Οι ηλικίες που φτάνουμε στην κορυφή της απόδοσής μας


Τα δεδομένα δείχνουν ότι γινόμαστε καλύτεροι στη ζωή μας, κάτι που σημαίνει ότι η ζωή δεν είναι μια κατηφόρα από τη στιγμή που περάσει η νιότη.

Η γήρανση μπορεί να φαντάζει σαν μια τρομακτική προοπτική, αλλά ένας πλούτος επιστημονικών μελετών υποστηρίζει ότι η νεανική φάση της ζωή μας, δεν είναι τόσο ρόδινη όσο παρουσιάζεται. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες οι άνθρωποι γίνονται καλύτεροι στο μέσο της ηλικίας τους αλλά και αργότερα στη ζωή τους.

Οι έφηβοι μπορεί να διαθέτουν ενέργεια και ζωτικότητα, όμως οι ηλικιωμένοι είναι γενικότερα πιο ψυχολογικά σταθεροί. Και αυτό παρουσιάζεται σε διάφορα φαινόμενα που οι άνθρωποι βιώνουν καθώς μεγαλώνουν.

Τα περισσότερα στοιχεία έχουν εντοπιστεί από τους ερευνητές ότι σηματοδοτούν ένα μέσο μιας ηλικιακής εμβέλειας, πράγμα που σημαίνει ότι όλα καθορίζονται από τους μέσους όρους. Μερικά από τα δεδομένα προκύπτουν από ερωτηματολόγια και όχι ελεγχόμενες δοκιμές, οπότε πιθανώς οι αυτοαναφορές να μην δίνουν την ακριβέστερη εικόνα.

Παρ’ όλα αυτά, τα δεδομένα δείχνουν να γινόμαστε καλύτεροι στη ζωή μας, κάτι που σημαίνει ότι η ζωή δεν είναι μια κατηφόρα από τη στιγμή που περάσει η νιότη.

Εδώ θα βρείτε τι μπορείτε να συναντήσετε μεγαλώνοντας.

Η εκμάθηση μιας δεύτερης γλώσσας είναι ευκολότερη όταν είστε περίπου 7 ή 8 ετών.

Οι γλωσσολόγοι και οι ψυχολόγοι εξακολουθούν να διαφωνούν με αυτή τη θέση, αλλά είναι κοινώς αποδεκτό ότι η εκμάθηση μιας δεύτερης γλώσσας είναι ευκολότερη για τους περισσότερους ανθρώπους όταν είναι νεότεροι, γενικά πριν την εφηβεία.


Οι μέγιστες τιμές επεξεργασίας του εγκεφάλου φτάνουν στο μέγιστο δυνατό στην ηλικία των 18 ετών.

Ένας από τους βασικούς τρόπους με τους οποίους οι γνωστικοί επιστήμονες δοκιμάζουν την ικανότητα επεξεργασίας του εγκεφάλου σας είναι μέσω ενός τέστ για την κωδικοποίηση ψηφίων-συμβόλων: εξισώνουν έναν αριθμό με ένα συγκεκριμένο σύμβολο, κατόπιν σας δίνουν μια σειρά αριθμών και σας ζητούν να τα μετατρέψετε στα σωστά σύμβολα.

Κατά μέσο όρο, τα άτομα ηλικίας 18 ετών έχουν καλύτερη απόδοση σε αυτή την άσκηση, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2016.

 Η ικανότητα να θυμάστε άγνωστα ονόματα κορυφώνεται στην ηλικία των 22 ετών περίπου.

Έχει συμβεί σε όλους μας: μόλις συναντήσατε ένα καινούργιο άτομο, σας συστήθηκε και το όνομά του μπήκε από το ένα αυτί και βγήκε από το άλλο. Αποδεικνύεται ότι είναι λιγότερο πιθανό να συμβεί όταν είστε περίπου 22 ετών, σύμφωνα με μια μελέτη του 2010.

Οι γυναίκες είναι πιο ελκυστικές για τους άνδρες όταν είναι περίπου 23 ετών. Και η ελκυστικότητα των ανδρών για τις γυναίκες φαίνεται να βελτιώνεται με την ηλικία.

Η ικανοποίηση από την ζωή φτάνει στο μέγιστο της στην ηλικία των 23 ετών.

Μια έρευνα 23.000 ατόμων στη Γερμανία διαπίστωσε ότι τα 23χρονα άτομα ήταν ιδιαίτερα, σε τελική ανάλυση, ικανοποιημένα από τη ζωή τους.

Η σωματική δύναμη φτάνει στο μέγιστο στην ηλικία των 25 ετών.

Οι μύες σας βρίσκονται στη μέγιστο επίπεδο δύναμης όταν είστε 25 ετών, αν και για τα επόμενα 10 ή 15 χρόνια μένουν σχεδόν εξίσου δυνατοί και αυτό είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που μπορούν εύκολα να βελτιωθούν χάρη στην άσκηση.

Η καλύτερη ηλικία για να αποκατασταθεί κανείς είναι η ηλικία των 26 ετών.

Ο στατιστικός κανόνας του 37% υποστηρίζει ότι στην ηλικία των 26 ετών, θα πρέπει να έχετε συναντήσει αρκετούς ανθρώπους για να έχετε κάποιες ασφαλείς επιλογές χωρίς να χρειαστεί να περιμένετε τόσο πολύ.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, τα ποσοστά διαζυγίου είναι χαμηλότερα για τα ζευγάρια που παντρεύτηκαν μεταξύ των ηλικιών 28 και 32 ετών.

Ο μέσος μαραθωνοδρόμος είναι 28 ετών.

Σύμφωνα με μια 50ετή ανάλυση των μαραθώνιων, η μέση ηλικία για να ολοκληρωθεί ο μαραθώνιος σε μόλις δύο ώρες ήταν 28 ετών.

Η μάζα των οστών φτάνει στο μέγιστο επίπεδο περίπου στην ηλικία των 30 ετών.

Τα οστά σας είναι ισχυρότερα και πιο πυκνά όταν είστε 30 χρονών. Και πάλι, μπορείτε να διατηρήσετε την πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D σε υψηλά επίπεδα για να κρατήσετε τα οστά σας πιο υγιή, αλλά τελικά θα αρχίσουν να εξασθενίζουν.

Οι σκακιστές κορυφώνονται στην ηλικία των 31 ετών περίπου.

Οι επιστήμονες ήθελαν να μάθουν αν οι φυσικές και πνευματικές δεξιότητες δουλεύουν με διαφορετικό τρόπο καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν. Για αυτό μελέτησαν τους καλύτερους παίχτες του σκάκι. Λαμβάνοντας αποτελέσματα από 96 grand master κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους, οι επιστήμονες ήταν σε θέση να διαπιστώσουν ότι κατά μέσο όρο, οι παίκτες σκακιού έχουν την καλύτερη απόδοση στα 31 τους χρόνια.

Είστε καλύτεροι στην εκμάθηση νέων προσώπων όταν είστε περίπου 32 ετών.

Η ικανότητα των ανθρώπων να αναγνωρίζουν γρήγορα και με ακρίβεια πρόσωπα ξένων που τους δείχνονται για δεύτερη φορά σε εργαστηριακό τεστ, κορυφώθηκε περίπου στα 32 τους. Εντούτοις, εννέα χρόνια μετά την μέγιστη ικανότητα να θυμάστε ονόματα, ίσως χρειαστεί να τους ζητήσετε να ξανασυστηθούν.

Οι νικητές του βραβείου Νόμπελ κάνουν την μεγάλη τους ανακάλυψη στα 40, κατά μέσο όρο.

Σύμφωνα με μια μελέτη του National Bureau of Economic Research, η μέση ηλικία κατά την οποία απονέμεται ένα βραβείο Νόμπελ για έρευνα, είναι 40 ετών.

Αν δεν νομίζετε ότι είστε οι επόμενοι για να κερδίσετε ένα Νόμπελ, οι συγγραφείς της μελέτης λένε ότι η θέση αυτή εξακολουθεί να ισχύει για άλλα μεγάλα επιτεύγματα καθώς οι άνθρωποι τείνουν να κάνουν το σπουδαιότερο έργο τους στη μέση ηλικία.

Οι μισθοί των γυναικών κορυφώνονται στα 39 περίπου και των ανδρών στα 48 περίπου.

Σίγουρα, ο μισθός σας θα συνεχίσει να αυξάνεται για να ακολουθεί τον πληθωρισμό, αλλά θα μπορείτε πραγματικά να αγοράσετε περισσότερα με αυτόν καθώς μεγαλώνετε ηλικιακά;

Σύμφωνα με μια ανάλυση από την Payscale, στις ΗΠΑ οι γυναίκες κερδίζουν περισσότερα όταν είναι 39 ετών, με μέσο όρο 60.000 $. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι μισθοί των γυναικών αρχίζουν να αυξάνονται με βραδύτερο ρυθμό στα 30 περίπου. Οι μισθοί των ανδρών κορυφώνονται όταν είναι περίπου 48 ή 49, με μέσο όρο κοντά στα $ 95.000.

H ικανότητά σας να συγκεντρώνεστε φτάνει στο υψηλότερο σημείο της στα 43 έτη.

Το 2015, ερευνητές από το Χάρβαρντ και το Εργαστήριο Προσοχής και Εκπαίδευσης της Βοστώνης, δημοσίευσαν μια κοινή μελέτη που διαπίστωσε ότι τα άτομα στα μέσα της ηλικίας των 40 ετών – και συγκεκριμένα, στην ηλικία 43 ετών – τείνουν να έχουν καλύτερη απόδοση σε δοκιμασίες συγκέντρωσης.

Οι ερευνητές της μελέτης σημείωσαν ότι οι νεότεροι άνθρωποι μπορεί να έχουν ταχύτερη γνωστική επεξεργασία από την πλευρά τους, αλλά οι ηλικιωμένοι φαίνεται να κερδίζουν όταν πρόκειται να παραμείνουν συγκεντρωμένοι περισσότερο.

Η κατανόησή σας για τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων κορυφώνεται στις δεκατίες ηλικιών των 40 και των 50.

Οι επιστήμονες συγκέντρωσαν περίπου 10.000 ανθρώπους, τους έδειξαν εικόνες, αρκετά περικομμένες, γύρω από τα μάτια του υποκειμένου και τους ζήτησαν να περιγράψουν τι συναισθήματα αισθάνθηκε ο άνθρωπος που απεικονίζεται. Βρήκαν τεράστια διαφορά στα άτομα των 40 και 50 ετών όταν η ικανότητα να εντοπίζουν σωστά τα συναισθήματα που βασίζονται μόνο στα μάτια ήταν πιο ισχυρή.

Οι αριθμητικές ικανότητες κορυφώνονται στα 50.

Σίγουρα, μάθατε τους πίνακες αριθμητικής στο δημοτικό σχολείο όμως φανερώνεται ότι τα άτομα ηλικίας 50 ετών είναι καλύτερα στο να απαντούν άμεσα σε αριθμητικές ερωτήσεις.

Η ικανοποίηση από την ζωή κορυφώνεται και πάλι στα 69.

Θυμάστε τη μελέτη στη Γερμανία που διαπίστωσε ότι τα 23χρονα άτομα ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένα με τη ζωή τους; Μετά από μια βουτιά στη μεσαία ηλικία, η ικανοποίηση από την ζωή έφθασε και πάλι στο μέγιστο, στα 69 περίπου χρόνια. Ακόμη πιο ενδιαφέρον ήταν το γεγονός ότι, τα άτομα άνω των 60 ετών ανέφεραν μεγαλύτερη ικανοποίηση στη ζωή, από ό,τι οι άνθρωποι 55 ετών και άνω, ανέμεναν ότι θα αισθάνονταν πέντε χρόνια αργότερα στη ζωή τους.

Το λεξιλόγιο κορυφώνεται στα τέλη της ηλικίας των 60 ή στις αρχές της ηλικίας των 70.

Αποδεικνύεται ότι οι μετρήσεις των ανθρώπων σε εξετάσεις λεξιλογίου πολλαπλών επιλογών, συνεχίζουν να γίνονται καλύτερες στα τέλη της ηλικίας των 60 ετών και στις αρχές των 70. Και δεν χρειάζεται να κάθεστε συνέχεια να διαβάζετε ένα λεξικό όλη την ημέρα για να συμβεί αυτό, αν και δεν μπορεί να σας βλάψει.

Οι άνδρες και οι γυναίκες αισθάνονται καλύτερα για το σώμα τους μετά τα 70.

Σε μια έρευνα της Gallup, τα 2/3 των Αμερικανών άνω των 65 ετών δήλωσαν ότι πάντα τους άρεσε η εμφάνισή τους. Η αυτο-αντίληψη των ανδρών φαίνεται να κορυφώνεται στις αρχές της ηλικίας των 80, όταν περίπου το 75% συμφωνεί με τη δήλωση «Πάντα αισθανόμουν καλά για τη φυσική εμφάνισή μου». Τα ποσοστά των γυναικών που συμφωνούν με αυτή τη δήλωση είναι λίγο κάτω από το 70% όταν έφτασαν περίπου την ηλικία των 74 χρονών.

Οι άνθρωποι πραγματικά γίνονται σοφότεροι καθώς μεγαλώνουν.

Αποδεικνύεται ότι η ζωή είναι πραγματικά το καλύτερο μάθημα. Μια ομάδα ψυχολόγων ζήτησε από τους ανθρώπους να διαβάσουν για μια διαμάχη και στη συνέχεια τους έθεσαν ερωτήσεις σχετικά με αυτό. Οι επιστήμονες ανέλυσαν τις απαντήσεις για διάφορους παράγοντες όπως η δυνατότητα να δουν την κατάσταση από την άποψη κάποιου άλλου, την πρόβλεψη αλλαγής, την εξέταση πολλαπλών πιθανών συμμετοχών, την αναγνώριση της αβεβαιότητας και την αναζήτηση συμβιβασμού.

Διαπίστωσαν ότι η μεγαλύτερη σε ηλικία ομάδα που μελετούσαν – άτομα που ήταν μεταξύ 60 και 90 ετών – είχαν καλύτερη απόδοση από όλες τις άλλες ηλικίες, σχεδόν σε κάθε περίπτωση.

 Η ψυχολογική ευεξία κορυφώνεται στα 82 περίπου.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Proceedings of the National Academy of Science», οι επιστήμονες ζήτησαν από τους ανθρώπους να φανταστούν μια σκάλα 10 βημάτων, με την καλύτερη δυνατή ζωή στο ανώτερο σκαλοπάτι και τη χειρότερη δυνατή ζωή στο τελευταίο. Η μεγαλύτερη σε ηλικία ομάδα που μελετούσαν (82- έως 85 ετών) έδωσε τον υψηλότερο μέσο αριθμό τμημάτων, περίπου 7.

 Οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να πάρουν σημαντικές αποφάσεις όταν η ηλικία τους τελειώνει σε 9.

Υπάρχει πραγματικά κάτι αποθαρρυντικό για την προσέγγιση ενός στρογγυλού αριθμού γενεθλίων. Οι ερευνητές που εξετάζουν ανθρώπους που ήταν 29, 39, 49 ή 59 διαπίστωσαν ότι ήταν πιο πιθανό να κάνουν μια μεγάλη αλλαγή ζωής, καλή ή κακή.

Διαπίστωσαν ότι αυτά τα άτομα που η ηλικία τους τελείωνε σε “9” ήταν υπερβολικά αντιπροσωπευτικά σε ομάδες ατόμων που επιδιώκουν να έχουν μια εξωσυζυγική σχέση, άνθρωποι που αυτοκτονούν και άνθρωποι που τρέχουν μαραθώνιο για πρώτη φορά.

_______________________

   Πηγή: psychologynow.grindependent.co.uk

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

 

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -