Ένας εργαζόμενος με καρκίνο απολύθηκε – Νόμιμο ίσως είναι, ηθικό;


Η Σεβίλλη αποφάσισε να απολύσει τον Εδουάρδο Μπερίσο, ένα μήνα μετά την ανακοίνωση ότι ο προπονητής πάσχει από καρκίνο. Είχε το νόμιμο δικαίωμα να το κάνει. Αλλά τι γίνεται με την ηθική;

Η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου της Ανδαλουσίας δίχασε. Η αλήθεια είναι ότι στο εσωτερικό της ομάδας εκφράστηκαν, από κάποιους, επιφυλάξεις για το κατά πόσο είναι «ανθρώπινο» να διώχνεις έναν εργαζόμενο, ο οποίος περνά μια μεγάλη περιπέτεια με την υγεία του. Η απάντηση, από άλλους, ήταν ότι δεν πρόκειται για ευαγές ίδρυμα, αλλά για μια επιχείρηση, που κρίνει την απόδοση των εργαζομένων και αποφασίζει αν αυτοί θα συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους ή όχι.

Ο Μπερίσο ανέλαβε την Σεβίλλη το περασμένο καλοκαίρι αντικαθιστώντας τον συμπατριώτη του Χόρχε Σαμπάολι. Είχε δείξει καλά δείγματα δουλειάς τα προηγούμενα τρία χρόνια στη Θέλτα και είπε «ναι» στην πρόκληση να αναλάβει μια ομάδα, η οποία ήταν ένα… σκαλοπάτι ανώτερη από αυτήν του Βίγο.

Στις 22 Νοεμβρίου διαγνώστηκε με καρκίνο του προστάτη. Λίγες ώρες μετά η ομάδα του αντιμετώπισε τη Λίβερπουλ για το Τσάμπιονς Λιγκ. Στο ημίχρονο του αγώνα κι ενώ η Σεβίλλη ήταν πίσω στο σκορ, ο Μπερίσο μίλησε στους παίκτες του και τους αποκάλυψε το άσχημο νέο. Αυτοί μπήκαν στο γήπεδο και ισοφάρισαν από 0-3 σε 3-3.

 Στις 27 Νοεμβρίου, ο Αργεντινός προπονητής υποβλήθηκε σε επέμβαση. Αναγκαστικά έχασε κάποια παιχνίδια της ομάδας, καθώς έπρεπε να αναρρώσει και, την περασμένη Τετάρτη, κόντρα στη Ρεάλ Σοσιεδάδ στο Σαν Σεμπαστιάν ταξίδεψε 2.000 χιλιόμετρα με το τρένο (καθώς του απαγορεύθηκε να μπαίνει σε αεροπλάνο) για να είναι στο πλευρό των ποδοσφαιριστών του.

Στις 15 Δεκεμβρίου ο προπονητής επέστρεψε στον πάγκο της ομάδας (στο εντός έδρας 0-0 με τη Λεγανές) και στις 22 Δεκεμβρίου η Σεβίλλη ανακοίνωσε την απόλυσή του. Η ομάδα είναι στην πέμπτη θέση της βαθμολογίας στην Πριμέρα Ντιβιζιόν και προκρίθηκε στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ. Ωστόσο, οι εμφανίσεις κόντρα σε Βαλένθια, Σπαρτάκ Μόσχας, Ρεάλ Μαδρίτης και Σοσιεδάδ εξόργισαν τη διοίκηση, που έδωσε τελεσίγραφο στον Μπερίσο. Η κατάσταση που δεν άλλαζε και ο παραγκωνισμός του Ενζονζί οδήγησαν τελικά στην απόφαση της διοίκησης τη δεδομένη στιγμή, ώστε ο νέος προπονητής να έχει λίγο χρόνο μπροστά του για να δουλέψει την ομάδα.

«Μου προκαλεί τεράστια έκπληξη η απόλυση του Μπερίσο δεδομένης της καλής πορείας της Σεβίλλης στις διοργανώσεις που συμμετέχει. Φοβάμαι, επίσης, μήπως αυτή η απόφαση επηρεάσει άσχημα και την υγεία του, καθώς είναι ευάλωτος. Είναι ένας σπουδαίος προπονητής και ελπίζω πως όλα θα πάνε καλά» σχολίασε ο τεχνικός της Μπέτις, Κίκε Σετιέν.


H είδηση έκανε το γύρο του κόσμου με τίτλο «η Σεβίλλη απέλυσε τον προπονητή της, ο οποίος διαγνώστηκε με καρκίνο» ή παραπλήσιους αυτού, συνδέοντας προφανώς λανθασμένα την ασθένεια με την απόλυση.

Η αλήθεια είναι ότι και οπαδοί της ομάδας της Ανδαλουσίας δεν επιδοκίμασαν την απόφαση της διοίκησης σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να δοθεί πίστωση χρόνου στον Μπερίσο, που δεν τα πήγαινε και τόσο χαλιά.

Πολλοί υπενθύμισαν το παράδειγμα της Μπαρτσελόνα, που δεν έδιωξε ούτε τον πρόωρα χαμένο Τίτο Βιλανόβα, αλλά ούτε και τον Ερίκ Αμπιντάλ, όταν αυτοί διαγνώστηκαν με καρκίνο. Αμφισβήτησαν οι Καταλανοί την ικανότητα του προπονητή τους να δουλέψει στην ομάδα, παρά το γεγονός ότι η υγεία του είχε κλονιστεί; Ή θα απέλυε ποτέ η Μπαρτσελόνα τον άρρωστο Βιλανόβα, αν τα αποτελέσματα δεν ήταν καλά;

Η Σεβίλλη λειτούργησε ως επιχείρηση. Κρίνεται ότι ένας εργαζόμενος δεν αποδίδει και απολύεται. Ψυχρά. Κυνικά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο εργαζόμενος ουδέποτε ζήτησε να έχει ιδιαίτερη μεταχείριση. Δεν επικαλέστηκε την αρρώστια του, δεν την χρησιμοποίησε ως δικαιολογία για να «καλυφθεί» και να σώσει τη δουλειά του. Κάθε άλλο. Δεν ζήτησε οίκτο, ίσως να μην τον ήθελε κιόλας.

Πιθανότατα ο ίδιος ο Μπερίσο συναίνεσε στην απομάκρυνσή του, καθώς γνώριζε ότι η παραμονή θα τον έφθειρε… Θα μιλήσει δημόσια κάποια στιγμή και θα ξεκαθαρίσει τι συνέβη.

Το ποδόσφαιρο, όπως και η ζωή, είναι σκληρό. Δεν είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται το κλισέ. Η απόφαση της Σεβίλλης ίσως να είναι σωστή. Είναι αυτή η χρονική στιγμή που την κάνει να φαίνεται τόσο λανθασμένη. Η απόφαση είναι νόμιμη. Είναι, όμως, και ηθική;

_______________________

   Πηγή: .sdna.gr

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

 

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -