Ο δικτάτορας της γειτονιάς μας – Γιατί όλοι αγνοούν την πραγματικότητα για τον Ερντογάν;

erdogan-economist-2


«Δημοκρατία υπάρχει εκεί όπου ένας πολίτης έχει το δικαίωμα να πει ελεύθερα πως δεν υπάρχει Δημοκρατία» είχε πει ο Καναδός οικονομολόγος, Τζον Κένεθ Γκάλμπρεθ κι ίσως αυτό εξηγεί γιατί όλοι μοιάζουν να κλείνουν τα μάτια στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο ηγέτης της Τουρκίας, Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κι αν η διεθνής κοινότητα είναι πρόθυμη να πει τα πράγματα με το όνομα τους σε άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα σε αυτή του Κιμ Γιονγκ Ουν, για τον Ερντογάν όλοι σφυρίζουν αδιάφορα και κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν.

Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να συνομιλήσουν και να κάνουν συμφωνίες μαζί του και οι Αμερικάνοι τον θεωρούν φίλο και σύμμαχο. Μπορεί να ψιθυρίζουν στους διαδρόμους την αντίθεση τους στις μεθόδους του, όμως επίσημα χαμογελούν και κουνούν συγκαταβατικά το κεφάλι. Κανείς δεν παραδέχεται το αναμφισβήτητο γεγονός, πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ένας δικτάτορας.

Με τις… ευλογίες της διεθνούς κοινότητας λοιπόν ο «Σουλτάνος» ελέγχει πλέον απόλυτα τον στρατό, την αστυνομία, τη δικαιοσύνη, τα πανεπιστήμια, ενώ καθαίρεσε εκλεγμένους δημάρχους, κατήργησε την αλλαγή της ώρας, αλλά και τα… Χριστούγεννα.

Εάν όλα αυτά δεν καθιστούν απολυταρχικό  το πολίτευμα των γειτόνων μας, τότε έχουμε χάσει κάθε έννοια της δημοκρατίας.

toyrkiprw

Η… εκκαθάριση του πραξικοπήματος  

Από τις πρώτες κιόλας ημέρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία κυκλοφόρησαν οι φήμες πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν είχε πιαστεί εξαπίνης. Πολλοί εκτιμούσαν, με βάση τις πληροφορίες που έρχονταν από την γειτονική χώρα, πως ο Τούρκος ηγέτης γνώριζε τι θα συμβεί και ουσιαστικά το «επέτρεψε», ώστε να προχωρήσει στις εκκαθαρίσεις που ήθελε να κάνει σε όλο τον δημόσιο τομέα.

Το πραξικόπημα του Ιουλίου άφησε τον Ερντογάν εμφανώς ενισχυμένο, αλλά και με ένα ισχυρό «άλλοθι» για να συνεχίσει τις εκκαθαρίσεις που ήδη είχε ξεκινήσει και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση.

Το ο,τι το αποτυχημένο πραξικόπημα ουσιαστικά είχε τις «ευλογίες» του ηγέτη των Τούρκων επιβεβαιώθηκε μάλιστα και από τον σύζυγο της μεγάλης κόρης του και υπουργό ενέργειας, Αλμπαϊράκ. Ο υπουργός αποκάλυψε ότι το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (YAS) επρόκειτο να συγκληθεί εντός του καλοκαιριού για να απομακρύνει από το στράτευμα όλους τους αξιωματικούς που θεωρούνται ύποπτοι για δεσμούς με τον Γκιουλέν. Το πραξικόπημα απλά επέσπευσε αλλά και διευκόλυνε τις ενέργειες αυτές.


Ο Ερντογάν ήταν πανέτοιμος για να αντιμετωπίσει το πραξικόπημα κι αυτό φάνηκε και από το γεγονός πως συνολικά οι συλληφθέντες των πρώτων ωρών ανέρχονταν σε 6.000, ενώ πάνω από 2.800 δικαστικοί  εκδιώχθηκαν.

Από τη πρώτη στιγμή έγινε λόγος για «οριστική εκκαθάριση» και τέθηκε θέμα για την επαναφορά της θανατικής ποινής για τους πραξικοπηματίες.

Απολύθηκαν συνολικά περισσότεροι από 10.000 δημόσιοι υπάλληλοι, κατηγορούμενοι για σχέσεις με τον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η κυβέρνηση κατηγορεί για την αιματηρή απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Τέθηκαν σε διαθεσιμότητα 7.850 αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων και αξιωματικοί, ενώ συνελήφθησαν επίσης πάνω από 6.000 δικαστικοί και στρατιωτικοί.

Σχεδόν 2.000 ακαδημαϊκοί και καθηγητές ήταν επίσης μεταξύ εκείνων που έπεσαν θύματα των έκτακτων διαταγμάτων, 103 από αυτούς ήταν ακαδημαϊκοί του Τεχνικού Πανεπιστημίου Γιλντίζ της Κωνσταντινούπολης.

Ακόμα και ο διεθνής παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Χακαν Σουκούρ , πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στην εθνική ομάδα της Τουρκίας (51 γκολ σε 112 συμμετοχές), συνελήφθη, κατηγορούμενος ότι «είναι μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης» και συγκεκριμένα αυτής του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Στο πλαίσιο της άνευ προηγουμένου επιχείρησης καταστολής έχουν συλληφθεί επίσημα περισσότερα από 37.000 άτομα και έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι, δικαστές, εισαγγελείς, αστυνομικοί και άλλοι εργαζόμενοι.

Οι δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας  εξέφρασαν μεν την… ανησυχία τους για το εύρος των διώξεων υπό τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όμως κανείς δεν τόλμησε να μιλήσει επίσημα. Άφηναν απλά να διαρρέει η… ανησυχία, χωρίς ουσιαστικά να διαμαρτύρονται.

erdogan_700

ΜΜΕ και social media

Το καθεστώς Ερντογάν δεν έχει ως στόχο να ελέγχει  μόνο τους στρατιωτικούς, τους αστυνομικούς ή τη δικαιοσύνη. Αφού αυτά πέρασαν υπό τον πλήρη έλεγχο του «Σουλτάνου», σειρά είχαν και τα ΜΜΕ.

Με έκτακτα διατάγματα έκλεισαν  συνολικά 15 Μέσα Ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων και ένα αποκλειστικά γυναικείο πρακτορείο ειδήσεων, κατηγορώντας τους για διασυνδέσεις με «τρομοκρατικές οργανώσεις». Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε τον αρχισυντάκτη της εφημερίδας της αντιπολίτευσης «Cumhuriyet», ενώ ερεύνησαν τα σπίτια των στελεχών και των συντακτών της εφημερίδας, όπως και του σταθμού CNN Turk και άλλων Μέσων.

Οι λόγοι για την κράτηση του αρχισυντάκτη Μουράτ Σαμπουντζού ή για τις έρευνες που έγιναν δεν αναφέρθηκαν καν.  Άλλωστε ο Ερντογάν δεν έχει συνηθίσει να δίνει εξηγήσεις για τις πράξεις και τις αποφάσεις του.

 «Η αστυνομία ήρθε γύρω στις τέσσερις το πρωί της Κυριακής και σφράγισε τα γραφεία» δήλωσε η Μπεριτάν Τσανουζέρ, μία δημοσιογράφος στο πρακτορείο ειδήσεων Jinha στην Ντιγιαρμπακίρ που στελεχώνεται αποκλειστικά από γυναίκες. «Δεν έχουμε λάβει καμία δικαστική απόφαση. Δεν υπήρξε καμία επίσημη δικαιολογία για το μέτρο αυτό. Κανείς δεν μας εξήγησε τίποτα». Στην Τουρκία το «Αποφασίζουμε και διατάσσουμε» δεν είναι απλά μία έκφραση που χρησιμοποιείται ως υπερβολή. Είναι η πραγματικότητα.

Με έκδοση έκτακτου διατάγματος  αποφασίστηκε η παύση της λειτουργίας 10 εφημερίδων, δύο πρακτορείων ειδήσεων και τριών περιοδικών. Ο συνολικός αριθμός των μέσων ενημέρωσης που έκλεισαν μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα ξεπέρασε τα 160. Σύμφωνα με την ανεξάρτητη μιντιακή πλατφόρμα Ρ24, 99 δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί επίσημα, μετατρέποντας την Τουρκία για άλλη μια φορά σε πρωταγωνίστρια της φίμωσης δημοσιογράφων στον κόσμο. Χιλιάδες δημοσιογράφοι επίσης έχουν χάσει τη δουλειά τους. Εκατοντάδες διαπιστεύσεις Τύπου έχουν ακυρωθεί και πολλά διαβατήρια δημοσιογράφων έχουν ανακληθεί, απαγορεύοντάς τους έτσι τα ταξίδια στο εξωτερικό.

Επιπλέον δεν είναι λίγες οι φορές που η κυβέρνηση Ερντογάν έχει αποκλείσει την πρόσβαση στο Twitter και το Whatsapp. Είναι πασιφανές πως ο βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι ο απόλυτος έλεγχος των πληροφοριών.

Επιχειρηματίες, δήμαρχοι και άλλοι…. ενοχλητικοί

Η απόφαση του Ερντογάν να έχει τον απόλυτο έλεγχο δεν περιορίστηκε μόνο στο δημόσιο τομέα.

Τον Νοέμβριο έγινε η προσαγωγή δέκα επιχειρηματιών στο Αϊδίνι. Τουλάχιστον 30 κυβερνήτες επαρχιών και περίπου 50 ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους με εντολή του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Το καθεστώς προχώρησε στη καθαίρεση και 28 δημάρχων στην Νοτιοανατολή Τουρκία, που είναι όλοι τους Κούρδοι. Οι 24 από αυτούς, κατηγορήθηκαν από το καθεστώς για σχέσεις με το PKK και το KCK. Οι υπόλοιποι τέσσερις κατηγορήθηκαν για σχέσεις με τον Γκιουλέν.

Η αυθαιρεσία του καθεστώτος προκάλεσε διαδήλωση στο Χακάρι και η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις. Στις θέσεις των δημάρχων διορίστηκαν στελέχη του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών, δηλαδή υπάλληλοι που μέχρι σήμερα κατείχαν θέσεις βοηθού νομάρχη και διοικητή επαρχιών (καϊμακάμης).

Η αλαζονεία του Σουλτάνου

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει καταφέρει  πλέον να ελέγχει, σχεδόν απόλυτα, το τι λέγεται για εκείνον στην Τουρκία. Όποιος μιλάει εναντίον του, είναι εχθρός του κράτους και συλλαμβάνεται. Τόσο απλά.

Αυτό, αναπόφευκτα του έχει δημιουργήσει μία τέτοια έπαρση που πλέον θέλει να ελέγχει και ότι λέγεται για εκείνον, ακόμα και εκτός συνόρων. Δεν δέχεται την αντίθετη άποψη, ακόμα κι όταν αυτή ακούγεται στην τηλεόραση της Γερμανίας .

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως κατέθεσε μήνυση εναντίον του Γερμανού παρουσιαστή  Γιαν Μπέχμερμαν για προσβολή επειδή κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Extra3» του γερμανικού δημόσιου καναλιού NDR μετέδωσε, ένα σατιρικό τραγούδι για τον Ερντογάν.

Συγκεκριμένα ο κ. Μπέχμερμαν είχε διαβάσει ένα ποίημα για τον κ. Ερντογάν που περιείχε ωμές σεξουαλικές αναφορές και κατηγορίες ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας καταπιέζει μειονότητες και κακομεταχειρίζεται Κούρδους και χριστιανούς.

Πριν διαβάσει το ποίημα, ο κ. Μπέχμερμαν είχε αναφερθεί σε σατιρικό τραγούδι που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο NDR και το οποίο περιγελούσε τον κ. Ερντογάν για την αυταρχική μεταχείριση που επιφυλάσσει στους δημοσιογράφους.

Στο διάρκειας δύο λεπτών τραγούδι, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγορείται -εμμέσως πάντα- για αυταρχική διακυβέρνηση, περιστολή της ελευθερίας του Τύπου, σκληρή στάση απέναντι σε διαδηλωτές, «σχέσεις» με την ISIS, αλλά και μεγαλομανία.

Στην Άγκυρα όμως, η σάτιρα είναι… απαγορευτική.  Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μάλιστα κάλεσε τον Γερμανό πρέσβη στην Τουρκία προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την εκπομπή σάτιρας.

erdogan-economist

Η κατάργηση της αλλαγής ώρας και των Χριστουγέννων

Αποφάσισε και διέταξε να μην αλλάξει η θερινή ώρα τον Οκτώβριο, για πρώτη φορά στην ιστορία. Η επίσημη απόφαση έλεγε πως έτσι η Τουρκία «Θα έχει περισσότερο ήλιο όλο το χρόνο». Αυτό μάλιστα είχε ως αποτέλεσμα η Κύπρος να γίνει το μοναδικό νησί στον κόσμο με 2 διαφορετικές ώρες , και η Λευκωσία μια πρωτεύουσα με 2 διαφορετικές ώρες.

Και χθες ήρθε και το τελευταίο… χτύπημα του «Σουλτάνου», ο οποίος κατήργησε τα Χριστούγεννα. Συγκεκριμένα οι αρχές της γειτονικής χώρας απαγόρευσαν σε γερμανόφωνο σχολείο Τούρκων μαθητών στην Κωνσταντινούπολη να γίνει οποιαδήποτε αναφορά και εκδήλωση για τη γιορτή των Χριστουγέννων.

Έως τώρα οι μαθητές διδάσκονταν για τα έθιμα και τις παραδόσεις των Χριστουγέννων στο πλαίσιο των μαθημάτων τους, πλέον όμως η διεύθυνση του σχολείου το απαγορεύει, κατόπιν εντολής που έλαβε από τις αρχές.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει πλέον μετατρέψει την Τουρκία σε ένα κράτος όπου ότι αντιτίθεται με τα δικά του «πιστεύω» πρέπει και να εξαφανίζεται.

Κατά τη διάρκεια του αποτυχημένου πραξικοπήματος ο πρόεδρος της χώρας είχε υποσχεθεί ότι θα μείνει «με τον λαό του», πως δεν θα πάει πουθενά και ότι η Τουρκία θα εκδημοκρατιστεί περαιτέρω. Στο μυαλό του «σουλτάνου» η χώρα του «εκδημοκρατίζεται» με αυτόν στο «τιμόνι». Στα μάτια όλου του υπόλοιπου κόσμου η Τουρκία είναι μία χώρα που την κυβερνά ένας απόλυτος δικτάτορας. Όλοι το βλέπουν, όλοι το ξέρουν κι ας το αγνοούν ώστε να εξυπηρετούν τα όποια δικά τους συμφέροντα.

____________________

  Πηγή: koolnews.gr

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Τι πιστεύουν οι Τούρκοι για την χώρα τους και την Ελλάδα!

Tι λένε οι Τούρκοι για τους Έλληνες και το αιγαίο;

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -