5 graphic novels που θα αλλάξουν τον τρόπο που σκέφτεσαι


Αν θέλετε κάτι εναλλακτικό ως ανάγνωσμα για αυτό το καλοκαίρι, σας προτείνουμε πέντε αξιόλογα graphic novels.

1.Η φιλοσοφία σε κόμικς

Νομίζετε ότι η φιλοσοφία είναι για να κάνεις θεωρητικές αντιπαραθέσεις, να ψάχνεις το νόημα της ζωής και να… (αμπελο)φιλοσοφείς; Σε καμία περίπτωση. Η φιλοσοφία είναι μέσα μας, είναι ο τρόπος που διαμορφώνουμε τη σκέψη μας, έχει να κάνει με τις επιλογές μας, με την καθημερινότητά μας, με τη δουλειά μας! Και αυτό το κόμικ είναι κάτι που σίγουρα δεν έχετε ξαναδεί. Εδώ ο Ηράκλειτος κάνει κουπί και μας μυεί σε όλους αυτούς του στοχαστές ανά τους αιώνες που μας εφοδίασαν με απαραίτητες απαντήσεις για κάθε σημερινό «αδιέξοδο» ή δυσκολία. Και όλο αυτά με αρκετό χιούμορ και «έξω-καρδιά» σχέδια.

Κείμενο: Michael F. Patton & Kevin Cannon
Σχέδιο: Kevin Cannon
Εκδόσεις Ψυχογιός

2.Μαθαίνω να επιπλέω

Πώς θα πετύχεις με μια start-up

Πώς είναι να στήνεις τη δική σου start-up επιχείρηση; Η απάντηση εδώ έρχεται μέσα από ένα graphic-novel που είναι γραμμένο και εικονογραφημένο σαν μια (πέρα για πέρα απολαυστική) ιστορία. Οι δύο συγγραφείς, Seth Goldman και Barry Nalebuff, είναι μορφές στην παγκόσμια start-up σκηνή, με τον δεύτερο μάλιστα να είναι και καθηγητής στη σχολή της Διοίκησης Επιχειρήσεων του Yale. Αν πιστεύατε ότι οι καθηγητές δεν μπορούν να είναι ευφάνταστοι και να κάνουν πλάκα, ίσως πρέπει να αναθεωρήσετε. Για να πάρετε μια γεύση, το βιβλίο ξεκινάει με τη φράση: «Διψούσαμε. Δεν βρίσκαμε κάτι που να θέλουμε να πιούμε και ξεκινήσαμε μια εταιρεία». Αν κι εσείς  «διψάτε» για κάτι ουσιώδες αλλά μέσα από μια πιο σκιτσογραφική ματιά, εδώ είσαστε.

Κείμενο: Seth Goldman & Barry Nalebuff
Σχέδιο: Sungyoon Choi
Πρόλογος: Εύη Σαμπανίκου
Μετάφραση: Αβραάμ Κάουα
Εκδόσεις Κριτική

3.Σούπερκραχ

Το μεγάλο κόλπο με την διεθνή οικονομία

Η οικονομία έχει δείξει σε όλους μας τα δόντια της. Αλλά πόσοι από εμάς πραγματικά ξέρουμε τα σκοτεινά σημεία και τα λάθη αυτά της οικονομίας τα οποία οδήγησαν στην κρίση του ‘σήμερα’; Ο Darryl Cunningham επιχειρεί μια βουτιά σε έννοιες που οι περισσότεροι νιώθουμε ότι είναι δύσκολες, με έναν σούπερ-απλό τρόπο: αποδίδοντάς τες μέσα από ένα αφαιρετικά σχεδιασμένο, κατατοπιστικό και φουλ διαφωτιστικό κόμικ! Και είναι πολύ θετικό που είναι μεταφρασμένο στα ελληνικά γιατί, στην εδώ οικονομική (παράλογη) πραγματικότητα που ζούμε, μπορεί να μας ανοίξει λίγο τα μάτια. Σημειώστε ότι ο συγγραφέας πριν λίγα χρόνια κέρδισε για αυτό το βιβλίο το βραβείο του καλύτερου ανεξάρτητου συγγραφέα στα Broken Frontier Awards.

Κείμενο και σχέδιο: Darryl Cunningham
Μετάφραση: Αβραάμ Κάουα
Εκδόσεις Κριτική

4.Logicomix

Δεν θα ήταν δυνατό να φτιάχνουμε το Top 5 των βιβλίων-κόμιξ που αλλάζουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε, χωρίς να συμπεριλάβουμε το πιο πολυσυζητημένο ελληνικό graphic novel, το Logicomix. Εδώ, ο Απόστολος Δοξιάδης, ο Χρίστος Χ. Παπαδημητρίου, ο Αλέκος Παπαδάτος και η Annie Di Romma, κατάφεραν μέσα σε μερικές, ομολογουμένως φοβερά εικονογραφημένες σελίδες, να καταπιαστούν με την «Λογική», όπως αυτή θεμελιώθηκε από τις αρχές του 20ου αιώνα μέσα από τη ζωή και το έργο ενός μεγάλου διανοητή, του Μπέρτραντ Ράσελ. Στην θεμελίωση αυτή, πόσο συνέβαλαν η Φιλοσοφία και τα Μαθηματικά; Πόσο μονοδιάστατη είναι η «Λογική»; Πόση αισιοδοξία μπορούμε να αντλήσουμε από αυτή; Το Logicomix για τρόπο που προσέγγισε αυτά τα θέματα, έχει γίνει παγκόσμιο best-seller, φτάνοντας μέχρι και την 1η θέση της λίστας ευπώλητων των New York Times!

Κείμενο: Απόστολος Δοξιάδης & Χρίστος Χ. Παπαδημητρίου
Σχέδιο: Αλέκος Παπαδάτος & Annie Di Romma
Εκδόσεις Ίκαρος

5.Το παιχνίδι της μίμησης

Ο Άλαν Τιούρινγκ αποκωδικοποιείται

Τελευταίο αλλά εξίσου υπέροχο σε αυτό το Top5, είναι το Παιχνίδι της Μίμησης που πολλοί μπορεί να το ξέρετε και από την ομώνυμη ταινία όπου πρωταγωνίστησε ο Μπένεντικ Κάμπερμπατς και η Κίρα Νάιτλι, και κέρδισε Όσκαρ καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου. Μέσα από αυτό το κόμικ, η μεγαλοφυία του Άλαν Τιούρινγκ γίνεται ένα αισθητικά μαγευτικό ανάγνωσμα, που μας δείχνει πώς ένας άνθρωπος κατάφερε να σπάσει τον κώδικα Enigma της Ναζιστικής Γερμανίας, σώζοντας αμέτρητες ζωές στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ παράλληλα ανακάλυψε και εφάρμοσε τις αρχές λειτουργίας των υπολογιστών, πάνω στις οποίες βασίστηκε ολόκληρη η σύγχρονη επιστήμη της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών.

Κείμενο: Jim Ottaviani
Σχέδιο: Leland Purvis
Εκδόσεις Κριτική

_______________________

   Πηγή: blog.kariera.gr

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Το ποίημα του Καβάφη “Ιθάκη” σε ένα μικρό, τέλειο κόμικ.

Η αξία των πραγμάτων σ ένα μικρό υπέροχο κόμικ

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

1 σχόλιοΣχολιάστε