4 λόγοι που οι Σκανδιναβοί είναι οι ευτυχέστεροι στον κόσμο.


Σε όλες τις  έρευνες που δημοσιεύονται για το πού κατοικούν οι πιο ευτυχισμένοι πολίτες,  η Δανία, η Σουηδία και η Νορβηγία καταλαμβάνουν θέσεις μέσα στην πρώτη δεκάδα. Οι Σκανδιναβοί ακολουθούν ένα σύνολο κανόνων, χάρη στους οποίους απολαμβάνουν τη ζωή κάθε μέρα. Ποιο είναι το μυστικό για την ευτυχία σύμφωνα με τους Σκανδιναβούς;

Σεμνότητα και σεβασμός στους άλλους

Αυτοί είναι οι βασικοί κανόνες τους οποίους ακολουθούν οι Σκανδιναβοί και έχουν φτάσει την ευτυχία. Εσύ;

  • Δεν πρέπει να σκέφτεσαι ότι είσαι κάτι το ιδιαίτερο
  • Δεν πρέπει να σκέφτεσαι ότι είσαι καλύτερος από τους άλλους
  • Δεν πρέπει να πιστεύεις ότι είσαι πιο έξυπνος από τους άλλους
  • Δεν πρέπει να πιστεύεις ότι ξέρεις περισσότερα από άλλους
  • Δεν πρέπει να πιστεύεις ότι είσαι πιο σημαντικός από τους άλλους
  • Δεν πρέπει να γελάς σε βάρος των άλλων
  • Δεν πρέπει να πιστεύεις ότι κανείς δεν νοιάζεται για σένα

Ισορροπία μεταξύ της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής

Οι Σκανδιναβοί ξέρουν πόσο σημαντικό είναι να αφιερώνει κανείς χρόνο στην οικογένειά. Στη Δανία, συγκεκριμένα, δεν εργάζονται υπερωρίες. Στη Σουηδία, το καθημερινό ωράριο εργασίας ανέρχεται στις 6 ώρες, σε μια προσπάθεια να αυξήσουν την παραγωγικότητα και την ευτυχία των ανθρώπων. Οι οικογένειες πηγαίνουν συχνά έξω στο πάρκο, αθλούνται, και κάνουν πολλά ταξίδια.

Οικογενειακές συγκεντρώσεις μέσα από την καρδιά τους

Οι Σκανδιναβοί, δίνουν μεγάλη σημασία στην αξία της οικογένειας, γι’ αυτό και για εκείνους οι οικογενειακές συγκεντρώσεις δεν αποτελούν αγγαρεία, τις κάνουν μέσα από την καρδιά τους και δεν τις θεωρούν υποχρέωση.

Ρεαλιστικές προσδοκίες

Στο βιβλίο της, «Ευτυχισμένος ως Δανός», η Malene Rydahl εξηγεί ποια είναι τα κλειδιά για την ευτυχία των Σκανδιναβών. Ένα από τα πιο σημαντικά μυστικά για να ζουν μια πιο ευτυχισμένη ζωή, είναι η δυνατότητα να διατυπώνουν ρεαλιστικές προσδοκίες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σταματούν να ονειρεύονται και να θέτουν φιλόδοξους στόχους!

________________________

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Γιατί οι Δανοί είναι οι πιο ευτυχισμένοι στο κόσμο;

Οι πόλεις με την καλύτερη ποιότητα ζωής

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

3 CommentsΣχολιάστε

  • Το 6ωρο ήταν πιλοτικό και δεν λειτούργησε όπως ακριβώς θελανε…κ δεν συνεχίζεται
    Όχι παραπλάνηση
    Κ μάλιστα πιλοτικό για ένα νοσοκομείο μόνο
    Αυτά

  • Μα, είναι , αλήθεια, οι ευτυχέστεροι στον κόσμο ή μήπως έτσι τους κάνουν να πιστεύουν;
    Ο μύθος των Δανών ως ευτυχεστέρων στον κόσμο βασει σταστιστικών που έχουν επίσημα δοθει έχει προ πολλού εκτεθεί και καταρριφθεί. Αυτό που ακολούθησε της στατιστικής της ευτυχίας είναι άλλες, εξίσου επίσημες, πηγές και στατιστικές που δίνουν τους σκανδιναβούς να κατεχουν επισης πρωτες θέσεις στην καταναλωση αντικαταθλιπιτικών, στην ενδοοικογενειακή βία κ.α. Το διαδίκτυο βρίθει άρθρων-κυρίως στα αγγλικα- που εκθέτουν το μύθο της ευτυχιας των Δανών εν προκειμένω.

    Επειδή η λιστα των άρθρων και σχετικών πηγών ειναι μακρα, παραθέτω ένα μόνο σύνδεσμο ( για λογους οικονομίας και όρων) στην αγγλικη γλώσσα ο οποίος θέτει το μύθο της ευτυχίας υπο αμφισβήτηση. Τα στατιστικά στοιχεία της “ευτυχιας” των Δανών δεν υποστηριζονται από ούτε εξηγούν τις πρωτιές σε χρήση αντικαταθλιπτικών και οικογενειακής βίας , αλλά μάλλον υποψιάζουν τον κοινό νου ότι τετοια ευτυχία ειναι είτε ψευδής είτε προιόν τηε επίδρασης των αντικαταθλιπτικών στα οποία οι “ευτυχεις” –κατά βαση απλά ικανοποιημένοι– Δανοί ( και άλλοι σκανδιναβοί) χρειάζεται να καταφεύγουν.
    Προσωπικά , πιστεύω ότ η ευτυχία τους δεν είναι αποτελεσμα των αντικαταθλιπτικών που παίρνουν ( σε θέσεις πρωτιάς, βασει στατιστικών δεδομένων) αλλά μάλλον τα αντικαταθλιπτικά ειναι το αποτέλεσμα και η λύση σε μια κιβδηλη ευτυχία που ευημερεί μόνο σε στατιστικους πίνακες. Φυσικά, υπάρχουν και άλλοι λόγοι που εξηγούν το φαινόμενο , κυρίως κοινωνιολογικοί, οι οποίοι αναφέρονται στο άρθρο , αν και απο διαφορετική σκοπια: όπως η έννοια της ατομικότητας και κατά πόσο οι Δανοί εχουν δικαίωμα ( ή μηπως ‘δεν πρέπει;”) σκέφτονται ατομικά, να πιστεύουν στην ξεχωριστή ατομικότητα τους και να αμβισβητούν όχι μόνο την αξία τους και τών άλλων αλλά και την αξία της ευτυχίας που τους παρέχει το κοινωνικό τους κράτος .
    Και δεν μπαίνω καν στον κόπο να συζητήσω τα ντροπιαστικά μεγάλα ποσοστά κτηνοβασίας( οι Γερμανοί -άλλοι ευτυχισμένοι με αντικαταθλιπιτκα και αυτοί- ειναι οι καλύτεροι πελάτες, από τους γείτονες ξένους) στην ευτυχισμένη Δανία των ευτυχισμένων Δανών με τα υψηλά ποσοστά υπερ της ισότητας των φύλων.( βαση άλλων στατιστικών δεδομένων και αυτα)

    Πόσα οξύμωρα, πια, προαπαιτεί αυτή η ευτυχία για να την αποδεχθεί άκριτα και να μη διαμαρτυθεί ο κοινός νους;

    Επειδή με το θέμα ασχολήθηκα εκτενως, στο παρελθόν, θέλω εδω απλώς να επισημάνω οτι ο μύθος της ευτυχίας των Δανών ( και κατ’ επεκταση των σκανδιναβικών λαών) απεδείχθη προ πολλού αυτό ακριβώς: ενας ευπώλητος ΜΥΘΟΣ που διαδόθηκε από κάποιους επί σκοπώ και αφελώς αναπαράχθηκε και αναπαράγεται από όλους τους άλλους μεχρι και σήμερα ενώ έχει ήδη αποδειχθεί ένα παραμύθι.

    Μπορεί κανείς να διαβάσει μερικά μόνο από τα άρθρα ( και να οδηγηθεί σε αναλογες στατιστικές και πηγές) οπως παρακάτω:
    Have the Danes really found the secret formula to contentment?
    http://www.independent.co.uk/news/world/europe/have-the-danes-really-found-the-secret-formula-to-contentment-9978699.html

    Περισσότερα μπορεί κανείς να διαβασει με λιγη αναζήτηση στο διαδίκτυο.

  • αυτοι που κάνανε την ερεύνα εχουν παει στην Ικαρια ;