Τελικά υπάρχει ο Άγ. Βασίλης;

santa


Κάθε χρόνο τα παιδιά στην τάξη επαναφέρουν το ερώτημα: «Υπάρχει Άγιος Βασίλης;»

Θυμάμαι πριν από 8 χρόνια στην δευτέρα τάξη. Έρχεται στο διάλλειμα ένα παιδάκι (ο Γιωργάκης) με κοιτάει στα μάτια και μου λέει: «Κυρία, θέλω να σου ζητήσω μια χάρη. Δεν θέλω όμως να γελάσεις. Να..έγραψα αυτό το γράμμα και θέλω να το στείλω στον Αγ. Βασίλη. Όμως δεν ξέρω την διεύθυνση. Αν γράψω Προς: Αγ. Βασίλη, Β. Πόλο, λες να πάει;»

Το θέμα επανήλθε λίγες μέρες αργότερα, όταν διαβάζαμε στην τάξη ένα Χριστουγεννιάτικο παραμύθι, το οποίο περιέγραφε πως ο Αγ. Βασίλης με την γυναίκα του την κ. Βασιλική και τα ξωτικά διάβαζαν τα γράμματα των παιδιών και ετοίμαζαν τα δώρα τους. «Σε τι διεύθυνση τα έστειλαν αυτά τα παιδιά τα γράμματα και τα πήρε ο Αγ. Βασίλης; Δεν γράφει το βιβλίο;» Επανέφερε το φλέγον ζήτημα, όλο αγωνία ο Γιωργάκης.

Κάποια παιδιά άρχισαν να γελάνε. Κι όταν τα ρώτησα γιατί, μου είπαν πολύ σοβαρά αλλά με κάποια αμφιβολία στα ματάκια για το αν αυτό που λένε είναι αλήθεια : «Μα δεν υπάρχει Αγ. Βασίλης. Αγ. Βασίλης είναι ο μπαμπάς και η μαμά. Σωστά; Έτσι μου είπε η μαμά μου όταν την ρώτησα για τον Αϊ Βασίλη»

«Πω! Πω! Τι είπε;» Απάντησαν οι υπόλοιποι! Κι η συζήτηση ξεκίνησε.

Και οι δυο πλευρές είχαν ατράνταχτα επιχειρήματα.  Τα άκουγα να επιχειρηματολογούν σαν μεγάλοι σ ένα φαινομενικά παιδικό θέμα και αναρωτιόμουν  γιατί κάποιοι γονείς έσπευσαν να προσγειώσουν τα παιδιά τους στην ωμή πραγματικότητα; Γιατί δεν βρήκαν μια εναλλακτική απάντηση να τους δώσουν. Αφού στα παιδιά αρέσει να ονειρεύονται έναν κόσμο γεμάτο ζαχαρωτά και δωράκια τυλιγμένα σε γυαλιστερά αμπαλάζ. Έχουν χρόνο να προσγειωθούν… Κανείς μας δεν έμεινε στον ουρανό…

Φαίνεται όμως πως το ερώτημα για την ύπαρξη του Αγίου Βασίλη δεν είναι σημερινό.

Το 1897 η 8χρονη Βιρτζίνια έστειλε ένα γράμμα στην εφημερίδα Sun της Ν. Υόρκης ζητώντας μια απάντηση στο ερώτημα που προβληματίζει ακόμα παιδιά αυτή της ηλικίας: ήθελε να μάθει αν υπάρχει Άγιος Βασίλης. Ο εκδότης της εφημερίδας, Francis P. Church, ανταποκρίθηκε στην επιστολή της μικρής, δίνοντας την απάντησή του μέσα από το εισαγωγικό σημείωμα της εφημερίδας. Το σημείωμα αυτό έμελλε να σημαδέψει την ιστορία της εφημερίδας, αφού αναδημοσιευόταν από τότε και πέρα κάθε χρονιά μέχρι το 1949, οπότε σταμάτησε να εκδίδεται το έντυπο. Σήμερα, το ίδιο κείμενο θεωρείται μια από τις πιο ξεχωριστές αναφορές στον αγαπημένο Άγιο των παιδιών.


«Είμαι 8 χρόνων. Μερικοί από τους μικρούς μου φίλους λένε ότι δεν υπάρχει Αϊ-Βασίλης. Ο μπαμπάς μου λέει “Αν το βλέπεις στη Sun, είναι πραγματικό”. Παρακαλώ, πείτε μου την αλήθεια, υπάρχει ο Άγιος Βασίλης;» Virginia O’Hanlon

«Βιρτζίνια, οι φίλοι σου κάνουν λάθος. Έχουν επηρεαστεί από τον σκεπτικισμό της εποχής μας. Δεν πιστεύουν παρά μόνο ότι βλέπουν. Νομίζουν ότι τίποτα δεν υπάρχει αν δεν μπορούν να το αντιληφθούν με το μικρό τους το μυαλό. Όλα τα μυαλά, Βιρτζίνια, ανεξάρτητα από το αν είναι μεγάλων ανθρώπων ή παιδιών, είναι μικρά. Σ΄ αυτό το τεράστιο σύμπαν ο άνθρωπος είναι ένα μικρούτσικο έντομο, ένα μυρμήγκι, όσον αφορά την διάνοιά του, σε σχέση με την ικανότητά του να κατανοεί όλη την αλήθεια και τη γνώση.

Ναι, Βιρτζίνια, ο Άγιος Βασίλης υπάρχει.

Υπάρχει, όπως σίγουρα υπάρχουν η αγάπη, η γενναιοδωρία, η ευλάβεια και η γνώση. Αλίμονο! Πόσο ζοφερός θα ήταν ο κόσμος μας αν δεν υπήρχε ο Αϊ-Βασίλης. Θα ήταν τόσο ζοφερός, όσο αν δεν υπήρχαν Βιρτζίνιες. Δεν θα υπήρχε η αγνή πίστη των παιδιών, η ποίηση, η φαντασία που κάνουν υποφερτή την ύπαρξή μας. Δε θα λαμβάναμε χαρά παρά μόνο μέσω των αισθήσεων. Το φως με το οποίο η παιδικότητα γεμίζει τον κόσμο θα έσβηνε.

Δεν πιστεύεις στον Αϊ-Βασίλη! Μπορεί επίσης να μη πιστεύεις τις νεράιδες. Μπορεί να πείσεις τον μπαμπά σου να προσλάβει ανθρώπους να παρακολουθούν όλες τις καμινάδες την παραμονή των Χριστουγέννων για να πιάσουν τον Αϊ-Βασίλη, αλλά ακόμη και αν δεν το δεις να κατεβαίνει, τι θα αποδείκνυε αυτό; Κανένας δεν βλέπει τον Αϊ-Βασίλη, αλλά αυτό δεν είναι απόδειξη ότι δεν υπάρχει ο Αϊ-Βασίλης. Τα πιο σπουδαία πράγματα στον κόσμο είναι εκείνα τα οποία ούτε οι μεγάλοι ούτε τα παιδιά μπορούν να δουν. Είδες ποτέ νεράιδες να χορεύουν στα ξέφωτα; Σίγουρα όχι, αλλά αυτό δεν είναι απόδειξη ότι δεν υπάρχουν. Κανένας δεν μπορεί να αντιληφθεί ή να φανταστεί όλα τα θαύματα που είναι αόρατα και δεν μπορείς να τα δεις στον κόσμο.

Μπορείς να χωρίσεις τα τμήματα μιας παιδικής κουδουνίστρας και να δεις τι είναι αυτό που κάνει το θόρυβο, αλλά υπάρχει ένα πέπλο που καλύπτει τον αόρατο κόσμο, το οποίο ούτε ο δυνατότερος άνθρωπος, ούτε η συνενωμένη δύναμη των δυνατότερων ανθρώπων που έχουν ζήσει δεν θα μπορούσαν να το τραβήξουν. Μόνο η πίστη, η ποίηση, η αγάπη, η φαντασία μπορούν να τραβήξουν αυτήν την κουρτίνα ώστε να δεις και να περιγράψεις την υπερφυσική ομορφιά και δόξα που βρίσκεται πίσω της. Άραγε, είναι όλα πραγματικά; Αχ Βιρτζίνια, σ αυτόν τον κόσμο δεν υπάρχει τίποτα πραγματικό και μόνιμο.

Δεν υπάρχει Αϊ-Βασίλης; Δόξα το Θεό υπάρχει και θα ζει για πάντα. Μετά από χιλιάδες χρόνια από τώρα Βιρτζίνια, ίσως και 10.000 χρόνια από τώρα, να συνεχίσει να δίνει χαρά στην καρδιά των παιδιών.   

Πηγήmusicheaven

Αντικλείδι , https://antikleidi.com

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Συναφές: 

Υπάρχει τελικά ο ‘Αϊ – Βασίλης’…;