Αρουραίος – Ο νέος καλύτερος φίλος του ανθρώπου


Εκτός από τους πολικούς πάγους, το μόνο μέρος στον κόσμο όπου δεν θα βρείτε καφέ αρουραίους (Rattus norvegicus) είναι η επαρχία Αλμπέρτα στον Καναδά. Ξεκινώντας από την πατρίδα του τη Μογγολία, ο καφέ αρουραίος ακολούθησε τον άνθρωπο στην πορεία της δημιουργίας πόλεων στις στέπες, και τελικά πέρασε στην απέναντι όχθη του Βόλγα, και, από εκεί, στη Δυτική Ευρώπη, το 1727.

Στη συνέχεια, ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο επάνω σε πλοία, και αποβιβάστηκε σε κάθε λιμάνι, ώσπου το 1942 έφτασε και στα ανατολικά σύνορα της Αλμπέρτας. Οι κάτοικοι της πολιτείας, αποφασισμένοι να αντισταθούν στην επέλασή του, δημιούργησαν μια ουδέτερη ζώνη 650 χμ., η οποία ακόμα φυλάσσεται από «κυνηγούς αρουραίων». Στην Αλ-μπέρτα κάνει κρύο, και οι οικισμοί είναι λίγοι, οπότε ίσως η τακτική αυτή εξακολουθήσει να είναι αποτελεσματική. Για εμάς τους υπόλοιπους, η μάχη ήταν χαμένη εξαρχής. Στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι υπάρχουν 150 εκατομμύρια καφέ αρουραίοι· στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι περισσότεροι από τους ανθρώπους.

Ας δούμε λοιπόν πού έγκειται το πρόβλημα. Οι αρουραίοι μπορούν να κολυμπήσουν επί 72 ώρες χωρίς διακοπή. Μπορούν να πέσουν από ύψος 15 μ. χωρίς να τραυματιστούν. Μπορούν να χωρέσουν μέσα σε ανοίγματα 1,5 μόλις εκ., να πραγματοποιήσουν άλματα 1 μ., να αναρριχηθούν σε κάθετες επιφάνειες και να περπατήσουν σε σχοινιά. Μπορούν να επιβιώσουν χωρίς νερό περισσότερο καιρό από μια καμήλα. Τρώνε οτιδήποτε τρώγεται και πολλά από αυτά που δεν τρώγονται (μολύβδινες επενδύσεις, μαλακό τσιμέντο, τούβλα, ξύλο και αλουμίνιο). Ωριμάζουν σεξουαλικά μέσα σε τρεις μήνες. Συνουσιάζονται μέχρι και είκοσι φορές την ημέρα και δεν καταλαβαίνουν τίποτα από όρκους αγάπης: ένα και μόνο ξαναμμένο θηλυκό μπορεί να ζευγαρώσει πάνω από 500 φορές με μια καραβιά διαφορετικά αρσενικά, και να «σπείρει» δώδεκα φουρνιές των 22 μικρών το χρόνο. Με λίγα λόγια, είναι πολύ, πολύ δύσκολο να απαλλαγούμε από τους αρουραίους.

Όλα θα ήταν μια χαρά, αν καταφέρναμε να τους αγαπήσουμε. Ιδού το επόμενο πρόβλημα. Το ένα πέμπτο περίπου της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων καταλήγει κάθε χρόνο στο στομάχι των καφέ αρουραίων. Είναι φορείς περισσότερων των εβδομήντα εξαιρετικά μεταδοτικών και διόλου ευχάριστων νόσων: πέρα από τη διαβόητη βουβωνική πανώλη, η οποία ευθύνεται συνολικά για το θάνατο 1 δισεκατομμυρίου ανθρώπων, οι αρουραίοι κουβαλούν πάνω τους και χολέρα, τύφο, φυματίωση, λεπτό σπείρωση, σαλμονέλα, κρυπτοσποριδίωση, βακτήρια Ε. coli, αφθώδη πυρετό, SARS και οκτώ είδη παρασιτικών σκωλήκων.

Το ένα τέταρτο όλων των βλαβών σε ηλεκτρικά καλώδια οφείλονται στα συνεχώς αναπτυσσόμενα δόντια των αρουραίων, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις περισσότερες «ανεξήγητες» πυρκαγιές σε σπίτια.

Όπως και τα ποντίκια, η επικοινωνία τους περιλαμβάνει συνεχή σχεδόν ενούρηση – οι αρουραίοι ουρούν ο ένας πάνω στον άλλο ως ένδειξη τρυφερότητας, ερωτικού ενδιαφέροντος, κυριαρχίας και υποταγής, αλλά και πάνω στο φαγητό τους, για να δείξουν ότι τρώγεται. Και, βέβαια, να μην ξεχάσουμε και τις ακμαίες αποικίες από ψύλλους, ακάρεα και ψείρες που μεταφέρουν οπουδήποτε βρεθούν, δηλαδή οπουδήποτε βρεθούμε εμείς. Ύστερα από όλα αυτά, πώς γίνεται να αγαπήσει κανείς τον καφέ αρουραίο;

Τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι οι αρουραίοι δεν έχουν αξιοθαύμαστες πλευρές. Είναι έξυπνοι και επινοητικοί, μαθαίνουν γρήγορα και διαθέτουν εξαιρετική μνήμη. Η όσφρησή τους είναι τόσο οξεία και εκλεπτυσμένη ώστε αναρωτιέται κανείς γιατί τη χαραμίζουν σε θαλάσσια σπορ. Ξέρουν να διασκεδάζουν και διαθέτουν, όπως φαίνεται, στο ρεπερτόριό τους και ένα υπερηχητικό χαχανητό το οποίο επιστρατεύουν κάθε φορά που τους γαργαλούν, όταν κάνουν σεξ ή όταν ένας αρουραίος που τους αρέσει ουρεί πάνω τους. Είναι πολύ καλά κατοικίδια, και, παρά τις ενδείξεις περί του αντιθέτου, η μισή ζωή τους είναι αφιερωμένη στην προσωπική τους καθαριότητα.


Δεν έχει σημασία όμως πώς τους βλέπουμε εμείς. Χάρη στις αλόγιστες συνήθειές μας, οι αρουραίοι έχουν αναδειχθεί στους ανίκητους θριαμβευτές της εξέλιξης. Δεν αποκλείεται, κάποια στιγμή στο μέλλον, ο καφέ αρουραίος να βρει τον αντικαταστάτη του, όπως και ο ίδιος άλλωστε υπήρξε σε μεγάλο βαθμό ο αντικαταστάτης του μαύρου αρουραίου (Rattus rattus), ο οποίος σήμερα πλέον μπορεί, στο Ηνωμένο Βασίλειο τουλάχιστον, να κάνει αίτηση για να περιληφθεί στα «απειλούμενα είδη». Όποιος όμως κι αν είναι τελικά αυτός ο αντικαταστάτης, να είστε σίγουροι ότι θα είναι ένας μεγαλύτερος, καλύτερος, εξυπνότερος αρουραίος.

Κάποιοι λένε ότι δεν απέχεις ποτέ περισσότερο από 2 μ. από έναν αρουραίο, εγώ όμως θεωρώ πιο ρεαλιστική εκτίμηση την απόσταση των 21 μ. TONY ΣΤΙΒΕΝΣ, εταιρεία παρασιτολογικού ελέγχου Retitokil

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΑΡΟΥΡΑΙΟΥΣ

Στην Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία, οι αρουραίοι θεωρούνται λιχουδιά. Στις καντονέζικες συνταγές βρίσκουμε τραγανό, τηγανητό αρουραίο, σιγοψημένο αρουραίο με μαύρο πιπέρι, αρουραίο ψημένο στο αλάτι και αρουραίο κεμπάπ

Όταν πας να πιέσεις έναν αρουραίο, υπάρχει περίπτωση να χιμήξει πάνω σου, δεν έχει όμως στόχο το λαιμό σου, αλλά το φως του ήλιου, πίσω σου

“Το βιβλίο της ολικής άγνοιας για τον κόσμο των ζώων” – Τζον Λόυντ και Τζον Μίτσινσον 

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -