένεια σας. Περισσότερο χρόνο. Να λέτε αστεία. Να πηγαίνετε στη θάλασσα. Να αγκαλιάζετε τον σκύλο σας. Να λέτε στον άνθρωπο σας ότι τον αγαπάτε. Αυτά είναι που θα λείψουν περισσότερα σ’ αυτά τα παιδιά. Αυτά είναι τα σημαντικά. Τα άλλα είναι απλώς λεπτομέρειες. Α, και να τρώτε παγωτό!»…

***

Πηγή: lifo

Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -