Γιατί μας έλκει ο όμοιος μας;

zeugari-color


Λένε πως «τα ετερώνυμα έλκονται». Χμμμ, ίσως σε επίπεδο χαρακτήρων γιατί στην εμφάνιση έχουμε την τάση να επιλέγουμε εκείνους που μας μοιάζουν.

Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο  The Personality and Social Psychology Bulletin, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν ποια φωτογραφία ζευγαριού τους φάνηκε πιο γοητευτική: εκείνη όπου η φωτογραφία του εκάστοτε συμμετέχοντα είχε τοποθετηθεί δίπλα σε πορτρέτο ατόμου με παρόμοια δομή προσώπου ή η φωτογραφία ενός ζευγαριού με δύο διαφορετικά πρόσωπα. Οι περισσότεροι επέλεξαν τη φωτογραφία τη δική τους με το άτομο που τους έμοιαζε.

Μέτρηση για το dating site eHarmony φανερώνει πως οι χρήστες του επιλέγουν άτομα με παρόμοια μόρφωση κι ενδιαφέροντα αλλά και με ομοιότητες στην εμφάνιση ενώ παράλληλα υπάρχει λογαριασμός στο Tumblr με τίτλο Boyfrind Twin όπου φιλοξενεί φωτογραφίες γκέι αντρών που μοιάζουν εξαιρετικά πολύ κι είναι ζευγάρι. Το μότο του εν λόγω λογαριασμού είναι «Τι είναι πιο σέξι από το να έχεις σχέση με τον εαυτό σου;»

Ο ψυχολόγος Dr. Jeremy Nicholson μπορεί να εξηγήσει τη συγκεκριμένη ροπή στην ανθρώπινη συμπεριφορά »Οι ομοιότητες γεννούν αυτομάτως ένα περιβάλλον οικειότητας κι εμπιστοσύνης κι έτσι αυξάνουν τις πιθανότητες για μία λειτουργική σχέση».

Δηλαδή, όσοι επιλέγουν άτομα που τους μοιάζουν εμφανισιακά έχουν ήδη ξεκινήσει με αυξημένες πιθανότητες να κάνουν μια καλή σχέση;

Το ζήτημα έχει κι έναν ακόμα παράγοντα: όπως τονίζει η ψυχοθεραπεύτρια Dr.Karen Ruskin ‘Αν αγαπάς τον εαυτό σου, θα αναζητήσεις ένα άτομο που σου μοιάζει, γιατί με αυτόν τον τρόπο συνεχίζεις κι ενισχύεις την αγάπη για τον εαυτό σου. Αν πάλι κάποιος αντιμετωπίζει ζητήματα αυτοεκτίμησης, είναι πολύ πιθανό να επιλέξει κάποιον τελείως διαφορετικό για να αποδείξει πως μπορεί να αγαπηθεί».

Εκτός δηλαδή από την ασφάλεια του γνώριμου που μας προσφέρει η ομοιότητα, υπάρχουν και ναρκισσιστικά στοιχεία σε αυτή την πτυχή του σχετίζεσθαι;


Δεν είναι απίθανο αφού συχνά οι σύντροφοι που μοιάζουν πολύ έλκονται με κίνητρο την επιθυμία τους να κάνουν παιδιά που θα τους μοιάσουν. Η φανταστική εικόνα της μίνι εκδοχή του δικού μας εαυτού μπορεί να επηρεάσει την έλξη που νιώθουμε για τους άλλους.

Η Dr.Nicholson τονίζει πως ‘‘Η ένωση ανάμεσα σε άτομα που μοιάζουν εξωτερικά έχει πολλές διαστάσεις. Μπορεί να νιώθεις πως ένας σύντροφος θα σου μοιάζει κι εσωτερικά ακριβώς επειδή ήδη υπάρχει η εξωτερική ομοιότητα».

Επομένως, το περίφημο «τα ετερώνυμα έλκονται» δεν έχει δυνατή ισχύ; Όχι απόλυτα, γιατί κατά βάθος αναζητούμε το άτομο που μας συμπληρώνει. »Όπως οι ομοιότητες δημιουργούν άνεση, έτσι και οι διαφορές, οδηγούν στην αναλογία γιν και γιανγκ» δήλωσε η Dr. Ruskin.

O ιδανικός σύντροφος ισορροπεί ανάμεσα στην ομοιότητα και τη συμπλήρωση »Όταν υπάρχουν λίγες ομοιότητες, υπάρχει δυσκολία στην εμπιστοσύνη και στην επικοινωνία. Με λίγες διαφορές, η σχέση μπορεί να γίνει προβλέψιμη, με μειωμένο κίνητρο κι ενδιαφέρον» σημείωσε η Dr. Nicholson.

Μήπως να ψάχναμε το ταίρι που θα μας μοιάζει εξωτερικά και θα διαφέρει στο χαρακτήρα;

Οι ειδικοί τονίζουν πως έτσι κι αλλιώς δεν συνειδητοποιούμε πως επιλέγουμε άτομα που μας μοιάζουν (ρωτήστε τα ζευγάρια που όντως έχουν ομοιότητες στην εμφάνιση, τα ίδια δεν το πιστεύουν) και το σημαντικό είναι να λάβουμε υπόψη μας πως είτε πρόκειται για ομώνυμο ή ετερώνυμο θα πρέπει να μας φέρεται για σεβασμό και ευγένεια, να μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και να μας στηρίζει, όλα τα άλλα είναι θέμα οπτικής γωνίας.

______________

   Πηγή: thatslife.gr

by Αντικλείδι , https://antikleidi.com

Συναφές: 

Οι 17 βασικοί κανόνες έλξης ανάμεσα σε έναν άνδρα και μια γυναίκα

Σχετικά Άρθρα

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -