Αλκοόλ: Το τι πίνουμε επηρεάζει το πως νιώθουμε


Οι διαφορετικοί τύποι αλκοολούχων ποτών μπορούν να αλλάξουν και να καθορίσουν τη διάθεση με πολλούς τρόπους, σύμφωνα με μια έρευνα σχετικά με το αλκοόλ και την συναισθηματική κατάσταση. Τα οινοπνευματώδη ποτά ίσως να σας κάνουν να νιώσετε θυμό, σέξι ή ότι θέλετε να κλάψετε, ενώ το κόκκινο κρασί και η μπύρα να σας χαλαρώσουν.

Για την έρευνα στο περιοδικό BMG Open, ερωτήθηκαν σχεδόν 30,000 άτομα ηλικίας 18-34 από 21 διαφορετικές χώρες. Όλοι οι ερωτηθέντες απάντησαν ότι έπιναν μπύρα, κρασί και οινοπνευματώδη ποτά και ο καθένας ανέφερε πως ο κάθε τύπος αλκοόλ έχει διαφορετική επίδραση πάνω του. Ενώ η κατανάλωση λίγων ποτών μπορεί να αποδειχτεί ευχάριστη, οι ερευνητές ελπίζουν πως τα ευρήματα της έρευνας θα τους βοηθήσουν να διευκρινίσουν τους κινδύνους που ενέχει ο εθισμός στο αλκοόλ.

Εκρήξεις θυμού

Με την πάροδο του χρόνου, οι άνθρωποι γίνονται πιο ανεκτικοί στο αλκοόλ και καταλήγουν να καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλ, προκριμένου να αισθανθούν τις θετικές επιδράσεις του ποτού. Ωστόσο, ενέχει ο κίνδυνος να προκαλέσουν κι αρνητικές, όπως επισημαίνει ο ερευνητής καθηγητής Μάρκ Μπέλις του οργανισμού Δημοσίας Υγείας της Ουαλίας.

Η ανώνυμη διαδικτυακή έρευνα, που προσέλαβε συμμετέχοντες μέσω αγγελιών σε εφημερίδες και περιοδικά και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έδειξε ότι:

  • Το κόκκινο κρασί τείνει να κάνει τους ανθρώπους πιο ληθαργικούς από το λευκό κρασί
  • Οι ερωτηθέντες απάντησαν πως αισθάνονται πιο χαλαροί όταν πίνουν κόκκινο κρασί ή μπύρα
  • Πάνω από το 40% δήλωσε ότι η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών τους κάνει να αισθάνονται σέξι
  • Πάνω από τους μισούς απάντησαν πως η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών τους δίνει ενέργεια και αυτοπεποίθηση
  • Περίπου ένα τρίτο των ερωτηθέντων απάντησε ότι αισθάνεται πιο επιθετικό όταν καταναλώνει οινοπνευματώδη ποτά
  • Η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών είναι πιο πιθανή να σχετίζεται με συναισθήματα θυμού, αδιαθεσίας, νευρικότητας και κλάματος.
  • Οι άντρες ήταν πολύ πιο επιρρεπείς συγκριτικά με τις γυναίκες να συσχετίσουν συναισθήματα θυμού με όλους τους τύπους αλκοόλ, ιδιαίτερα με πιο δυνατά ποτά

Ωστόσο, τα ευρήματα έδειξαν μόνο έναν συσχετισμό και δεν εξήγησαν τις αιτίες αυτών των αλλαγών. Ο καθηγητής Μπέλις ανέφερε πως το περιβάλλον στο οποίο καταναλώνεται το αλκοόλ ήταν ένας σημαντικός παράγοντας που έλαβε υπόψιν της η έρευνα, και συγκεκριμένα αν η κατανάλωση ποτού έγινε στο σπίτι ή σε εξωτερικό χώρο.

«Οι νέοι συχνά καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά σε μία νυχτερινή έξοδο, ενώ κρασί περισσότερο στο σπίτι μαζί με το γεύμα τους. Υπάρχει επίσης και το στοιχείο της προσμονής. Για παράδειγμα, κάποιος όταν θέλει να χαλαρώσει, ίσως επιλέξει να πιει μία μπύρα ή ένα ποτήρι κρασί».
Τόνισε, ακόμη, πως ο τρόπος με τον οποίο διατίθενται και προωθούνται τα διάφορα ποτά, ίσως να ενθαρρύνει τον κόσμο να επιλέγει συγκεκριμένα ποτά για διαφορετικές διαθέσεις, όμως αυτό θα μπορούσε να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα πυροδοτώντας αρνητικά συναισθήματα.


Ο κόσμος βασίζεται στο αλκοόλ ώστε να βιώσει συγκεκριμένα συναισθήματα, πίνοντας για να αισθανθεί μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση είτε πιο χαλαρός, όμως υπάρχει και ο κίνδυνος να βιώσει κι άλλα αρνητικά συναισθήματα. Οι εθισμένοι στο αλκοόλ βασίζονται στο αλκοόλ για να αναπαράγουν τα θετικά συναισθήματα που σχετίζονται μ΄ αυτό, ενώ είναι πέντε φορές πιο πιθανό να αισθανθούν γεμάτοι ενέργεια από τους λεγόμενους χαμηλού κινδύνου.

Η έρευνα επίσης αποκάλυψε μία διαφορά μεταξύ της συναισθηματικής σχέσης αντρών και γυναικών με τους διάφορους τύπους αλκοολούχων ποτών. «Υπάρχει μία ισχυρότερη συναισθηματική σχέση με τις γυναίκες σχεδόν για κάθε συναίσθημα, εξαιρουμένης της επιθετικότητας». Η επιθετικότητα ήταν πιο πιθανή να εμφανιστεί στους άντρες.

Ο δρ. Τζον Λάρσεν από το Drinkaware, δήλωσε: «Αυτή η έρευνα υπογραμμίζει την σπουδαιότητα της κατανόησης των λόγων για τους οποίους οι άνθρωποι επιλέγουν να πιούν συγκεκριμένα αλκοολούχα ποτά αλλά και την επίδραση που τα εν λόγω ποτά ασκούν στους καταναλωτές».

«Η κατευθυντήρια οδηγία του επικεφαλής ιατρικού συμβούλου του Ηνωμένου Βασιλείου τόσο για άντρες όσο και για γυναίκες, προκειμένου να διατηρήσουν τους κινδύνους που διατρέχει η υγεία τους από το αλκοόλ σε χαμηλό επίπεδο, είναι η κατανάλωση αλκοόλ να μην ξεπερνάει τις 14 μονάδες την εβδομάδα σε τακτική βάση», συνέχισε. Αυτό ισούται με 12 μεζούρες οινοπνευματώδους ποτού, 6 ποτήρια μπύρα ή 6 ποτήρια του κρασιού την εβδομάδα.

Οι ειδικοί αναφέρουν πως η εφαρμογή μίας ελάχιστης τιμής ανά μονάδα στις 50 πέννες θα βοηθούσε στην μείωση των θανάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ. Μία πολιτική ελάχιστης τιμής θα εφαρμοστεί την 1η Μαΐου 2018 στην Σκωτία. Η νομοθεσία για τον καθορισμό ελάχιστης τιμής εξετάζεται επί του παρόντος από την κυβέρνηση της Ουαλίας και τη Γερουσία της Ιρλανδίας. Δεν υπάρχουν ακόμη σχέδια για το αν θα γίνει το ίδιο στην Αγγλία, αν και το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι η πολιτική βρίσκεται υπό έλεγχο.

_______________________

   Πηγή:  BBC , kathimerini.gr

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

 

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -