Η παιδεραστία σε αριθμούς στην Ελλάδα και στο διαδίκτυο


Πόσες περιπτώσεις παιδεραστίας καταγγέλονται ή αποκαλύπτονται π.χ. από τη Διώξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και παίρνουν το δρόμο της Δικαιοσύνης;

Αν και γνωρίζουμε πως όσες περιπτώσεις, σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών – ανηλίκων κι αν  αποκαλύπτονται «είναι απειροελάχιστες σε σχέση με εκείνες που πραγματικά συμβαίνουν, και όταν αποκαλυφθούν συνήθως κουκουλώνονται, οπότε το ζητούμενο είναι κυρίως η προστασία του παιδιού σε επίπεδο πρόληψης» όπως επισήμανε ο ψυχαναλυτής Νίκος Παπαχριστόπουλος. Και η απόδειξη ότι εκείνες που βγαίνουν στο φως, είναι πραγματικά απειροελάχιστες, φαίνεται και από τους αριθμούς των στατιστικών στοιχείων που έχουν στα χέρια τους οι αρμόδιες Αρχές:

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας που δόθηκαν στην Κρυσταλία Πατούλη από τον Αστυνομικό Υποδιευθυντή του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Θεόδωρο Χρονόπουλο, τα τελευταία 10 χρόνια -από το 2007 έως και το πρώτο 8μηνο του 2017- έχουν καταγραφεί, επίσημα, 1824 περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και ανηλίκων.

Στο σύνολο των περιστατικών περιλαμβάνονται:

  • Βιασμοί (Άρθρο 336)
  • Απόπειρες βιασμών (Άρθρο 42 & 336)
  • Προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας (Άρθρο 337)
  • Κατάχρηση σε ασέλγεια (Άρθρο 338)
  • Αποπλάνηση παιδιών (Άρθρο 339)
  • Κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια (Άρθρο 342)
  • Ασέλγεια παρά φύσιν (Άρθρο 347)
  • Διευκόλυνση ακολασίας άλλων (Άρθρο 348)
  • Μαστροπεία (Άρθρο 349)
  • Σωματεμπορία (Άρθρο 351)
  • Πρόκληση σκανδάλου με ακόλαστες πράξεις (Άρθρο 353)

Για τα 1527 περιστατικά (από τα 1824 σε σύνολο) καταγράφονται συγκεκριμένα:

  • 369 Βιασμοί: με 369 θύματα εκ των οποίων τα 270 ήταν ημεδαποί και τα 126 ήταν αλλοδαποί, όπου τα 100 ήταν αγόρια και τα 269 κορίτσια μέχρι 18 ετών.
  • 75 Απόπειρες βιασμών: με 75 θύματα εκ των οποίων τα 60 ήταν ημεδαποί και τα 15 αλλοδαποί, όπου τα 16 ήταν αγόρια και τα 59 κορίτσια.
  • 472 Προσβολές της γενετήσιας αξιοπρέπειας: με 472 θύματα, εκ των οποίων τα 407 ήταν ημεδαποί και τα 65 αλλοδαποί, όπου τα 106 ήταν αγόρια και τα 366 κορίτσια.
  • 611 Αποπλανήσεις παιδιών: με 611 θύματα, εκ των οποίων τα 484 ήταν ημεδαποί και τα 127 αλλοδαποί, όπου τα 15 ήταν αγόρια και τα 461 κορίτσια.

Ενδεικτικά, επίσης, το 2009 καταγράφηκαν οι περισσότεροι (57) βιασμοί παιδιών και ανηλίκων στη χώρα μας. Το 2016 οι περισσότερες αποπλανήσεις (99) αλλά και οι περισσότερες προσβολές της γενετήσιας αξιοπρέπειας (78). Το 2008 οι περισσότερες περιπτώσεις μαστροπείας (5), και το 2009, 2011 και 2012 οι περισσότερες περιπτώσεις σωματεμπορίας.

*Στα στατιστικά στοιχεία δεν καταγράφεται το προφίλ των δραστών όπως και το περιβάλλον που προέρχονται.

Η παιδεραστία όπως καταγράφεται και στο διαδίκτυο:

Ενημερωτικά, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου και Αστυνομικό υποδιευθυντή του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Θεόδωρο Χρονόπουλο, σημειώνονται τα εξής:

Από τα συχνότερα αδικήματα που αντιμετωπίζει η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με την πάροδο των τελευταίων ετών, είναι αυτά της πορνογραφίας ανηλίκων, της προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας ανηλίκων και σε πιο σπάνιο επίπεδο της αποπλάνησης παιδιών, λαμβάνοντας υπ’ όψη:

  • α) την ανάπτυξη της τεχνολογίας στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τις συσκευές κινητής τηλεφωνίας (smart phones),
  • β) την εξέλιξη του διαδικτύου με τη δημιουργία αμέτρητων ιστοσελίδων και εφαρμογών: κοινωνικής δικτύωσης, ηλεκτρονικής συνδιάλεξης (chat), με δυνατότητα χρήσης κάμερας, ανταλλαγής αρχείων, cloud, email και
  • γ) την ανωνυμία που προσφέρει το διαδίκτυο.

Τα παιδιά πολλές φορές, μη λαμβάνοντας υπ’ όψη τους κινδύνους που μπορεί να διατρέχουν, καθώς δε γνωρίζουν το άτομο με το οποίο συνομιλούν εκείνη τη στιγμή, ή νομίζοντας ότι μιλάνε με κάποιο γνωστό τους ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να είναι κάποιος ο οποίος έχει παραβιάσει κάποιο προφίλ φίλου/φίλης για την προσέγγιση των παιδιών, ή με κάποιον ο οποίος με τεχνάσματα στο γραπτό λόγο κερδίζει, με την πάροδο του χρόνου, την εμπιστοσύνη τους, αποστέλλουν τα προσωπικά τους στοιχεία, όπως ονοματεπώνυμο, διευθύνσεις, τηλεφωνικούς αριθμούς, ανεβάζουν (upload) ή αποστέλλουν φωτογραφίες τους πολλές φορές με προκλητικό περιεχόμενο κάνοντας χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή και των κινητών τηλεφώνων (smartphones) ή ακόμα συναντιούνται με τα άτομα αυτά.

Τα άτομα αυτά, εκμεταλλεύονται την παιδική άγνοια σχετικά με την “διαδικτυακή ανωνυμία”, και από τη στιγμή που θα επιτύχουν μια τέτοιου είδους πρώτη επαφή, τα καθιστούν άμεσα πιθανούς στόχους, καθώς με απειλές και εκβιασμούς, τους ζητείται η αποστολή κι άλλων φωτογραφιών με προκλητικό περιεχόμενο, όχι απαραίτητα από την αρχική ιστοσελίδα ή εφαρμογή από την οποία έχει προηγηθεί η οποιαδήποτε συνομιλία, αλλά και από οποιαδήποτε άλλη ιστοσελίδα, υπηρεσία ή εφαρμογή η οποία τους έχει υποδειχθεί να εισέλθουν για να πραγματοποιήσουν αυτές τις ενέργειες.


Πρόκειται για μία τακτική που υπονομεύει την απροθυμία των παιδιών να λάβουν μέρος σε σεξουαλική επαφή ή οποιαδήποτε ασελγή πράξη και ταυτόχρονα επιτυγχάνει να αποτρέψει τα θύματα από το να ζητήσουν προστασία από τον γονέα ή κάποιον τρίτο (π.χ. δάσκαλο, φίλο), καθώς καταλήγουν να αισθάνονται ένοχα που έχουν αποστείλει ή ανταλλάξει προκλητικές φωτογραφίες.

Συμπληρωματικά αναφέρεται ότι, τα παιδιά θέλοντας να περάσουν τον ελεύθερο χρόνο τους, να διασκεδάσουν, να λύσουν τις απορίες τους ή ακόμα και να ακολουθήσουν «τη μόδα» και τις τάσεις της εποχής, για παράδειγμα φωτογραφίες του εαυτού τους (selfie) και άλλα, πραγματοποιούν ενέργειες που ουσιαστικά τα παγιδεύουν και τα στοχοποιούν.

Ενέργειες όπως αυτή που προειπώθηκε, όπως επίσης το να ανοίγουν συνδέσμους (link) αγνώστου περιεχομένου είτε από κάποια ιστοσελίδα είτε από κάποια εφαρμογή είτε από κάποια υπηρεσία όπως email, πίσω από τους οποίους μπορεί να κρύβεται κάποια άλλη ιστοσελίδα με περιεχόμενο απαγορευτικό για τα παιδιά, ή ακόμα και κάποιο κακόβουλο λογισμικό για τον υπολογιστή ή το κινητό, οδηγούν σε απρόσμενα αποτελέσματα για το ίδιο το παιδί.

Μέχρι σήμερα την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχουν απασχολήσει εκατοντάδες περιπτώσεις ατόμων που εφαρμόζουν τις προαναφερόμενες τακτικές και εκ του αποτελέσματος υποπέπτουν και παραβαίνουν τα προαναφερόμενα αδικήματα.

Παραδείγματα:

Ενδεικτικά, αναφέρονται περιπτώσεις ατόμων, με τις προαναφερόμενες τακτικές προσέγγισης που έχουν παρατηρηθεί μέχρι σήμερα:

  • Κατηγορούμενος για παράβαση 348Α, 339 ΠΚ, «ανεβάζοντας» ερασιτεχνικό υλικό που έδειχνε τα ανίψια του ηλικίας 11 και 4 ετών, αφού τα έχει αποπλανήσει και καταγράψει σε βίντεο, στο οποίο απεικονιζόταν ο ίδιος να ασελγεί σε αυτά, σε οικία όπου τα είχε απομονώσει. Στη συνέχεια, «ανέβαζε» το υλικό σε γνωστό πρόγραμμα διαμοιρασμού και απέστελλε αυτό σε επαφές του. Επίσης, κατά τη διάρκεια της έρευνας βρέθηκε αρκετό υλικό με πορνογραφία ανηλίκων.
  • Κατηγορούμενος μέσω γνωστής ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης, είχε δημιουργήσει ψεύτικα προφίλ και μέσω αυτών έστελνε σε έτερο ανήλικο άτομο απειλητικά μηνύματα, στα οποία επισύναπτε φωτογραφίες γυμνών  σωμάτων γυναικών επεξεργασμένες με ειδικά προγράμματα, τοποθετώντας το πρόσωπο της συγκεκριμένης ανήλικης με την οποία συνομιλούσε, στα οποία ζητούσε την αποστολή από αυτή, βίντεο που θα απεικονίζεται η ίδια γυμνή και να προβαίνει σε ασελγείς πράξεις στον εαυτό της με διάφορα αντικείμενα, πράγμα και το οποίο έκανε. Με τη μέθοδο αυτή ο εν λόγω κατάφερε να αποσπάσει από την ανήλικη συνολικά εννέα βίντεο, τα οποία και εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια της νομότυπης έρευνας.
  • Κατηγορούμενος είχε αποσπάσει φωτογραφίες από έτερο ανήλικο άτομο, οι οποίες προκαλούσαν τη γενετήσια διέγερση, μέσω ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης και με χρήση συγκεκριμένων προφίλ. Εν συνεχεία και μέσω της πλατφόρμας chat της ίδιας ιστοσελίδας, απειλούσε την ανήλικη να του αποστείλει κι άλλες φωτογραφίες και ότι αν δε το κάνει, θα διαμοιράσει τις ήδη υπάρχουσες στο διαδίκτυο και ειδικότερα σε διαδικτυακούς της φίλους, πράγμα και το οποίο έκανε η ανήλικη. Το ίδιο άτομο πέραν της ανωτέρω περίπτωσης, προσέγγιζε και άλλα ανήλικα άτομα ζητώντας τους φωτογραφίες με εσώρουχα, ενώ σε μία περίπτωση απειλούσε έτερο ανήλικο άτομο να συνευρεθεί μαζί του και ως αντάλλαγμα θα της έδινε χρηματική αμοιβή. Από την επιτόπια έρευνα βρέθηκαν τα επίμαχα προφίλ και ότι ήταν διαχειριστής αυτών, πλην όμως δεν βρέθηκε το επίμαχο υλικό με τις φωτογραφίες, καθώς τις είχε διαγράψει.
  • Κατηγορούμενος μέσω εφαρμογής κινητών τηλεφώνων, είχε «ανεβάσει» (upload) σε εικονικό δωμάτιο επικοινωνίας της συγκεκριμένης εφαρμογής, δέκα εικόνες με υλικό πορνογραφίας ανηλίκων. Από την επιτόπια έρευνα βρέθηκε εγκατεστημένη η εν λόγω εφαρμογή, ωστόσο δε βρέθηκε υλικό πορνογραφίας ανηλίκων.
  • Κατηγορούμενος είχε δημιουργήσει σελίδα σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία αναρτούσε εικόνες ανήλικων κοριτσιών με άσεμνο περιεχόμενο. Από την επιτόπια έρευνα βρέθηκε η διαχείριση του επίμαχου προφίλ, πλην όμως όχι υλικό πορνογραφίας ανηλίκων.

Στατιστικά στοιχεία για υποθέσεις, καθώς και περισσότερα παραδείγματα περιπτώσεων που έχει χειριστεί η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας εδώ

Για την ενημέρωση της προστασία παιδιών από την Αστυνομία, καταγράφονται τα εξής:

  1. Στο Πρόγραμμα Αντεγκληματικής Πολιτικής ετών 2015-2019 του  Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας (εφεξής Πρόγραμμα), περιλαμβάνονται συγκεκριμένες δράσεις για την προστασία των ανηλίκων, με στόχο, αφ’ ενός την αποτροπή τους από την εκδήλωση εγκληματικής δραστηριότητας και αφ’ ετέρου την προστασία τους από το ενδεχόμενο θυματοποίησής τους. Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας να ανταποκριθούν με επιτυχία στον ιδιαίτερα ευαίσθητο αυτό τομέα της πρόληψης θυματοποίησης των ανηλίκων, η αντιμετώπιση του φαινομένου της επαιτείας λαμβάνεται υπόψη κατά την κατάρτιση των Ειδικών Επιχειρησιακών Σχεδίων Δράσης από τις Διευθύνσεις Αστυνομίας Χώρας.
  1. Προς υλοποίηση των όσων προβλέπονται στο Πρόγραμμα, αναφορικά με την προστασία της ανηλικότητας, στο οργανόγραμμα της Ελληνικής Αστυνομίας υφίστανται οι παρακάτω επιτελικές και επιχειρησιακές ειδικές Υπηρεσίες:

α) Σε κεντρικό επίπεδο και στη δομή της Δ/νσης Δημόσιας Ασφάλειας/Α.Ε.Α., λειτουργεί το Τμήμα Ναρκωτικών και Παραβατικότητας Ανηλίκων, το οποίο αποτελεί επιτελική Υπηρεσία, στρατηγικού χαρακτήρα, στην οποία έχει ανατεθεί, πέραν της παρακολούθησης της παραβατικότητας ανηλίκων και η παρακολούθηση της θυματοποίησης αυτών.

β) Σε περιφερειακό – επιχειρησιακό επίπεδο λειτουργούν εξειδικευμένες μονάδες, ήτοι:

  • Η Υποδιεύθυνση Ανηλίκων, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.
  • Το Τμήμα Ανηλίκων, της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.
  • Τα Γραφεία Ανηλίκων, των Υποδιευθύνσεων Ασφάλειας Ηρακλείου Κρήτης και Πατρών.

Όπου δεν υφίστανται εξειδικευμένες Υπηρεσίες, οι σχετικές αρμοδιότητες ασκούνται κατά περίπτωση από τις Υποδιευθύνσεις Ασφάλειας, τα Τμήματα Ασφάλειας ή τα Αστυνομικά Τμήματα γενικής αρμοδιότητας.

γ) Με σκοπό την επιχειρησιακή πληρότητα-ετοιμότητα και την άμεση ανταπόκριση της Ελληνικής Αστυνομίας σε καταγγελίες σχετικές με τη σεξουαλική  εκμετάλλευση ανηλίκων, στο πλαίσιο της εμπορίας ανθρώπων, έχουν συγκροτηθεί ανά τη χώρα, δώδεκα (12) Ομάδες Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων και δύο (2) αντίστοιχα Τμήματα στις Υποδιευθύνσεις Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων των Διευθύνσεων Ασφάλειας Αττικής και Θεσσαλονίκης.

δ) Πέραν των προαναφερομένων Υπηρεσιών, επιτελικά το θέμα χειρίζεται το Τμήμα Ανάλυσης και Αντιμετώπισης του Εγκλήματος της Διεύθυνσης Δημόσιας Ασφάλειας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο κατευθύνει και εποπτεύει τις περιφερειακές επιχειρησιακές Υπηρεσίες.

  1. Για την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και όσο το δυνατόν επαρκέστερη επαγγελματική κατάρτιση του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας διοργανώνονται, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, εκπαιδευτικά σεμινάρια και ημερίδες αναφορικά με την εμπορία ανθρώπων, στα οποία ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη διαχείριση υποθέσεων με ανήλικα θύματα.
  1. Ιδιαίτερα τονίζεται ότι σε κάθε περίπτωση που οι αρμόδιες Υπηρεσίες καθίστανται, με οποιοδήποτε τρόπο, κοινωνοί περιστατικών κακοποίησης – εκμετάλλευσης – παραμέλησης ανηλίκου, προβαίνουν σε κάθε επιβεβλημένη αστυνομική και δικονομική ενέργεια, συνεργαζόμενες προς τούτο με τους συναρμόδιους φορείς. Συγκεκριμένα, ενημερώνονται άμεσα οι αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές, οι οποίες και κατευθύνουν τον περαιτέρω χειρισμό αλλά και τις λεπτομέρειες, οι οποίες αφορούν πρακτικά ζητήματα προστασίας των ανηλίκων θυμάτων, όπως η εξεύρεση κατάλληλων προστατευτικών δομών φιλοξενίας, ανάλογα με την περίπτωση. Αυτός ο χώρος συνήθως είτε σχετίζεται με το συγγενικό τους περιβάλλον, εφόσον υπάρχει δυνατότητα ασφαλούς φιλοξενίας, είτε είναι ειδικός  χώρος φιλοξενίας – ίδρυμα.

***

Κρυσταλία Πατούλη

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Δημοσιογράφος

Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -