Πόσο πιθανό είναι να γίνει το παιδί μας χρήστης ναρκωτικών;


Ποιος γονιός δεν θα ήθελε να γνωρίζει αν το έφηβο παιδί του έχει προδιάθεση να γίνει χρήστης ναρκωτικών; Οι περισσότεροι γονείς θέλουμε να ξέρουμε την απάντηση αυτή, πόσω μάλλον όταν πρόσφατη ελληνική έρευνα δείχνει ότι 9 στους 100 16χρονους έχει ήδη δοκιμάσει κάνναβη, τουλάχιστον μία φορά.

Για να επιστρέψουμε όμως στο αρχικό ερώτημα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ προσπαθούν να απαντήσουν ποιοι έφηβοι είναι πιο πιθανό να κάνουν χρήση ναρκωτικών αργότερα στη ζωή τους και κατά πόσο είναι δυνατό να προβλεφθεί αυτό. Ο τρόπος που το διερευνούν είναι ο έλεγχος του εγκεφάλου τους με απεικονιστικές τεχνικές στα εφηβικά τους χρόνια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπράιαν Κνούτσον του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature Communications”, μελέτησαν 144 εφήβους που δεν είχαν έως τότε κάνει ποτέ χρήση ναρκωτικών. Μεταξύ των ερευνητών ήταν ένας Έλληνας επιστήμονας της διασποράς, ο Δημήτρης Παπαδόπουλος της Γαλλικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας και Εναλλακτικών Ενεργειών.

Οι νέοι αρχικά απάντησαν σε ερωτηματολόγια και υποβλήθηκαν σε ψυχολογικά τεστ αξιολόγησης της προσωπικότητάς τους, για να εντοπισθεί π.χ. πόσο παρορμητικοί ήταν, καθώς ο παρορμητισμός είναι ένα χαρακτηριστικό που σχετίζεται με την χρήση ναρκωτικών. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε έλεγχος του εγκεφάλου τους με ειδικά μηχανήματα απεικόνισης. Διαπιστώθηκε ότι οι νέοι που είχαν συγκεκριμένη εγκεφαλική δραστηριότητα (κυρίως οι νέοι που ο εγκέφαλός τους ανταποκρινόταν με ένα συγκεκριμένο τρόπο στην προοπτική μιας απόλαυσης), ήταν πιθανότερο να έχουν αρχίσει τα ναρκωτικά μετά από δύο χρόνια.

Ποια χαρακτηριστικά των εφήβων “προδιαθέτουν” για χρήση ναρκωτικών;
Σύμφωνα με μια εξήγηση, οι έφηβοι που είναι πιθανότερο να μπλέξουν με ναρκωτικά, είναι όσοι έχουν λιγότερα κίνητρα και παίρνουν μικρότερη απόλαυση από παραδοσιακές ανταμοιβές όπως η απόκτηση χρημάτων. Η τάση για λιγότερο συμβατικές “απολαύσεις” όπως τα ναρκωτικά αφήνει ένα “αποτύπωμα” στον εγκέφαλό τους, γεγονός που επιτρέπει να γίνει πρόβλεψη -εν μέρει τουλάχιστον- για το ποιοι νέοι μπορεί να εθιστούν στα ναρκωτικά.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η μέθοδός τους, που είναι ακόμη πειραματική και χρειάζεται βελτίωση, μπορεί να βοηθήσει στο μέλλον να εντοπίζονται εκείνοι οι έφηβοι που ρέπουν περισσότερο στα ναρκωτικά. Σε κάθε περίπτωση, η νέα έρευνα θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από άλλες μελέτες.


Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Ενθαρρυντικά είναι τα ευρήματα της τελευταίας επιστημονικής έρευνας του ΕΠΙΨΥ (Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής) με τίτλο “Πανελλήνια έρευνα στο μαθητικό πληθυσμό για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες εξαρτητικές συμπεριφορές“. Στα θετικά, οι ειδικοί επισημαίνουν πως το ποσοστό των 16χρονων που αναφέρουν χρήση κάποιας παράνομης ουσίας παραμένει το 2015 (10,6%) στα επίπεδα του 2011 (10,8%) και του 2007 (9,5%). Χρήση παράνομων ουσιών αναφέρεται ωστόσο από σχεδόν διπλάσιο ποσοστό εφήβων το 2015 συγκριτικά με τις αρχές της δεκαετίας του 2000 (6,5% το 2003), οπότε και άρχισε σταδιακά να αυξάνεται η χρήση ουσιών στον πληθυσμό αυτόν.

Η κάνναβη παραμένει το 2015 η δημοφιλέστερη παράνομη ουσία (9,1% ανέφεραν χρήση της ουσίας έστω και μία φορά σε όλη τη ζωή). Επιπλέον, ένα σημαντικό ποσοστό 16χρονων συνεχίζει το 2015 να αναφέρει πειραματισμό με εισπνεόμενες ουσίες (π.χ., κόλλες, διαλύτες, βενζίνη, κτλ., 12,5%) ή χρήση ηρεμιστικών/υπνωτικών χωρίς τη σύσταση γιατρού (4,2%), ουσίες δηλαδή που διατίθενται νόμιμα στο εμπόριο. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι σε ποσοστό 2,5% οι 16χρονοι αναφέρουν χρήση ουσιών όπως συνθετικών κανναβινοειδών (συνηθέστερα) και καθινόνων (διεγερτικών), ουσίες που δεν υπόκεινται σε έλεγχο καθώς εμφανίζονται στο (διαδικτυακό) εμπόριο σε συνεχώς διαφορετικές μορφές και σύνθεση.

_____________________________

  Πηγή: capital.gr

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Πανέξυπνο βίντεο για τα ναρκωτικά

Ναρκωτικά – Συγκλονιστικά πορτρέτα “πριν και μετά”

Πείραμα: Πώς μπορούμε να μάθουμε πόσο εθιστικά είναι τα ναρκωτικά

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -