Λέων Τολστόι: 10 πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για αυτόν


Mε αφορμή την επέτειο της γέννησης του, ας θυμηθούμε, μερικές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες και πτυχές της ζωής του Λέων Νικολάγιεβιτς Τολστόι, λιγότερο γνωστές από τα υπόλοιπα κομμάτια της σταδιοδρομίας του.

1. O Toλστόι ήταν αριστοκράτης. Και οι δύο γονείς του ανήκαν σε αριστοκρατικές οικογένειες της Ρωσίας. Ο παππούς του, από την πλευρά της μητέρας του, ήταν ο πρίγκηπας Nikolai Volkonsky και πρεσβευτής της Ρωσίας στο Βερολίνο. Ο παππούς του από την πλευρά της μητέρας του, Ilya Tolstoy, ήταν κυβερνήτης της πόλης του Καζάν, ένας τόπος που έχει καταχωρηθεί στη συλλογική μνήμη της Ρωσίας ως η τοποθεσία της ντροπιαστικής ήττας του Ιβάν του τρομερού.

2. Η πρόταση γάμου που έκανε στη σύζυγό του Σοφία αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το διάσημο μυθιστόρημα του Άννα Καρένινα, όπου η ίδια σκηνή αναπλάθεται αριστουργηματικά ανάμεσα στον Levin και την Kitty. Καθώς ο διάσημος συγγραφέας ήταν αθεράπευτα ντροπαλός και βασανιζόταν από έρωτα έγραψε στη Σοφία τα αρχικά μερικών λέξεων πάνω σε ένα τραπέζι και της ζήτησε να μαντέψει το νόημα τους. Όπως έγραψε η ίδια στο ημερολόγιό της, κατάλαβε αμέσως το περιεχόμενο του κρυφού μηνύματος και δέχτηκε την πρότασή του.

3. Είχε πολύ κακή γνώμη για τον Σαίξπηρ. Σε πολλές δημόσιες κριτικές του, ανέφερε ότι ήταν συγγραφέας χωρίς ιδιοφυία, με μέτριο ταλέντο και ότι τα έργα του του προκαλούσαν πλήξη. Ο Τολστόι δεν φοβήθηκε ποτέ να εναντιωθεί στην κοινή γνώμη, ακόμα και στις πιο ευρέως διαδεδομένες πεποιθήσεις.

4. Η εμπειρία του από τον Κριμαϊκό πόλεμο τον ενέπνευσε να γράψει το μυθιστόρημα “Πόλεμος και Ειρήνη”. Οι λεπτομερείς περιγραφές του για τις στρατιωτικές μάχες, ενισχύονται από τις προσωπικές του εμπειρίες.Υπηρέτησε ως αξιωματικός πυροβολικού στην περιοχή του Καυκάσου σε διάφορες εκστρατείες και αργότερα πολέμησε στην πολιορκία της Σεβαστούπολης και ανέβηκε βαθμίδα, επιδεικνύοντας εξαιρετική γενναίότητα και θάρρος.

5. Έχασε ένα μεγάλο κομμάτι της πατρικής περιουσίας του στον τζόγο. Το 1854 αναγκάστηκε να πουλήσει για 5000 ρούβλια το αρχοντικό που κληρονόμησε από τον παππού του στο Yasnaya Polyana. Τελικά, εγκαταστάθηκε σε ένα πιο μικρό κτήμα και έζησε εκεί για περίπου 50 χρόνια.


6. Ο Τολστόι αφορίστηκε από την Ορθόδοξη εκκλησία της Ρωσίας. Μετά από μία καυστική κριτική στην υποκρισία της Εκκλησίας στο μυθιστόρημά του “Η Ανάσταση”, το 1901 διώχθηκε από τις γραμμές της ορθοδοξίας. Η κίνηση αυτή έγινε με σκοπό να πλήξει τη δημοτικότητά του, ωστόσο τον έκανε ακόμα πιο δημοφιλή ως συγγραφέα.

7. Ο Τολστόι αποτέλεσε έμπνευση για τον Γκάντι, με αφορμή τα δοκίμιά του για την ειρήνη, προκειμένου να θεμελιωθεί αργότερα η θεωρία της μη βίαιης αντίστασης στην αδικία.

8. Ο Τολστόι έγραφε στο ημερολόγιο του πως έχασε την παρθενιά του από μια πόρνη και πως έπεσε στα γόνατα της ως ένδειξη μεταμέλειας και αυτοαπέχθειας. Λέγεται πως ήταν πατέρας 13 παιδιών, μια περίοδο έπασχε από αφροδίσιο νόσημα και κατά καιρούς θεωρούσε την αγαμία ως μέσο ηθικής (αυτο) εκπλήρωσης.

9. Έφτιαχνε μόνος του τα παπούτσια που φορούσε, καθώς είχε αναπτύξει μεγάλο ενδιαφέρον για τον τρόπο ζωής και τον πολιτισμό της αγροτιάς. Εξάλλου, η προσέγγισή του αυτή φαίνεται καθαρά στα μυθιστορήματά του, όπου αντιπαραβάλει τον αστικό τρόπο ζωής με τη ζωή των ανθρώπων στην ύπαιθρο.

10. Ο θάνατος του αποτέλεσε σημαντικό γεγονός για τη δημόσια ζωή, καθώς ο μεγάλος συγγραφέας είχε οπαδούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Περισσότεροι από τρεις χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να δουν το φέρετρό του να μεταφέρεται πίσω στο Yasnaya Polyana. Επρόκειτο για την πρώτη πολιτική κηδεία στη Ρωσία, καθώς η Εκκλησία τον είχε αφορίσει.

_______________________

   Πηγή: koutipandoras.gr

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Λέων Τολστόι – Τα τρία ερωτήματα

Τα 100 καλύτερα βιβλία όλων των εποχών

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -